ارتودنسی ثابت
ارتودنسی دندان، میتواند از سلامت دندانها، لثهها و مفاصل فک شما در طولانی مدت محافظت کند؛ زیرا فشار را به طور مساوی بین تمام دندانها توزیع میکند. ارتودنسی ثابت به این صورت است که پس از قرارگیری دستگاه ارتودنسی داخل دهان، دیگر امکان خارج کردن آن توسط خود فرد امکانپذیر نیست.
ارتودنسی ثابت چگونه است؟
در ارتودنسی ثابت، نگین هایی بر روی دندان فرد قرار میگیرد که براکت نام دارد. این براکتها قطعات کوچک فلزی هستند که باعث جابجایی و اصلاح دندانها میشوند.
با استفاده از دستگاه ارتودنسی و نظارت ماهانه توسط دندانپزشک، نیروی ملایمی به دندان وارد میشود. این نیرو دندانها را مجبور به حرکت آهسته میکند؛ به این ترتیب دندانها به جای صحیح خود میروند. جالب است بدانید در بعضی افراد جراحی لثه برای ارتودنسی انجام می دهند.
مطلب پیشنهادی: بهترین متخصص ارتودنسی
مزایای ارتودنسی ثابت
با ارتودنسی ثابت، دندانها و لثهها سالم میمانند و هضم غذا بهتر انجام میشود، از بیماری لثه جلوگیری میشود، فرد اعتماد به نفس پیدا میکند و روابط شغلی و شخصی خود را بهبود میبخشد.
چگونه میتوان فهمید که فردی به ارتودنسی ثابت نیاز دارد؟
با تشخیص دندانپزشک، که شامل یک ویزیت دندانپزشکی کامل است، میتوان تشخیص داد که آیا فردی به درمان ارتودنسی نیاز دارد یا خیر؟ هنگامی که یک یا چند مورد از مشکلات زیر را دارید، باید تحت درمان ارتودنسی قرار بگیرید:
- ازدحام دندان: ازدحام دندان زمانی اتفاق میافتد که فضای کافی برای تراز شدن دندانها وجود نداشته باشد.
- فضاهای بین دندانی یا دیاستما: هنگامی که دندانهای پایین نسبت به دندانهای فوقانی خیلی جلو هستند یا خیلی عقب هستند، دیاستما رخ میدهد.
- اوربایت: اوربایت زمانی رخ میدهد که دندانهای بالایی، دندانهای پایین را تقریباً میپوشانند.
- انحراف خط وسط دندان: انحراف خط وسط دندان زمانی اتفاق میافتد که خط میانی بین دندانهای مرکزی فک بالا با خط میانی صورت و یا خط وسط بین دندانهای مرکزی فک پایین مطابقت نداشته باشد.
اجزای ارتودنسی ثابت شامل چه مواردی است؟
برای این که بینظمیهایی که داخل دهان و دندان قرار دارد، درمان شود از دستگاه مخصوصی استفاده میشود که این دستگاه در ارتودنسی ثابت، بریس نام دارد. بریس از قطعات کوچکی تشکیل شده است که در طی روند درمانی ارتودنسی، باعث میشود، دندان ها حرکت کنند و به مرور زمان صاف شوند.
هر بریس ارتودنسی از براکت، سیم، باند، الاستیک و کش و مینی اسکرو تشکیل شدهاست. نکته ای که وجود دارد این است که براکت از دو نوع ساده و قلابدار تشکیل میشود. بریسهای ثابت همیشه از فلز ساخته نمیشوند و میتوانند پلاستیکی یا سرامیکی نیز باشند.
مراحل درمان ارتودنسی ثابت
در ابتدا براکت ها که در اندازه های کوچکی هستند با استفاده از چسب دندان بر روی سطح دندان متصل شده، پس از آن یک سیم نازک، براکت ها را به یکدیگر متصل میکند. سپس کشهای الاستیکی که میتوانند رنگی نیز باشند این سیم نازک را در محل مناسب خود فیکس میکنند. براکتها باعث میشوند که دندانها فضای مناسب را برای حرکت پیدا کنند و به مکان مدنظر حرکت نمایند.
ارتودنسی ثابت بهتر است یا متحرک؟
نمیتوان با قاطعیت گفت که کدام یک بهتر است، زیرا با توجه به شرایطی که بیمار دارد و پس از معاینه توسط متخصص ارتودنسی مشخص میشود که کدام یک برای بیمار مناسب است، اما روند درمانی این روش ارتودنسی سریع تر بوده و موثرتر است.
انواع ارتودنسی ثابت
ارتودنسی ثابت شامل چهار نوع ارتودنسی لینگوال، ارتودنسی دیمون، ارتودنسی با براکت های فلزی و ارتودنسی با براکت های سرامیکی میباشد.
ارتودنسی دیمون
ارتودنسی دیمون روش جدیدی در ارتودنسی میباشد که در این روش سیم را از طریق کشهای کوچک به براکتهای ارتودنسی متصل میکنند. براکتهایی که در این روش استفاده میشود به صورت کشویی باز و بسته میشوند.
ارتودنسی لینگوال
ارتودنسی لینگوال یکی از انواع روشهای ارتودنسی است که برای افرادی که دوست ندارند ارتودنسی آنها مشخص شود مناسب است؛ زیرا قابل دیدن نیست اما هزینه آن از روشهای ارتودنسی دیگر گرانتر است.
ارتودنسی با براکتهای فلزی
این نوع از ارتودنسی معمولا برای کودکان استفاده میشود و براکتهایی که در آن استفاده میشود از استیل ساخته میشود، اما عیب این روش این است که شکننده است و با خوردن غذاهای سفت به راحتی شکسته میشود.
ارتودنسی با براکتهای سرامیکی
براکتهای استفاده شده در این روش به جای این که از جنس استیل باشد، از مواد سرامیکی است که باعث هماهنگی آن با رنگ دندان میشود. ارتودنسی با براکتهای سرامیکی نسبت به ارتودنسیهای دیگر ظاهر زیباتری دارد و برای بزرگسالان گزینه بسیار مناسبی است.
معایب ارتودنسی ثابت
برخی از افراد ممکن است ظاهری که ارتودنسی ثابت بر روی دندانهای آنها ایجاد میکند را دوست نداشته باشند، برخی از افراد نیز زمانی که ارتودنسی دارند در حرفزدن دچار مشکل میشوند، اجزای ارتودنسی که شامل سیم و براکت است با خوردن مواد سفت آسیب میبینند و حتی ممکن است شکسته شوند.
همچنین درمان این روش ارتودنسی طولانی است که باید در این زمان بهداشت دهان و دندان به خوبی رعایت شود زیرا در صورت عدم رعایت، رنگ دندان ها تغییر میکند.
مطلب مرتبط: هزینه ارتودنسی
سوالات متداول ارتودنسی
ارتودنسی هیچگونه آسیبی به دندانها نمیرساند اما اگر در طی روند درمانی، بهداشت دهان و دندان به درستی رعایت نشود، دندانها پوسیده شده و جرم میگیرند.
هر شخصی که میخواهد ارتودنسی ثابت انجام دهد، میتواند در مورد نوع ارتودنسی که مدنظر اوست، با متخصص مشورت کند اما در پایان باید نظر دندانپزشک را بپذیرد؛ زیرا دندانپزشک مطابق با معاینات انجام شده و مشکل بیمار بهترین نوع ارتودنسی را برای بیمار خود برمیگزیند.
در اولین روزهای انجام ارتودنسی ثابت، احتمال این که فرد مقداری درد در فک و صورت خود احساس کند، که در این مواقع دندانپزشک داروهای مسکن را برای بیمار تجویز میکند. همچنین ممکن است در دهان بیمار زخمهایی ایجاد شود که جای نگرانی ندارد و چند روز بعد بهبود مییابند.
درمان دائم دندانها با استفاده از این ارتودنسی امکان پذیر است به شرطی که فرد تمامی نکات و دستورالعملهای مطرح شده توسط دندانپزشک را به طور کامل انجام دهد و بهداشت دهان و دندان خود را به خوبی رعایت کند، در این صورت دندانها به ایده آل ترین حالت خود میرسند.
مدت زمان درمان بستگی به شدت مشکل و ناهنجاریهای فک و دندان دارد و میتواند از چند ماه تا دو و نیمسال طول بکشد؛ اما به طور معمول برای بیشتر افراد، این درمان ۱-۲ سال است.
قیمت درمان ارتودنسی بسته به اینکه، براکتی که برای شما استفاده میشود از چه نوعی است و مدت زمان درمان چه مقدار طول میکشد، متفاوت است. دقیقترین اطلاعات در مورد قیمت ارتودنسی ثابت را میتوان از طریق معاینه تخصصی به دست آورد.
ارتودنسی ثابت بهتر است در دوران کودکی انجام شود. مناسب ترین زمان برای ارتودنسی ۱۱ تا ۱۴ سالگی است که تمام دندانهای دائمی تشکیل شدهاند. اما به طور کلی این ارتودنسی را میتوان برای تمامی افراد در هر سنی انجام داد. البته، درمان برای همه سنین متفاوت است.
به طور کلی بیمار تقریباً تمامی غذاها را میتواند بخورد به جز غذاهایی که خیلی سفت هستند و میتوانند به سیستم دندانی آسیب برسانند؛ مانند ته دیگ نان، بلال، میوههایی که هسته دارند مانند شلیل، هلو، زردآلو و غیره. آیا ارتودنسی ثابت به دندان ها آسیب میرساند؟
آیا بیمار میتواند نوع دستگاه ارتودنسی خود را انتخاب کند؟
آیا ارتودنسی ثابت درد دارد؟
آیا ارتودنسی ثابت دندان ها را به طور دائم درمان میکند؟
مدت زمان ارتودنسی چقدر است؟
قیمت ارتودنسی ثابت دندان چقدر است؟
بهترین سن برای ارتودنسی ثابت چیست؟
بیمار باید چه نوع تغذیهای در طول روند ارتودنسی ثابت داشته باشد؟
بعد از ارتودنسی نیاز به مراقبت یا انجام کارخاصی هست برای حفظ اثرش؟
رعنا عزیز، ارتودنسی نیاز به مراقبت خاصی نداشته و فقط کافیست توصیه های پزشک خود را به دقت انجام دهید.
من بعد از برداشتن ارتودنسی لایهی زردی بر روی دندونهام ایجاد شد که با جرم گیری هم برطرف نشد؟
سلام مریم جان؛ بدون انجام معاینات کافی نمی توان در مورد مورد شما نظر داد. به همین خاطر توصیه می شود به دندانپزشک متخصص مراجعه نمایید. هم چنین می توانید از روش های زیبایی مانند لمینیت و کامپوزیت نیز استفاده نمایید. برای اطلاع بیشتر در این زمینه می توانید مقاله ی دنداپزشکی زیبایی را در آدرس زیر مطالعه نمایید.
https://wikidarman.com/dentist-cosmetic/
با وجود ایمپلنت امکان ارتودنسی هست؟
سلام
بله با مشورت پزشک امکان پذیر است.
در روند انجام ارتودنسی سیمها و پلاکهایی که روی دندون قرار میگیرد در خرابی دندونها بعد از برداشتن و اتمام دوره درمان تاثیرگذار است؟
درود بر شما
خیر
امکان انجام ارتودنسی متحرک به جای ارتونسی ثابت برای کودکان که هنوز دندانهایشان نرم است و به راحتی جابجا میشود هست؟
بله امکان پذیره و نوع اون براساس ساختار دندان و فک بیمار و نظر پزشک انتخاب می شود
اگر پلاکی از ارتودنسی بشکند، باید مجدد تمامی مراحل ارتودنسی از اول اجرا شود؟
نه دوست عزیز همون پلاک ترمیم میشود.
علت زرد شدن دندانها بعد از برداشتن ارتودنسی ثابت چیست؟
حین درمان ارتودنسی ثابت تجمع مواد غذایی و میکروب ها، در اطراف دستگاه به ویژه براکت ها باعث زرد شدن و تغییر رنگ دندان ها می شود.
آیا برای ارتودنسی حتماً نیاز به کشیدن دندان هست ؟
در خیلی از موادر نیاز به کشیدن دندان نیست. کشیدن دندان در برخی از بیماران انجام میشه که فضا برای دندان نیست و موجب جلوزدگی تعدادی از دندان ها می شود.
هزینه انواع ارتودنسی باهم فرق داره ؟ لینگوال . فانکشنال …؟
قطعا هزینه متفاوتی خواهد داشت. برای اطلاع دقیق از هزینه های ارتودنسی با ویکی درمان همراه باشید تا قیمت های ۱۴۰۰ را در اختیارتان بگذارد.
سلام دخترم ۱۰ سالشه گفتن نیاز به ارتودنسی داره به نظرتون براش زود نیست؟
بسته به نظر پزشکتون داره. بر ای اینکه خیالتون راحت بشه می تونید به چند پزشک متخصص ارتودنسی مراجعه داشته باشید. ولی ارتودنسی و قبل از سن بلوغ انجام میدهند. حتی برخی از پزشکان اعتقاد دارند بهترین زمان برای انجام ارتودنسی هفت سالگی هست.