هر آنچه که باید از سونوگرافی ۳ بعدی بدانید!

۰
(۰)

سونوگرافی سه بعدی در سال‌های اخیر به دلیل وضوح بیشتر و واقعی بودن تصاویر آن محبوبیت پیدا کرده است و نوزاد را در تصاویر سه بعدی نشان می‎دهد. تصویر با ترکیبی از تصاویر دو بعدی شکل می‌گیرد و به عنوان مثال، دیدن جزئیاتی مانند شکل بینی و دهان را ممکن می‌کند. 

در حالی که سونوگرافی دو بعدی و سه بعدی به یک روش انجام می‌شود، سونوگرافی ۳ بعدی از سونوگرافی با فرکانس بالا و تجهیزات پیشرفته‌ای استفاده می‌کند که امواج صوتی را به تصاویر سه بعدی تبدیل می‌کند.

تصویر سه بعدی یک اسکن تقریباً عکاسی ایجاد می‌کند. به همین دلیل، بسیار راحت‌تر از سونوگرافی دو بعدی قادر به تشخیص بیماری‌هایی مانند شکاف کام است.سونوگرافی سه بعدی (۳D) روشی برای به دست آوردن تصویر است که با تبدیل پیچیده اطلاعات دو بعدی دریافتی به یک مدل حجمی سه بعدی به دست می‌آید.

تبدیل عکس‌ها با استفاده از یک سنسور سه بعدی ویژه و برنامه‌های کامپیوتری که بخشی از دستگاه اولتراسونیک هستند انجام می‌شود و حجم‌های حاصل را می‌توان چرخاند و از زوایای مختلف مشاهده کرد.

سونوگرافی سه بعدی چگونه کار می‌ کند؟

سونوگرافی سه بعدی مانند یک دوربین فوق العاده قدرتمند است که هزاران عکس از نوزاد می‌گیرد و آن‌ها را به تصاویر سه بعدی تبدیل و به شما امکان می‌دهد چهره جنین را واضح‌تر ببینید. علاوه براین، می‌تواند ابزار قدرتمندی برای ارزیابی هر گونه عارضه بارداری باشد. امروزه سونوگرافی ۳ بعدی می‌تواند کمکی در تشخیص مشکلات شکل‎گیری جنین و حتی بیماری‌هایی باشد که در سونوگرافی دو بعدی قابل تشخیص نیستند.

چند نمونه از مشکلاتی که در سونوگرافی ۳ بعدی قابل شناسایی هستند:

  • نقص در ستون فقرات نوزاد
  • ناهنجاری‌های مغزی مانند هیدروسفالی یا آنسفالیت
  • شکاف لب
  • ناهنجاری در اندام‌های داخلی و خارجی

مطلب پیشنهادی: غربالگری سه ماهه اول بارداری

سونوگرافی سه بعدی کجا برم؟

سونوگرافی ۳ بعدی در چه زمانی از بارداری توصیه می‌ شود؟

کسانی که می‎خواهند سونوگرافی سه بعدی انجام دهند، بین هفته‌های ۲۶ تا ۳۰ بارداری (سه ماهه دوم) بهترین زمان می‎باشد، مگر در مواردی که توصیه پزشکی متفاوت است. این به این دلیل است که در این دوره، امکان دیدن نوزاد با جزئیات بیشتر وجود دارد، نه فقط ساختار استخوانی.

بعد از هفته سی‌ام فضای داخل رحم کوچکتر می‌شود و با این کار شانس دیدن صورت کاهش می‌یابد. بسته به موقعیت نوزاد، رنگ، ساختار و حجم مایع آمنیوتیک، دید ممکن است بیشتر یا کمتر باشد. 

سونوگرافی ۳ بعدی در کجا انجام می‌ شود؟

امروزه یافتن مکانی که این آزمایش را انجام دهد چندان دشوار نیست و شاید بتوان آن را در کلینیکی که زن باردار در آن مراقبت‎های دوران بارداری را انجام می‌دهد پیدا کرد. همچنین، برخی بیمارستان‌ها در شهرهای بزرگ وجود دارند که سونوگرافی سه بعدی را نیز انجام می‌دهند.

سونوگرافی ۳ بعدی چقدر طول می‌ کشد؟

این یک آزمایش نسبتاً سریع است، مخصوصاً زمانی که کودک برای دریافت تصاویر واضح همکاری می‌کند. در غیر این صورت، مادر ممکن است نیاز به حرکت کمی داشته باشد تا نوزاد را در موقعیت مطلوب‌تری قرار دهد تا موفق شود، اما در حالت ایده آل، کل دوره نباید بیش از ۲۰ دقیقه باشد.

آماده سازی برای سونوگرافی ۳ بعدی چگونه باید انجام شود؟

این نوع معاینه تصویربرداری نیاز به آمادگی خاصی مانند ناشتا بودن یا مواردی از این دست ندارد، اما برای گرفتن تصاویر واضح‌تر، بهتر است که خانم باردار قبل از انجام این معاینه آب زیادی نوشیده باشد. همچنین بهتر است قبل از انجام سونوگرافی سه بعدی از استفاده از کرم‌های مرطوب کننده روی شکم خودداری کنید.

انجام سونوگرافی ۳ بعدی در هفته ۱۱ تا ۱۴ بارداری و مجدداً در هفته ۲۰ تا ۲۴ توصیه می‌شود. در صورت تمایل مادر، حتی می‌توان آن را از قبل انجام داد، مشروط بر اینکه نتیجه معمولاً به دلیل کاهش اندازه جنین، جزئیات بسیار کمتری داشته باشد.

هزینه سونوگرافی 3 بعدی

از سوی دیگر، اواخر بارداری نیز گرفتن تصاویر خوب را دشوار می‌کند، زیرا فضای داخل رحم کاهش می‌یابد و ممکن است صورت کودک پوشیده شود. با این حال، سونوگرافی ۳ بعدی،  جایگزین سونوگرافی معمولی نمی‌شود، اما در نهایت، می‌تواند به تشخیص مشکلاتی که در سایر معاینات مشاهده آن‌ها دشوارتر است کمک کند.

مطلب پیشنهادی: هزینه آی وی اف

آیا سونوگرافی سه بعدی یک روش استاندارد است؟

امروزه در بسیاری از روش‌ها سونوگرافی سه بعدی وجود دارد، اما هنوز بسیار رایج نشده است. در بیشتر موارد، سونوگرافی ۳ بعدی انتخابی است. بنابراین، اگر شما در معرض خطر ابتلا به برخی بیماری‌ها هستید یا اگر پزشک به تجزیه و تحلیل دقیق‌تری از آناتومی نوزاد برای رد یا تأیید شرایطی مانند شکاف کام نیاز دارد، ممکن است پزشک سونوگرافی سه بعدی را توصیه کند؛ زیرا سونوگرافی ۳ بعدی یک تصویر رنگی از جنین به صورت سه بعدی ارائه می‌دهد و به شما امکان می‌دهد تا آن را از زوایای مختلف حتی با بررسی حالات صورت مشاهده کنید.

همچنین، این سونوگرافی این فرصت را می‌دهد تا حرکات جنین را در زمان واقعی مشاهده کنید و تنفس، ضربان قلب و حالات صورت او را ردیابی کنید. سونوگرافی سه بعدی اطلاعات دقیق‌تری در مورد رشد جنین و وضعیت آن نسبت به سونوگرافی دو بعدی ارائه می‌دهد. این تکنیک اغلب برای تایید یا رد تشخیص بر اساس نتایج سایر معاینات استفاده می‌شود.در طول سونوگرافی سه بعدی، والدین آینده می‌توانند کودک خود را بهتر بشناسند، چهره او و حرکت دست‌ها و پاها را ببینند، ضربان قلب را بشنوند و جنسیت را بفهمند.

کلام آخر

برای کسب اطلاعات بیشتر به صفحه مادر و کودک مراجعه کنبد. امیدواریم از این مقاله ویکی درمان نیز نهایت استفاده را برده باشید.

سوالات متداول

انجام سونوگرافی ۳ بعدی چه مزایایی دارد؟

تعیین جنسیت دقیق جنین، مشخص شدن اختلالات ژنتیکی جنین، بررسی اندام‌های درونی و بیرونی، مشاهده اختلالات احتمالی شبکه اعصاب و یا وجود فلج مغزی، مشخص شدن نقص‌های مادرزادی در ستون فقرات جنین، نمایان شدن اختلال‌های موجود در بافت‌های بدن جنین

سونوگرافی سه بعدی با چهار بعدی چه تفاوتی دارد؟

در سونوگرافی سه‌بعدی تصاویر علاوه بر طول و عرض، عمق نیز دارند. در سونوگرافی چهاربعدی حرکات جنین مثل باز و بسته کردن چشم‌ها و دهان به‌خوبی مشخص است و تصاویر به‌صورت فیلم هستند و کیفیت بالاتری دارند.

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین رای ۰ / ۵. تعداد رای: ۰

هنوز رای ثبت نشده است.

الهام کریمی

الهام کریمی هستم. دانشجوی پزشکی، زنان و زایمان. تلاش میکنم شما را با محتواهای صحیح و به روز در زمینه آشنا کنم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *