بدخلقی، دردهای شکم و کمر، تورم و نفخ شکم همه این موارد از علائم سندروم پیش از قاعدگی هستند. از دیگر موارد شایع دوران قبل از قاعدگی، جوش پریودی است. طبق تحقیقات انجام شده حدود ۶۰% بانوان، قبل از قاعدگی جوش میزنند.
جوش پریودی تقریبا ۱۰ روز قبل از قاعدگی شروع میشود و زمانیکه خونریزی آغاز میشود، برطرف میشود. اگر شما هم با این مشکل روبرو هستید تا آخر این مقاله با ویکی درمان همراه باشید. همچنین میتوانید از کمک پزشکان در بهترین کلینیک زیبایی در تهران یا محل زندگی خود کمک بگیرید.
طبق مطالعات مختلف برخی از خانمها اعلام کردهاند، آکنههایی که دارند، درست قبل از قاعدگیشان، بدتر میشوند. بعضی دیگر گفتهاند، تقریبا در کل روزهای ماه پوست بی نقص و شفافی دارند و فقط یک هفته قبل از پریود یا درست قبل از پریود خود دچار آکنه میشوند. جوش پریودی با جوشهای معمولی فرق دارند. جوش پریودی به شکل پاپولهای ملتهب و قرمز که به ندرت سرسفیدی دارند ظاهر میشوند. این نوع جوشها، اغلب در قسمت تحتانی صورت، گونهها، فک، چانه و گردن هستند.
علت بروز جوش پریودی چیست؟
بعضی از جوش ها به صورت فصلی بوده و مجددا ظاهر میشوند. برخی جوشهای عفونی در دوران پریودی ایجاد شده و باعث آسیب پوستی میشوند. ممکن است در دوران پریود، جوشها بیشتر، رشد و تکثیر شوند. آنها بسیار عروقی هستند و ممکن است خونریزی کنند. این خونریزی در داخل یک لایه نازک قرار گرفته و به شکل جوش در میآید. در این دوران، جوشها ممکن است پارگی داشته باشد. متخصصین پوست میتوانند این جوشها را تشخیص داده و با معاینه مناسب، روش درمان مناسب را ارائه دهند.
معمولا برای حذف جوش پریودی، میتوان از درمان خانگی استفاده کرده و یا آنها را با لیزر سوزاند. چرخه قاعدگی میتواند بهطور مستقیم پوست را تحت تاثیر قرار دهد، مقصر اصلی این امر هورمون ها هستند. همان هورمونهایی که در طول دوران بلوغ باعث ایجاد آکنه میشوند، در ایجاد آکنه های قبل از قاعدگی نیز نقش بسزایی را ایفا میکنند. این هورمونها، مسئول ایجاد آکنههایی که در طول دوران بارداری یا یائسگی نیز تشدید میشوند، هم هستند. در تمامی این موارد، بهطور خاص، اصلیترین مقصر، هورمون تستوسترون است.
اگرچه تستوسترون به عنوان یک هورمون مردانه است، اما بد نیست بدانید که تستوسترون در بدن خانمها نیز وجود دارد، فقط سطح آن نسبت به آنچه در بدن آقایان وجود دارد، کمتر است. تستوسترون از آن جهت اصلیترین فاکتور ایجاد جوش محسوب میشود که غدد سباسه را تحریک به ساخت سبوم (چربی) بیشتری میکند. در اکثرخانمها ، جوش پریودی حدودا یک هفته تا ۱۰ روز قبل از شروع قاعدگی ظاهر میشوند. این زمان، وقتی است که استروژن در پائینترین سطح خود قرار دارد.
پایین آمدن سطح استروژن باعث میشود سطح تستوسترون که در طول ماه نسبتا ثابت است، از سطح استروژن بالاتر برود. این اتفاق یک بستر مناسب برای جوش فراهم میکند. همانطور که پیشتر هم اشاره کردیم، تستوسترون باعث ایجاد پوست چربتر نیز میشود و بنابراین احتمالا چربی بیشتری در منافذ که ملتهب هم شده اند، به دام میافتد.
هورمون پروژسترون هم در ایجاد جوش پریودی نقش دارد. سطح پروژسترون در نیمه دوم چرخه قاعدگی افزایش مییابد. این مسئله میتواند باعث چربتر شدن و انسداد منافذ پوست شود که در نتیجه آلودگی و چربی بیشتری به دام میاندازند. علاوه بر موارد ذکر شده فاکتورهای دیگری هم در ایجاد این وضعیت نقش دارند. به همین خاطر است که مطالعات در مورد اثرات قاعدگی در ایجاد جوش هنوز هم ادامه دارند.
درمان جوش پریودی
اگر شما هم از جوش پریودی رنج میبرید، برای درمان آن اقدامات لازم را باید انجام دهید. میتوانید با مراجعه به یک متخصص پوست این مشکل را برطرف کنید. در این گونه موارد، معمولا قبل از دوران قاعدگی داروی آنتی بیوتیک مانند تتراسایکلین تجویز می شود. شما میتوانید ۵ روز پیش از دوران قاعدگی، این آنتی بیوتیک را آب فراوان مصرف کنید. البته نوع آنتی بیوتیک را پزشک متخصص تعیین کرده و باید از مصرف هر نوع آنتی بیوتیک سر خود، خودداری کنید تا مشکل خاصی ایجاد نشود.
در درجه اول بهتر است، از درمان های خانگی برای درمان جوش پریودی استفاده کنید، زیرا دارای عوارض کمتری هستند و نتیجه بهتری نیز دارند. راههای دیگری مانند کم کردن استرس در زمان پریودی برای جلوگیری از جوش پریودی میتواند موثر واقع شود. تغییر وضعیت هورمونها باعث پایین آمدن ظرفیت پذیرش استرس و منجر به عصبانیت، گریه، یا حرص خوردن بیصدا شود. پس برای کنترل جوش پریودی لازم است که ورزش کنید، مدیتیشن انجام دهید، به اندازه بخوابید، از رژیم غذاییتان مراقبت کنید.
استفاده از مصرف زینک را فراموش نکنید، خوردن سبزیجات نیز بهخاطر داشتن مقادیر بالای سولفور، میتواند بههم ریختگی هورمونها را جبران کند. جالب است بدانید احتمالا بین جوش زدن و خوردن لبنیات در دوران پریود ارتباطی وجود دارد. از آنجایی که انواع هورمون رشد در خوراکیهایی مثل شیر وجود دارند، ممکن است منجر به از بین رفتن تعادل هورمونهای طبیعی بدن شده و به همین دلیل باعث جوش زدن خواهند شد. به همین خاطر بهتر است از مصرف لبنیات تا حد امکان خودداری کنید.
بسیار مهم است که در دوران قبل از پریود و در حین آن پوست بدنتان را از هر زمان دیگری تمیزتر نگه دارید. برای جوش نزدن در دوران پریود لازم است نسبت به نکاتی درباره لوازم آرایشی خود نیز حساس باشید. دست شما در طول روز ممکن است بارها آلوده شود. به همین دلیل باید شستشوی مناسب را مد نظر داشته باشید و در عین حال مراقب باشید که دست آلوده را به پوست صورتتان نزنید. این کار به سرعت منجر به پخش شدن باکتریها و مسدود شدن منافذ پوست شده و احتمال بروز آکنه را بالا میبرد.
مقاله پیشنهادی: طرز تهیه ماسک پاکسازی پوست در خانه
اگر چربی اضافه در دوران پریود و پیش از آن سطح پوست شما را میپوشاند، خوب است از کرمهای آبرسان و مرطوب کننده بدون چربی استفاده کنید. در نهایت اگر با انجام تمامی مراحل گفته باز هم نیاز به کمک گرفتن و درمان از جانب یک پزشک داشتید میتوانید از طریق وب سایت ما با بهترین کلینیک های پوست آشنا شده و از خدمات آنها استفاده کنید.
برای بالا بردن سطح آگاهی پزشکی خود و اطرافیانتان میتوانید با وب سایت ویکی درمان با مطالب بهروز و مفید با ما همراه باشید.