بیماری کبد چرب حقیقتاً مسئلهی مرگ و زندگی یا مسئلهی بودن یا نبودن است و ضرورت دارد تا به روشهای درمانی مختلف از قبیل درمان کبد چرب با طب سنتی توجه داشته باشیم؛ چراکه هیچ درمان قطعی برای درمان این عارضه گزارش نشدهاست. این بیماری درصورت پیشرفت، برگشتناپذیر است. بهطور دقیقتر، باید گفت که کبد چرب زمینهساز سرطان کبد است و میتواند منجر به مرگ شود.
مطابق آمار ۲۵ تا ۳۰ درصد ایرانیها مبتلا به کبد چرب هستند و ۵۰ درصد مرگهای زودرس ناشی از سکتههای قلبی و مغزی است که اکثر این افراد کبد چرب دارند. این آمارها اهمیت و ضرورت پرداخت به راههای درمانی گوناگون، بهویژه درمان کبد چرب با طب سنتی را میرساند. در ادامهی مطلب از ویکی درمان، ابتدا با این عارضه و مراحل پیشرفت آن آشنا خواهیم شد؛ سپس به بحث پیرامون درمان کبد چرب با طب سنتی خواهیم پرداخت و راهکارهای طب سنتی برای درمان آن توضیح خواهیم داد.
کبد چرب چیست و علائم آن کدام است؟
کبد چرب(Fatty liver)، همانطورکه از نام آن پیداست، به تجمع بیشازحد چربی در کبد گفته میشود که به دو گروه کبدچرب الکلی (AFLD) و کبدچرب غیرالکلی (NAFLD) تقسیم میشود. کبدچرب الکلی و غیرالکلی مشابه یکدیگرند و در بسیار مواقع نشانههای قابل توجهی ندارند. اما میتوان این موارد را جزء علائم عمومی کبد چرب برشمرد:
- احساس خستگی
- درد یا ناراحتی در سمت راست بالای شکم
این علائم در مراحل ابتدایی بیماری چندان بارز و آشکار نیستند و با پیشرفت بیماری بیشتر خود را نشان میدهند. در صورت پیشرفت این عارضه، علائم دیگری نیز بروز خواهد کرد، همچون:
- کاهش اشتها و درپی آن کاهش وزن
- ضعف فیزیکی و بدنی
- بزرگ شدن شکم
- زردی پوست و چشمها
- خونریزی داخلی
مطالعه بیشتر: بهترین جراح اسلیو معده
مراحل پیشرفت کبد چرب
کبدچرب ممکن است در چهار مرحله گسترش یابد. این چهار مرحله به این شرح هستند:
۱)کبد چرب ساده: در این وضعیت، تجمع چربی اضافه در کبد وجود دارد. کبد چرب ساده، درصورتیکه پیشروی نکند، تاحد زیادی بیضرر است. کبد چرب ساده به کبد چرب گرید ۱ نیز شناخته میشود.
۲) استاتوهپاتیت: در این وضعیت، علاوه بر چربی اضافه، در کبد التهاب وجود دارد. چنین وضعیتی، کبد چرب گرید ۲ خوانده میشود.
۳) فیبروز: وضعیتی است که التهاب مداوم در کبد زخم ایجادکند؛ اما هنوز کبد میتواند بهطور طبیعی کارکند. این مرحله از کبد چرب را کبد چرب گرید ۳ میخوانند.
۴)سیروز: در این حالت که پیشرفتهترین حالت کبدچرب است، زخم کبدچرب بسیار گسترده شده و در عملکرد کبد اختلال ایجادمیکند. این مرحله شدیدترین مرحلهی بیماری و برگشتناپذیراست. سیروز کبدی وضعیت بسیار خطرناکی است که میتواند نارسایی کبدی ایجاد کند و منجر به مرگ شود. این حالت، کبد چرب گرید ۴ شناخته میشود.
علل ایجاد کبد چرب
متخصصان به عوامل زیر برای ایجاد کبد چرب اشاره میکنند:
- مصرف بیش از اندازهی الکل که منجر به کبد چرب الکلی میشود.
- چاقی
- دیابت نوع ۲
- مقاوت به انسولین
- سطح بالای چربی، بهویژه تریگلیسیرید در خون
- سندروم متابولیک: وضعیتی است که مجموعهای از شرایط با هم رخ میدهند و خطر ابتلا به بیماریهای قلبی، سکته و دیابت را افزایش میدهند. شرایطی همچون: فشارخون بالا، افزایش سطح انسولین در خون، چاقی شکمی، دیابت، تریگلیسیرید بالا و اچدیال پایین
عوامل فوق مهمترین عوامل ابتلا به کبد چرب هستند. عوامل بالقوهی دیگر به این شرح هستند:
- بارداری
- عوارض جانبی برخی داروها
- برخی عفونتها مانند هپاتیت C
- شرایط ژنتیکی
درمان کبد چرب
هیچ دارویی برای درمان کبدچرب تأیید نشدهاست. رایجترین توصیهی پزشکان برای درمان کبد چرب، کاهش وزن تدریجی است و اکثر توصیههایی که برای درمان کبد چرب میکنند، شامل تغییر سبک زندگی، ورزش کردن، غالباً درجهت کاهش وزن و کاهش تجمع چربی در بدن است؛ در چنین شرایطی، درمان کبد چرب با طب سنتی اهمیت و ضرورت مییابد، چراکه طب سنتی توصیههای فراوان و ویژهای همراه با جزئیات برای درمان این مشکل دارد.
مطلب پیشنهادی: بهترین دکتر طب سنتی
درمان کبد چرب با طب سنتی
در درمان کبد چرب با طب سنتی ۲ عنوان کلی و مجزا دیده میشود:
- رژیم غذایی
- حجامت
رژیم غذایی
در درمان کبد چرب با طب سنتی رژیم غذایی اهمیت بسیاری دارد. در توصیههایی که در درمان کبد چرب با طب سنتی دیده میشود، طیف وسیعی از مواد غذایی پیشنهاد میشود که بسیار گیجکننده هستند. از میان حجم انبوه این توصیهها، موارد زیر مشترک هستند و متخصصان طب سنتی بهشدت به آن توصیه میکنند:
- بیشازهر چیز، از خوردن غذاهای چرب بهویژه برای صبحانه پرهیزکنید؛ غذاهایی همچون، خامه، کلهپاچه
- از مصرف بیشازحد پیتزا خودداری کنید.
- کاهو سکنجبین بخورید: این خوراکی خوشمزه و سنتی ایرانی کبد را تقویت کرده و برای درمان کبد چرب مفید است.
- آبلبو بخورید: نوشیدن روزانه ۲ لیوان از این نوشیدنی، یکی صبح و دیگری شب، به تصفیهی کبد شما و درمان کبد چرب کمک میکند.
- هر روز ۲ قاشق غذاخوری خاکشیر را در ۲ لیوان آبجوش بجوشانید و ناشتا میل کنید. برای تأثیرگذاری بیشتر بهتراست تا نیم ساعت چیزی نخورید.
- هر روز ناشتا عرق کاسنی، شاهتره یا خارشتر میل کنید.
- مصرف آب هویج، آب سیب، آب کرفس یا لیموترش تازه بهصورت ناشتا یکی دیگر از روشهای درمان کبد چرب با طب سنتی است.
- این خوراکیها را بیشتر مصرف کنید: خیار، زردچوبه، زیرهی سبز، سیر، اسیدهای چرب امگا ۳، قهوه، بروکلی، چای، آووکادو، گردو، سویا. در درمان کبد چرب با طب سنتی خوراکیهای فوق بسیار توصیه میشوند؛ زیرا طب سنتی آنها را به چربیسوزی یا داشتن چربی مفید میشناسد.
مطلب پیشنهادی: رژیم سم زدایی کبد
حجامت
یکی از راههای درمان کبد چرب با طب سنتی حجامت است. مطابق طب سنتی، حجامت خون کثیف را از بدن خارج و سموم را از بدن دفع میکند. کبد در طب سنتی مرکز تجمع سموم بدن است و نیاز به پاکسازی دارد. زمانیکه فرد مبتلا به کبد چرب باشد، پاکسازی بدن به سختی انجام میشود. در چنین شرایطی حجامت به دفع سموم بدن کمک کرده و کبد چرب را درمان میکند.
حجامت به دو صورت انجام میشود:
- حجامت خشک: این نوع از حجامت به بادکش شناخته میشود و محل موردنظر با بادکش تحتفشار قرارمیگیرد.
- حجامت تر: در این نوع از حجامت از تیغ استفاده و چند منفذ کوچک بر روی پوست ایجاد میکنند.
درمان کبد چرب با حجامت بسته به چربی انباشته شده در کبد، در جلسات متعدد و با بازههای زمانی مشخص انجام میشود.
سخن آخر
در پایان، لازم است باردیگر تأکیدکنیم که کبد چرب مسئلهی مرگ و زندگی است و در پزشکی مدرن درمان قطعی برای آن وجود ندارد. پس تکیه بر درمان کبد چرب با طب سنتی نهتنها ضرری ندارد، بلکه میتواند بسیار مفید واقع شود.
سؤالات متداول
آیا کبد چرب منجر به مرگ میشود؟
کبد چرب درصورت پیشرفت بیماری و سرطانی شدن میتواند منجر به مرگ شود.
آیا کبد چرب درمان دارد؟
درحالیکه در علم پزشکی درمان قطعی برای کبد چرب نمیشناسند، طب سنتی حجامت را درمانی مؤثر برای این عارضه میشناسد.