بررسی علت سرطان سینه در زنان

۰
(۰)

سرطان سینه بیماری است که در آن سلول‌های سینه زنان به‌طور غیرعادی و کنترل‌نشده رشد کرده و توده‌ای به نام تومور تشکیل می‌دهند. علت سرطان سینه موارد زیادی ذکر شده که در ادامه به آن‌ها میپردازیم. در صورت عدم درمان سرطان سینه، توده‌ سرطانی ممکن است از بافت پستان به سایر قسمت‌های بدن مانند استخوان‌ها، کبد یا ریه سرایت کند.

برخی از سرطان‌های پستان که به عنوان سرطان‌ پیش‌تهاجمی یا کارسینوم درجا شناخته می‌شوند، داخل مجاری شیر یا لوبول‌های تولیدکننده شیر در سینه ظاهر می‌شوند. سرطان‌های تهاجمی سینه در بافت طبیعی پستان رشد می‌کنند و ممکن است به سایر نقاط بدن گسترش یابند. با مشاهده اولین علائم سرطان سینه، حتما به پزشک متخصص، مراجعه کنید.

در حال حاضر سرطان سینه شایع ترین سرطانی است که در زنان تشخیص داده می‌شود و دومین عامل مرگ و میر در بین آن‌هاست. احتمال مرگ در سرطان سینه حدود ۲.۵٪ می باشد. نرخ مرگ و میر از سال ۱۹۸۹ تا ۲۰۲۰، حدود ۴۳٪ کاهش یافته است. هم اکنون در ایالات متحده، حدود ۳.۸ میلیون نفر درمان شده و از سرطان سینه جان سالم به‌در‌برده‌اند.

علت سرطان سینه در زنان چیست؟

مطالعات نشان داده است که علت سرطان پستان به دلیل ترکیبی از عوامل است. عوامل اصلی که بر میزان ابتلا تأثیر می‌گذارند عبارتند از جنسیت و سن. اغلب سرطان‌ سینه در زنان ۵۰ ساله یا بیشتر دیده می‌شود.

برخی از زنان حتی بدون هیچ عامل خطرناکی که از آن اطلاع داشته باشند، به سرطان سینه مبتلا می‌شوند. در معرض یک عامل خطر برای سرطان سینه قرار داشتن به معنای ابتلا به این بیماری نیست و همه علت سرطان سینه خطر تأثیر یکسانی ندارند. بیشتر زنان دارای برخی از عوامل خطرزا هستند اما به سرطان سینه مبتلا نمی‌شوند. اگر عوامل خطرناک و موثر در بروز سرطان سینه را دارید حتما با پزشک در مورد راه‌های پیشگیری از ابتلا مشورت کنید و غربالگری مربوطه را انجام دهید.

با این حال برخی عوامل خطرزا وجود دارند که احتمال ابتلا به سرطان سینه را افزایش می‌دهند و شامل موارد زیر هستند:

سن

خطر ابتلا به سرطان سینه همزمان با بالارفتن سن افزایش می‌یابد. این بیماری در زنان بالای ۵۰ سال که در دوران یائسگی هستند، رایج‌تر است. در حدود ۸ مورد از هر ۱۰ سرطان سینه در زنان بالای ۵۰ سال اتفاق می‌افتد. لازم است زنان ۵۰ تا ۷۰ ساله هر ۳ سال یکبار غربالگری سرطان سینه انجام دهند. زنان بالای ۷۰ سال نیز واجد شرایط غربالگری هستند و می‌توانند از طریق پزشک عمومی یا واحد غربالگری محلی خود این کار را انجام دهند.

سابقه خانوادگی

یک علت سرطان سینه، سابقه خانوادگی است. اگر در بستگان نزدیک شما فردی به سرطان سینه مبتلا شده باشد، احتمال خطر ابتلا به سرطان سینه در شما بیشتر می‌شود. از آنجایی که سرطان سینه شایع‌ترین نوع سرطان در زنان است، احتمال دارد که به طور تصادفی در بیش از یک عضو خانواده بروز کند.

ژن‌های BRCA1 و BRCA2 خطر ابتلا به سرطان سینه را در افراد افزایش می‌دهند و ممکن است که این ژن‌ها از والدین به فرزندان منتقل شوند. ژن‌های TP53 و CHEK2 نیز با افزایش احتمال ابتلا به سرطان پستان در ارتباط هستند.

اگر در افراد خانواده شما سرطان سینه وجود دارد و شما نیز نگران هستید که به آن مبتلا شوید با پزشک عمومی صحبت کنید. پزشک در صورت لزوم شما را برای انجام آزمایش ژنتیک معرفی می‌کند تا متوجه شوید که آیا یکی از ژن‌های خطرزای سرطان را به ارث برده‌اید یا نه.

علت سرطان سینه در زنان

سابقه سرطان سینه

افرادی که سابقه ابتلا به سرطان سینه یا تغییرات اولیه سلول‌های سرطانی غیرتهاجمی در مجاری پستان داشته‌اند، بیشتر در معرض خطر بروز مجدد آن در سینه دیگر یا در همان سینه، هستند. وجود توده خوش خیم در سینه به معنای ابتلا به سرطان پستان نیست، اما انواع خاصی از توده‌های سینه ممکن است احتمال ابتلا به سرطان را افزایش دهند.

برخی تغییرات خوش خیم در بافت سینه مانند رشد غیرطبیعی سلول‌ها در مجاری یا سلول‌های غیرطبیعی داخل لوب سینه، تا حدی احتمال ابتلا به سرطان سینه را افزایش خواهند داد.

بافت سینه متراکم

سینه‌های زنان از هزاران غده ریز بنام لوبول تشکیل شده است که تولید‌کننده شیر هستند. این بافت غده‌ای دارای تراکم بالاتری از سلول‌های سینه نسبت به سایر بافت‌های سینه مانند بافت چربی و همبند است. زنانی که بافت سینه متراکمی دارند احتمالا در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان سینه هستند زیرا سلول‌های بیشتری برای سرطانی شدن وجود دارند.

بافت متراکم سینه بررسی اسکن سینه (ماموگرافی) را دشوار می‌کند زیرا هر توده یا ناحیه‌ای از بافت غیرطبیعی به سختی قابل تشخیص است. اغلب زنان جوان سینه‌های متراکم تری دارند و با افزایش سن، میزان بافت غده‌ای سینه کاهش می‌یابد و چربی جایگزین آن می‌شود. با انجام آزمایش تراکم بافت سینه می‌توانید انواع بافت غده‌ای و همبند سینه را بررسی کنید.

هورمون ها و داروهای هورمونی

هورمون های جنسی به‌صورت طبیعی یا درمان جایگزینی، ممکن است موجب بروز سرطان شوند. در این قسمت به هورمون‌هایی که موجب افزایش احتمال ابتلا به سرطان سینه می‌شوند اشاره شده است:

  • قرار گرفتن در معرض هورمون استروژن

گاهی اوقات هورمون زنانه استروژن ممکن است سلول‌های سینه را تحریک کرده و باعث رشد و سرطانی شدن آنها شود. تخمدان‌ها با شروع بلوغ استروژن تولید می‌کنند تا پریودهای زنان را تنظیم کنند. احتمال افزایش خطر ابتلا به سرطان سینه با میزان استروژنی که بدن در معرض آن قرار می‌گیرد، وجود دارد.

به عنوان مثال، اگر پریود شدن شما در سنین پایین‌تر اتفاق افتاده و یائسگی را نیز دیرتر از حالت عادی تجربه کرده‌اید، پس بدن مدت زمان بیشتری در معرض استروژن قرار گرفته است و این یک علت سرطان سینه است. بچه‌دار نشدن یا زایمان کردن نیز کمی خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش می‌دهد زیرا بارداری قرار گرفتن در معرض استروژن را قطع نمی‌کند.

  • درمان جایگزینی هورمونی (HRT)

درمان جایگزینی هورمونی (HRT) باعث افزایش خطر ابتلا به سرطان سینه می‌شود. انواع HRT به جز استروژن واژینال می‌توانند خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش دهند. اگر برای کمتر از ۱ یکسال HRT مصرف کنید، خطر ابتلا به سرطان سینه افزایش نخواهد یافت اما در صورت مصرف بیشتر نسبت به زنانی که آن را مصرف نمی‌کنند بیشتر در معرض خطر خواهید بود. لازم به ذکر است این خطر پس از قطع مصرف HRT کم می‌شود، اما برای این افراد همواره در مقایسه با زنانی که هرگز از HRT استفاده نکرده‌اند، احتمال ابتلا به سرطان سینه بیشتر است.

  • قرص پیشگیری از بارداری و سرطان سینه

تحقیقات نشان داده که خطر ابتلا به سرطان سینه در زنانی که قرص‌های ضد بارداری مصرف می‌کنند تا حدودی افزایش می‌یابد و پس از قطع مصرف قرص، این خطر کاهش خواهد یافت و بعد از ۱۰ سال از قطع مصرف به حالت عادی باز می‌گردد.

عوامل سبک زندگی

سرطان، یکی از بیماری‌هاییست که در طی چند سال ایجاد می‌شود. سبک زندگی عامل بسیار موثری در پیشگیری از سرطان به‌شمار می‌رود.

  • اضافه وزن یا چاقی

اگر یائسه شده‌اید و اضافه وزن دارید و چاق هستید، با احتمال بیشتری در معرض خطر ابتلا به سرطان سینه قرار می‌گیرید. این احتمال به میزان استروژن در بدن شما مربوط است، زیرا اضافه وزن بعد از یائسگی باعث تولید استروژن بیشتر در بدن می‌شود.

  • نوشیدن الکل و سرطان پستان

مصرف نوشیدنی‌های الکلی نیز یک علت سرطان سینه است و خطر ابتلا به آن را افزایش خواهد داد. این خطر  برای افرادی که حتی مقادیر کمی الکل را به طور منظم مصرف می‌کنند نسبت به افرادی که اصلا مصرف نمی‌کنند بیشتر است. بنابراین هرچه الکل بیشتری بنوشید، خطر ابتلا به سرطان سینه در شما بیشتر خواهد شد.

قرار گرفتن در معرض اشعه

در برخی از روش‌های پزشکی که در آن از اشعه استفاده می‌شود، مانند اشعه ایکس و سی‌تی اسکن، خطر ابتلا به سرطان سینه تا حدی افزایش می‌یابد. بنابراین اگر برای بیماری خاصی در معرض تشعشات قرار گرفته‌اید مانند لنفوم هوچکین که در ناحیه قفسه سینه رادیوتراپی انجام می‌شود، باید با یک متخصص مشورت کنید تا در مورد خطر افزایش خطر ابتلا به سرطان سینه شما را راهنمایی کند.

علت سرطان پستان

جمع بندی

اگر سابقه خانوادگی در ابتلا به سرطان سینه یا تغییرات ارثی در ژن های BRCA1 و BRCA2 خود دارید، بیشتر در معرض ابتلا به سرطان پستان قرار خواهید داشت. برخی موارد از علت سرطان سینه قابل کنترل هستند مانند سبک زندگی، قرار گرفتن در معرض تابش اشعه و استفاده از هورمون درمانی. در مقابل برخی عوامل نیز قابل کنترل نیستند مانند افزایش سن، داشتن بافت سینه متراکم و داشتن سابقه خانوادگی در ابتلا به سرطان سینه. همواره باید با پزشک در مورد راه‌های کاهش خطر، مانند داروهایی که استروژن را در بدن شما مسدودکرده یا کاهش می‌دهند، یا انجام جراحی صحبت کنید.

سؤالات متداول

علت سرطان پستان چیست؟

علت ایجاد سرطان پستان عوامل بسیاری از جمله: سبک زندگی کم تحرک، استرس، مصرف الکل و سیگار، قرار گرفتن در معرض اشعه، مصرف قرص‌های ضدبارداری و هورمونی و غیره می‌باشد.

راه های تشخیص علائم سرطان سینه چیست؟

سرطان سینه معمولا علامتی ندارد، و پزشک متخصص با آزمایش غربالگری (ماموگرافی)، سونوگرافی و ام‌‌ار‌ای (MRI)، این بیماری را تشخیص می‌دهد.

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین رای ۰ / ۵. تعداد رای: ۰

هنوز رای ثبت نشده است.

احمد ملکی

احمد ملکی هستم. دانشجوی پزشکی. نویسنده و مترجم مطالب در حوزه جراحی پلاستیک، زیبایی و ترمیمی.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *