زایمان طبیعی یک امر فیزیولوژیکی است که مادر باردار با انجام یک سری فعالیتهای دوره ای و منظم میتواند زایمان طبیعی بدون دردی داشته باشد و دیگر نگران درد زایمان نباشند. از این رو زایمان طبیعی فواید زیادی نسبت به روشهای دیگر زایمان دارد. در این مقاله از ویکی درمان مراحل انجام زایمان طبیعی و عوارض و مزایای آن نسبت به سزارین را به طور کامل شرح میدهیم.
مراحل انجام زایمان طبیعی
روند زایمان به طور کلی به ۳ مرحله تقسیم میشود که در ادامه به تفکیک هر کدام را به طور کامل شرح میدهیم:
مقاله پیشنهادی: زایمان در آب چیست؟
مرحله اول زایمان طبیعی
در این مرحله دردهای اولیه مادر آغاز میشود و این درد تا زمانی که دهانه رحم به طور کامل باز نشود ادامه پیدا میکند. مرحله اول زایمان طبیعی طولانیترین مرحله به حساب میآید که خود دارای ۳ مرحله یا فاز میشود:
دردهای اولیه
اولین دردهای مادر در این مرحله آغاز میشود که علت آن نازک شدن دهانه رحم است. با توجه به اینکه دهانه رحم به طور آهسته باز میشود دردهای اولیه از این مرحله شروع میشود. این مرحله نسبت به مراحل بعدی قابل تحملتر است.
دردهای فعال
زمانی که اندازه دهانه رحم به ۴ تا ۷ سانتی متر میرسد دردهای فعال آغاز میگردد. باز شدن دهانه رحم تا اندازه ۶ سانتی متر باعث میشود که درد بیشتر شود و همچنین با انقباضات بیشتر احساس گرما و عطش در مادر بیشتر میشود.
مرحله انتقال
بیشترین درد برای این مرحله از بارداری و زایمان طبیعی است؛ زیرا دهانه رحم از ۸ تا ۱۰ سانتی متر باز میشود. مدت زمانی که مادر این درد را متحمل میشود از حداقل ۲۰ تا حداکثر ۹۰ دقیقه طول میکشد. در طول این مدت جنین به روده مادر فشار زیادی میآورد که میتوان گفت در آستانه زایمان است.
مرحله دوم
در این مرحله دهانه رحم مادر کاملا باز شده ات و به اصطلاح این مرحله مرحله زایمان طبیعی است که مادر باید زور بزند تا جنین از دهانه رحم خارج شود.
مرحله سوم
در این مرحله جفت و جنین کامل خارج میشوند. بعد از به دنیا آمدن نوزاد جفت از دیواره رحم جدا شده و از واژن خارج میشود . مدت زمانی که جفت خارج میشود بین ۵ تا ۳۰ دقیقه است.
برای مادرانی که اولین زایمان را تجربه میکنند باز شدن دهانه رحم بین ۱۲ تا ۱۶ ساعت طول میکشد اما برای مادرانی که برای بار دوم زایمان میکنند. بین ۵ تا ۶ ساعت زمان میبرد. با میزان بازشدگی رحم به تشخیص پزشک زمان زایمان طبیعی مشخص میشود.
مزایای زایمان طبیعی
- مادرها با زایمان طبیعی بسیار بی دردسر به فرزندان خود شیر میدهند. با تماس بدنی در زایمان طبیعی با هم آغوشی مادر و نوزاد به دلیل خروج مایع از ریهها به تنفس نوزاد کمک میکند
- زایمان طبیعی یک روند بدون دستکاری است و نوزاد از کانال طبیعی خرج میشود که برای مادر نوزاد بهتر است.
- زایمان طبیعی این امکان را به نوزادان می دهد که در آخرین روزها زایمان کاملترین رشد مغزی، سلولی، سیستم تنفسی و همچنین کبد را داشته باشند.
- کودک تمام باکتریهای مفید را دریافت میکند
- مایعات ورودی به داخل ریههای نوزاد در زایمان طبیعی به کلی خارج میشود.
- بعد از زایمان طبیعی مادر عوارض کمتری را متحمل میشود.
- هزینه کمتری برای زایمان طبیعی پرداخت میشود.
زایمان طبیعی یا سزارین؟
به طور کلی باید برای متحمل شدن عوارض جراحی برای مادر و نوزاد تا حد امکان از سزارین خودداری کرد مگر در شرایطی که جنین موقعیتی را تجربه کند و در شرایطی باشد که امکان زایمان طبیعی وجود نداشته باشد.
بنابراین امکان این که یقینا بگوییم سزارین بد است وجود ندارد و به تشخیص پزشک بستگی دارد. در این راستا هنگام بارداری و زایمان مراجعه به بهترین دکتر زنان در تهران حائز اهمیت است؛ زیرا تجربه و تخصص دکتر شما را از بروز اتفاقات احتمالی ناگوار در امان نگه میدارد.
من تو هفته هفت بارداری هستم ولی دکتر تخصصش سزارینه. میشه یه دکتر خوب طبیعی معرفی کنید.
حتما.. به صفحه بهترین دکتر زنان مراجعه نمایید.