یکی از هورمون های تاثیرگذار در بهبود عملکرد و سلامت بدن زنان، هورمون استروژن است. این هورمون قادر به حفظ سلامت جنسی است و تنظیم کننده سیستم ادراری و تولید مثلی می باشد. پایین آمدن سطح استروژن می تواند عملکرد جنسی را مختل کرده و خطر ابتلا به بسیاری از بیماری ها مانند چاقی، بیماری های قلبی، پوکی استخوان و… را افزایش دهد.
با توجه به ضروری بودن هورمون استروژن برای سلامت بدن، سوال این است که چگونه سطح استروژن را افزایش دهیم؟ خوشبختانه می توان با راهکارهایی سطح استروژن بدن را تنظیم کرد؛ در ادامه به این راهکارها می پردازیم، با ما تا انتهای مطلب همراه باشید.
رژیم غذایی و اصلاح سبک زندگی
اولین قدم برای اینگه چگونه سطح استروژن را افزایش دهیم؟ انجام راهکارهای طبیعی و اصلاح سبک زندگی می باشد. می توان از طریق برخی درمان های خانگی، سطح استروژن را در بدن افزایش داد. در پیش گرفتن یک سبک زندگی سالم، می تواند تعادل هورمونی بدن را برقرار کند. با انجام موارد زیر می توانید سبک زندگی خود را اصلاح کرده و میزان هورمون استرژن را افزایش دهید:
داشتن رژیم غذایی سالم و متعادل
داشتن یک رژیم غذایی سالم می تواند به بالا بردن سطح استروژن خون کمک کند. برای این کار می توانید به سادگی به یک فروشگاه زنجیره ای مراجعه کنید و با تهیه غذاهایی که دارای خاصیت شبه استروژنی هستند، میزان استروژن بدن خود را افزایش دهید.
خوردن میوه ها و سبزیجات تازه، مصرف پروتئین و داشتن یک رژیم غذایی متعادل موجب افزایش هورمون استروژن در بدن می شود. از مصرف غذاهای فراوری شده، حاوی کربوهیدرات و قندهای پالایش شده نظیر انواع کیک، شیرینی، وافل ها و… پرهیز کنید. همچنین مصرف غذاهای کم چرب و حاوی فیبر می تواند به بالا بردن سطح استروژن بدن کمک کند.
مقاله پیشنهادی: معرفی بهترین دکتر تغذیه در تهران
از شیر سویا استفاده کنید
یکی از منابع غنی استروژن، شیر سویا می باشد. هر ۱۰۰ گرم از این نوشیدنی حاوی ۲۹۵۷٫۲ میکروگرم فیتواستروژن است. می توایند شیرسویا را به عنوان صبحانه یا میان وعده میل کنید یا به جای شیر گاو، به غلات صبحانه اضافه کرده و میل کنید.
غذاهایی را انتخاب کنید که دارای فیتواستروژن بالا هستند
یکی از مهم ترین کارهایی که می توانیم برای پاسخ به اینکه چگونه سطح استروژن را افزایش دهیم؟ انجام دهیم، خوردن غذاهای حاوی فیتواستروژن است. فیتواستروژن به عنوان یک ترکیب طبیعی در برخی گیاهان و غذاهای گیاهی موجود است. انتخاب غذایی هایی که حاوی این ترکیب هستند؛ می تواند به بالا بردن سطح استروژن خون کمک کند. از جمله غذاهای حاوی مقادیر بالای فیتواستروژن، غلات سبوس دار،دانه کتان، لوبیا، انواع دانه ها، سبزیجات ریشه ای و سویا، هستند.
استفاده از دانه کتان
دانه کتان حاوی مقادیر بالای فیتواستروژن است و حدود سه برابر دانه سویا، فیتواستروژن دارد. همچینین این ماده غذایی با ارزش، یک منبع غنی برای فیبرغذایی و اسیدهای چرب امگا ۳ به شمار می آید. در ۱۰۰ گرم دانه کتان ۳۷۹٫۳۸۰ میکروگرم فیتواستروژن وجود دارد. برای مصرف دانه کتان، می توانید آن را پودر کرده و به ماست، شیر و یا غلات صبحانه اضافه کنید. همچنین می توانید به مواد شیرینی و کیک در هنگام پخت، پودر دانه کتان اضافه کنید.
مقاله پیشنهادی: بهترین میان وعده برای ورزشکاران
یک بار در روز قهوه بنوشید
کافئین به عنوان عاملی محرک برای تعدادی از هورمون ها مانند استروژن شناخته می شود. توصیه ما به شما خوردن یک فنجان قهوه در روز برای افزایش سطح استروژن بدن است. همچنین می توانید مقداری شیر به آن اضافه کنید؛ اما از خوردن انواع شیرینی و شکلات که با قند مصنوعی تهیه شده اند، به همراه قهوه خودداری کنید.
ورزش منظم داشته باشید
یکی از راه های موثر برای اینکه سطح استروژن را افزایش دهیم، ورزش و فعالیت بدنی منظم است. عدم فعالیت بدنی موجب کاهش سطح استروژن می شود. در حالی که با انجام ۳۰ دقیقه ورزش در روز، می توانید علاوه بر افزایش سطح استروژن، از ابتلا به چاقی، بیماری های قلبی، دیابت و… در امان بمانید.
به یاد داشته باشید برای بالا بردن سطح استروژن نیاز به ورزش شدید نیست؛ زیرا فعالیت بدنی شدید موجب افزایش چربی سوزی می شود و در نتیجه استروژن محل مناسبی برای ذخیره سازی پیدا نمی کند. برای حفظ تعادل سطح استروژن بدن، سعی کنید ورزش های خفیف یا با شدت متوسط انجام دهید.
از مصرف دخانیات دوری کنید
چگونه سطح استروژن را افزایش دهیم؟ با دوری از سیگار! دود سیگار و سایر دخانیات، می توانند ترشح هورمون استروژن در بدن را با اختلال مواجه کنند. با ترک دخانیات، علاوه بر افزایش سطح استروژن در بدن، بسیاری از مزایای سلامتی دیگری را نیز تجربه خواهید کرد
داشتن مراقبت های پزشکی
معمولا کاهش استروژن به دلیل یائسگی اتفاق می افتد. اما برخی مشکلات سلامتی دیگر نیز مانند کاهش عملکرد تخمدان ها، مصرف برخی از داروها، ورزش بیش از حد، زایمان، شیردهی و داشتن یک رژیم غذایی نامناسب می توانند علت کاهش این هورمون باشند.
به طور طبیعی، میزان استروژن در بدن زنان بین ۵۰ تا ۴۰۰ میلی گرم در لیتر متغیر است. با توجه به اینکه سطوح پایین استروژن می تواند برای سلامتی مضر باشد؛ لازم است که از طریق انجام برخی مراقبت های پزشکی که در ادامه مطلب به آن ها می پردازیم، میزان این هورمون را متعادل نگه دارید.
مراقب علائم کاهش سطح استروژن باشید
می توان از طریق توجه به برخی علائم متوجه کاهش سطح استروژن در بدن شد؛ این علائم عبارتند از:
- احساس درد در حین رابطه جنسی که در اثر خشکی و روان نبودن واژن اتفاق می افتد.
- ابتلا به عفونت دستگاه ادراری که می تواند در اثر نازک شدن مجاری ادرار باشد. (در مورد عفونت مجاری ادرار بیشتر بخوانید)
- داشتن پریودهای نامنظم (عل و درمان پریود نامنظم)
- تغییرات خلق و خو و احساس افسردگی
- داغ شدن و گر گرفتگی
- حساس شدن سینه
- سردرد های شدید یا تشدید میگرن
- ناتوانی در تمرکز
- احساس خستگی
آسیب پذیر شدن استخوان ها که به دلیل کاهش تراکم استخوان رخ می دهد؛ زیرا هورمون استروژن در کنار مواد معدنی نظیر کلسیم، ویتامین D و… برای استحکام استخوان ها ضروری است.
دادن تست استروژن
با تشخیص به موقع استروژن پایین، می توان درمان را اغاز کرده و از بروز بسیاری از مشکلات سلامتی پیشگیری کرد. اگر دارای علائم استروژن پایین هستید؛ برای انجام برخی آزمایش ها، به پزشک مراجعه کنید.
در طول معاینه، پزشک در مورد سابقه سلامت خانوادگی شما سوالاتی می پرسد و علائم شما را بررسی می کند. پزشک برای سنجش سطح هورمون شما آزمایش خون را توصیه خواهد کرد. چنان چه مشخص شود سطح استروژن بسیار پایین است؛ بیمار به چندین آزمایش دیگر برای تشخیص مشکل نیاز دارد. از جمله این ازمایش ها آزمایش هورمون هایی نظیر پروژسترون، FSH ،LH و… می باشد.
استروژن درمانی زیر نظر پزشک
چنان چه پایین بودن استروژن، در زندگی روزمره فرد اختلال ایجاد کرده و افزایش سطح استروژن از طریق راهکارهای طبیعی امکان پذیر نباشد؛ پزشک از درمان های دارویی استفاده می کند. در این روش، پزشک استروژن و پروستروژن را از طریق داروهای زیر جایگزین می کند:
- استروژن درمانی از طریق داروهای تزریقی
- قرص های استروژن
- کرم ها
- شیاف های واژینال افزایش استروژن
جمع بندی
یکی از هورمون های مهم که نقش پر رنگی در سلامت بدن ایفا می کند، استروژن است. پایین آمدن سطح استروژن می تواند زمینه ساز مشکلات سلامتی بعدی باشد. در این مقاله راهکارهایی برای اینکه چگونه سطح استروژن را افزایش دهیم؟ ارائه دادیم. توجه داشته باشید که در صورت مشاهده علائم کمبود استروژن، باید برای آگاهی از سطح استروژن بدن خود به پزشک مراجعه کنید و از درمان خودسرانه پرهیز نمایید.
برای افزایش سطح استروژن چه غذاهایی بخوریم؟
داشتن یک رژیم غذایی متعادل و سرشار از میوه ها و سبزیجات سالم می تواند موجب افزایش سطح استروژن بدن شود. مصرف تخم کتان، شیر سویا، قهوه، غلات سبوس دار و دوری از هرگونه قند مصنوعی و غذاهای فراوری شده می تواند راهگشا باشد.
علائم کاهش استروژن کدامند؟
گر گرفتگی، تغییرات خلق و خو، پریود های نامنظم، عفونت های دستگاه ادراری، خستگی، سردرد، ناتوانی درتمرکز و... از علائم کاهش سطح استروژن در بدن می باشند.
سلام من پریودیم نامنظم هست. می تونه دلیلش به خاطر پایین بودن سطح استروژن باشه؟
سلام دوست عزیز
یکی از علائم پایین بودن سطح استروژن، اختلال در قاعدگی است. بهتر است به پزشک مراجعه کنید تا دلیل اصلی آن را بیابید.