تفاوت و فرق واریکوسل و فتق چیست؟

۳.۲
(۵)

تمایز و فرق واریکوسل و فتق، هیدروسل و سرطان بیضه برای تشخیص دقیق و درمان مناسب بسیار ضروریست. در این مقاله به بررسی دقیق علائم واریکوسل، فتق، هیدروسل، پروستات و سرطان بیضه پرداخته و علائم آن را بیان می کنیم.

واریکوسل به وضعیتی گفته می شود که در آن رگ های بیضه پیچ خورده و متورم می شوند. واریکوسل می‌تواند به مشکلات باروری در برخی از مردان که برای اولین بار تلاش می‌کنند تا پدر شوند، تأثیر بگذارد. همچنین حدود ۸ از ۱۰ مردی که برای دومین بار قصد پدر شدن را دارند، ممکن است با مشکلات باروری مواجه شوند.

مطلب پیشنهادی: معرفی بهترین دکتر واریکوسل

تفاوت فتق بیضه و واریکوسل
تخلیه باد فتق بیضه

فرق واریکوسل و فتق

فتق به معنای بروز یک جداره و تشکیل یک برآمدگی در مناطق مختلف بدن است، اما واریکوسل به معنای وجود واریس در عروق بیضه است که به صورت رگ‌های اضافی در بیضه قابل تشخیص است.

باد فتق، ناشی از ضعف عضلات شکمی بوده و عبارت است از بیرون‌زدگی در مناطق ضعیف عضلات بدن. وقتی ارگان‌ها یا بافت‌های بدن به سایر حفره‌ها یا بافت‌های بدن تغییر مکان دهند، به آن فتق یا باد فتق گفته می‌شود. علت اصلی بروز فتق، ضعف لایه‌های داخلی عضلات شکمی است. بنابراین، فتق یکی از بیماری‌های رایج شکمی است.

عواملی مانند بلند کردن اشیاء سنگین، چاقی، سن بالا، آسیب شکمی و غیره می‌تواند منجر به ضعیف شدن عضلات شکمی و افزایش خطر ابتلا به فتق شود.

علائم فتق شامل مشاهده بروز بیرون‌زدگی در عضلات شکمی و ناحیه ران، همراه با درد در این مناطق است. در صورتی که علایم واریکوسل نمایانگر تورم و تنگی رگ‌ها در ناحیه بیضه می‌باشد. در برخی از موارد، توده‌های لنفاوی متورم یا عوارض دیگر نیز می‌تواند منجر به مسدودی خون و تورم ناگهانی رگ‌ها شود. این وضعیت به عنوان رگ واریس در بیضه، ممکن است دردناک باشد.

فتق اینگوینال که به عنوان باد فتق در مردان شناخته می‌شود (معمولاً در کیسه بیضه ظاهر می‌شود) و فتق دیسک یا فتق هیاتال است. درمان فتق به دو روش عمل جراحی و لاپاراسکوپی امکان‌پذیر است.

تفاوت واریکوسل و هیدروسل
تصویر سمت چپ: نرمال، تصویر سمت راست: هیدروسل

تفاوت واریکوسل و هیدروسل

هیدروسل وضعیتی است که در آن مایع در غشای بیضه جمع شده و باعث متورم شدن کیسه بیضه می‌شود. این مشکل معمولاً بدون درد همراه است و تنها علامت آن تورم کیسه بیضه است. اما در بزرگسالان، هیدروسل می‌تواند همراه با درد بیضه نیز باشد، و هر چه مقدار مایعات در هیدروسل بیشتر باشد، بیضه سنگین‌تر می‌شود.

علایم هیدروسل ممکن است شامل تورم بیضه یا طرفین بیضه باشد. در بعضی موارد، تورم بیش از حد معمول می‌تواند باعث درد شدیدتری شود. همچنین، اگر درد یا تورم ناگهانی در ناحیه کیسه بیضه، به ویژه بعد از آسیب دیدن آن، رخ دهد، باید به پزشک مراجعه کرد، زیرا این ممکن است ناشی از پیچش بیضه باشد که نیاز به درمان فوری دارد.

هیدروسل در نوزادان نیز رخ می‌دهد، به خصوص در نوزادانی که قبل از پایین آمدن بیضه متولد شده‌اند. در مردان بالغ، هیدروسل ممکن است به دلیل علل مختلفی از جمله صدمات، التهاب، سوزش و عفونت رخ دهد. این وضعیت معمولاً خطرناک نیست و تأثیری بر باروری ندارد. اما در موارد نادر، هیدروسل ممکن است ناشی از بیماری‌های دیگری مانند عفونت، تومور یا فتق کشاله ران باشد. در صورت وجود هیدروسل یا علائم مشابه، مراجعه به پزشک متخصص توصیه می‌شود تا تشخیص دقیق و درمان مناسب انجام شود.

تفاوت واریکوسل و سرطان بیضه
تصویر سمت چپ: بیضه سالم، تصویر سمت راست: سرطان بیضه

تفاوت واریکوسل و سرطان بیضه

واریکوسل و سرطان بیضه دو بیماری متفاوت بیضه هستند. واریکوسل به دلیل خرابی دریچه لانه کبوتری رگ های بیضه ایجاد می شود. این بیماری معمولا به صورت مادرزادی می باشد؛ با این حال، فشار بیش از حد، زور زدن بیش از حد، حمل بارهای سنگین، ضربه و ورزش سنگین یا وجود غده در داخل شکم و فشار به آن ممکن است باعث بسته شدن رگ‌ها، خرابی دریچه‌های لانه کبوتری و در نتیجه بروز واریکوسل شوند.

مطلب پیشنهادی: نحوه درمان درد بیضه آقایان

تقریباً از هر ۱۰ مرد، ۴ نفر ممکن است به این بیماری مبتلا باشند. اما نکته مهم درباره واریکوسل، تأثیر آن بر باروری است. در حدود ۴۰ درصد از جفت‌هایی که باروری ندارند، بیماری واریکوسل تشخیص داده می‌شود. عمل جراحی بهترین روش درمان واریکوسل است.

در سرطان بیضه، سلول‌های نسج، پارانشیم یا به عبارتی “گوشت بیضه”، به صورت نامنظم و بی‌رویه شروع به تکثیر می‌کنند و به سرطان بیضه تبدیل می‌شوند. رشد غیرطبیعی چنین فرآیندی در نهایت منجر به از بین رفتن پارانشیم یا نسج بیضه می‌شود. در مراحل اولیه، سرطان بیضه علائمی ندارد، اما ممکن است در طول زمان، بیضه بزرگ و سفت شود.

امروزه، سازمان بهداشت جهانی توصیه می‌کند که مردان جوان در هنگام استحمام، بیضه‌های خود را معاینه کنند و در صورت تغییر در قوام و اندازه بیضه‌ها، حتماً به بهترین دکتر اورولوژی مراجعه کنند. بررسی معاینه و سونوگرافی بهترین و جامع‌ترین روش برای تشخیص سرطان بیضه است.

تفاوت پروستات و واریکوسل
تصویر سمت چپ: پروستات نرمال، تصویر سمت راست پروستات متورم

تفاوت پروستات و واریکوسل

پروستات یکی از اندام‌های جنسی در مردان است که تولید مایعی را که با مایع منی ترکیب می‌شود و در نقشی برای باروری اهمیت دارد، بر عهده دارد. بیماری پروستات می‌تواند در هر سنی در مردان رخ دهد، اما در مردان مسن رایج‌تر است و جوانان کمتر به آن مبتلا می‌شوند.

علائم بیماری پروستات شامل دردهای مثانه و عدم کنترل ادرار است که می‌تواند منجر به تکرار ادرار و عدم توانایی در کنترل خروج ادرار شود. فرد ممکن است همیشه احساس کند مثانه اش پر است، اما در زمان ادرار، حجم کمی ادرار داشته باشد یا به طور کامل ادرار نکند. خروج ادرار نیز به طور آهسته انجام می‌شود و فرد ممکن است به صورت مکرر به دستشویی مراجعه کند.

در صورت ابتلا به پروستاتیت، این علائم همراه با دردهای طولانی در مناطق مختلف از جمله آلت تناسلی مرد، کیسه بیضه، ناحیه بین کیسه بیضه و مقعد، داخل شکم و کمر، حاصل می‌شود. همچنین، تب و لرز، درد در بدن و ناتوانی در تخلیه ادرار نیز ممکن است علائمی از پروستاتیت باکتریایی باشند، که ممکن است در زمان‌های مختلف و با مدت زمان متفاوت ظاهر شوند.

مطلب پیشنهادی: معرفی بهترین دکتر پروستات در تهران

در مقابل، واریکوسل یک بیماری مرتبط با خم شدن و تورم وریدهای بیضه است. در مقایسه با پروستات، واریکوسل علائم متفاوتی دارد. اگرچه همه مردان مبتلا به واریکوسل علائم دردناکی ندارند، اما تورم کیسه بیضه یکی از علائم آن است. بیماری واریکوسل به صورت معمول در افراد جوان‌تر شروع می‌شود و می‌تواند تاثیری بر باروری داشته باشد. درمان واریکوسل اغلب با جراحی انجام می‌شود.

مطلب پیشنهادی: چگونه درد پروستات را کم کنیم؟

سوالات متداول

تفاوت واریکوسل و فتق چیست؟

واریکوسل، پیچ خوردگی و تورم وریدهای بیضه است که معمولاً باعث تورم بدون درد در کیسه بیضه می شود. فتق بیرون زدگی اندام ها یا بافت ها از طریق مناطق ضعیف در عضلات شکم است که اغلب باعث برآمدگی قابل مشاهده می شود.

علائم شایع مرتبط با واریکوسل و پروستات چیست؟

واریکوسل ممکن است به صورت تورم بدون درد در کیسه بیضه ظاهر شود. مشکلات پروستات می تواند منجر به مشکلات ادراری مانند تکرر ادرار، مشکل در دفع ادرار یا درد در قسمت تحتانی شکم شود.

جمع بندی

تمایز واریکوسل، فتق، هیدروسل و سرطان بیضه برای تشخیص دقیق و درمان مناسب بسیار مهم است. واریکوسل در درجه اول بر وریدهای بیضه تأثیر می گذارد و باعث تورم و پیچ خوردگی می شود و ممکن است بر باروری تأثیر بگذارد. فتق که با ضعیف شدن عضلات شکم مشخص می شود، منجر به بیرون زدگی در نواحی مختلف بدن می شود.

هیدروسل شامل تجمع مایع در غشای بیضه و در نتیجه منجر به تورم کیسه بیضه می شود. در حالی که هیدروسل معمولاً بدون درد است، می تواند باعث ناراحتی در بزرگسالان شود.

سرطان بیضه با تکثیر نامنظم سلولی مشخص می شود و برای مدیریت موثر، تشخیص زودهنگام ضروری می باشد.

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین رای ۳.۲ / ۵. تعداد رای: ۵

هنوز رای ثبت نشده است.

الهام کریمی

الهام کریمی هستم. دانشجوی پزشکی، زنان و زایمان. تلاش میکنم شما را با محتواهای صحیح و به روز در زمینه آشنا کنم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *