واریکوسل چیست و چه علائمی دارد؟ (همه چیز درباره واریکوسل)

۰
(۰)

بیماری واریکوسل یک بیماری مربوط به کیسه بیضه میباشد؛ این کیسه از پوست میباشد و بیضه ها را نگه میدارد. این عارضه هنگامی رخ میدهد که سیاهرگ های کیسه بیضه بزرگ، متسع و متورم میشوند. این سیاهرگ ها در واقع بیضه ها را تخلیه میکنند. این بیماری یا عارضه به طور معمول در قسمت چپ بیضه رخ میدهد اما در هر دو طرف نیز مشاهده شده است.

واریکوسل اغلب در بین افراد با سنین کمتر اتفاق میفتد و معمولا علائم قابل توجهی به وجود نمیاورد و امکان دارد حین معاینه فیزیکی آشکار شود. اما بی توجهی به این عارضه ممکن است موجب علائمی مانند ناراحتی و درد بیضه یا توده بزرگ در کیسه بیضه شود.

علت ایجاد واریکوسل در مردان

واریکوسل یک نوع بیماری است که علت دقیقی برای آن به طور کامل مشخص نشده است، اما اکثرا اینطور معتقدند این عارضه هنگامی ایجاد میشود که دریچه های داخل سیاهرگ ها دچار ناهنجاری میشوند و جریان خون به خوبی تنظیم نمیشود. در این صورت خون تجمع پیدا کرده و سیاهرگ ها بزرگ میشوند یا به اصطلاح ورم میکنند. برخی عوامل که در ادامه به آن اشاره کردیم به عنوان علل اصلی ایجاد واریکوسل یاد میشوند:

  • ساختار غیر طبیعی دریچه های داخل سیاهرگ
  • افزایش فشار خون داخل سیاهرگ
  • جریان برگشتی خون
  • عوامل ژنتیکی و ارثی
علت ایجاد واریکوسل چیست
بروز واریکوسل چه عللی دارد

علائم و نشانه های بیماری واریکوسل چیست؟

همانطور که در ابتدا گفتیم، واریکوسل اغلب علائم مشخص و واحدی ندارد و ممکن است حین معاینه متوجه ایجاد این عارضه شد، اما به طور کلی در صورت بروز علائم زیر احتمال این وجود دارد که عارضه واریکوسل در شما وجود داشته باشد:

  • توده یا تورم در ناحیه بیضه ها
  • حس درد یا ناراحتی
  • آتروفی یا کوچک شدن بیضه
  • ناباروری

لازم به ذکر است که شدن این علائم در افراد مختلف میتواند متغییر باشد و فرق کند. از این رو اگر به عارضه واریکوسل مشکوک هستید یا علائمی از قبیل را تجربه میکنید، به منظور تشخیص دقیق اختلال و میدیریت یا درمان آن با یک متخصص مراقبت های پزشکی یا بهترین دکتر اورولوژی مشورت کنید و مورد معاینه پزشک قرار بگیرید.

واریکوسل چه عوارضی دارد

با اینکه واریکوسل عموما عوارض خاصی را ایجاد نمیکند و گاهی حتی بدون علائم میباشد؛ اما احتمال این وجود دارد که مشکلات خاصی را ایجاد کند یا پیامد های گوناگونی برای باروری به وجود بیاورد. برخی از عوارضی که ممکن است از طریق واریکوسل ایجاد  شود عبارتند از ناباروری، کاهش کیفیت اسپرم، کوچک شدن بیضع در صورت واریکوسل شدید و طولانی مدت و ایجاد ناراحتی و حس درد در ناحیه بیضه ها. از طرفی واریکوسل میتواند منجر به ایجاد بزرگ شدن بیضه ها یا پیچ خوردگی ورید ها شود و این عارضه از نظر بصری نیز قابل مشاهده باشد.

در کل توجه به این نکته مهم است که تمام واریکوسل ها نیاز به درمان نداشته و همه آنها منجر به ایجاد عوارضی که گفته شد نمیشوند. اما در هر صورت اگر دارای علائم نگران کننده ای هستید یا مشکوک به عارضه  واریکوسل در خود میباشید، توصیه ما این است که در اسرع وقت به پزشک متخصص اورولوژی یا مراقبت های بهداشتی مراجعه کنید و توسط او معاینه شوید.

تاثیر واریکوسل بر ناباروری
واریکوسل چه عوارضی را به همراه دراد

تاثیر واریکوسل در ناباروری

از این جهت که واریکوسل در همه افراد و همیشه نیاز به درمان ندارد، میتواند در برخی موارد مشکلاتی چون کاهش کیفیت اسپرم و ناباروری را در پی داشته باشد. در نتیجه اگر این عارضه به نوعی بود که علائم شدید بروز داد و در باروری اختلال ایجاد کرد، بایستی از روش های درمانی این عارضه استفاده کرد تا جهت جریان خون را تغییر داده یا اندازه واریکوسل را کاهش دهند.

بنابراین واریکوسل میتواند بر باروری و پیامد های بارداری تاثیر بگذارد، اما به این معنی نیست که در همه موارد منجر به ناباروری شود. واریکوسل، اختلالاتی که ممکن است در خصوص باروری ایجاد کند شامل کاهش باروری، کاهش کیفیت اسپرم، افزایش خطر ناباروری و افزایش خطر سقط جنین میباشد. اما جای نگرانی نیست و به وسیله جراحی یا سایر روش ها برای ترمیم واریکوسل میتوان نتیجه باروری را در برخی افراد بهبود بخشید.

انواع گرید های واریکوسل (درجه بندی واریکوسل)

بیماران واریکوسل در آقایان شامل ۳ درجه یا گرید مختلف می شوند. در ادامه این بخش جهت معرفی انواع بیماری واریکوسل در آقایان، به بررسی گرید ها و درجه های واریکوسل خواهیم پرداخت.

واریکوسل گرید ۱ (درجه ۱)

واریکوسل گرید ۱ شکل خفیفی از واریکوسل است. در این گرید از واریکوسل رگ هایی که دچار اختلال شده اند، قابل مشاهده نیستند. این رگ ها طی یک آزمایش توسط پزشک متخصص شناسایی میشود. این گرید را هنگام مانور والزاوا تشخیص میدهند. این مانور یک تمرین تنفسی است که برای شناسایی رگ های مشکل ساز استفاده میشود.

واریکوسل گرید ۲ (درجه ۲)

این گرید از واریکوسل برای تشخیص نیازی به مانور والزاوا ندارد و به راحتی قابل احساس و تشخیص میباشد. در این گرید ورید ها بزرگتر میشوند و ظاهر کرمی دارند. معمولا موجب ایجاد درد و ناراحتی در بیضه ها میشود. در صورتی که واریکوسل گرید ۲ علائمی ایجاد کرد یا نگرانی هایی در مورد باروری به وجود آورد، توصیه میشود برای درمان آن اقدام کنید.

واریکوسل گرید ۳ (درجه ۳)

شدیت ترین حالت واریکوسل، گرید ۳ میباشد که در آن سیاهرگ ها به حدی بزرگ شده اند که به راحتی قابل مشاهده و لمس هستند. در این گرید، دیگر به انجام آزامایش های مختلف نیازی نیست و حتی با نگاه کردن به بیضه ها قابل مشاهده است. واریکوسل گرید ۳ درد و مشکلات زیادی به همراه دارد. برای کاهش علائم و بهبود باروری، درمان واریکوسل گرید ۳ بسیار حائز اهمیت است.

کدام درجه واریکوسل خطرناک است؟

بدیهی است که واریکوسل گرید ۳ خطرناک ترین نوع واریکوسل است که میتواند علائم بیشتری از قبیل احساس درد در قسمت بیضه ایجاد کند و حتی ممکن است منجر به ناباروری و کاهش باروری شود. توصیه ما این است در صورتی که علائم واریکوسل گرید ۳ را در خود مشاهده کردید، حتما برای جلوگیری از تشدید آن به پزشک متخصص در این زمینه مراجعه کنید تا مورد معاینه قرار گرفته و سپس برنامه درمانی متناسب خود را دریافت کنید.

روش های درمان واریکوسل

با توجه به شدت علائم و تاثیر واریکوسل بر باروری، میتوان روش های درمانی گوناگونی را مورد استفاده قرار داد. این درمان ها به این منظور صورت میگیرد که ابتدا علائم آزاردهنده بهبود یابند، از بروز عوارض جلوگیری شود و در نهایت منجر به افزایش باروری شود. بر اساس علائم موجود و تاثیری که واریکوسل بر باروری گذاشته، روش های درمانی مختلفی میتواند تاثیرگذار باشد. در این بخش گزینه های درمانی رایج برای واریکوسل را بررسی کردیم:

جراحی باز واریکوسل

روش جراحی باز یک روش ستنی محسوب شده و در آن یک برش کوچک در ناحیه زیرین شکم یا کشاله ران ایجاد میشود. به این منظور که جراح به بستن ورید های آسیب دیده دسترسی داشته باشد. این روش با بیهوشی موضعی یا بیهوشی عمومی انجام میشود.

رو.ش های درمان واریکوسل
چگونگی جراحی باز واریکوسل

جراحی لاپاراسکوپی

جراحی لاپاراسکوپیک در مقایسه با روش جراحی باز، برش های کوچکتری نیاز دارد تا لاپاراسکوپ و ابزار جراحی را به ناحیه مورد نظر وارد کنند. همچنین این روش نسبت به روش جراحی باز، بهبودی سریعتری دارد و زخم کمتری ایجاد میکند.

آمبولیزاسیون از راه پوست

این روش کم تهاجمی بوده و در آن رادیولوژیست یک لوله باریک را در ورید که معمولا در ناحیه کشاله ران میباشد، قرار داده و از راهنمای تصویری استفاده میکند تا این لوله را به واریکوسل هدایت کند. در نهایت از طریق این لوله باریک مایع مخصوصی را وارد میکند تا ورید های غیرطبیعی بسته شوند.

درمان واریکوسل با طب سنتی

واریکوسل اغلب توسط مداخلات پزشکی و جراحی درمان میشود و این کار بایستی توسط متخصصان مجرب صورت بگیرد. اما در طب سنتی نیز درمان های گیاهی مختلفی وجود دارد که با تغییرات گردش خون بتواند واریکوسل را درمان کند. اما به طور کلی اثبات علمی وجود ندارد که نشان دهد درمان واریکوسل با طب سنتی چه مقدار اثربخشی دارد. با این وجود در ادامه برخی از شیوه های درمانی واریکوسل با طب سنتی را آورده ایم:

  • شربت خاک شیر : برای درمان از طریق خاک شیر باید تقریبا یک قاشق غذا خوری از آن را در لیوانی از آب جوش که ولرم شده بریزید و مخلوط کنید. برای افزایش شیرینی این شربت میتوانید از شکر یا عسل طبیعی استفاده کنید. برای درمان حدودی واریکوسل این شربت را به مدت سه ماه و به صورت ناشتا میل کنید.
  • زالودرمانی: زالودرمانی هم از روش های دیگر درمان واریکوسل با طب سنتی میباشد که بهتر است این روش توسط پزشک متخصص طب سنتی صورت بگیرد. زالودرمانی سرشار از فواید گوناگون است و مهمترین مزیت آن کاهش غلظت خون میباشد.
درمان واریکوسل با طب سنتی
درمان واریکوسل در خانه

نتیجه گیری

واریکوسل یک عارضه ای میباشد که در آقایان و در سنین پایین رخ میدهد. در این بیماری سیاهرگ های درون کیسه بیضه بزرگ میشوند. علل و علائم دقیقی برای این عارضه یافت نشده و روش های درمان قطعی آن معمولا روش های جراحی میباشند. اگر این عارضه را درمان نکنید یا به حال خودش بسپارید ممکن است در آینده دچار کاهش باروری یا ناباروری شوید.

به همین منظور در مقاله بهترین دکتر واریکوسل از ویکی درمان، به معرفی بهترین پزشکان در این حوزه پرداختیم تا با مراجعه به آنها از بروز عوارض ناشی از واریکوسل جلوگیری کنید.

سوالات متدوال

واریکوسل در چه سنی رخ میدهد؟

این عارضه اغلب در آقایان از سنین ۱۵ تا ۲۵ اتفاق میفتد و برای جلوگیری از تشدید آن نیاز است که به دنبال کاهش یا درمان آن باشند.

چه کسانی واریکوسل میگیرند؟

واریکوسل به طور معمول در ۴۰ درصد از مردان که در سنین ۱۵ تا ۲۵ قرار دارند، رخ میدهد و در اغلب آنها این عارضه سمت چپ کیسه بیضه میباشد و در تعداد کمی در دو طرف بیضه اتفاق میفتد.

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین رای ۰ / ۵. تعداد رای: ۰

هنوز رای ثبت نشده است.

سمیرا حسن آبادی

من متخصص سئو و بهینه سازی سایت هستم. جزو نفرات اول تیم ویکی درمان بوده ام و خوشحالم که توانسته ایم محتوای به روزی را در اختیار شما عزیزان قرار دهیم. همیشه برای بالا بردن کیفیت محتواها و خدمات ویکی درمان در تلاش خواهیم بود.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *