راهکار فوری درمان درد کلیه (+روش خانگی موثر)

۲.۳
(۳)

یکی از دردهای بسیار شدید و غیر قابل تحمل برای بدن، درد کلیه می باشد. به طور معمول هنگامی که مشکلی در یکی از کلیه‌ها یا مجاری ادراری رخ دهد، درد کلیه آغاز می شود. این درد در قسمت هایی از بدن نظیر پهلو، پشت، شکم، دنده‌ ها و کمر نیز احساس می شود و ممکن است تشخیص درست آن آسان نباشد. از آنجایی که این درد بسیار آزاردهنده است، همه افرادی که با آن به نوعی درگیر هستند، به دنبال راه درمان درد کلیه باشند. در این مقاله از ویکی درمان با روش های درمان درد کلیه آشنا می شویم؛ تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.

درد کلیه چیست؟

درد کلیه چیست

پیش از اینکه به درمان درد کلیه بپردازیم، باید بدانیم که این درد چگونه و به چه دلیلی به وجود می آید. دو جفت کلیه در بدن انسان وجود دارد که در بالای شکم و کمی متمایل به پشت قرار گرفته اند و به وسیله بافت ‌های اطراف و دنده ها در بر گرفته شده اند.

محل قرارگیری کلیه چپ کمی بالاتر از کلیه راست می باشد. درد کلیه بیشتر در پهلوها و قسمت زیر کمر احساس می شود،‌ البته گاهی این درد تا کشاله‌ ران و بیضه ‌ها نیز کشیده می شود. با توجه به محل قرار گرفتن کلیه ها، درد کلیه ممکن است با دردهای دیگر نظیر فشار های عضلانی، کمر درد، درد های مربوط به سیستم اسکلتی، التهاب مفاصل و… اشتباه گرفته شود.

مطلب پیشنهادی: سنگ کلیه در بارداری

علائم کلیه درد چیست؟

توجه داشته باشید که کلیه درد نسبت به دردهای مشابه خود مانند کمردرد، عمیق ‌تر و آزاردهنده ‌تر است و به آسانی با تغییر حالت فیزیکی بدن و تغییر حالت رفع نمی شود. این در حالی است که دردهای مربوط به کمر با ایجاد تغییر در حالت بدن بهتر می شوند. از علائم کلیه درد می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • تغییر رنگ ادرار به رنگ صورتی یا دفع ادرار خونی
  • بد بو شدن ادرار
  • تکرر ادرار
  • احساس نیاز فوری به تخلیه ادرار (تکرر ادرار)
  • شب ادراری
  • بی نظمی در تپش قلب (آریتمی)
  • احساس خستگی
  • تب و لرز
  • بی حالی و کسالت
  • گرفتگی عضلانی
  • تغییرات در شکل ناخن ها
  • حالت تهوع
  • استفراغ
  • درد شدید در دوره ‌های قاعدگی 
  • کاهش وزن به طور ناگهانی
  • کاهش هوشیاری
  • غش کردن 
  • بالا رفتن دمای بدن و تب 
  • احساس عدم نیاز به دفع ادرار
  • مشکلات تنفسی نظیر تاکی پنه
  • بالا رفتن ضربان قلب 
  • احساس درد شدید در ناحیه کلیه ‌ها
  • درد در کلیه هنگام دفع ادرار
  • درد در کلیه هنگام نفس کشیدن
  • تغییر رنگ ادرار به تیرگی
  • ادرار قهوه ‌ای
  • درد در ناحیه کلیه و بیضه ها
  • حالت تهوع همراه با درد کلیه
  • سوزش ادرار 

علل ابتلا به کلیه درد (کلیه درد نشانه چیست؟)

علائم درد کلیه

عملکرد کلیه در بدن، تصفیه خون و دفع مواد زائد از بدن است. چنان چه در هر کدام از اندام های مرتبط با کلیه نظیر مجاری و مثانه مشکلی ایجاد شود؛ می‌تواند باعث کلیه درد شود.

درد کلیه به علت سنگ کلیه

یکی از رایج ترین علل دردهای کلیوی، سنگ کلیه است. روی هم انباشته شدن مواد معدنی موجود در آب یا مواد غذایی باعث ایجاد سنگ در کلیه ها می شود. سنگ کلیه ابعاد مختلفی دارد، بعضی از آن ها به حدی ریز هستند که ممکن است اتفاقی دفع شوند و برخی نیز به دلیل اندازه درشت خود، باعث انسداد مجاری ادراری می شوند و با درد شدید و غیر قابل تحملی همراه هستند.

مطلب پشنهادی: درمان تنگی مجاری ادرار

عفونت مجاری ادرار

گاهی برخی عوامل بیماری زا باعث ایجاد عفونت مجاری ادرار ایجاد می ‌شوند و این عفونت می تواند به کلیه درد منجر شود و عوارضی نظیر تب، سوزش ادرار و ضعف و بی حالی را به دنبال داشته باشد. 

عفونت کلیه (پیلونفریت)

عفونت کلیه یا پیلونفریت در اثر سرایت عفونت مثانه به کلیه ها ایجاد می شود. شرایطی مانند دیابت یا بیماری انسداد مجاری ادراری می تواند موجب عفونت کلیه شود. هنگامی که فرد به انسداد مجاری ادراری مبتلا می شود؛ ادرار به مثانه باز می گردد و همین امر زمینه عفونت کلیه را فراهم می کند. عفونت کلیه با درد شدیدی همراه است و چنان چه به موقع درمان نشود؛ می تواند باعث آسیب دائمی به کلیه شود.

بیماری کلیه پلی کیستیک

هنگامی که به دلایل موروثی درون کلیه، کیست‌ هایی پر از مایع تشکیل شود؛ می گویند فرد به بیماری کلیه پلی کیستیک دچار است. این وضعیت باعث افزایش سایز کلیه شده و عملکرد کلیه با مشکل مواجه می شود. 

ضربه شدید و حادثه

هر گونه ضربه شدیدی که در اثر حوادثی مانند ضربات شدید ورزشی، تصادف، افتادن و برق گرفتگی به کلیه وارد شود؛ می تواند باعث صدمه فیزیکی به بافت کلیه شده و دردهای شدیدی به همراه داشته باشد.

سرطان کلیه

سرطان کلیه

در صورت مشاهده خون در ادرار، احساس درد مستمر در قسمت کمر و ورم شکمی، می توان گفت که فرد به کارسینومای کلیه دچار شده است. این بیماری نوعی سرطان کلیه می باشد و به طور معمول افراد بالای ۶۰ سال را درگیر می کند.

بیماری سلیاک

چنان چه دستگاه گوارشی فرد در هضم و دفع پروتئین گلوتن با مشکل مواجه باشد؛ سیستم ایمنی بدن به قسمتی از روده کوچک حمله می کند و با آسیب دیدن روده، عمل جذب ویتامین ها به درستی انجام نمی شود.

نفخ یا تولید گاز معده

اعمالی نظیر بلعیدن، خوردن غذا، خوردن نوشیدنی های گازدار و هضم غذا، منجر به تولید گاز در معده و روده می شود؛ چنان چه این گاز توسط مقعد یا مری به بیرون تخلیه نشود؛ می تواند باعث بروز مشکلاتی برای دستگاه گوارش و کلیه ‌ها شود.

آیا می دانید درمان سردی معده چیست؟

سندروم روده تحریک پذیر

نوعی اختلال گوارشی مزمن به نام سندروم روده تحریک پذیر می تواند کلیه ها را تحریک کرده و باعث ایجاد درد شود.

انواع کلیه درد

کلیه درد ممکن است در یکی از کلیه ها و یا در هر دو کلیه به طور هم‌ زمان رخ دهد. از انواع درد کلیه، می توان به درد کلیه راست، درد کلیه چپ یا درد هر دو کلیه اشاره کرد که در ادامه به شرح هر یک می پردازیم:

درد کلیه راست

درد کلیه راست می تواند در اثر عواملی مانند ابتلا به عفونت ادراری، تشکیل سنگ کلیه در کلیه راست، سرطان کلیه، سرطان مثانه، ابتلا به آپاندیسیت، بیماری های کلیوی مربوط به کلیه راست، انسداد در مجاری ادراری ایجاد شود.

درد کلیه چپ

درد کلیه چپ کمی با درد کلیه راست فرق دارد و می تواند به دلایلی مانند مشکلات عصبی، درد در دنده ها، اختلالات گوارشی، مشکلات کلیوی مربوط به کلیه چپ نظیر سرطان کلیه و مثانه و… به وجود بیاید.

درمان فوری کلیه درد در خانه (روش های خانگی)

همانطور که پیش تر ذکر شد درد کلیه بسیار نفس گیر و آزار دهنده است؛ اما خوشبختانه درمان درد کلیه وجود دارد و می توان از طریق رعایت نکات زیر تا حدی درد را تسکین داد.

مطلب پیشنهادی: رژیم سم زدایی

نوشیدن آب فراوان

از آنجایی که نوشیدن آب فراوان به افزایش حجم ادرار کمک کرده و ادرار را رقیق می کند؛ می تواند منجر به دفع عفونت‌های مجاری ادرار شده و درد را کاهش دهد. 

مصرف پروبیوتیک

مصرف پروبیوتیک

ماده ای به نام پروبیوتیک که در لبنیات وجود دارد که می تواند از تجمع باکتری‌ ها در روده جلوگیری کند. به این ترتیب باکتری‌ های مفید جای باکتری های مضر را در روده می گیرند و این امر موجب تقویت سیستم ایمنی بدن می شود. این امر عمل هضم و دفع را آسان تر کرده و درد را کاهش می دهد. همچنین مصرف پروبیوتیک‌ می تواند باعث افزایش تاثیر داروهای مصرفی شود.

مصرف کرن بری

مصرف میوه کرن بری باعث رفع مشکلات انسداد مجاری ادراری می شود و به درمان درد کلیه کمک می ‌کند.

دوش آب گرم یا کیسه آب گرم

دوش آب گرم گرفتن یا استفاده از کیسه آب گرم میتواند با افزایش جریان خون در محل درد، موجب درمان درد کلیه شود.

مصرف مسکن (غیر از آسپرین)

یکی دیگر از روش های درمان درد کلیه، مصرف مسکن هایی نظیر ایبوپروفن، دیکلوفناک و ژلوفن می باشد. از آنجایی که مصرف آسپرین موجب رقیق شدن خون می شود؛ نباید همراه با مشکلات کلیوی مصرف شود‌. 

مصرف گیاه جعفری

گیاه جعفری ادرارآور بوده و حجم ادرار و نیاز به دفع آن را افزایش می دهد. با افزایش دفع ادرار، درد کلیه تسکین پیدا کرده و دفع عفونت ها، آسان تر صورت می گیرد.

نوشیدن چای سبز

نوشیدن چای سبز به صورت روزانه، باعث کاهش عفونت‌ های باکتریایی شده و از این طریق به درمان درد کلیه کمک می کند. 

جمع بندی

درد کلیه یکی از دردهای شدید و آزاردهنده برای افراد می باشد که تحمل آن بسیار دشوار است. از این رو در این مقاله به شرح علت و علائم این درد و درمان درد کلیه پرداختیم. در صورتی که در این زمینه سوالی ذهن شما را درگیر کرده است در بخش نظرات مطرح کنید تا کارشناسان ما در کوتاه ترین زمان به آن پاسخ دهند.

سوالات متداول

برای کلیه درد چه زمانی به دکتر مراجعه کنیم؟

چنان چه با نشانه های خطرناکی نظیر تغییر در رنگ ادرار، درد در هنگام دفع ادرار، مشاهده خون در ادرار، تب و لرز، بی حالی و ضعف، تکرر ادرار، افزایش فشار خون و ایجاد ورم و پف در اطراف چشم ها، پاها و دست ها، مواجه شدید؛ باید فورا به دکتر کلیه مراجعه کنید.

آیا یبوست موجب بروز کلیه درد می شود؟

بله، در اثر برخی مشکلات گوارشی، نداشتن تحرک به میزان کافی و برخی رژیم های غذایی غلط، یبوست ایجاد می شود و این مشکل می تواند بر عملکرد کلیه ها تاثیر بگذارد.

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین رای ۲.۳ / ۵. تعداد رای: ۳

هنوز رای ثبت نشده است.

ویدا جامی

ویدا جامی هستم. علاقه مند به حوزه تولید محتوا. سالها در زمینه ترجمه و تولید محتوا اطلاعات عمومی مشغول به فعالیت هستم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *