مشکلات استخوانها و مفاصل به دلیل کار بیش از حد و فشار زیادی که روزانه به آنها وارد میشود و یا ضربات ناگهانی، از بزرگترین معضلات سلامت جسمی هستند. برخی از این مشکلات شامل مواردی از جمله شکستگی استخوانها، دررفتگی مفاصل و التهاب و تورم مفاصل میشود. برای اینگونه از مشکلات درمانهایی توسط متخصصان ارتوپدی و جراحان پیشنهاد میشود. بعضی از این درمانها عبارتند از: تعویض مفصل لگن، تعویض مفصل زانو، درمان شکستگی مفصل و استخوان ران، درمان سیاهشدگی سراستخوان ران و جراحی تومورهای استخوانی. در این مطلب با انواع درمانهای رفع مشکلات ارتوپدی و بهترین مرکز ارائه این درمانها آشنا میشویم.
تعویض مفصل لگن؛ از شر دردهای ناحیه لگن خلاص شوید
دلایل متفاوتی برای آسیبدیدگی مفصل لگن وجود دارد که هر کدام ممکن است شما را مجبور به تعویض این مفصل کند. برخی از شایعترین دلایل این مشکل عبارتند از:
- آرتروز
- بیماریهای مادرزادی لگن
- آرتریت پس از سانحه
نکتهای که باید بدانید است که حتما مشکل مفصل لگن را جدی بگیرید تا دچار مشکلات بیشتر نشوید. جراحی مفصل لگن معمولا با بیهوشی کامل بیمار انجام میشود اما در بعضی موارد با بیحس کردن ستون فقرات بیمار، جراحی را انجام میدهند. نوع بیهوشی را معمولا خود پزشک تعیین میکند. در این جراحی، یک پروتز مصنوعی در لگن بیمار قرار داده میشود. جالب است بدانید دکتر طاهری اعظم بهعنوان پدر این روش جراحی در ایران شناخته میشود.
تعویض مجدد مفصل لگن
گاهی اوقات پیش میآید که بعد از جراحی مفصل لگن، مشکلاتی پیش میآید که بیمار را مجبور به تعویض مجدد مفصل لگن میکند. دلایل مختلفی برای این امر وجود دارد که برخی از آنها عبارتند از:
- فرسودگی یا شکستگی پروتز مصنوعی لگن
- شل شدن پروتز مصنوعی لگن
- دررفتگی پروتز مصنوعی لگن
- عفونی شدن پروتز مصنوعی لگن
اگر مشکلاتی مثل مواردی که ذکر شد رخ بدهند، باعث میشوند که مفصل لگن عملکرد طبیعی نداشته باشد و شخص در لگن خود احساس درد داشته باشد. بنابراین لازم است که برای تعویض مجدد مفصل لگن جراحی صورت بگیرد.
مراحل جراحی مجدد مفصل لگن
در جراحی مجدد مفصل لگن، جراح مفصل مصنوعی را از بدن خارج کرده و یک مفصل مصنوعی جدید را جایگزین میکند. این تعویض مجدد مفصل لگن تقریبا مثل تعویض مفصل لگن انجام میشود اما طولانیتر و پچیدهتر است. جزئیات جراحی هر بیمار با توجه به دلیل مشکل به وجود آمده تعیین میشود و برای هر بیمار متفاوت خواهد بود. مراحل کلی جراحی به ترتیب زیر انجام میشوند:
- برداشتن قطعات پروتز قدیمی
- برداشتن استخوان یا بافت های آسیب دیده
- آماده کردن ناحیه مورد نظر برای دریافت پروتز جدید
- پیوند استخوان در مواردی که استخوان از بین رفته است
- قرار دادن جراح پروتز جدید مثل جراحی تعویض مفصل لگن در محل مربوطه
تعویض مفصل زانو: دیگر درد زانو شما را اذیت نخواهد کرد
مفصل زانو یکی از درگیرترین مفاصل در بدن است. این مفصل چه در حین راه رافت و چه در حالت نشسته درگیر میشود. بنابراین همه ما با مشکلات زانو رو به رو شدهایم. شایعترین دلیل درد زانو آرتروز هستن که انواع مختلفی دارد:
- آرتروز مفصل
- آرترید روماتوئید
- آرتریت پس از سانحه
جراحی تعویض مفصل زانو حدود دو ساعت زمان میبرد. طبق نظر تیم پزشکی، بیهوشی یا بیحسی ستون فقرات انجام میشود. ابتدا برشی روی زانو زده میشود. سپس جراح قسمتهای آسیبدیده استخوان ساق پا و استخوان ران را برداشته و به نحوی که پروتز جدید زانو با آنها منطبق باشند، استخوانها را برش میزند. پروتز به دو استخوان ساق و ران به وسیله اجزای فلزی آن وصل میشود. بعد از قرارگیری پروتز و بررسی انعطافپذیری و عملکرد درست زانو، جراح برش زانو را بخیه زده و پانسمان میکند. برای بهرهمندی از خدمات موثر جراحی تعویض مفصل زانو میتوانید از کلینیک دکتر طاهری اعظم با تجربه بیش از ۱۲۵۰۰ جراحی در این زمینه و در زمینه تعویض مفصل لگن نوبت بگیرید.
درمان شکستگی مفصل و استخوان ران و لگن
شکستگی لگن و ران دلایل مختلفی دارد که برخی از آنها عبارتند از: چاقی و فشار زیاد روی استخوانها، سقوط یا ضربه شدید در اثر تصادف و پوکی استخوان در افراد مسن. اما نگران نباشید چون با جراحی زیر نظر یک متخصص ارتوپدی میتوان این شکستگیها را درمان کرد. جراحی شکستگی استخوان لگن سه حالت دارد:
- ترمیم داخلی با پیچ و پلاک
- تعویض جزئی مفصل لگن
- تعویض کامل مفصل لگن
نوع جراحی شکستگی ران به بعضی عوامل بستگی دارد. اگر فقط سراستخوان ران شکسته باشد، فقط به قرار دادن پروتز مصنوعی نیاز است. اما اگر شکستگی به لگن رسیده باشد، مفصل لگن باید کامل تعویض شود. در صورتی که به غیر از مفصل ران، ساقه استخوان ران هم شکسته باشد از پیچ و پلاک در جراحی استفاده میشود. برای جراحی شکستگی استخوان ران از سه روش استفاده میشود:
- فیکساتور خارجی
- پلاکگذاری
- میله داخل استخوان
درمان سیاهشدگی سراستخوان ران
به پدیده سیاهشدگی سراستخوان ران، نکروز آواسکولار گفته میشود که به دلیل قطع جریان خون به استخوان رخ میدهد. دلیل اصلی این عارضه مشخص نیست اما شکستگی لگن یا ران ممکن است باعث انسداد رگهای خونی و قطع جریان خون به استخوانها شود. البته چند راه درمان برای این عارضه وجود دارد که عبارتند از:
- ایجاد تونل استخوانی
- تغییر شکل استخوان (استئوتومی)
- پیوند استخوان
- تعویض کامل مفصل
جراحی تومورهای استخوانی؛ از تکثیر سرطان در استخوان پیشگیری کنید
دلیل ایجاد تومور استخوانی دقیقا مشخص نیست، اما معمولا تومورها به دلیل تکثر سلول زیاد و بدون کنترل قسمتی از بدن به وجود میآیند. البته عواملی مثل: ژنتیک و آسیبهای وارده به استخوان در ایجاد تومور استخوان نقش دارند. معمولا اینگونه تومورها خوشخیم هستند و مثل سرطان در بدن پخش نمیشوند.
نوع بدخیم تومور استخوانی، بافت عادی استخوانها را از بین برده و در قسمتها دیگر بدن گسترش پیدا میکند. معمولا تومورهای استخوانی با جراحی درمان میشوند. در این نوع جراحی، تومور و قسمتهایی از اطراف محل تومور برداشته میشود. سپس محل تخلیه شده را به چند روش ترمیم میکنند. این روشها عبارتند از:
- پیوند استخوان
- استفاده از سیمان مخصوص
- ریختن فنول یا نیتروژن مایع داخل حفرهها
- استفاده از پروتزهای فلزی در صورت پیشرفت تومور
دکتر طاهری اعظم: بهترین جراح و متخصص ارتوپدی
جراحی و درمانهای ارتوپدی روشهای متنوعی دارند که باید زیر نظر متخصصان خبره و با استفاده از فناوریهای روز دانش ارتوپدی انجام شوند. در این زمینه پیشنهاد نخست ما بهرگیری از این خدمات در کلینیک دکتر طاهری اعظم است.
دکتر افشین طاهری اعظم دانشیار دانشگاه علوم پزشکی، متخصص ارتوپدی و جراح لگن و زانو است. ایشان در سال ۱۳۸۳ بورد تخصصی خود را با کسب رتبه دوم کشوری از دانشگاه علوم پزشکی تهران دریافت کردند. دکتر طاهری اعظم در سالهای ۱۳۸۷ تا ۱۳۹۵ در چند دانشگاه آلمانی از جمله دانشگاه MHH، مرکز OCM مونیخ، اندوکلینیک هامبورگ و دانشگاه Magdeburg آلمان، همچنین دانشگاه Grazاتریش و توماس جفرسن فیلادلفیا تحصیل کرد. او در این دانشگاهها دورههای آرتروپلاسی، آرتروسکوپی و جراجی تعویض مجدد لگن و زانو را گذرانده است. دکتر طاهری اعظم عضو رسمی انجمن جراحان زانو و لگن آمریکا، انجمن جراحان ارتوپدی آمریکا، عضو هیئت رئیسه کمیته جهانی سیکات است.
/سلب مسئولیت: تحریریهی ویکی درمان در تهیه این محتوای تبلیغاتی نقش نداشته و مسئولیتی در قبال صحت آن ندارد./