مینای دندان چیست؟ راه های پیشگیری از پوسیدگی آن

۰
(۰)

مینای دندان مستحکم ترین بخش دندان است که با ضخامت حدود ۳ میلیمتر، سطح تاج دندان را می‌پوشاند. ماده تشکیل دهنده آن حدود ۹۵ درصد کلسیم است که  باعث شده تا سخت ترین ماده در کل بدن باشد. مینای دندان با نقش محافظتی از ایجاد پلاک و فرسایش دندان‌ها جلوگیری می‌کند.

 برخی عوامل باعث آسیب به این قسمت می‌شود که با رعایت نکات بهداشتی از آن پیشگیری می‌کنیم. حفاظت از دندان‌ها در این میان بسیار حائز اهمیت است زیرا در صورت از بین رفتن مینای دندان، قابلیت بازسازی آن وجود ندارد. در این مقاله از ویکی درمان به تمام مواردی که برای مراقبت و جلوگیری از آسیب به مینای دندان می‌شود، می‌پردازیم.

ویژگی مینای دندان چیست؟

مینای دندان به محافظت از دندان در برابر عادات معمول مثل خرد کردن، جویدن و دندان قروچه می‌پردازد. مینای دندان از استحکام بالایی برخوردار است اما احتمال شکستگی یا ترک خوردگی وجود دارد. زمانی که دندان دچار شکستگی می‌شود، ماند سایر قسمت‌های بدن نمی‌تواند خود را بازسازی کند؛ سلول زنده‌ای در مینای دندان وجود ندارد. بنابراین آسیب وارد شده همیشگی خواهد بود. در این زمان حفاظت و مراقبت از دندان‌ها نقش مهمی را اجرا می‌کند و باید با تشخیص به موقع از پوسیدگی جلوگیری کنیم.

عوامل پوسیدگی مینای دندان

عوامل پوسیدگی دندان

با مصرف غذاهای شیرین و اسیدی و داروهایی مثل آسپرین، پوسیدگی مینای دندان را تسریع می‌‌کنید. توجه کنید تا در صورت مصرف این مواد، حتما از مسواک و نخ دندان استفاده کنید. مشروبات الکلی از اسید زیادی برخوردار است که مصرف زیاد آن، به مرور منجر به فرسایش دندان می‌شود. از دیگر عوامل پوسیدگی می‌توان به خشکی دهان و میزان بزاق کم اشاره کرد.

 مصرف آب میوه‌ها به دلیل وجود مواد اسیدی، آسیب را گسترده تر می‌کند. رفلاکس معده نیز از بیماری‌هایی است که باعث آسیب به دندان می‌شود. برای اینکه از پوسیدگی دندان، جلوگیری کنید باید از رژیم غذایی سالم که فاقد نشاسته و قند بالا است، پیروی کنید. یکی دیگر از عوامل پوسیدگی دندان که ما نمی‎‌توانیم در آن تغییری ایجاد کنیم، ژنتیک است.

مقاله پیشنهادی: علل ایجاد پوسیدگی دندان شیری کودکان

نشانه های پوسیدگی مینای دندان

با کم شدن سطح حفاظتی دندان، حساسیت آنها نمایان می‌شود که از شایع ترین نشانه‌های آسیب مینای دندان است.  این حساسیت در زمان مصرف مواد غذایی خیلی گرم یا سرد اتفاق می‌افتد؛ هنگام مسواک زدن نیز ممکن است، آن را تجربه کنید.

با افزایش تحلیل دندان، با تغییر رنگ آن مواجه می‌شویم. این تغییر رنگ به دلیل رسیدن فرسایش به لایه پایینی دندان که زرد رنگ است، اتفاق می‌افتد. ترک خوردن و لب پر شدن دندان به دلیل از بین رفتن مینای دندان اتفاق می‌افتد که باعث ایجاد لبه‌های ناهموار و تیز می‌شود. اگر دندان‌های شما پوسیده شده و در آن حفره ایجاد می‌شود به دلیل از بین رفتن لایه محافظ دندان است. همین موضوع باعث می‌شود تا دندان‌ها با کم ترین ضربه، دچار ترک شود.

راه های پیشگیری از پوسیدگی مینای دندان

پیشگیری از مینای دندان

همان طور که همه ما شنیدیم، پیشگیری بهتر از درمان است. در رابطه با مینای دندان نیز این قضیه صدق می‌کند. این قسمت از بدن قابلیت بازسازی ندارد و در صورت ایجاد مشکل، تنها توسط دندان پزشک قابل ترمیم است. مصرف آبمیوه و مواد غذایی شیرین باعث پوسیدگی دندان می‌شود پس بهتر است از آب در رژیم غذایی خود استفاده کنید.

 رفلاکس معده و برخورد مواد اسیدی به دندان خیلی سریع باعث آسیب به دندان می‌شود. بنابراین اگر با این مشکل رو به رو هستید، حتما به پزشک مراجعه کنید و نسبت به درمان آن اقدام کنید. از آدامس بدون قند استفاده کنید و چای بنوشید تا اسید باقی مانده در دهان، خنثی شود. از مسواک و دهانشویه حاوی فلوراید استفاده کنید و مراقب بهداشت دهان خود باشید.

به طور منظم به پزشک مراجعه کنید تا دندان شما را معاینه کند. بهتر است تا ۲ بار در سال نزد دندانپزشک بروید تا در صورت فرسایش مینای دندان، هرچه زودتر اقدام به درمان آن کند. از پزشک متخصص بخواهید تا شما را در این زمینه راهنمایی کند. در صورت مشاهده علائم عفونت دندان حتما به پزشک مراجعه کنید.

سخن آخر

دندان ها باعث زیبایی طرح لبخند ما می‌شوند. مراقبت از آنها برای داشتن چهره زیبا بسیار مهم است. مینای دندان به عنوان مستحکم ترین ماده در بدن، نقش محافظت از آن را دارد. این قسمت از دندان، فاقد سلول زنده است که در صورت ایجاد هر گونه مشکل برای آن، راهی به جز مراجعه به دندانپزشک نیست. در این مقاله از ویکی درمان به نکاتی برای پیشگیری آسیب دیدگی مینای اشاره کردیم. اگر شما راه دیگری را در نظر دارید، در بخش نظرات آن را با ما مطرح کنید.

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین رای ۰ / ۵. تعداد رای: ۰

هنوز رای ثبت نشده است.

حمید حیدری

حمید حیدری هستم دانشجوی رشته دندانپزشکی. شما را با جدیدترین مقالات منتشر شده در زمینه بهداشت دهان و دندان، بیمارهای دندان و.. آشنا می کنم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *