سوزش ادرار یا دیسوریا، شامل مشکل در ادرار کردن مانند درد، سوزش و ناراحتی هنگام دفع ادرار است و معمولاً نشانه وجود مشکل دیگری در بدن است. مهمترین دلایل سوزش ادرار عبارتند از: عفونتهایی مانند عفونت مجاری ادراری و مقاربتی، تروما مانند آسیب دوچرخه یا سوء استفاده جنسی، ساختار غیر طبیعی مانند باریک شدن مجرای ادرار، انسداد مانند وجود سنگ کلیه، شرایط پزشکی مانند یبوست، بزرگ شدن پروستات، شیمی درمانی و… . در این موارد مصرف قوی ترین قرص ضد سوزش ادرار بسیار مفید خواهد بود.
عواملی که ممکن است خطر ابتلا به سوزش ادرار را افزایش دهد شامل کم آبی بدن، از دست دادن قدرت عضلات مثانه به دلیل افزایش سن، نگه داشتن ادرار برای مدت طولانی در مثانه، مصرف زیاد کافئین، نوشابه و الکل هستند.
ممکن است هنگام ابتلا به سوزش ادرار مواردی مانند تب، ادرار کدر و بدبو، دفع مکرر ادرار با مقدار کم، درد پشت، پهلو یا شکم، وجود خون در ادرار، ترشحات بد بو، خارش، تورم اندام تناسلی و درد همراه با انزال یا حرکت روده در مردان نیز در بیمار دیده شود. در تمام این موارد مصرف قوی ترین قرص ضد سوزش ادرار با توصیه پزشک مشکل شما را حل خواهد کرد.
درمان سوزش ادرار
درمان این بیماری به عاملی که باعث بروز آن شده بستگی دارد. اغلب ارائه دهنده مراقبتهای بهداشتی ممکن است شما را به یک پزشک متخصص مانند اورولوژیست یا نفرولوژیست ارجاع دهد. در برخی موارد ممکن است برای کمک به درمان عفونت باکتریایی یا کاهش اسپاسم مثانه به داروهایی خاص نیاز داشته باشید که باید حتما با تشخیص و تجویز پزشک مصرف شوند.
مطلب پیشنهادی: معرفی بهترین دکتر اورولوژی در تهران
انواع دارو و قرص ضد سوزش ادرار
برای درمان سوزش ادرار داروهای مختلفی توسط پزشکان تجویز میشود اما انواع مهمترین و قوی ترین قرص ضد سوزش ادرار عبارتند از:
- پیریدیم (فنازوپیریدین)
- سفکسیم
- سپیروفلوکساسین
در ادامه با انواع قوی ترین قرص ضد سوزش ادرار بیشتر آشنا میشویم.
قرص پیریدیم
پیریدیم نوعی قرص مسکن است که در قسمت پایینی دستگاه ادراری یعنی مثانه و مجرای ادرار تاثیر میگذارد. پیریدیم برای درمان علائم ادراری مانند درد یا سوزش، ادرار زیاد و افزایش میل به دفع ادرار استفاده میشود. علائم فوق ممکن است ناشی از عفونت، آسیب، جراحی، کاتتر یا سایر شرایطی باشد که تحریک کننده مثانه هستند. پیریدیوم تنها علائم ادراری را درمان میکند و اثری بر عفونت دستگاه ادراری ندارد. بنابراین باید هر آنتی بیوتیکی را که پزشک برای درمان عفونت تجویز کرده، مصرف کنید.
چنانچه به فنازوپیریدین حساسیت دارید یا اگر مبتلا به بیماری کلیوی هستید، آن را مصرف نکنید. ضمن اینکه برای جلوگیری از ناراحتی معده، این دارو را حتما همراه با وعده غذایی مصرف کنید. پیریدیوم به احتمال زیاد رنگ ادرار را نارنجی یا قرمز تیره میکند که این یک اثر طبیعی است و جای نگرانی نیست مگر اینکه علائم دیگری مانند رنگ پوست زرد یا رنگ پریده، تب، درد معده، تهوع و استفراغ داشته باشید.
پیریدیوم ممکن است لنزهای تماسی را به طور دائمی لکهدار کند بنابراین در هنگام مصرف این دارو نباید از آنها استفاده کرد. بهتر است از این قوی ترین قرص ضد سوزش ادرار بیش از دو روز استفاده نکنید مگر اینکه طبق تجویز پزشک باشد.
چنانچه حین مصرف پیریدیم دچار پوست رنگ پریده، تب، گیجی، زردی پوست یا چشمان، افزایش تشنگی، تورم، ادرار کمتر از حد معمول یا قطع ادرار شدید، مصرف آن را متوقف کرده و بلافاصله با پزشک تماس بگیرید.
حین مصرف فنازوپیریدین یکسری اثرات جانبی نیز ممکن است مشاهده کنید، مانند سردرد با سرگیجه و ناراحتی معده که مقطعی بوده و جای نگرانی نیست.
قرص سفیکسیم
سفکسیم یک داروی آنتی بیوتیک برای رفع عفونتها مانند عفونت مثانه است که این عفونت مثانه ممکن است باعث سوزش ادرار شود پس در واقع به نوعی قوی ترین قرص ضد سوزش ادرار نیز هست. سفکسیم در انواع ۲۰۰ و ۴۰۰ میلیگرمی در بازار موجود است. این دارو اغلب عارضه جانبی خاصی ندارد و باعث اختلالات گوارشی نمیشود. آن را طبق دستور پزشک معمولا روزانه یکبار مصرف میکنند و مصرف آن برای بیماران دارای نارسایی کلیه و حتی افراد باردار مانعی ندارد.
قرص سیپروفلوکساسین
قرص سیپروفلوکساسین نیز به عنوان قوی ترین قرص ضد سوزش ادرار و در واقع برای عفونتهای باکتریایی تجویز میشود. این قرص در انواع ۲۵۰ و ۵۰۰ میلی گرمی در بازار موجود است و مصرف آن ۲ بار در روز (هر ۱۲ ساعت) توسط پزشک توصیه میشود. سپیروفلوکساسین نسبت به سفکسیم پوشش مناسبتری دارد یعنی باکتریهای بیشتری را از بین میبرد با این تفاوت که تجویز آن در افرادی که نارسایی کلیه دارند باید با احتیاط و با دوز مناسب صورت گیرد. بعلاوه مصرف این دارو برای افراد باردار توصیه نمیشود.
سوالات متداول
بهترین و قوی ترین قرص ضد سوزش ادرار کدام است؟
در حال حاضر قوی ترین قرص ضد سوزش ادرار موجود در بازار فنازوپیریدین (پیریدیوم) میباشد.
آیا فناروپیریدین اثرات جانبی دارد؟
در موارد نادر برخی اثرات جانبی مانند سرگیجه و درد معده دیده شده که زود از بین میروند ولی در صورت تداوم باید به پزشک اطلاع داد.