سیاتیک چیست و درمان سیاتیک به چه صورت است؟

۰
(۰)

درد سیاتیک یک درد مهلک است که از کمر، به باسن، پشت ران و پشت و یا خارج ساق پا احساس می‌شود. به‌طورکلی درد سیاتیک در اکثر مواقع یک‌ طرفه است، اما گاهی دو طرفه هم می‌شود.

درد سیاتیک به‌صورت ناگهانی ایجاد شده یا به مرور و با گذشت زمان افزایش هم پیدا می‌کند. هنگامی‌که عصب سیاتیک آسیب جدی می‌بیند یا به نحوی تحریک می‌شود، درد سیاتیک را در فرد ایجاد می‌کند. برای درمان سیاتیک امروزه در علم پزشکی درمان‌های جراحی مختلفی وجود دارد. همچنین درمان‌های خانگی نیز برای رفع این مشکل وجود دارد.

سیاتیک چیست؟

عصب سیاتیک یکی از بزرگترین اعصاب در شبکه عصبی بدن انسان است. عصب سیاتیک از ناحیه تحتانی ستون مهره‌ها و از کنار دیسک‌های پایینی کمر شروع شده و به سمت استخوان لگن و باسن خاتمه پیدا می‌کند و سپس از پشت ران به ساق پا می‌رسد.

درد سیاتیک چیست؟

دردی که به‌طورمعمول در قسمت تحتانی کمر یا باسن بروز پیدا می‌کند و در پاها منتشر می‌شود. علائم کلی درد سیاتیک در فرد با سوزن سوزن شدن و ضعف پاها بروز پیدا می‌کند.

علت سیاتیک چیست؟

علت سیاتیک چیست؟

درد سیاتیک معمولا یک طرفه و گاهی دو طرفه است و هر دو پا را درگیر می‌کند. این درد ممکن است تنها در قسمت عضله پیریفورمیس باشد. ممکن است تا انتهای عصب را درگیر کند. همانطور که گفتیم این عصب با مهره های کمر در ارتباط است. بنابراین هر گونه فشار روی مهره های کمر و یا عضلات اطراف این عصب منجر به اختلال در کارکرد آن خواهد شد.

این فشارها می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد از جمله:

  • دیسک بیرون زده و در موارد معدود پارگی دیسک
  • نشستن طولانی
  • گرفتگی های عصبی
  • کیست ها و تومورهای استخوانی
  • عفونت ستون مهره ها
  • تنگی کانال نخاعی

نکته: گاهی برخی افراد پس از یک سرفه یا عطسه دچار گرفتگی سیاتیک می‌شوند. این مشکل می‌تواند به علت جابه‌جایی شدی مهره‌ها باشد.

علائم درد سیاتیک

  • گرفتگی ناگهانی پشت پا مخصوصا هنگام برخاستن
  • بی حسی عضلات پشت پا
  • ضعف عضلات پشت پا خصوصا ساق پا و انگشت کوچک
  • احساس سوزش یا سوزن سوزن شدن مداوم کف پا یا کمر

نکته: گاهی درد سیاتیک نشان دهنده مشکلات جدی در کمر و لگن می‌تواند باشد. برخی افراد بوده اند که مشکلات کمری داشته اند اما هیچ درد یا علائمی حس نکردند.

روش تشخیص سیاتیک

روش های زیادی برای تشخیص سیاتیک و علت آن معرفی شده است. برای تشخیص علت سیاتیک معمولا از مهره‌های کمر با روش‌های رادیولوژی، ام‌آرآی (MRI) یا سی‌تی‌اسکن عکس‌برداری ‌می‌کنند. اما جهت تشخیص اینکه آیا مشکل از سیاتیک است یا گرفتگی‌های عصبی و عضلانی دیگر، چندین راه وجود دارد. در ادامه به معرفی چند روش خانگی تشخیص سیاتیک می‌پردازیم:

  1. سعی کنید روی انگشتان یا پاشنه پا راه بروید.
  2. سعی کنید در حالی که به صورت چمباتمه نشسته‌اید به یکباره از جا برخیزید.
  3. روی زمین به پشت دراز بکشید و از یک نفر بخواهید پای شما را به صورت ۹۰ درجه بالا بیاورد.

اگر شما هر یک از این کارها را نتوانید انجام دهید به احتمال بسیار زیاد عصب سیاتیک شما درگیر شده است.

نکته: اگر در روش آخر نتوانستید پایتان را بیشتر از ۳۰ درجه بالا بیاورید احتمال پارگی یا در رفتگی دیسک وجود دارد. بنابراین به هیچ وجه به پای خود فشار نیاورید.

درمان خانگی سیاتیک

درمان سیاتیک به صورت خانگی و جراحی

پس از تشخیص سیاتیک توسط پزشک طبق شرایطی که بیمار دارد میتوان روش‌های جراحی و غیرجراحی برای درمان سیاتیک را برای فرد تجویز کرد.

درمان خانگی سیاتیک

حرکت اصلاحی زیادی برای درمان سیاتیک پیشنهاد شده است. نکته قابل توجه این است که در وهله اول باید مشخص کرد علت درد سیاتیک چیست. برای مثال اگر ناشی از دیسک کمر باشد برخی از حرکات اصلاحی ممکن است برای فرد خطرناک باشد. حرکات اصلاحی عمدتا مناسب افراد با درد سیاتیک کم است.

انواع حرکت اصلاحی برای درمان سیاتیک:

  • حرکت گربه
  • حرکت کشش همسترینگ ایستاده
  • حرکت شیب لگن
  • تکنیک خمیدگی جزئی
  • تکنیک اکستنشن چهارپا
  • بالا بردن بازو و پای مخالف در یک راستا
  • پلانک جانبی
  • کشش گلوتئال

درمان خانگی سیاتیک

بهره بردن از سایر روش‌های درمانی: برای درمان سیاتیک همچنین میتوان از یوگا، ماساژ، بیوفیدبک و طب سوزنی؛ استفاده از داروهای شیمیایی برای درمان سیاتیک که پزشک تجویز می‌کند، داروهایی مانند استامینوفن، آسپیرین، ایبوپروفن و…

مطلب پیشنهادی: بهترین مرکز طب سوزنی در تهران

روش‌های جراحی برای درمان سیاتیک:

جراحی ها بسیار تاثیرگذار هستند اما ممکن است درمانی قطعی نباشد. انجام عمل جراحی برای درمان سیاتیک آخرین راه حل برای حدود پنج تا ده درصد افراد مبتلا به سیاتیک است. اگر تشخیص پزشک برای شما سیاتیک خفیف بوده است و بعد از گذشت ۳ ماه استراحت و مصرف دارو هنوز هم درد حس می‌کنید، باید برای عمل جراحی به پزشک مراجعه کنید. از انواع روش‌های جراحی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. جراحی دیسککتومی.
  2. جراحی لامینکتومی.

نتیجه‌گیری

برای درمان سیاتیک باید ابتدا با پزشک متخصص مشورت کنید تا بهترین راه درمان را پیدا کنید. امروزه با پیشرفت علم پزشکی راه‌های مفیدی برای خلاصی از درد سیاتیک پیدا شده است؛ اما بعضی از افراد از روش‌های خانگی هم استفاده می‌کنند. برای دریافت مشاوره در خصوص درمان سیاتیک با تیم مشاوره ویکی درمان تماس بگیرید.

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین رای ۰ / ۵. تعداد رای: ۰

هنوز رای ثبت نشده است.

ویدا جامی

ویدا جامی هستم. علاقه مند به حوزه تولید محتوا. سالها در زمینه ترجمه و تولید محتوا اطلاعات عمومی مشغول به فعالیت هستم.

نوشته های مشابه

۲ دیدگاه

  1. مرسی از مقاله خوبتون . میخواستم بدونم داشتن گودی کمر نسبتا زیاد ، سیاتیک رو تشدید میکنه ؟ تو زیاد شدن دردش تاثیر داره ؟ بیشتر دردی که حس میکنم در ناحیه کمر هست.

    1. خواهش میکنم دوست عزیز. بله متاسفانه گودی کمر می تونه مزید بر علت بشه. پیشنهاد میکنیم از حرکات اصلاحی در این خصوص استفاده کنید تا درد کمتری را حس کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *