روماتیسم چیست؟

روماتیسم معمولاً یک اصطلاح عمومی است که برای توصیف درد در مفاصل و تاندونها استفاده میشود. واقعیت این است که حتی در مدرنترین کتابهای روماتولوژی، مفهومسازی تعریفشدهای از این واژه وجود ندارد. بنابراین، وقتی صحبت از این بیماری می شود به معنای گروهی از بیماریهای استخوانی و عضلانی بوده که بیش از ۱۰۰ بیماری را در بر میگیرد. با ما در ویکی درمان همراه باشید.
بیماریهای روماتیسمی، خون، قلب و کلیهها را تحت تأثیر قرار میدهند که از جمله بیماریهای آن عبارتند از: آرتروز، کمردرد و تب روماتیسمی. روماتیسم میتواند علل و علائم مختلفی داشته باشد و هر فردی از جمله کودکان را درگیر کند، با این حال زنان ۲۵ تا ۴۵ ساله بیشترین آسیب را از بیماریهای روماتیسمی به ویژه بیماریهای خودایمنی مانند لوپوس و آرتریت روماتوئید دریافت میکنند.
شایع ترین نشانههای اولیه روماتیسم چیست؟
اگرچه بیماریهایی که به عنوان روماتیسم شناخته میشوند، علل، منشاء، جایگاه و درمانهای متفاوتی دارند، اما نشانههای آن معمولاً یکسان هستند که رایج ترین آنها عبارتند از:
- درد شدید در مفاصل
- سفتی در مفاصل ملتهب
- دشواری در انجام حرکات
- کمبود قدرت عضلانی
- افزایش دما در منطقه ملتهب
- ورم
- خستگی
- کمبود اشتها
- تب
علائم روماتیسم
دردهای مداوم مفاصل بزرگترین علائم بیماریهای روماتیسمی است. از جمله علائم دیگر این بیماری که به راحتی توسط بیمار قابل درک است، عبارتند از:
- مشکل در راه رفتن هنگام بیدار شدن از خواب
- قرمزی، تورم و گرما در مفاصل
- درد مداوم بیش از شش هفته در مفاصل
- درد هنگام حرکت بازوها روی سر و شانه
از آنجایی که بیشتر بیماریها مزمن هستند، درک این نکته مهم است که علائم روماتیسم معمولا فقط زمانی ظاهر میشوند که بیماری فعال باشد. آنها میتوانند در هر زمانی از روز ظاهر شوند، اما زمانی که از خواب بیدار میشوید بیشتر دیده میشوند.
انواع روماتیسم چیست؟
این گروه دارای بیش از ۲۰۰ بیماری روماتیسمی است که هر کدام ویژگیهای خاص خود را دارند. بنابراین، در زیر به برخی از رایجترین آنها اشاره میکنیم:
- آرتریت روماتوئید جوانان: بیماری التهابی که کودکان تا ۱۶ سال را مبتلا میکند و باعث التهاب در مفاصل و درگیری اندامهایی مانند پوست، چشم و قلب میشود.
- روماتیسم مفصلی: آرتریت یک بیماری التهابی خودایمنی مزمن است که با تأثیر بر غشاهای سینوویال به خود بدن حمله میکند و باعث تورم در دستها، مچ دست، زانو و سایر قسمتهای بدن میشود.
- فیبرومیالژیا: فیبرومیالژیا سندرمی است که قسمتهای مختلف بدن را تحت تأثیر قرار میدهد و باعث درد عضلانی میشود.
- کمر درد: همانطور که از نامش پیداست، کمردرد دردی است که در ناحیه کمر بدن انسان ایجاد میشود که میتواند حاد یا مزمن باشد.
- پوکی استخوان: معمولاً با افراد مسن همراه است، این بیماری پس از اینکه بدن نتواند جایگزین استخوان سازی طبیعی فرآیند رشد مفصل انسان شود، شناسایی می شود.
انواع درمان روماتیسم
علاوه بر علل و علائم روماتیسم، هر بیماری که به این عنوان شناخته میشود، درمان متفاوتی نیز دارد. برای درمان، ابتدا تشخیص توسط روماتولوژیست ضروری است. این امر پس از مشورت با پزشک و با انجام برخی آزمایشاتی که ممکن است درخواست شود اتفاق میافتد. در زیر کمی در مورد برخی از درمانهایی که می توان تجویز کرد توضیح دادهشده است:
داروها
یکی از درمانهای اصلی برای تمام بیماریهایی که روماتیسم را در برمیگیرد، استفاده از دارو است که شامل داروهای ضد التهاب، کورتیزون و سایر مسکن ها است.
فیزیوتراپی
فیزیوتراپی یک درمان عالی برای کسانی است که از این بیماری رنج میبرند. از آنجایی که بیشتر بیماریها، استخوانها، مفاصل و ماهیچهها را تحت تأثیر قرار میدهند، معمولاً بیماران برای مقابله با درد و حرکت اندام آسیبدیده دچار مشکل میشوند. با این درمان، فرد تمرینات و فعالیتهایی را یاد میگیرد که به انعطاف پذیری و تحرک مفاصل کمک میکند و انجام فعالیتهای روزمره را آسانتر میکند. برای مطالعه بیشتر میتوانید به بهترین فیزیوتراپی تهران مراجعه کنید.
طب سوزنی
طب سوزنی یک گزینه درمانی عالی برای کسانی است که از درد رنج میبرند. به این دلیل که برای بازیابی انرژی بدن، با کاهش التهاب و شل شدن عضلات منقبض عمل میکند. این تکنیک میتواند به کاهش مصرف دارو و دفعات فیزیوتراپی کمک کند.
تغییرات در غذا
تغییر رژیم غذایی نکته دیگری است که میتواند به درمان بیماریهای مرتبط با روماتیسم کمک کند. برای این کار، اقداماتی مانند داشتن یک رژیم غذایی متعادل (رژیم درمانی)، داشتن وزن ایده آل و خوردن غذاهایی که به طور طبیعی با التهاب مبارزه میکنند، ضروری است.
جراحی
در موارد پیشرفتهتر، زمانی که داروها و فیزیوتراپی کافی نباشند، ممکن است جراحی توصیه شود. هنگامی که نتایج مورد انتظار ظاهر نمیشود، درمان تهاجمیتر در نظر گرفتهمیشود. جراحی با برش دادن قسمت آسیب دیده استخوان یا در برخی موارد جایگزینی کامل استخوان یا مفصل انجام میشود.