با پیشرفت علوم پزشکی، رشد تکنولوژی و به تبع آن رشد ابزارها و دستگاههای پزشکی، میانگین سنی بشر بالاتر رفته است. این امر باعث ازدیاد جمعیت سالمندان شده است؛ این جمعیت، نیازهای خاص خود را دارند. نیازهایی از فبیل نیازهای پزشکی، درمانی و پرستاری. در این مقاله از ویکی درمان به موضوع پرستار سالمند میپردازیم و در انتها پرستاری از سالمند در منزل را با خانه سالمندان مقایسه میکنیم.
پرستار سالمند چه وظایفی دارد و چه خدماتی ارائه میدهد؟
وظایف پرستار سالمند طیف گستردهای را در بر میگیرد؛ این وظایف معمولا با توجه به وضعیت سالمند، سن او، محل زندگی، خواستههای کارفرما و نوع قرارداد پرستار با شرکت خدمات پرستاری، متفاوت خواهد بود. در ادامه فهرستی از اساسیترین وظایف پرستار سالمند را خواهیم دید:
- سنجیدن، اندازه گیری و ثبت کردن علائم حیاتی سالمند
- نظارت، کنترل و مدیریت داروهای سالمند با توجه به ساعت مصرف
- غذا درست کردن و غذادهی به سالمند
- توجه به نظافت سالمند، از کمک کردن در استفاده از سرویس بهداشتی و حمام گرفته تا تعویض پوشک و تمیز کردن بدن سالمند پس از آن
- انجام تمرینهای درمانی و انواع حرکات و ماساژهای لازم برای سالمند که توسط پزشک توصیه شدهاند
- کمک در جابجا کردن سالمند، چه برای انجام امور خانگی و چه برای انجام امور پزشکی و درمانی
- کمک کردن کلی به سالمند در انجام کلیه کارهای روزانه
- بهبود شرایط فیزیکی و روحی سالمند (در این مورد باید به میزان همکاری خود سالمند نیز توجه داشت)
- تمیز کردن محیط زندگی سالمند
البته در تمامی این موارد باید توجه داشت که توافقات بر سر انواع و کیفیت خدمات، باید قبل از قرارداد انجام شود.
مطلب پیشنهادی: بهترین مرکز ماساژ در تهران
پرستار سالمند چقدر دستمزد میگیرد؟
با توجه به اینکه نوع خدماتی که پرستار سالمند ارائه میدهد، با توجه به فاکتورهای مختلفی تغییر میکنند، طبیعی است که دستمزد وی نیز متغیر باشد. در مورد دستمزد حداقلی پرستار باید از موسسات خدمات پرستاری سوال کنید. به یاد داشته باشید که شرایط بیمار و شرایط مالی و زمانی خود را برای موسسه شرح دهید. البته در دستمزد پرستار سالمند به طور کلی نوع پاره وقت بودن شغل یا شبانهروزی بودن آن، نقش تعیینکنندهای دارد.
در خدمات تمام وقت یا شبانهروزی، پرستار ۲۴ ساعته همراه سالمند است؛ برای روزهای تعطیلی یا مرخصیهای او، پرستار جایگزین تعیین خواهد شد. در نوع خدمات پاره وقت، پرستار میتواند به صورت روزانه، شبانه یا ساعتی خدمات ارائه دهد. بدیهی است که هزینه پرستار پاره وقت از تمام وقت کمتر است. بنابر آنچه گفته شد، عوامل تاثیرگذار بر دستمزد پرستار سالمند را میتوان در فهرست زیر مشاهده کرد:
- پاره وقت یا تمام وقت بودن (۲۴ ساعته) قرارداد پرستار
- انجام امور نظافتی در منزل توسط پرستار
- نوع و کیفیت خدمات مراقبتی از سالمند ( این مورد برای سالمندانی است که بیماری خاصی ندارند، اگر سالمند نیاز به مراقبتهای تخصصی پرستاری داشته باشد، باید از پرستار متخصص برای اون بهره گرفت)
- ابتلا به آلزایمر در سالمند
- ارائه خدمات در تعطیلات رسمی و آخر هفته
- سطح تحصیلات پرستار، افرادی که مدرک پرستاری دارند دستمزد بیشتری نسبت به افراد دارای مدرک بهیاری یا غیره دارند.
- استفاده از پرستار متخصص که بتواند خدمات تخصصی ارائه دهد. خدماتی از قبیل تزریقات وریدی، کار با سونداژ، کار با گاواژ و کار با دستگاههای علائم حیاتی و دیگر دستگاههای تخصصی
اگر سالمند شما دچار بیماری پوسته پوسته شدن است، برای رفع این مشکل میتوانید به مقاله پوسته پوسته شدن بدن سالمندان مراجعه کنید. زیرا در این مطلب ما تمامی علل و راههای بهبود آن را بیان کردهایم.
کدام بهتر است؟ پرستار سالمند در منزل یا خانه سالمندان؟
سالمندان با توجه به بازه سنی خود به سه دسته تقسیم میشوند:
- سالمندان جوان که بین ۶۰ تا ۷۵ سال سن دارند
- سالمندان معمولی که بین ۷۵ تا ۹۰ سال سن دارند
- سالمندان پیر که بالای ۹۰ سال سن دارند
انتخاب بین استفاده از پرستار سالمند در منزل و بهرهگیری از خانه سالمندان، به عوامل مختلفی بستگی دارد؛ یکی از مهمترین این عوامل، بازه سنی سالمند است. سالمندان با توجه به سن خود به نیازهای مراقبتی متفاوتی احتیاج دارند. همچنین وضعیت سلامتی به طور کلی، محیط خانواده و روحیه خود سالمند از دیگر عوامل تاثیرگذار در این انتخاب است.
باید گفت که افراد بسیاری بر سر این دو راهی قرار داشتهاند؛ بنابراین دانشمندان تحقیقاتی در این زمینه انجام دادهاند؛ اکثر این تحقیقات به وسیله پرسشنامه انجام میشود که در آن سالمندان، خانواده آنها و همچنین پرستاران شرکت میکنند. که خلاصهای از نتایج آن را در ادامه با هم میبینیم:
- خود سالمندان با حضور پرستار در منزل موافقتر هستند.
- سالمندان خانه خود را به خانه سالمند یا خانه فرزندان خود ترجیح میدهند؛ بنابراین سعی کنید پرستار را حتی المقدور به خانه خود او بفرستید.
- پرستار سالمند در خانه کیفیت بیشتری در خدمات خود لحاظ میکند؛ چراکه که در خانه سالمندان ممکن است یک پرستار مسئول رسیدگی به امور چندین سالمند باشد، در حالی که در خانه سالمند اینطور نیست.
- سالمندانی که عادت زندگی با فرزندان خود را دارند به محیطهای شلوغ و پر از سر و صدا، خصوصاً صدای کودکان، عادت دارند. این سالمندان ماندن در محیط خانه و استفاده از پرستار سالمند را به رفتن به خانه سالمندان ترجیح میدهند.
- خانه سالمندان با اینکه از لحاظ بهداشتی در حد استاندارد قرار دارد، اما به دلیل وجود تعداد سالمندان زیاد، احتمال بالایی وجود دارد که سالمند به بیماریهای مختلف مبتلا شود.
- سالمندانی که از روحیه بهتری برخوردارند و احساس بهتری نسبت به خود دارند، از خانه سالمندان بیشتر استقبال میکنند.
مطلب پیشنهادی: بهترین مرکز مشاوره خانواده در تهران
به چه نکاتی قبل از پذیرش یک پرستار باید دقت کرد؟
قبل از قبول کردن پرستار سالمند، حتماً موارد زیر را مدنظر قرار دهید:
- توجه به داشتن سابقه کاری مرتبط پرستار سالمند
- توجه به میزان تحصیلات وی. پرستاران با مدرک پرستاری معمولاً برای خدمات تخصصی استخدام میشوند؛ برای انجام خدمات معمولی و رایج برای سالمند، پیشنهاد میشود که پرستار دوره بهیاری را گذرانده باشد.
- موسسهای که از آن خدمات پرستاری را دریافت میکنید دارای پشتیبانی باشد؛ خصوصاً اگر از پرستار سالمند تمام وقت استفاده میکنید، حتماً وجود پشتیبانی ۲۴ ساعته را مد نظر قرار دهید.
- متناسب بودن جثه پرستار با وظایفش. برخی از پرستاران سالمند به دلیل ریزاندامی، نمیتوانند از عهده وظایفی مثل جابهجا کردن بیمار بر بیایند.
پرستار سالمند حرفهای چه ویژگیهایی دارد؟
پرستار سالمند حرفهای در مواردی استفاده میشود که نیاز به خدمات پرستاری تخصصی برای سالمند وجود دارد. برخی از شاخصترین ویژگیهای پرستار حرفهای عبارت است از:
- میزان تحصیلات پرستار سالمند حرفهای حداقل مدرک بهیاری است
- پرستار حرفهای، رفتار حرفهای نیز دارد؛ یعنی خدشهای بر مدیریت امور توسط او با توجه به شرایط سالمندِ بیمار و واکنشهای او وارد نمیشود.
- پرستار حرفهای، آموزش کمکهای اولیه را دیده است. این آشنایی باعث میشود که بتواند در شرایط اضطراری، که ممکن است از عوارض داروها و یا جنس خود بیماری سالمند باشد، واکنش مناسب و سریع نشان دهد.
چگونه میتوان به شغل پرستار سالمند مشغول شد؟
اگر هیچ تجربهای در این زمینه ندارید، میتوانید کار خود را به عنوان یک مراقب ساده شروع کنید و پس از آن همراه با کار به دورههای پرستاری رفته و تجربیات و مدارک لازم را به دست بیاورید. پرستار سالمند تنها در منزل کار نمیکند، بلکه میتواند در خانههای سالمندان و مراکز پزشکی و درمانی مختلف نیز به کار مشغول شود. در این مراکز، پرستار میتواند به کمک به پزشک معالج در انجام آزمایشها و پیگیری روند درمان بپردازد. برای فعالیت در سطح حرفهایتر، میتوانید در رشتههای علوم پرستاری، در سطح کارشناسی یا کارشناسی ارشد، تحصیل کنید.
جمع بندی
در انتها باید گفت پرستار سالمند، با توجه به زمان کاری و شرح وظایفش که وابسته به شرایط سالمند است، میتواند وظایف مختلفی داشته باشد. طبیعتاً شرح وظایف پرستار سالمند بر میزان دستمزد وی اثرگذار است. توصیه میشود قبل از بستن قرارداد به انواع وظایف پرستار سالمند توجه کنید و با وی به توافق برسید.
سوالات متداول
وظایف پرستار سالمند چیست؟
وظایف روتین و اصلی پرستار سالمند شامل کنترل بر داروها، کمک به او در رفتن به سرویس بهداشتی یا استفاده از پوشکف جابه جایی سالمند، انجام عملیات تخصصی پرستاری در صورت نیاز مثل تعویض سوند یا گاواژ سالمند می باشد.
دستمزد پرستار سالمند چقدر است؟
دستمزد پرستار سالمند بسته به نوع خدمات، شرایط سالمند و زمانی که ارائه میدهد تعیین میشود. پاره وقت یا تمام وقت بودن، نیاز به پرستاری تخصصی یا مراقبت معمولی و انجام امور منزل در کنار پرستاری از عوام اثرگذار اصلی بر دستمزد پرستار سالمند است.