ماستیت چیست و چگونه درمان می شود؟

ممکن است برای شما این سوال پیش بیاید که ماستیت چیست؟ در این مقاله از ویکی درمان این عارضه را معرفی خواهیم کرد و درباره‌ی علائم و راه‌های درمان آن توضیح خواهیم داد.

ماستیت چیست؟

ماستیت (mastitis) یا التهاب بافت پستان، نوعی بیماری عفونی است که در برخی از زنان بعد از زایمان و اغلب در زمان شیردهی ایجاد می­‌شود. این بیماری در برخی از مردان هم ممکن است ایجاد شود. بسیاری از افراد، این بیماری را با نام ورم پستان می­‌شناسند، اما در علم پزشکی با اسم ماستیت گرانولوماتوز از آن یاد می­‌شود.

این عارضه با درد زیادی همراه است و عمل شیردهی را بسیار رنج‌­آور می­‌کند. بیماری ماستیت خود را با علائمی مانند درد، تب و لرز، تورم و قرمزی نشان می‌­دهد. در واقع التهاب دلایل تمامی این علائم است. این بیماری اگر در اوایل بروز بیماری تشخیص داده شود، در مدت زمان کوتاهی درمان خواهد شد.

درمان ماستیت

ماستیت در زنان غیرشیرده

شاید این تصور برایتان ایجاد شود که گرانولوماتوز یا ورم پستان فقط در زنان شیرده به وجود می‌­آید. در صورتیکه ماستیت در زنان غیر شیرده نیز مشاهد شده است. زنانی که در دوران یائسگی هستند و یا حتی برخی از مردان نیز ممکن است دچار ورم پستان شوند.

دلایل به وجود آمدن این بیماری در این دسته از افراد، تغییرات هورمونی است. به‌طوری‌که سلول‌های مرده منجر به انسداد مجاری شیر می‌شوند و در نهایت ورم و التهاب پستان بروز می‌کند.

دلایل ابتلا به بیماری ماستیت

شاید بخواهید بدانید که دلایل ابتلا به این عارضه چیست؟ در مواردی مشاهده شده که دلیل به وجود آمدن این بیماری، عفونتی است که نوزاد از راه دهان به مادر منتقل می­‌کند. در برخی موارد ممکن است که عمل شیردهی به طور کامل انجام نگرفته و مقداری شیر در سینه باقی بماند. این مسئله در نهایت منجر به بسته شدن مجاری شیردهی می‌شود و برگشت شیر در سینه عفونت ایجاد می‌­کند.

دلیل ابتلا به ماستیت

علائم بیماری ماستیت

افرادی که دچار بیماری عفونی گرانولوماتوز می‌­شوند، علائمی مانند درد، تورم، داغ شدن و گرمی را در پستان احساس می­‌کنند. همینطور ممکن است تب و لرز، حس سوزش در زمان شیردهی، احساس وجود توده در سینه، احساس خستگی و ترشحات غیرطبیعی را در سینه مشاهده کنند.

تشخیص گرانولوماتوز

تشخیص گرانولوماتوز نیازمند بررسی توده داخل پستان است. پزشکان با انجام معاینه بالینی، سوالاتی درخصوص علائم و نشانه­‌های آن از بیمار می­‌پرسند. در برخی موارد کشت شیر، می‌­تواند به پزشک در تجویز بهترین نوع آنتی‌بیوتیک کمک شایانی کند. پزشکان برای تشخیص، از ماموگرافی و سونوگرافی پستان استفاده می­‌کنند که با این روش می­‌توانند میزان عفونت را در سینه بررسی کنند.

در برخی موارد ممکن است بعد از دوره درمان که با استفاده از داروهای آنتی بیوتیک انجام می‌­شود، همچنان برخی علائم مشاهده شود. در این صورت پزشک با انجام بیوپسی اطمینان حاصل می­‌کند که بیمار دچار سرطان سینه نیست.

مطلب پیشنهادی: علائم سرطان سینه

علائم ماستیت

درمان ماستیت

با آنکه تا به امروز درمانی برای این بیماری کشف نشده، اما پزشکان عموما برای درمان ماستیت یا ورم پستان از آنتی بیوتیک‌ها و کورتون استفاده می­‌کنند. همانطور که در قسمت های قبلی ذکر کردیم، در مواردی ممکن است علت ابتلا به این بیماری، انتقال باکتری از دهان نوزاد به سینه مادر در دوران شیردهی باشد. به همین دلیل در برخی موارد برای درمان گرانولوماتوز، پزشک داروهای آنتی بیوتیک را برای نوزاد تجویز می­‌کند.

مراقبت در زمان بیماری ماستیت

استفاده از دارو برای درمان گرانولوماتوز یا ورم پستان به تنهایی کافی نیست و لازم است مراقبت در زمان بیماری ماستیت را نیز فراموش نکنید. عدم توجه به این موارد می‌­تواند دوره درمان را به تعویق بیندازد. نکاتی که باید به آن توجه خاص داشته باشید، شامل موارد زیر است:

  • در هربار شیردهی به نوزاد باید شیر پستان را تخلیه کامل کنید و دقت داشته باشید که عمل شیردهی را متوقف نکرده و زمان آن را کاهش ندهید. این عمل را حتی اگر به درد شدید دچار شدید، ادامه دهید.
  • در دوره درمان سعی کنید که مصرف میزان مایعات را افزایش دهید، زیرا با نوشیدن بیشتر، عمل دفع ادرار بیشتر شده و عملا میزان بیشتری از عفونت و باکتری از بدن خارج می­‌شود.
  • برای کم شدن میزان درد سینه می‌­توانید از یک لگن آب گرم تمیز استفاده کرده و سینه­‌های خود را در داخل آب قرار دهید.
  • شستشوی مرتب سینه با آب و صابون کمک می­‌کند تا باکتری‌های مضر وارد مجاری خروجی شیر نشوند.
  • سعی کنید که به هیچ عنوان از سوتین تنگ استفاده نکنید.شیردهی هنگام ابتلا به ماستیت

شیردهی در زمان ماستیت

شاید برخی از مادرانی که دچار بیماری گرانولوماتوز می­‌شوند، تصور کنند که این بیماری موجب آلوده شدن شیرشان می­‌شود و از شیر دادن به نوزاد خود منصرف می­‌شوند، در صورتی‌که این‌طور نیست. شیردهی در زمان ماستیت نه‌تنها هیچ خطری برای نوزاد ندارد، بلکه به بهبود این بیماری کمک زیادی می­‌کند و با بیرون آمدن شیر از پستان، دوره درمان کوتاه‌­تر می­‌شود.

برای این‌که دوران شیردهی را سالم و باکیفیت سپری کنید، توصیه می‌کنیم غذاهای ممنوعه در دوران شیردهی را مطالعه کنید.

جمع بندی

نکته‌­ای که باید به آن توجه داشته باشید، این است که این بیماری سرطان نیست و همین طور احتمال ابتلا به سرطان را هم افزایش نمی­‌دهد. محدوده سنی افرادی که دچار بیماری ماستیت می­‌شوند از ۱۷ تا ۴۲ سال است. این افراد ممکن است با شدت‌های مختلفی از بیماری روبرو شوند. این بیماری در برخی موقتی و در برخی طولانی­‌تر است.

چه عواملی خطر بروز ورم پستان را بالا می‌برد؟

۱) زخمی یا ترک خورده بودن نوک پستان، ۲) پوشیدن سوتین تگ و چسبان ۳) فشار آوردن به سینه با بستن کمربند ایمنی هنگام رانندگی یا حمل کیف سنگین که باعث می‌شود تا جریان شیر محدود شود. ۴) خستگی و اضطراب دائمی و بیش از حد، ۵) تغذیه‌ نامناسب، ۶) مصرف دخانیات.

برای درمان خانگی ورم و التهاب پستان چه روش‌هایی وجود دارد؟

برای درمان خانگی ۱) پس از شیردهی از کمپرس یخ استفاده کنید. ۲) استراحت کافی داشته باشید و از فعالیت بیش از حد بپرهیزید. ۳) پستان خود را برای مدت طولانی پرشیر نگه ندارید و آن را سریع تخلیه کنید. ۳) مایعات زیاد بخورید. ۴) استامینوفن و ایبوپروفن مصرف کنید.

۵/۵ - (۱ امتیاز)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *