یکی از اعضای حساس بدن آقایان که وظیفه تولید اسپرم و هورمون های جنسی را برعهده دارد؛ بیضه می باشد. اکثر مردان تجربه درد بیضه را چه ناگهانی و کوتاه مدت و یا طولانی مدت، داشته اند. درد بیضه می تواند دلایل مختلفی داشته باشد؛ برخی از این دلایل طبیعی هستند و برخی دیگر نیز می توانند موجب نگرانی فرد شوند. در این مطلب، به شرح نحوه درمان درد بیضه آقایان و بررسی علل آن می پردازیم؛ با ما تا انتهای مطلب همراه باشید.
روش های سریع تسکین درد بیضه
روش های سریع تسکین درد بیضه شامل برخی روش های فیزیکی و شیمیایی، درمان خانگی و اقداماتی برای پیشگیری از درد می باشد. برای بررسی علت درد بیضه بهتر است به پزشک متخصص مراجعه نمایید زیرا ممکن است یک مشکل جدی مانند برخی بیماری ها از جمله واریکوسل، این درد را ایجاد کرده باشد. در این مقاله به چند روش خانگی برای بهبود درد بیضه اشاره شده است.
مطلب پیشنهادی: معرفی بهترین دکتر واریکوسل
کیسه یخ را در محل درد قرار دهید
یکی از روش های سریع تسکین درد بیضه، قرار دادن کیسه مخصوص یخ در محل درد می باشد. با قرار دادن کمپرس یخ بر روی بیضه ها می توان درد را بهبود بخشیده و همزمان تورم کیسه بیضه را برطرف کرد.
به پشت دراز بکشید
انجام فعالیت های بدنی می تواند درد بیضه را تشدید کند. بنابراین سعی کنید تا زمانی که از کمک های پزشکی برخوردار می شوید، استراحت کرده و به پشت دراز بکشید. به پشت دراز کشیدن موجب احساس راحتی در بیضه ها شده و به رفع فشارهای فیزیکی و درد بیضه کمک می کند.
دوش آب گرم بگیرید
برای تسکین درد بیضه دوش آب گرم بگیرید. گرما موجب افزایش خون رسانی به بیضه ها می شود و می تواند درد بیضه را تا حد زیادی تسکین دهد.
از لباس زیر مناسبی استفاده کنید
سعی کنید لباس زیر مناسبی به تن کنید و از پوشیدن لباس زیر پلاستیکی یا تنگ خودداری کنید. تنگی لباس زیر می تواند موجب آسیب رساندن به سلامت بیضه ها و در نتیجه درد بیضه شود. لباس زیر نامناسب باعث اختلال در جریان خون ناحیه تناسلی می شود و با عدم رسیدن هوا به آن قسمت، درجه حرارت بیضه ها بالاتر می رود. این مسئله در دراز مدت می تواند موجب صدمه دیدن بیضه و ایجاد درد شود. همچنین از لباس زیری استفاده کنید که نقش محافظتی خوبی برای بیضه ها داشته باشند.
از داروهای کاهش درد (زیر نظر پزشک) استفاده کنید
می توان از برخی داروهای ضد درد برای تسکین درد بیضه استفاده کرد. البته این یک درمان قطعی نیست و ممکن است در بعضی موارد مصرف این قرص ها تأثیر زیادی برای تسکین درد نداشته باشد. بنابراین بهتر است این داروها را بدون تجویز پزشک مصرف نکنید. از جمله این داروها می توان به مسکن های درد مانند ایبوپروفن، استامینوفن، آنتی بیوتیک ها و داروهای ضد التهاب اشاره کرد.
درد بیضه بعد از ورزش
انجام فعالیت های سنگین میتواند موجب تشدید درد و تورم در بیضه ها شود. بنابراین از انجام ورزش های سنگین یا بلند کردن اجسام سنگین، دویدن و… اجتناب کنید.
علل متورم و دردناک شدن بیضه ها
در ادامه بحث علت ایجاد درد بیضه، نحوه تشخیص و درمان آن، به علت های درد بیضه می پردازیم. درد بیضه می تواند به دلایل متعددی رخ دهد که برخی از این علت ها طبیعی هستند و برخی دیگر نیز می توانند نگران کننده باشند. به یاد داشته باشید که درد های مزمن بیضه را فقط از طریق مراجعه به پزشک، پیگیری و انجام آزمایش های توصیه شده توسط او، می توان درمان کرد. از علل تورم و دردناک شدن بیضه ها می توان به موارد زیر پرداخت.
وارد شدن ضربه
بیضه ها در موقعیت خاصی و بیرون از بدن قرار گرفته اند؛ به همین دلیل بسیار آسیب پذیرند و ممکن است توسط حوادث و سوانح غیر قابل پیش بینی آسیب ببینند. در اکثر موارد، وارد آمدن ضربه ی مستقیم می تواند منجر به آسیب بیضه و عوارض بعدی نظیر پیچ خوردگی بیضه، صدمه دیدن عروق بیضه و یا پاره شدن لایه پوشاننده بیضه شود؛ بدیهی است این وضعیت درد و تورم را به همراه خواهد داشت.
عفونت
در برخی موارد بیضهها و مجاری مجاور آن به دلایل مختلف، به عفونت و التهاب دچار میشوند. این عفونت باعث التهاب و درد بیضه، التهاب مجاری ادرار و تورم قسمت های مجاور می شود. چنانچه عفونت دلیل درد بیضه باشد؛ با علائمی مانند سوزش ادرار، خروج ترشحات چرکی از مجرای ادرار و تب و لرز بیمار، همراه خواهد بود.
اورکیت (التهاب بیضه)
در بعضی مواقع، التهاب بیضه یا اورکیت که در اثر فعالیت برخی باکتری یا ویروس ایجاد می شود؛ می تواند موجب درد بیضه شود. این وضعیت ممکن است یکی از بیضه ها یا هر دو بیضه را به صورت همزمان تحت تأثیر قرار دهد. اما، علائم اورکیت معمولاً تنها در یک بیضه قابل مشاهده است.
عفونت های مقاربتی
یکی از بیماری هایی که می تواند در اثر عفونت های باکتریایی یا بیماری های مقاربتی ایجاد شود؛ عفونت بیضه، اپیدیدیمیت (Epididymitis) یا التهاب اپیدیدیم می باشد. اپیدیدیم لوله ای قرار گرفته در پشت بیضه است، که وظیفه ذخیره و حمل اسپرم را بر عهده دارد. تورم این لوله، می تواند با احساس درد و تورم در بیضه ها همراه باشد. این وضعیت بیشتر در سنین نوجوانی تا میان سالی رخ می دهد و معمولا با مصرف آنتی بیوتیک هایی که پزشک تجویز می کند؛ قابل درمان است.
کم کاری غدد جنسی (هیپوگنادیسم)
چنان چه غدد جنسی (گنادها)، نتوانند به میزان کافی هورمون تولید کنند؛ فرد به کم کاری غدد جنسی یا هیپوگنادیسم مبتلا می شود. این غده ها در بیضه ها قرار گرفته اند و به تولید آندروژن و اسپرم ها می پردازند. در واقع ناتوانی بیضه ها در تولید هورمون های آندروژن یا هورمون های مردانه، می تواند موجب به هم خوردن نظم و تعادل هورمونی در مردان شده و یکی از علت های درد بیضه باشد.
فتق
از دیگر علل درد بیضه در مردان، باد فتق می باشد. این وضعیت هنگامی رخ می دهد که بخشی از روده در کیسه بیضه قرار می گیرد. این امر موجب ایجاد تورم در کشاله ران شده و درد بیضه را به همراه دارد. اگرهنگام سرفه، بلند کردن اجسام سنگین و فعالیت هایی از این قبیل درد بیضه بیشتر می شود، میتوان باد فتق را دلیل درد دانست.
جمع بندی
یکی از دردهای ناخوشایندی که تمام مردان حداقل یک بار در طول زندگی خود تجربه می کنند؛ درد بیضه است. در این مقاله به علت ایجاد درد بیضه، نحوه تشخیص و درمان آن پرداختیم؛ تا بتوانید با راهکارهایی ساده در منزل، درد خفیف بیضه را به سرعت تسکین دهید. به یاد داشته باشید مزمن شدن درد بیضه می تواند نشانه برخی بیماری های جدی باشد و یا عوارض بعدی را به دنبال داشته باشد؛ بنابراین در زمان مناسب به بهترین دکتر اورولوژی مراجعه کنید.
سوالات متداول
آیا درد بیضه خطرناک است؟
گاهی درد بیضه به دلیل وارد آمدن یک ضربه ناگهانی خفیف و مسائل غیر جدی، ایجاد می شود. در این مواقع درد مقطعی است و می توان با برخی راهکارهای خانگی آن را درمان کرد. اما در بعضی موارد، این درد می تواند نشان دهنده یک بیماری یا وضعیت جدی دیگر باشد و در صورت عدم درمان خطراتی را به همراه داشته باشد.
چه بیماری هایی موجب درد بیضه می شود؟
برخی عفونت های باکتریایی، عفونت های مقاربتی، اورکیت، کم کاری غدد جنسی و غیره از جمله بیماری هایی هستند که می توانند باعث ایجاد درد در بیضه ها شوند.