اگر از پشت به ستون فقرات معمولی نگاه کنیم، صاف به نظر میرسد. با این حال، ستون فقرات و مهرههای گردن ممکن است شواهدی از انحنای رو به جلوی استخوانهای پشت در ناحیه فوقانی و گردن نشان دهند که ظاهری غیرطبیعی گرد یا قوز مانند به گردن میدهد. قوز گردن به عنوان انحنای ستون فقرات با اندازه ۵۰ درجه یا بیشتر به جلو در عکس گرفته شده با اشعه ایکس تعریف میشود در حالیکه ستون فقرات طبیعی از ۲۰ تا ۴۵ درجه خمیدگی در ناحیه بالای کمر برخوردار است. این بیماری نوعی تغییر شکل ستون فقرات است و درمان قوز گردن نیاز به تشخیص اولیه دارد. در ادامه برای آشنایی با روشهای درمان قوز گردن با ویکی درمان همراه باشید.
درمان قوز گردن چیست و چگونه انجام می شود؟
درمان قوز گردن بستگی به علت انحنا، درجه، شدت علائم و سرعت پیشرفت آن دارد. قوز گردن کمتر از ۵۰ درجه معمولاً به درمان نیاز ندارد مگر انجام تمریناتی که عضلات گردن را تقویت کند. گزینههای درمان این مشکل شامل انجام تمرینات ورزشی، مصرف داروها، استفاده از بریس یا مهارکنندهها یا جراحی است که در موارد پیشرفته قوز توصیه میشود.
هنگامی که قوز گردن به دلیل عارضه پوکی استخوان یا شکستگی فشاری مهره ایجاد میشود، پزشک درمان قوز گردن روش کیفوپلاستی را توصیه میکند که با حداقل زمان استراحت انجام میشود. جراحی ستون فقرات معمولاً برای انحناهای بیشتر از ۷۵ درجه در نظر گرفته میشود.
درمان قوز گردن با ورزش
اغلب برای درمان قوز گردن و منحنیهای انعطاف پذیر، فیزیوتراپی تجویز میشود. انجام یک برنامه ورزشی روزانه در خانه با تمرکز بر تقویت هسته مرکزی و کشش و تقویت عضلات کمر باعث مدیریت ظاهر قوز و کاهش درد مرتبط با آن خواهد بود.
یوگا
در یک تحقیق شش ماهه که به صورت تصادفی و کنترل شده بر روی بزرگسالان ۶۰ سال یا بالاتر مبتلا به قوز گردن و پشت انجام شد، آنهایی که سه روز در هفته در کلاس یوگا شرکت کردند، بدون استفاده از هیچ وسیله ای در درمان قوز گردن، بهبود زیادی را تجربه کردند. یوگا به چهار حالت خاص محدود بود که کشش در ستون فقرات را هدف قرار میداد، بنابراین همه حرکات یوگا ممکن است مفید نباشند.
نتیجهگیری این بررسی نشان داد که تمرینات یوگا میتواند بر شکل انحنای خلفی ستون فقرات تأثیر بگذارد و یک روش تمرینی کارآمد و مناسب برای شکل دادن به وضعیت مناسب سر و گردن در بزرگسالان است.
آگاهی از وضعیت بدن
برای جلوگیری از پیشرفت قوز گردن، در فواصل زمانی متوالی روی وضعیت بدن خود تمرکز کنید. محققان معتقدند صاف کردن ستون فقرات میتواند در جلوگیری از ایجاد یک انحنای ثابت بسیار مفید و ضروری باشد. بنابراین، با با چندین بار معکوس کردن، انحنای خم شده در روز میتوان مانع از دائمی شدن و در نتیجه درمان قوز گردن شد.
میتوانید یادداشتها یادآوری در اطراف خانه بچسبانید یا آلارام تلفن همراه خود را برای فراموش نکردن تمرینات برای حداقل سه بار در روز، فعال کنید. طبق نظر محققان بهبود و عملکرد فیزیکی افراد نشان داد که این روش با نیاز کم به فناوری خاص و کاربرد آسان میتواند وضعیت بدنی و توانایی عملکرد شما را تغییر داده و در درمان قوز گردن بسیار موثر باشد.
فیزیوتراپی
انجام فیزیوتراپی تاثیر زیادی در درمان قوز گردن دارد. یک فیزیوتراپیست میتواند شما را در انجام تکنیکهای بهبود وضعیت بدن به خصوص گردن راهنمایی کند. در یک مطالعه شش ماهه افرادی که به کمک یک فیزیوتراپیست برنامه تمرینی سه جلسه در هفته و یکساعته انجام دادند در مقایسه با شرکت کنندگانی که فقط آموزش بهداشتی دریافت کردند بهبود بیشتری در درمان قوز گردن داشتند.
انواع روش های درمان قوز گردن
راه های متفاوتی برای درمان کردن قوز گردن وجود دارد. از جمله این موارد، عبارت است از:
مهاربندی
استفاده از بریس یا مهارکننده اغلب برای جلوگیری از بدتر شدن و درمان قوز گردن در کودکان در حال رشد استفاده میشود. بریس باید توسط متخصص ارتوپدی تجویز و ساخته شود. نوجوانان مبتلا به قوز خفیف تا متوسط ممکن است نیاز به استفاده از بریس پشتی داشته باشند. بریس باید در زمانی که استخوانها در حال رشد هستند پوشیده شود تا مانع از بدتر شدن و درمان قوز گردن شود.
استفاده از بریس ممکن است در ابتدا ایجاد احساس محدودیت شود اما بعد از مدتی فرد به آن عادت خواهد کرد. بریسهای مدرن به گونهای طراحی شدهاند که فرد هنگام پوشیدن آن احساس راحتی داشته باشد و بتواند طیف وسیعی از فعالیتهای بدنی روزانه خود را انجام دهد.
استفاده از بریس برای بزرگسالانی که رشدشان متوقف شده است توصیه نمیشود زیرا موقعیت ستون فقرات را اصلاح نمیکند. بریس برای کودکان در حال رشد با انحنای گردن بیش از ۶۵ درجه استفاده میشود. معمولاً بریس باید ۲۳ ساعت در روز استفاده شود تا زمانی که دوران رشد نوجوان به پایان برسد.
عمل جراحی
یک نوجوان مبتلا به قوز شدید گردن که درد یا نگرانیهای ظاهری دارد، ممکن است با توصیه پزشک تصمیم به انجام عمل جراحی برای درمان قوز گردن خود کند. این جراحی یک هم جوشی خلفی ستون فقرات با ابزار دقیق و توسط متخصص آن است. عمل جراحی چهار تا پنج ساعت طول میکشد و بعد نیاز به بستری شدن در بیمارستان برای سه تا چهار روز دارد. دوران نقاهت و بهبودی در خانه معمولاً چهار تا شش هفته است.
اکثر بیماران نیازی به جراحی ندارند اما برای بیمارانی که قوز گردن آنها علیرغم درمانهای غیر تهاجمی همچنان پیشرفت میکند، توصیه میشود. جراحی معمولاً برای درمان قوز گردن در مواردی است که انحنای آنها بالای ۸۰ درجه است. در چنین زوایایی، تنفس تحت تأثیر این انحنا قرار گرفته و از این رو انجام جراحی ضروری میشود. یکی دیگر از دلایلی که جراحی در درمان قوز گردن لازم است زمانی است که انحنای آن باعث فشرده شدن اعصاب در ناحیه قوز میشود.
داروها
درد قوز گردن می تواند با داروهای زیر بهبود یابد:
- مصرف مسکن: داروهای بدون نسخه مانند استامینوفن (تیلنول، سایرین)، ایبوپروفن (ادویل، موترین IB، سایرین) یا ناپروکسن سدیم (Aleve) برای کاهش درد موثر هستند. البته داروهای مسکن قویتر با نسخه نیز در دسترس هستند.
- داروهای پوکی استخوان: داروهای تقویت کننده استخوان به جلوگیری از شکستگیهای اضافی ستون فقرات و بدتر شدن قوز گردن کمک میکنند و در درمان قوز گردن موثرند.
جمع بندی
درمان قوز گردن در صورت تشخیص به موقع امکانپذیر است. اغلب موارد بیماران میتوانند علائم خود را بدون انجام جراحی مدیریت کنند. بیمار مبتلا برای درمان این مشکل باید به طور منظم با پزشک جهت نظارت بر پیشرفت انحنای ستون فقرات مشورت کند. این کار باعث حصول اطمینان از تاثیر درمان قوز گردن در بیمار است و کمک میکند که او یک سبک زندگی سالم و فعال داشته باشد.
سؤالات متداول
آیا برای درمان قوز گردن به جراحی نیاز است؟
اگز قوز گردن باعث درد شدسد یا علائم دیگری شود که در زندگی و فعالیت روزانه شما اختلال ایجاد کند انجام جراحی یک روش موثر برای تسکین درد و علائم آن است.
جراحی قوز گردن چگونه انجام می شود؟
در طی این روش درمان قوز گردن، جراح مهره هارا در وضعیت صاف تری قرار می دهد و آنهارا با استفاده از تکه های کوچک استخوان برای پر کردن فضای بین مهره ها به هم وصل می کند. این جراحی شدت منحنی را کاهش داده و بدن شما بهتر پشتیبانی می شود.