وظیفه پروستات در بدن چیست و سرطان پروستات چه علائمی دارد؟

۰
(۰)

پروستات اندام کوچک و نرمی است که به طور متوسط، اندازه آن تقریباً به اندازه یک گردو یا یک توپ پینگ پنگ است. وزن آن حدود ۳۰ گرم است و معمولاً هنگام لمس کردن نرم و صاف است. این غده در عمق لگن، بین آلت تناسلی و مثانه قرار دارد. با قرار دادن انگشت در راست روده و فشار دادن به سمت جلوی بدن می توان آن را احساس کرد.

مجرای ادرار، لوله ای که ادرار و مایع منی را از بدن خارج می کند، از این اندام عبور می کند. از آنجایی که پروستات این لوله را احاطه کرده است، مشکلات مربوط به آن می تواند بر جریان ادرار تأثیر بگذارد. این اندام بخشی از آناتومی جنسی یا تناسلی مردانه است و قسمت های دیگر شامل آلت تناسلی، کیسه بیضه و بیضه ها است.

با افزایش سن در مردان یا بیماری های زمینه ای ممکن است پروستات دچار مشکل شود که مهمترین آنها سرطان پروستات است. در ادامه بیشتر درباره این بیماری توضیح می دهیم. با ویکی درمان همراه باشید.

عملکرد پروستات در بدن چیست؟

یک فرد برای زندگی به پروستات فعال نیاز ندارد، اما برای باروری مهم است. بخش‌های زیر به بررسی عملکرد این عضو مردانه می‌پردازد.

  • کمک به تولید مایع منی

وظیفه اصلی این غده کمک کردن مایع پروستات به مایع منی است. پروستات ۲۰ تا ۳۰ درصد مایع را به حجم کل مایع منی کمک می کند. باقیمانده از وزیکول های منی (۵۰-۶۵٪) و بیضه ها (۵٪) می آید. مایع پروستات حاوی اجزایی است که مایع منی را به ماده ای ایده آل برای زندگی سلول های اسپرم تبدیل می کند، از جمله آنزیم ها، روی و اسید سیتریک. یکی از آنزیم‌های مهم آنتی ژن اختصاصی پروستات (PSA) است که به نازک‌تر و مایع‌تر شدن مایع منی کمک می‌کند.

مایع منی به اسپرم کمک می کند تا از مجرای ادرار عبور کند و در طول سفر به سمت تخمک که برای تولید مثل ضروری است زنده بماند. مایع پروستات کمی اسیدی است، اما سایر اجزای منی آن را به طور کلی قلیایی می کند که این کار برای مقابله با اسیدیته واژن و محافظت از اسپرم در برابر آسیب است.

  • بسته شدن مجرای ادرار هنگام انزال

در حین انزال، این غده منقبض می شود و مایع آن را به مجرای ادرار می ریزد. در اینجا، با سلول‌های اسپرم و مایع وزیکول‌های منی مخلوط می‌شود تا منی ایجاد کند که سپس بدن آن را دفع می‌کند. هنگامی که پروستات در حین انزال منقبض می شود، منفذ بین مثانه و مجرای ادرار را می بندد و منی را با سرعت خارج می کند. به همین دلیل است که در موقعیت های آناتومیک معمولی، امکان ادرار و انزال همزمان وجود ندارد.

  • متابولیسم هورمونی

پروستات برای عملکرد صحیح به آندروژن ها، که هورمون های جنسی مردانه هستند، مانند تستوسترون نیاز دارد. این غده حاوی آنزیمی به نام ۵-آلفا ردوکتاز است که تستوسترون را به یک فرم فعال بیولوژیکی به نام دی هیدروتستوسترون (DHT) تبدیل می کند. هورمون ذکر شده منبع معتبری برای رشد و عملکرد طبیعی پروستات است و در مردان در حال رشد، برای ایجاد ویژگی های جنسی ثانویه مانند موهای صورت بسیار مهم است.

مطالب بیشتر : بهترین دکتر اورولوژی

انواع سرطان پروستاتسرطان پروستات چیست؟

در واقع سرطان زمانی شروع می شود که سلول های بدن شروع به رشد خارج از کنترل می کنند. تقریباً در هر قسمت از بدن سلول ها می‌توانند به سلول‌های سرطانی تبدیل شوند و سپس به سایر نقاط بدن گسترش یابند.  سرطان پروستات زمانی شروع می شود که سلول های این غده شروع به رشد خارج از کنترل می کنند و اندازه آن می تواند با افزایش سن مردان تغییر کند. در مردان جوان تر، اندازه آن به اندازه یک گردو است، اما در مردان مسن می تواند بسیار بزرگتر باشد.

سرطان پروستات بعد از سرطان پوست شایع ترین نوع سرطان در مردان است. این بیماری از هر ۸ مرد ۱ نفر در طول زندگی خود تأثیر می گذارد و به طور متوسط، افراد در سن ۶۶ سالگی به این سرطان دچار می شوند.

علل سرطان پروستات

علل سرطان پروستات تا حد زیادی ناشناخته است. اما برخی موارد می تواند خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهد. به عنوان مثال با افزایش سن احتمال ابتلا به این بیماری افزایش می یابد. بیشتر موارد در مردان ۵۰ ساله یا بالاتر ایجاد می شود.

به دلایلی که هنوز مشخص نشده است، سرطان پروستات در مردان سیاه پوست بیشتر و در مردان آسیایی کمتر شایع است. مردانی که پدر یا برادرشان به این نوع سرطان مبتلا شده اند، خودشان اندکی در معرض خطر هستند پس ممکن است اساس ژنتیکی نیز داشته باشد. تحقیقات اخیر همچنین نشان می دهد که چاقی خطر ابتلا به این بیماری را افزایش می دهد.

علائم سرطان پروستاتعلائم و تشخیص سرطان پروستات

علائم سرطان فوق معمولاً تا زمانی که پروستات به اندازه‌ای بزرگ نباشد که بر لوله‌ای که ادرار را از مثانه به خارج از آلت تناسلی (مجرای ادرار) می‌برد تأثیر بگذارد ظاهر نمی‌شود. وقتی این اتفاق می‌افتد، ممکن است متوجه موارد زیر شوید:

  • افزایش دفعات ادرار کردن
  • زور زدن در حین ادرار کردن
  • احساس عدم تخلیه کامل مثانه 

این علائم را نباید نادیده گرفت، اما صرفا به معنای ابتلا به سرطان پروستات نیستند، به احتمال زیاد علت آنها چیز دیگری مانند بزرگ شدن این غده است. افراد مختلف علائم متفاوتی برای این بیماری دارند و برخی از مردان اصلاً علائمی ندارند. اگر هر یک از علائم زیر را دارید، حتماً فوراً به پزشک خود مراجعه کنید:

  • مشکل در شروع ادرار
  • جریان ضعیف یا قطع شده ادرار
  • تکرر ادرار بخصوص شبها
  • مشکل در تخلیه کامل مثانه
  • درد یا سوزش در هنگام ادرار
  • خون در ادرار یا منی
  • درد مزمن در پشت یا لگن 
  • انزال دردناک

به خاطر داشته باشید که این علائم ممکن است ناشی از شرایطی غیر از سرطان پروستات باشد.

مطالعه بیشتر : درمان تنگی مجاری ادرار

انواع سرطان پروستات

تقریباً تمام انواع این سرطان، آدنوکارسینوم هستند. این سرطان ها از سلول های غده (سلول هایی که مایع پروستات را که به مایع منی اضافه می شود می سازند) ایجاد می شوند. اما انواع دیگر سرطان که می تواند در پروستات شروع شود عبارتند از:

  • کارسینوم های سلول کوچک
  • تومورهای عصبی غدد درون ریز (به غیر از کارسینوم های سلول کوچک)
  • کارسینوم سلول های انتقالی
  • سارکوم ها

 انواع دیگر نادر هستند. اگر به شما گفته شود که سرطان پروستات دارید، تقریباً به طور قطع آدنوکارسینوم است. برخی از سرطان های پروستات به سرعت رشد می کنند و گسترش می یابند، اما بیشتر آنها به کندی رشد می کنند. در واقع، مطالعات کالبد شکافی نشان می دهد که بسیاری از مردان مسن (و حتی برخی از مردان جوانتر) که به دلایل دیگر فوت کرده اند نیز این سرطان را داشته اند که هرگز در طول زندگی آنها را تحت تأثیر قرار نداده است. در بسیاری از موارد، نه آنها و نه پزشکانشان حتی نمی دانستند که دچار آن هستند.

آزمایشات سرطان پروستات

هیچ آزمایش واحدی برای این نوع سرطان وجود ندارد. تمام آزمایش‌هایی که برای کمک به تشخیص این بیماری استفاده می‌شوند دارای مزایا و خطراتی هستند که پزشک باید با شما در میان بگذارد. رایج ترین آزمایشات مورد استفاده برای سرطان پروستات عبارتند از:

  • آزمایش خون
  • معاینه فیزیکی پروستات شما (معروف به معاینه رکتوم دیجیتال یا DRE)
  • اسکن MRI
  • بیوپسی

آزمایشات سرطان پروستاتدرمان سرطان پروستات

اگر به این نوع سرطان مبتلا هستید، ممکن است نیازی به درمان نداشته باشید. اگر سرطان در مراحل اولیه است و علائمی ایجاد نمی کند، پزشک ممکن است تنها نظارت فعال را پیشنهاد کند. بهترین گزینه به سن و سلامت کلی شما بستگی دارد ولی در کل نظارت دقیق بر وضعیت شما مهم است. برخی از موارد سرطان پروستات در صورت تشخیص، در مراحل اولیه قابل درمان هستند و درمان ها عبارتند از:

  • برداشتن پروستات با جراحی
  • رادیوتراپی به تنهایی یا در کنار هورمون درمانی

برخی موارد نیز تنها در مراحل بعدی، زمانی که سرطان گسترش یافته است، تشخیص داده می شود. اگر سرطان به سایر قسمت‌های بدن گسترش یابد و قابل درمان نباشد، درمان بر افزایش طول عمر و تسکین علائم متمرکز است. همه گزینه های درمانی خطر عوارض جانبی قابل توجهی از جمله اختلال نعوظ و علائم ادراری مانند نیاز به استفاده فوری یا بیشتر از توالت را دارند.

به همین دلیل، ممکن است تصمیم بگیرید که درمان را تا زمانی که خطر گسترش سرطان وجود داشته باشد به تعویق بیندازید. سایر درمان های مورد استفاده در درمان سرطان پروستات که هنوز تحت بررسی هستند عبارتند از:

  • سرما درمانی: قرار دادن یک پروب مخصوص در داخل یا نزدیک پروستات برای یخ زدن و از بین بردن سلول های سرطانی.
  • شیمی درمانی: استفاده از داروهای خاص برای کوچک کردن یا از بین بردن سرطان. این داروها می‌توانند قرص‌هایی باشند که مصرف می‌کنید یا داروهایی که از طریق رگ‌های شما داده می‌شوند، یا گاهی اوقات، هر دو.
  • درمان بیولوژیکی: این درمان با سیستم ایمنی بدن شما برای کمک به مبارزه با سرطان یا کنترل عوارض جانبی سایر درمان‌های سرطان کار می‌کند. عوارض جانبی واکنش بدن شما به داروها یا درمان های دیگر است.
  • سونوگرافی متمرکز با شدت بالا: این روش درمانی امواج صوتی پرانرژی (فرصوت) را به سمت سرطان هدایت می کند تا سلول های سرطانی را از بین ببرد.
  • هورمون درمانی: سلول های سرطانی را از دریافت هورمون های مورد نیاز برای رشد مسدود می کند.

مطالعه بیشتر : عفونت مجاری ادرار

سخن پایانی

پروستات یک غده عضلانی کوچک در آناتومی تولید مثل مردان است. مایع مهمی تولید می کند که به انتقال اسپرم کمک می کند و آنها را ایمن نگه می دارد. عملکرد طبیعی این اندام برای ادامه زندگی فرد حیاتی نیست، اما برای تولید مثل ضروری است. اگر فردی مشکوک به مشکلی در پروستات خود باشد، می تواند برای تشخیص دقیق و توصیه های درمانی با پزشک صحبت کند.

سوالات متداول

چه علائمی می تواند نشان دهنده سرطان پروستات باشد ؟

جریان ضعیف یا قطع شدن ادرار، تکرر ادرار بخصوص در شب ها، درد یا سوزش در هنگام ادرار، خون در ادرار یا منی، انزال دردناک، مشکل در شروع ادرار، درد مزمن در پشت یا لگن و مشکل در تخلیه کامل مثانه.

چه درمان هایی از نظر طب شیمیایی برای سرطان پروستات توصیه می شود ؟

برداشتن پروستات با جراحی، رادیوتراپی به تنهایی یا در کنار هورمون درمانی، شیمی درمانی، سونوگرافی متمرکز با شدت بالا، سرما درمانی، درمان بیولوژیکی و هورمون درمانی.

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین رای ۰ / ۵. تعداد رای: ۰

هنوز رای ثبت نشده است.

سمیرا حسن آبادی

من متخصص سئو و بهینه سازی سایت هستم. جزو نفرات اول تیم ویکی درمان بوده ام و خوشحالم که توانسته ایم محتوای به روزی را در اختیار شما عزیزان قرار دهیم. همیشه برای بالا بردن کیفیت محتواها و خدمات ویکی درمان در تلاش خواهیم بود.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *