ژنیکوماستی یا بزرگ شدن سینه در مردان (نحوه تشخیص و درمان)

۰
(۰)

گاهی بافت سینه در مردان بزرگ می شود و ظاهری شبیه به سینه خانم ها پیدا می کند، به این وضعیت ژنیکوماستی می گویند. ژنیکوماستی می تواند در یکی از سینه‌ ها و یا در هر دو سینه رخ دهد. از آن جایی که اضافه وزن و چاقی نیز می تواند منجر به بزرگ شدن سینه در آقایان شود؛ ژنیکوماستی می تواند کاذب یا حقیقی باشد.

در ژنیکوماستی حقیقی غالبا یک توده دردناک زیر نوک سینه قابل لمس است؛ در حالی که در ژنیکوماستی کاذب، بزرگ شدن سینه ناشی از چاقی می باشد. در این مقاله به بررسی علت بزرگ شدن سینه در مردان و نحوه تشخیص و درمان آن می پردازیم.

علائم ژنیکوماستی چیست؟

هنگامی که پزشک سینه یک بیمار مرد را معاینه می کند، ابتدا در مورد زمان بزرگ شدن سینه از بیمار سوال می کند؛ به این ترتیب پزشک هر ارتباطی بین عوامل مختلف و شروع بزرگ شدن سینه را بررسی می کند.

یکی ازمهم ترین علائم ژینکوماستی، شکل ظاهری سینه می باشد. در این وضعیت، سینه مردان بزرگ شده و حالت متورم به خود می گیرد. از نشانه های دیگر ژنیکوماستی می توان به موارد زیر اشاره کرد.

علائم ژنیکوماستی چیست؟

 

احساس توده های نرم در ناحیه سینه

یکی از علائم اصلی ژنیکوماستی، تشکیل توده های نرم از جنس چربی در زیر نوک سینه است. با دیدن این علامت، ممکن است فرد از بابت احتمال ابتلا به سرطان سینه، نگران شود. البته به ندرت ممکن است این اتفاق رخ دهد و ژنیکوماستی نمی تواند لزوما نشانه ای از سرطان سینه باشد؛ اما می توانید برای آسودگی خاطر و اطمینان بیشتر آزمایش های بیشتری انجام دهید. در بیماری ژنیکوماستی، یک توده ی نرم، متحرک و فشردنی در زیر نوک سینه قابل لمس است.

مطلب پیشنهادی: مراحل بیماری سرطان سینه

بافت نرم چربی را بررسی کنید

در اغلب مواقع، بیمار با مشاهده بزرگی غیر عادی سینه خود متوجه ابتلا به ژینکو ماستی می شود؛ البته مهم است که برای تشخیص ژنیکوماستی به پزشک مراجعه کنید. پزشک از طریق معاینه سینه، بافت نرم چربی را مورد بررسی قرار می دهد.

همان طور که پیش تر ذکر شد؛ در صورتی که به دلیل اضافه وزن یا چاقی، چربی در بافت سینه رسوب کند، ژنیکوماستی کاذب ایجاد می شود. در ژنیکوماستی حقیقی، توده های ایجاد شده در سینه، ممکن است نسبت به لمس حساس باشند و بیمار احساس درد کند. همچنین سینه های افراد مبتلا به ژنیکوماستی کاذب افتاده‌ تر دیده می شود، در حالی که در ژنیکوماستی حقیقی اینچنین نیست و سینه‌ ها سفت ‌تر است.

درمان ژنیکوماستی

پس از مراجعه به پزشک و انجام معاینه و آزمایش های مختلف، با توجه به علت و وخامت بیماری، روش درمانی مناسب بیمار توسط پزشک برای درمان ژنیکوماستی مورد استفاده قرار می گیرد؛ در ادامه به این راهکارها می پردازیم.

درمان ژنیکوماستی

در صورت توصیه پزشک صبر کنید تا خود به خود از بین برود

ژنیکوماستی در اکثر موارد به مرور زمان و بدون اقدام درمانی خاصی برطرف می‌شود. با این حال، چنان چه، ژنیکوماستی به دلیل یک بیماری زمینه‌ ای ایجاد شده باشد؛ ممکن است بیمار به درمان نیاز داشته باشد. همچنین در برخی موارد ژنیکوماستی در اثر مصرف برخی داروهای خاص، ایجاد می شود؛ در این مواقع ممکن است پزشک داروهای جایگزین برای شما تجویز کند.

علل زمینه ای را برطرف کنید

در مواردی که یک علت زمینه ای موجب ایجاد ژنیکوماستی شده باشد؛ می توان با برطرف کردن آن علت، بیماری را برطرف کرد. برخی از مواد مخدر و نوشیدنی ها نظیر الکل، هروئین، متادون، ماری جوانا و برخی داروها می توانند به ژنیکوماستی منجر شوند.

گاهی نیز ابتلا به بعضی بیماری ‌های خاص نظیر ابتلا به تومور غدد فوق کلیه، بیضه، هیپوگنادیسم، نارسایی کلیه، نارسایی کبدی و غیره می تواند علت ژنیکوماستی باشند. این بیماری ها با ایجاد اختلال در سطوح هورمون های بدن، موجب بزرگ شدن پستان در آقایان می شوند.

علاوه بر موارد فوق هنگامی که به اندازه کافی، مواد غذایی مفید به بدن نرسد؛ سطح تستوسترون کاهش پیدا کرده و تعادل هورمونی به هم می خورد؛ این امر می تواند باعث بروز ژنیکوماستی شود.

برخی از روغن های گیاهی نیز که در ساخت انواع لوازم بهداشتی مانند شامپو و لوسیون های مختلف مورد استفاده قرار می گیرند؛ می توانند موجب عدم تعادل هورمون های مردانه شوند و با ایجاد اختلال در تعادل هورمونی زمینه بروز علائم ژینکوماستی را فراهم کنند.

در موراد فوق، با درمان و یا رفع هر کدام از این علل، می توان به درمان ژنیکوماستی کمک کرد.

هورمون درمانی

ممکن است تصور کنید که هورمون استروژن، هورمونی کاملا زنانه است، اما این هورمون در بدن مردان نیز به میزان کمتری نسبت به خانم ها وجود دارد. چنان چه این هورمون نسبت به تستوسترون در سطح بالاتری قرار بگیرد؛ می تواند باعث بزرگ شدن سینه در آقایان یا ژنیکوماستی شود. بنابراین می توان از طریق هورمون درمانی، تعادل هورمونی را مجددا در بدن بیمار برقرار کرده و ژنیکوماستی را درمان کرد.

درمان ژینکوماستی با دارو

چنان چه فرد در مدت زمان کوتاهی به ژنیکوماستی مبتلا شده باشد؛ ممکن است پزشک از دارو برای درمان بهره بگیرد. برخی از داروهای تجویزی دکتر پس از بررسی راهکارهای درمان ژنیکوماستی و روش های تشخیص به شرح زیر است:

  • داروهای آندروژنی
  • داروهای آنتی استروژنی
  • داروهای مهار کننده آروماتاز

درمان بزرگ شدن سینه آقایان با جراحی

درمان بزرگ شدن سینه آقایان با جراحی

در برخی موارد که تجمع چربی در اثر اضافه وزن یا چاقی، باعث ایجاد ژنیکوماستی شده باشد؛ می توان به کمک روش های کوچک کردن سینه از جمله: لیپوساکشن یا لیپوماتیک، این وضعیت را درمان کرد. در این روش پس از تزریق مایع بی حسی به بافت سینه، پزشک یک شکاف کوچک در قسمت سینه ایجاد می کند و پس از وارد کردن کانولا به داخل بافت سینه، با حرکت دادن آن، موجب سست شدن چربی های ناحیه سینه می شود؛ سپس این چربی ها از طریق ساکشن تخلیه می شوند.

مطلب پیشنهادی: بهترین دکتر لیپوماتیک در تهران

جمع بندی

ژنیکوماستی یا بزرگ شدن سینه ها در مردان می ‌تواند باعث احساس خجالت و بروز اضطراب و استرس در آن ها شود و حتی بر روی روابط عاطفی آن ها اثر بگذارد. از طرفی پنهان کردن این وضعیت نیز کار دشواری است و علاوه بر این می تواند باعث بروز عوارض بعدی برای سلامتی فرد شود.

ما در این مقاله علت بزرگ شدن سینه آقایان یا ژنیکوماستی، راه تشخیص و درمان را به طور کامل برای شما شرح دادیم؛ تا بتوانید با تشخیص به موقع بیماری، فورا به پزشک مراجعه کرده و درمان را آغاز کنید. همچنین در مواردی که به علت اضافه وزن دچار ژنیکوماستی کاذب شده اید؛ با راهکارهایی که در این مقاله ذکر شد، می توانید وضعیت خود را بهبود ببخشید.

سوالات متداول

علت ایجاد ژنیکوماستی چیست؟

باید بدانید که دو نوع ژنیکوماستی وجود دارد. گاهی این عارضه تنها به دلیل چاقی و رسوب توده چربی در سینه مردان، ایجاد می شود. در چنین مواردی می توان با کاهش وزن، وضعیت را بهبود بخشید. اما گاهی به هم خوردن تعادل هورمونی در مردان موجب پایین آمدن سطح هورمون مردانه نسبت به هورمون زنانه شده و می تواند باعث ایجاد ژنیکوماستی شود.

آیا ژنیکوماستی خود به خود درمان می شود؟

در برخی موارد بله، این عارضه بدون درمان خاصی و با گذشت زمان رفع می شود. اما چنانچه ژنیکوماستی به دلیل یک بیماری زمینه ای ایجاد شده باشد و یا در طولانی مدت برطرف نشود؛ باید به پزشک مراجعه کرد. همچنین در صورتی که توده زیر پوست سینه به لمس حساس است و یا با احساس درد همراه می باشد؛ لازم است به پزشک مراجعه کنید.

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین رای ۰ / ۵. تعداد رای: ۰

هنوز رای ثبت نشده است.

احمد ملکی

احمد ملکی هستم. دانشجوی پزشکی. نویسنده و مترجم مطالب در حوزه جراحی پلاستیک، زیبایی و ترمیمی.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *