ارتودنسی نامرئی و انواع آن همراه با قیمت

دندان یکی از ارکان اصلی زیبایی صورت است. بسیاری از افراد برای اینکه ارتودنسی، ظاهر ناخوشایندی به صورتشان میدهد حاضر نمی شوند که مشکلات دندانی خود را به این روش درمان کنند. برای این منظور روش های نوین مانند ارتودنسی نامرئی ارائه شده تا دندان افراد درمان و رضایت آن ها جلب شود.

مطلب پیشنهادی: بهترین متخصص ارتودنسی

ارتودنسی نامرئی چیست؟

این نوع درمان برای افرادی مناسب است که تمایلی به استفاده از براکت و سیم های ارتودنسی ندارند. ارتودنسی نامرئی یکی از پرطرفدارترین شیوه ها در میان بزرگسالان است که برای مرتب و منظم کردن دندان ها استفاده می شود. البته این روش برای همه بیماران مناسب نیست و باید دکتر متخصص ارتودنسی تشخیص دهد. ارتودنسی نامرئی به دو شیوه کلی انجام می­شود که در ادامه به آنها اشاره می کنیم.

انواع ارتودنسی نامرئی:

  • ثابت
  • متحرک

ارتودنسی نامرئی ثابت نیز به دو دسته تقسیم می شود:

  • لینگوال
  • سرامیکی

۱. ارتودنسی نامرئی لینگوال (Lingual Braces)

ارتودنسی نامرئی لینگوال عمدتاً شبیه به براکت های معمولی است با این تفاوت که در پشت دندان‌ها قرار می‌گیرد، به این ترتیب اطرافیان متوجه نمی شوند بیمار تحت درمان ارتودنسی است. کلمه لینگوال (lingual) به معنی زبانی یا وابسته به دهان است برای همین به آن ارتودنسی زبانی هم می گویند.

مراحل انجام ارتودنسی لینگوال

در این روش دکتر متخصص ابتدا از دندان های بیمار قالبی تهیه می کند. (قالب گیری از دندان ها به صورت خمیری و یا به وسیله پرینتر سه بعدی و به صورت دیجیتال و فرستادن قالب به لابراتور صورت می گیرد.) و سپس برای طراحی براکت، قالب را به آزمایشگاه می فرستد و سپس سیم را نیز می سازد و به براکت ها متصل می کند این فرایند حدود ۲ ماه طول می کشد. بعد از آماده سازی طی فرآیندی براکت ها را به جداره داخلی دندان بیمار می چسباند.

مزایای ارتودنسی لینگوال

  1.  بریس ها مخفی هستند بنابراین کسی متوجه نمی شود که شما تحت درمان هستید.
  2.  برای همه درمان ها مناسب است.
  3.  به رشد صاف و مستقیم دندان‌ها کمک کرده و فشار مداومی بر دندان‌ها وارد می‌کند.

معایب ارتودنسی لینگوال

  1.  هزینه بریس های لینگوال بیشتر از بریس های سنتی است؛ زیرا پشت دندان ها نصب شده و نصب آنها برای دکتر دشوارتر است.
  2. صحبت کردن با این نوع ارتودنسی سخت تر از بقیه روش های ارتودنسی است.
  3. مسواک زدن و تمیز کردن کامل براکت دشوار است.
  4. در هنگام استفاده از این نوع ارتودنسی باید زمان بیشتری را برای مراجعه به مطب صرف کنید. (مراجعه هر جلسه شما، زمان بیشتری می برد.)

مقایسه ارتودنسی لینگوال و معمولی

  • ارتودنسی لینگوال به دلیل اینکه در پشت دندان است و تماسی با سطح جلویی دندان ها ندارد آسیبی به آن ها نمی زند؛ اما ارتودنسی معمولی موجب ساییدگی و تغییر رنگ دندان می شود.
  • طول درمان روش معمولی به دلیل اینکه سرعت حرکت و جابجایی دندان ها بیشتر است، کوتاه تر از روش لینگوال می باشد.
  • نصب کردن ارتودنسی به روش لینگوال به دلیل اینکه پشت دندان ها نصب می شود، سخت تر از نصب کردن به روش معمولی است.

هزینه ارتودنسی لینگوال

هزینه ارتودنسی لینگوال بسیار بالا بوده و ۴ تا ۵ برابر هزینه درمان با براکت ها از روی دندان ها است. معمولاً هزینه درمان در این روش درمانی بالای ۲۰ میلیون تومان می­باشد.

۲. ارتودنسی نامرئی با براکت های سرامیکی (Clear Braces)

براکت های ارتودنسی سرامیک از مواد شفاف و بدون رنگ ساخته شده اند. این نوع براکت به دلیل همرنگ و شبیه بودن با دندان ها حتی از فاصله نزدیک به راحتی قابل تشخیص نیست.

ارتودنسی نامرئی سرامیکی

مراحل انجام ارتودنسی نامرئی سرامیکی

ابتدا دکتر متخصص از دندان بیمار قالب می گیرد. (قالب گیری از دندان ها به صورت خمیری، یا به وسیله پرینتر سه بعدی و به صورت دیجیتال و فرستادن قالب به لابراتور صورت می گیرد.) براکت به صورت اختصاصی، با توجه به زاویه و موقعیت دندان ها برای بیمار ساخته می شود. نصب بریس های سرامیکی هم مانند بریس های فلزی آسان است و زمانبر نیست.

سپس دکتر سیم مخصوص ارتودنسی را از بین براکت ها عبور می دهد و در آخر برای نگه داشتن سیم ارتودنسی در محل خود، در اطراف هر براکت از کش های لاستیکی شفاف استفاده می کند. در ارتودنسی سرامیکی دکتر سیم کشی ها را در شکاف های موجود در براکت ها قرار می دهد و توسط بند یا کش های مخصوص در جای خود نگه می دارد.

مزایای ارتودنسی نامرئی سرامیکی

  1. به دلیل شبیه بودن به دندان کسی متوجه نمی شود که شما تحت درمان هستید.
  2. براکت های سرامیکی از نظر کارایی شبیه براکت های فلزی هستند.

معایب ارتودنسی نامرئی سرامیکی

  1. هزینه این نوع براکت از براکت های سنتی بیشتر است.
  2. در صورت عدم مراقبت مناسب دچار تغییر رنگ و لکه می شود.
  3. براکت های سرامیکی به دلیل جنس شکننده ای که دارند، نسبت به براکت های فلزی در برابر ضربه تحمل کمتری دارند.
  4. طول درمان با براکت های سرامیکی بیشتر از براکت های فلزی است؛ زیرا براکت های سرامیکی شکننده تر هستند؛ ارتودنتیست برای کاهش ریسک شکستن براکت ها نیروی کمتری روی آن ها اعمال میکند.

مقایسه ارتودنسی براکت های سرامیکی و معمولی

  • اگر بهم ریختگی های دندانتان زیاد است، پیشنهاد می شود از براکت های فلزی استفاده کنید. به دلیل اینکه براکت های فلزی نسبت به براکت های سرامیکی فشار بیشتری را می توانند، تحمل کنند. بنابراین اگر از براکت های فلزی استفاده کنید درمانتان مدت زمان کمتری طول می کشد.
  • ممکن است بعضی از بیماران به دلیل اینکه براکت های سرامیکی از براکت های معمولی بزرگتر هستند، داخل لب و دهان آن ها دچار سوزش شود.
  • اگر ورزش های رزمی انجام میدهید، بهتر است از براکت های فلزی استفاده کنید. برای اینکه براکت های سرامیکی از پلاستیک یا سرامیک ساخته می شود و سرامیک می تواند بشکند و یا ترک بخورد.
  • اگر از براکت های فلزی استفاده کنید، هزینه کمتری برای شکستگی براکت خود پرداخت می کنید.

قیمت ارتودنسی نامرئی سرامیکی

هزینه ارتودنسی با براکت های سرامیکی از براکت های فلزی (سنتی) بیشتر است و حدود قیمت آن برای هر فک ۴.۵ میلیون تومان است.

ارتودنسی نامرئی متحرک

ارتودنسی نامرئی با الاینر شفاف (Clear Aligners)

یکی از محبوب ترین انواع روش های درمان، ارتودنسی نامرئی الاینر شفاف است. در ساخت ارتودنسی نامرئی با الاینر شفاف از پلاستیک شفاف استفاده می شود، که دندان ها را محکم در برمی گیرد. به دلیل اینکه این نوع ارتودنسی قابل جدا شدن از دندانتان است، می توانید از خوردن خوراکی ها لذت بیشتری ببرید. در این تکنیک دیگر نگران دیده شدن دستگاه ارتودنسی و تغییر لحن صدایتان نخواهید بود.

مراحل انجام ارتودنسی نامرئی

ابتدا دکتر عکس های گرفته شده از فک و دندان را بررسی می کند و سپس از دندان ها قالب گیری می کند. (قالب گیری از دندان ها به صورت خمیری، یا به وسیله پرینتر سه بعدی و به صورت دیجیتال و فرستادن قالب به لابراتور صورت می گیرد.)

ارتودنتیست پلاک ها را با توجه به قالب دندان ها، فک و وضعیت بیمار طراحی میکند، می سازد و در دهان بیمار قرار میدهد. بیمار هر دو هفته یکبار برای تعویض الاینرها باید به دکتر مراجعه کند.

ارتودنسی الاینر شفاف

مزایای ارتودنسی نامرئی الاینر شفاف

  • به دلیل این که الاینر شفاف از پلاستیک بی رنگ ساخته شده است، زمانی که این پلاک در دهان قرار می گیرد، نامرئی است و به راحتی قابل تشخیص نیست.
  • این نوع ارتودنسی متحرک است و به راحتی می توانید در هر زمان آن را از دندان جدا کنید و دوباره بگذارید.

معایب ارتودنسی نامرئی الاینر شفاف

  1. به دلیل این که لاینر شفاف از پلاستیک بی رنگ ساخته شده است، اگر مراقب نباشید ممکن است تغییر رنگ و یا تغییر شکل بدهد.
  2. درست است که متحرک بودن این نوع ارتودنسی مزیت محسوب میشود، اما طول درمان به خود شما بستگی دارد که چه قدر در گذاشتن آن در دهانتان پایبند هستید.
  3. در این نوع ارتودنسی پلاک ها باید هر دو هفته یکبار عوض شوند.

قیمت ارتودنسی نامرئی الاینر شفاف

الاینرهای شفاف، پلاک هایی هستند که به صورت اختصاصی برای هر بیمار ساخته می شوند و البته این پلاک ها حدود هر یک  یا دو هفته یک بار باید تعویض شوند. به همین دلیل این روش ارتودنسی نیز هزینه بالایی را به خود اختصاص داده است. قیمت آن برای دو فک حدود ۱۶ میلیون تومان است.

چه افرادی به ارتودنسی نیاز دارند؟

معمولا افراد توسط دندانپزشک خود متوجه می شوند که به ارتودنسی احتاج دارند یا نه. اما خودتان هم می توانید از روی بعضی نشانه ها متوجه شوید. این نشانه ها عبارتند از:

  • فاصله بین دندان ها
  • بیرون زدگی دندان های بالا از دندان های پایین (overbite)
  • بیرون زدگی دندان های پایین از دندان های بالا (underbite)
  • فضای ایجاد شده بین دندان ها هنگام بستن فک
  • دندان های نامرتب
  • اختلالات مفصل گیجگاهی
  • مشکلات لثه

سوالات متداول درباره ارتودنسی نامرئی

چند ساعت در روز باید از ارتودنسی نامرئی با الاینر شفاف استفاده کرد؟

برای دست یابی بیمار به بهترین نتیجه باید هرروز به مدت ۲۰ تا ۲۲ ساعت از پلاک استفاده کرد.

آیا ارتودنسی نامرئی برای دندان های من مناسب است؟

این روش معمولا برای اکثر افراد مناسب است اما همه مشکلات ارتودنسی را نمی تواند درمان کند. از این رو شما باید با یک متخصص ارتودنسی مشورت کنید و بعد از معاینه توسط دکتر مشخص می شود که می توانید از این روش استفاده کنید یا خیر.

درمان با این روش چه مدت طول می کشد؟

طول درمان بستگی به میزان ناهنجاری فک و دندان دارد و برای هر فرد متفاوت است اما به صورت میانگین بین ۱۸ تا ۳۶ ماه طول می کشد.

به این مقاله امتیاز دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.