خیلی از افراد با تغییر فصول سال، دچار سرفه خشک (dry cough) می شوند. سرفه خشک، یک پدیده و اتفاق طبیعی است که نقش به سزایی در پاکسازی بدن از عفونت ها و مواد محرک دارد. اما این سرفه خشک زمانی که مداوم اتفاق می افتد نشانه چیست؟ چگونه می توان از بروز آن پیشگیری کرد؟ بهترین روش درمان سرفه خشک در خانه چیست؟ علل اصلی بروز سرفه خشک چیست؟
در این مقاله، میخواهیم در مورد اینکه سرفه خشک چیست؟ چه راه حل طبیعی برای درمان و پیشگیری از سرفه خشک می توان در پیش گرفت؟ خوشبختانه می توانید سرفه خشک را با طب سنتی درمان کنید. تا انتهای مقاله با ویکی درمان همراه باشید.
سرفه خشک چیست؟
به طور کلی به سرفه بدون خلط سرفه خشک میگویند که ممکن است علائم مختلفی داشته باشد. سوزش، خارش، خشکی، التهاب و درد گلو میتواند از علائم این نوع سرفه باشد. این نشانهها گاهی در طول شب بدتر شده و کیفیت خواب را تحت تاثیر قرار میدهند. همچنین سرفه خشک در بیماری کرونا بسیار شایعتر از سرفه خلطدار است.
دلایل سرفه خشک چیست؟
این سرفه دلایل مختلفی میتواند داشته باشد؛ شایعترین آنها عبارتاند از:
- آلرژی یا حساسیت فصلی
- آسم
- عفونتهای ویروسی مثل کرونا و سرماخوردگی
- مصرف سیگار
- رفلاکس معده
- عوامل محیطی مثل آلودگی هوا
- ورم لوزه
- سینوزیت
- عوارض ناشی از مصرف برخی داروها
- بیماریهای مزمن ریوی
برای تشخیص قطعی علل سرفه خشک بهتر است که به پزشک مراجعه شود؛ اما در ادامه به روشهای درمان در طب سنتی که میتوان در خانه انجام داد، میپردازیم.
مطلب پیشنهادی: بهترین دکتر طب سنتی
درمان سرفه خشک در طب سنتی
راهکارهای متفاوتی برای درمان خانگی این سرفه در طب سنتی وجود دارد؛ این راهکارها را میتوان در دو دسته اصلی درمانهای خوراکی و درمانهای غیرخوراکی قرار داد. لازم به ذکر است که بیمار میتواند از هر دو این شیوههای درمان برای بهبودی بهره بگیرد.
درمانهای غیرخوراکی سرفه خشک در طب سنتی
متخصصان طب سنتی علاوه بر خوراکیهای مختلف درمان غیرخوراکی را نیز پیشنهاد میکنند. درمانهای غیرخوراکی در طب سنتی معمولاً سادهاند و میتوانند در خانه توسط بیمار یا همراه او اجرا شوند. این درمانها عبارتاند از:
- استفاده از بخور و دستگاه تصفیه هوا: مرطوب کردن هوا در بهبود سرفه خشک موثر است. در درمان سرفه خشک، از هر دو نوع بخور سرد و گرم میتوان استفاده کرد. همچنین دستگاههای تصفیه هوا با کاهش میزان گرد و غبار در هوا به درمان سرفه کمک میکنند.
- رایحه درمانی یا آروماتراپی: این روش با استفاده از روغنهایی نظیر اکالیپتوس اجرا میشود؛ به این منظور میتوان روغن را به نسبت حجم آب در آن مخلوط و سپس بخار آن را استنشاق کرد.
- ماساژ با روغنهای گیاهی: روغنی مثل روغن بنفشه برای درمان سرفه در طب سنتی با ریختن روغن بر قفسه سینه و ماساژ دادن توصیه میشوند.
- غرغره آب نمک: اگر علائمی نظیر سوزش یا خارش ناشی از سرفه وجود دارد، غرغره آب نمک کارساز است. آب نمک به دلیل خاصیت ضدعفونیکنندگی به از بین بردن میکروبها و باکتریهای گلو نیز کمک میکند.
- استنشاق گلاب: طبق نتایج حاصل از طب سنتی، استنشاق گلاب به کاهش علائم بیماریهای تنفسی منجر میشود.
برای درمان سرفه خشک چه بخوریم؟
برای درمان سرفه خشک در طب سنتی خوراکیهای زیادی توصیه شدهند. معمولاً این خوراکیها را به روش دم کردن یا مخلوط کردن با شیر و عسل مصرف میکنند. طب تحقیقات محققان طب سنتی خوراکیهای زیر برای درمان این سرفه موثرند. در ادامه میتوان این مواد را در چند دسته اصلی طبقهبندی کرد:
- چایها و دمنوشها
- انواع میوه و آبمیوه
- چایها و دمنوشها
چایها و دمنوش های موثر در درمان سرفه خشک
شناختهشدهترین چایهای مورد تایید طب سنتی در درمان سرفه خشک چای سبز و چای ماسالا است. طب سنتی همواره بر مصرف دمنوشها به ویژه هنگام داشتن علائمی مثل سرفه تاکید کرده است. در مصرف دمنوشهای گیاهی میتوان از عسل برای طعم بخشی بهتر استفاده کرد. انواع دمنوشها برای درمان سرفه خشک در طب سنتی عبارتاند از :
- آویشن: آویشن به دلیل داشتن آنتی اکسیدان فراوان در درمان سرفه موثر واقع میشود. برای مصرف دو قاشق چایخوری آویشن خشک را در یک لیوان آب داغ مخلوط کرده و پس از ۱۰ دقیقه بنوشید.
- زنجبیل: دمنوش زنجبیل خاصیت ضدالتهابی دارد و به دو طریق میتوان آن را مصرف کرد؛ در روش اول میتوان آن را رنده کرد. سپس سه چهارم قاشق چایخوری از آن را با یک لیوان آب داغ مخلوط کرده و همراه با عسل نوشید. در روش دوم میتوان چند تکه زنجبیل تازه را به مدت ۱۰ دقیقه در آب جوشاند و پس از آن نوشید.
- ریشه گل ختمی: برای مصرف این دمنوش نیز باید گیاه را ۱۰ دقیقه در آب داغ غوطور ساخت و سپس نوشید.
- شیرین بیان: خاصیت رقیقکنندگی مخاط را دارد و به همین دلیل عوارض ناشی از سرفه را کاهش میدهد. برای مصرف باید دو قاشق از ریشه خشک شیرین بیان را در یک لیوان آب جوش حل کرده و پس از ۱۵ دقیقه نوشید.
- مرزنجوش: مرزنجوش که زیر دسته پونه کوهی طبقهبندی میشود از گیاهان با خاصیت ضدالتهابی است. کافی است سه قاشق چایخوری از مرزنجوش را در یک لیوان آب داغ ریخته و پس از مدتی مصرف کرد.
بقیه دمنوشها نیز کمابیش به همین روش تهیه میشوند؛ بنابراین فقط به ذکر نام آنها بسنده میکنیم: بادیان رومی، ریحان، کتان، پونه و سیر، فلفل قرمز، گل پنیرک، چهارتخمه.
مطلب پیشنهادی: خواص باورنکردنی دمنوش زردچوبه
انواع میوه و آبمیوه
میوههایی قبیل آناناس، سیب، انگور و لیمو و آبمیوههایی مثل آب هویج و آب پیاز در طب سنتی برای رفع سرفه خشک توصیه شدهاند.
سایر خوراکی ها
در طب سنتی به مصرف لبنیات برای درمان سرفه اشاره شده است؛ چراکه لبنیات باعث تقویت سیستم ایمنی شده و درنتیجه آلرژنهای مسبب سرفه را بیشتر از بین میبرد. همچنین مصرف سوپهای حاوی موادی از قبیل زنجبیل، سیر، زردچوبه و نعناع تند در طب سنتی رایج است. بهتر است این سوپها با آب گوشت یا مرغ تهیه شوند که سیستم ایمنی را تقویت کنند.
اگر این علائم را دارید حتماً به پزشک مراجعه کنید
سرفه خشک اگر بیش از سه هفته به طول بیانجامند احتمالاً دلایل جدی دارند؛ بنابراین توصیه میشود، اگر درمانهای طب سنتی باعث بهبود این سرفه نشد، بیمار حتماً به پزشک مراجعه کند. سایر علائمی که باید جدی گرفته شوند عبارتاند از:
- تنگی نفس
- خس خس کردن سینه
- مشاهده خون در مخاط
- حالت تهوع یا استفراغ ناشی از سرفه
- درد قفسه سینه
- تب و لرز
- سردرد شدید
- کاهش وزن قابل توجه
- درد عضلانی
سوالات رایج و جمع بندی
در چه مواقعی باید برای درمان سرفه خشک به پزشک مراجعه کنیم ؟
در صورتی که سرفه خشک بهبود پیدا نکرد و همراه با خون و مخاط سبز بود هر چه سریع تر به متخصص ریه مراجعه کنید.
اصلی ترین علل سرفه خشک کدام است؟
از اصلی ترین علل سرفه خشک می توان به مواردی همچون آسم، ریفلاکس مری، سرفه به دلیل عفونت ویروسی، آلاینده های محیط و سرطان ریه اشاره داشت.
درنهایت باید توجه داشت تمام توصیههای طب سنتی در درمان سرفه خشک باید به صورت مکمل توصیههای پزشکی مدرن قرار بگیرد. همچنین در صورت مصرف دارو به همراه خوراکیهای توصیهشده در طب سنتی باید به تداخل دارویی آنها توجه کنید.