کیست سینه شامل کیسههایی پر از مایع است که اغلب غیرسرطانی بوده و در پستان زنان تشکیل میشوند. گاهی اوقات آنها را بیشتر احساس میکنیم بویژه روزهای قبل از شروع قاعدگی. این کیستها در بیشتر موارد نیازی به درمان ندارند اما حتما باید مورد بررسی و معاینه قرار گیرند تا منجر به سرطان سینه نشوند. در ادامه مقاله ویکی درمان به بررسی این بیماری و علائم و راههای درمان آن میپردازیم پس با ما همراه باشید.
کسیت سینه چیست؟
این کیستها ممکن است علت علائم سرطان پستان بوده و شامل درد و ترشحات از نوک پستان باشد. بسیاری از زنان گاهی دچار تغییرات غیرسرطانی در بافت سینه خود میشوند و این شرایط به عنوان بیماری فیبروکیستیک پستان شناخته میشود. کیست سینه ممکن است در یک یا هر دو سینه به طور همزمان یا در قسمتهای مختلف سینه ظاهر شود البته برخی از آنها آنقدر کوچک هستند که بیمار ممکن است تودهای احساس نکند.
در بسیاری از مبتلایان، کیست سینه علامتی ندارد و فقط حدود ۷ درصد از زنان کیست سینه ای دارند که ممکن است با دست احساس شود. کیستهای ساده پر از مایع، از تجمع مایع در غدد سینه تشکیل میشوند. میکروکیستها کوچک بوده و فقط با میکروسکوپ قابل تشخیص هستند اما ماکروسیستها ممکن است از ۱ تا ۲ اینچ باشند.
کیست سینه گاهی بسیار پیچیده بوده و جامد هستند یا پر از مایع و جامدات هستند. این کیست ها ممکن است نیاز به بیوپسی و زهکشی برای بررسی سلولها داشته باشد تا برای تعیین سرطانی بودن چک شوند. این کیستهای پیچیده در موارد نادر سرطانی هستند یا خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش خواهند داد.
کیستهای سینه را می توان بر اساس اندازه آنها تعریف کرد:
- میکروکیستها ممکن است توسط آزمایشهای تصویربرداری مانند ماموگرافی یا سونوگرافی دیده شوند اما بسیار کوچک بوده و قابل احساس نیستند.
- ماکروسیستها به اندازه کافی بزرگ بوده و قابل لمس هستند و قطر آنها حدود ۲.۵ تا ۵ سانتیمتر رشد میکند.
متخصصان هنوز به طور دقیق نمیدانند چه چیزی باعث ایجاد کیست سینه میشود و ممکن است در نتیجه تغییرات هورمونی ناشی از قاعدگی ماهانه تشکیل شوند.
انواع کیست سینه
در سینه زنان، مایع همیشه ساخته میشود که پس از ساخته شدن دوباره جذب میشود، بدان معنی که مایع به بافت سینه باز میگردد. اگر مایع بیشتری نسبت به بازجذب تولید شود کیست سینه تشکیل میشود. در طول چرخه قاعدگی زنان، کیست ممکن است تشکیل یا بزرگتر شود. گاهی اوقات کیست پستان زمانی بروز میکند که مجرای شیردهی مسدود شده باشد.
اکثر کیستها ریز هستند، قطر آنها فقط چند میلیمتر است و معمولا به سرعت توسعه مییابند. زنان اغلب بیشتر از یک کیست سینه دارند. کیستهای بزرگتر هنگام معاینه سینه احساس میشوند و ممکن است نرم یا سفت باشند. این کیست ها باید به راحتی در سینه شما حرکت کنند.
عوامل بروز کیست سینه
بافت سینههای زنان دارای لوبهایی از بافت غدهای است، و مانند گلبرگهای گل چیده شدهاند. لوبها به لوبولهای کوچکتری تقسیم میشوند و در دوران بارداری و شیردهی کار تولید شیر را انجام میدهند. بافت حمایتی که باعث شکل دادن به سینه میشود از بافت چربی و بافت همبند فیبری تشکیل شده است. همانطور که گفته شد کیست سینه در نتیجه تجمع مایع در داخل غدد سینه ایجاد میشود.
علائم کیست سینه
کیست سینه ممکن است در یک یا هر دو سینه زنان دیده شوند. علائم آن ها عبارتند از:
- وجود تودهای صاف و جابجا شونده گرد یا بیضی شکل که ممکن است لبههای صافی داشته باشد و معمولاً نشانه خوش خیم بودن آن است.
- ترشحات نوک پستان که ممکن است شفاف، زرد و قهوهای رنگ باشند.
- درد یا حساسیت سینه در ناحیه توده.
- افزایش اندازه توده و حساسیت سینه قبل از پریود.
- کاهش اندازه کیست و رفع سایر علائم بعد از پریود.
اصولا داشتن کیست سینه خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش نمیدهد اما کیست پستان ممکن است بررسی تودههای جدید پستان یا تغییراتی که ممکن است نیاز به ارزیابی توسط پزشک داشته باشد را دشوار کند. ممکن است برخی زنان هنگام قاعدگی احساس برآمدگی و درد در سینه داشته باشند بنابراین باید با احساس سینههای خود در طول چرخه قاعدگی آشنا باشید تا هرگونه تغییر را تشخیص دهید.
تشخیص کیست سینه
تشخیص کیست سینه معمولاً شامل معاینه پستان، آزمایشهای تصویربرداری (مانند سونوگرافی پستان یا ماموگرافی) و احتمالاً بیوپسی سینه است.
- معاینه پستان: پزشک سینه را به صورت فیزیکی معاینه کرده و پستان را برای سایر ناهنجاریهای احتمالی بررسی میکند اما کیستها را نمیتوان تنها با معاینه فیزیکی تشخیص داد. پزشک ممکن است به آزمایشهای دیگری مانند آزمایش تصویربرداری یا بیوپسی برای تأیید تشخیص نیاز داشته باشد.
- ماموگرافی: کیست سینه اغلب در طول ماموگرافی معمولی برای غربالگری سرطان سینه دیده میشود و در ماموگرافی، گاهی اوقات را به صورت یک توده گرد صاف در بافت سینه قابل مشاهده است.
- سونوگرافی: این آزمایش تصویربرداری به پزشک کمک میکند تا بتواند تشخیص دهد آیا توده جامد است یا پر از مایع. اگر کیست سینه پر از مایع باشد، نشاندهنده کیست است (کیست ساده). کیست ساده معمولاً جای نگرانی ندارد. با این حال، اگر توده جامد باشد یا ترکیبی از مواد جامد و مایع داشته باشد (کیست پیچیده) پزشک برای اطمینان از سرطانی نبودن کیست انجام بیوپسی را تجویز میکند.
- بیوپسی: از آنجایی که کیستهای توپر ممکن است نشاندهنده سرطان سینه باشند پزشک انجام بیوپسی مانند آسپیراسیون با سوزن ظریف (FNA) را تجویز خواهد کرد. در این بیوپسی، یک سوزن نازک و توخالی متصل به سرنگ وارد توده سینه میکنند تا مایع و بافت را خارج کنند. این عمل اغلب با سونوگرافی برای هدایت دقیق قرار دادن سوزن همراه است. برای بی حس کردن ناحیه ای که سوزن وارد آن میشود ممکن است از یک بی حس کننده موضعی استفاده شود و نمونهای از مایع برای تایید تشخیص به پاتولوژیست ارسال شود.
درمان کیست سینه
برای کیست ساده سینه و آنهایی که پر از مایع هستند و هیچ علامتی ندارند و در سونوگرافی یا پس از آسپیراسیون با سوزن ظریف تایید میشوند، درمانی لازم نیست و بسیاری از انواع کیست سینه بدون درمان ناپدید میشوند. اما در صورتی که کیست باقی ماند و سفتتر شد یا متوجه تغییرات روی پوست ناحیه کیست شدید، با پزشک خود مشورت کنید.
آسپیراسیون با سوزن ظریف
در صورتی که بتوان تمام مایع را از کیست خارج کرد و بعد از آن کیست ها ناپدید شد و علائم آن نیز برطرف شد ممکن است از آسپیراسیون با سوزن ظریف برای تشخیص و درمان کیست پستان استفاده شود. با این حال، برخی از کیستهای سینه، ممکن است نیاز به تخلیه بیش از یک بار داشته باشند. گاهی کیست دوباره عود کرده یا تشکیل میشوند. اگر کیست سینه طی دو تا سه سیکل قاعدگی ادامه پیدا کرد و بزرگتر شد، برای بررسی بیشتر باید به پزشک مراجعه کنید.
هورمون درمانی
استفاده از قرص ضد بارداری (داروهای ضد بارداری خوراکی) جهت تنظیم چرخه قاعدگی ممکن است باعث درمان کیست سینه شود. اما به دلیل عوارض جانبی احتمالی، قرصهای ضد بارداری یا سایر روشهای هورمون درمانی، مانند تاموکسیفن، فقط برای زنان با علائم شدید تجویز میشوند. قطع هورمون درمانی پس از یائسگی نیز میتواند به پیشگیری از کیست سینه کمک کند.
عمل جراحی
جراحی برای برداشتن کیست سینه در شرایط نادری ضروری است. اگر این کیست ناراحت کننده باشد و ماه به ماه عود کند یا اگر حاوی مایعات خونی باشد و علائم نگران کننده دیگری را نشان دهد، عمل جراحی ممکن است در نظر گرفته شود.
سبک زندگی و درمان خانگی
در برخی موارد ایجاد یکسری تغییرات در سبک زندگی و انجام کارهایی در امور روزانه ممکن است به درمان کیست سینه و کاهش درد آن کمک کند. به عنوان مثال پوشیدن سوتینهای مناسب، استفاده از کمپرس گرم یا سرد برای تسکین درد، عدم مصرف کافئین، مصرف داروهای مسکن مانند استامینوفن یا داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی.
جمع بندی
کیست سینه کیسههای پر از مایع درون سینه بوده که معمولا غیر سرطانی (خوش خیم) هستند. ممکن است فرد یک یا چند کیست سینه داشته باشد که اغلب شبیه انگور یا بادکنک پر از آب است و گاهی اوقات کیست سینه سفت میشود. اصولا نیازی به درمان ندارد مگر اینکه بزرگ و دردناک یا ناراحت کننده شوند. در این صورت، تخلیه مایع از کیست ممکن است علائم آن را کاهش دهد.
کیست سینه در زنان ممکن است در هر سنی دیده شود اما اغلب قبل از یائسگی و معمولاً زیر ۵۰ سال، شایعتر است. کیستهای سینه معمولاً در زنان یائسهای که هورموندرمانی میکنند، تشکیل میشود.
سؤالات متداول
برای کیست سینه چی بخوریم؟
مواد غذایی که دارای منیزیم هستند به کاهش مشکلات سینه در زنان کمک میکند. مثل موز ، آجیل، سویا وجوانه گندم. همچنین مصرف مواد فیبر دار و انواع ویتامین E به کاهش کیست سینه کمک می کند.
آیا ورزش روی درمان کیست سینه تاثیر دارد؟
ورزش می تواند روی درمان کیست تاثیر زیادی بگذارد زیرا انجام فعالیت فیزیکی به بهبود جریان خون و اکسیژن رسانی به به بافت سینه کمک می کند. ورزش می تواند یک عامل موثر برای درد، تورم کیست سینه باشد.