همه ما میدانیم که بارداری یکی از سختترین و در عین حال شیرینترین دوران زندگی هر بانویی است. اما ممکن است وقوع رخدادهای غیرمنتظره و تلخ، شیرینی این اتفاق را از بین ببرد. یکی از وقایع ناگوار در هنگام بارداری، سقط جنین است که میتواند پیامدهای تلخی داشته باشد. سقط جنین ممکن است بهدلایل مختلف پزشکی اتفاق افتد و وقوع آن، احتمال تکرار این حادثه را بالا میبرد.
یکی از روشهایی که برای جلوگیری از سقط جنین انجام میشود؛ عمل سرکلاژ رحم است. حال قصد داریم توضیح دهیم که عمل سرکلاژ چیست، به چه شکلی انجام میشود و مراقبتهای پس از این عمل چه چیزهایی هستند. همچنین به بررسی عوارض و فواید عمل سرکلاژ نیز خواهیم پرداخت. برای پاسخ به این سوال که سرکلاژ چیست با ما در ویکی مگ همراه باشید.
مطلب پیشنهادی: علائم سقط جنین
عمل سرکلاژ چیست؟
شاید شما هم یکی از مادرانی باشید که سه ماهه اول بارداری خود را با موفقیت پشت سر گذاشتهاید اما در سه ماهه دوم بارداری اتفاق تلخ سقط جنین را تجربه کردهاید. در این گونه مشکلات نیز مانند همیشه علم پزشکی به کمک مادران آمده تا بتوانند بدون نگرانی، بارداری خود را با موفقیت به اتمام برسانند و نوزاد خود را در آغوش بگیرند.
حال یکی از عملهای جراحی که در برخی زنان باردار انجام میشود، سرکلاژ (Cerclage) یا همان دوختن دهانه رحم میباشد که از طریق واژن (سرکلاژ ترانس واژینال) و یا از طریق شکمی (سرکلاژ ترانس ابدومینال) انجام میشود. زیرا برخی از زنان باردار به علت داشتن مشکلاتی در ناحیه رحم؛ قادر به نگه داشتن جنین خود نیستند و ممکن است با افزایش وزن جنین، دهانه رحم آنها باز شود و جنین خود را از دست بدهند.
در بعضی زنان نیز، دهانه رحم توانایی تحمل فشار ناشی از بزرگ شدن جنین و کیسه آب و جفت را ندارد و ممکن است خود به خود باز شود و زایمان زودرس انجام گیرد و یا سقط جنین اتفاق بیفتد. لذا به منظور پیشگیری از زایمان زودرس در زنانی که دارای دهانه رحم ضعیف یا به اصطلاح؛ نارسایی دهانه رحم میباشند، عمل سرکلاژ انجام میگردد که دوختن دهانه رحم سبب شود تا از زایمان زودرس جلوگیری شود. چراکه بسته بودن دهانه رحم باعث میشود که جنین تا هفته ۳۷ تا ۳۸ بارداری در داخل رحم مادر باقی بماند.
عمل سرکلاژ را در چه مواردیی برای زنان باردار انجام میدهند؟
قبل از بارداری، دهانه رحم حالت سفت و محکمی دارد که در اواخر بارداری؛ این سفتی دهانه رحم کاهش مییابد تا شرایطی فراهم شود که دهانه رحم حین زایمان طبیعی باز شود و نوزاد به دنیا بیاید. حال اگر در طول دوران حاملگی، دهانه رحم ضعیف و شل باشد؛ فرد در معرض سقط جنین و یا زایمان زودرس قرار میگیرد.
در واقع اگر پزشک متخصص زنان، مشکلات زیر را در بانوی بارداری مشاهده کند، برای او عمل سرکلاژ را پیشنهاد میدهد. مشکلاتی همچون:
- اگر بانوی بارداری بیدلیل زایمان زودرس داشته باشد، سابقه سقط جنین در سه ماهه دوم بارداری و یا دو سقط بی دلیل در سه ماهه دوم بارداری داشته باشد.
- اگر در سونوگرافی هفته ۲۰ تا ۲۴ بارداری، مشاهده شود که طول گردن رحم در خانمی کوتاه است، به خصوص اگر این خانم سابقه سقط جنین در سه ماهه دوم بارداری داشته باشد.
- اگر قبل از هفته ۲۴ بارداری، اتساع (باز شدن) دهانه رحم در خانمی دیده شود؛ این مورد حالت اورژانسی برای انجام عمل سرکلاژ محسوب میشود. زیرا در غیر این صورت ممکن است به از دست دادن جنین منجر شود.
- اگر فردی دچار سقطهای مکرر شود و علیرغم استفاده از راههای درمانی و دارویی تحت نظر پزشک متخصص، باز هم به سقط جنین مبتلا میشود؛ انجام عمل سرکلاژ قبل از آمیزش برای او توصیه میشود.
روشهای عمل سرکلاژ چیست؟
عمل سرکلاژ چیست و به چند روش انجام میشود؟ به ۳ روش انجام می شود که عبارتند از:
- روش مک دونالد
شایعترین روش سرکلاژ در بارداری، روش مک دونالد میباشد که قبل از هفته ۱۵ بارداری انجام میشود و در هفته ۳۷ بارداری، بخیه سرکلاژ باز میگردد. در عمل سرکلاژ به روش مک دونالد؛ بخیههایی را از بیرون، دور دهانه رحم میزنند تا دهانه رحم بسته شود. - شیرودکار
در این روش دهانه رحم از داخل دوخته میشود. البته باید گفت که این روش در مقایسه با روش سنتی مک دونالد دشوارتر است؛ اما به دلیل عمقیتر بودن بخیهها خطرات حین بارداری کاهش مییابد و اغلب، زایمان به صورت سزارین انجام میشود. - سرکلاژ شکمی
در این نوع سرکلاژ، بخش فوقانی سرویکس دوخته میشود. سرکلاژ شکمی یک روش دائمی است و فقط در مواردی انجام میشود که سایر روشهای سرکلاژ قابل استفاده نباشند.
عمل سرکلاژ چگونه انجام میشود؟
عمل سرکلاژ چیست ؟ بسیار ساده است و در هفته ۱۴ تا ۱۸ بارداری انجام میگیرد که نحوه عمل سرکلاژ به روش مک دونالد متفاوت است.
عمدتا مک دونالد، عمل سادهتری است و زمان بیهوشی بیمار کمتر میباشد. این روش خونریزی ندارد و عوارض آن کمتر است؛ به همین دلیل هم بیشتر پزشکان عمل مک دونالد را ترجیح میدهند.
در این روش با نخهای مخصوص Mercy lain که ۵ میلیمتر عرض دارد؛ تحت بیهوشی عمومی، دهانه رحم به صورت Continue Lock با چهار سوچور بسته شده و گره بالا یا پایین زده میشود و نخ در همان محل باقی میماند. البته قبل از این عمل، یک بوژی ۴ یا ۷ داخل رحم قرار میگیرد تا دهانه رحم کاملا بسته نشود و ترشحات احتمالی بتواند به راحتی خارج گردد.
فواید عمل سرکلاژ چیست؟
برای پاسخ به این سوال که فواید عمل سرکلاژ چیست ، میتوان گفت که این فواید عبارتند از:
- افزایش مدت زمان نگهداری جنین در رحم
- جلوگیری از زایمان زودرس
- کاهش میزان سقط جنین
- افزایش احتمال به دنیا آمدن نوزاد سالم و کامل
عوارض عمل سرکلاژ چیست؟
اگر بخواهیم عوارض عمل سرکلاژ چیست را بیان کنیم، این عوارض عبارتند از:
- زایمان زودرس
- عفونت داخل رحمی
- پارگی زودرس کیسه رحمی
- خونریزی واژینال
- پارگی دهانه رحم
- تنگی گردن رحم
- مجرای غیر طبیعی بین واژن و مثانه
مراقبتهای لازم بعد از عمل سرکلاژ چیست؟
پس از عمل جراحی سرکلاژ، ممکن است ترشحات خونی روشن تا چند روز وجود داشته باشد که معمولا بعد از این زمان به شکل ترشحات غلیظتری در میآید که حتی ممکن است تا پایان حاملگی نیز ادامه یابد. بانوی باردار پس از عمل سرکلاژ، به استراحت در بستر به مدت سه تا پنج روز نیاز دارد و پس از آن میتواند با احتیاط کامل به امور روزانه خود بپردازد. البته توصیه میشود از یک هفته قبل تا یک هفته بعد عمل، نزدیکی صورت نگیرد.
امید که اطلاعات گفته شده در مقاله با عنوان عمل سرکلاژ چیست برایتان مفید بوده و عمل سرکلاژ راحتی را تجربه کنید. برای معرفی بهترین دکتر زنان در تهران می توانید به سایت ویکی درمان مراجعه کنید.