جامعه پزشکی مدتهاست که شیر را به عنوان بهترین غذا برای رشد کودک میشناسد. منحصر به فرد بودن شیر مادر آن را برای بدن کودک ضروری میکند؛ اما آیا احتمال فاسد شدن شیر مادر وجود دارد؟ بدون شک مادران باید در هر شرایطی به جز موارد منع مصرف خاص پزشکی به فرزندان خود شیر دهند. رنگ شیر مادر معمولاً زرد، سفید، شفاف، کرم یا مایل به آبی است.
با این حال، تعجب خواهید کرد که در برخی موارد، در طول شیردهی، شیر مادر ممکن است به رنگهای مختلف تبدیل شود. بسته به آنچه میخورید یا مینوشید، شیر مادر ممکن است مایل به سبز، صورتی یا قرمز به نظر برسد. گاهی اوقات مقداری خون در شیر مادر میتواند آن را قهوهای یا زنگ زده کند.
همچنین، ممکن است متوجه شوید که رنگ شیر مادر به مرور زمان تغییر میکند. اما در طول روز و حتی در همان تغذیه نیز تغییر میکند. در ادامه از ویکی درمان، نکاتی را که باید در مورد رنگ و فاسد شدن شیر مادر و عوامل ایجاد آن بدانید، ذکر شده است.
مطالعه بیشتر: انسداد مجاری شیر
نکاتی برای جلوگیری از فاسد شدن شیر مادر
دستورالعملهای زیر برای دوشیدن و نگهداری شیر مادر برای حفظ کیفیت آن توصیه میشود.
- قبل از پمپاژ یا دوشیدن شیر مادر، دستها و سینههای خود را با آب تمیز و صابون بشویید.
- پمپ سینه و لوازم جانبی، پس از هر بار استفاده کاملاً تمیز و ضدعفونی کنید.
- اگر در لولههای لوازم جانبی پمپ سینه کپک دیدید یا اگر تجهیزات فرسوده به نظر می رسند، آنها را دور بیندازید.
- در بطری یا ظرف نگهداری را محکم ببندید تا شیر دچار اکسیداسیون شیمیایی نشود و بوی سایر سبزیجات و میوهها را جذب نکند.
- شیر مادر را به ترتیب نگهداری منجمد کنید، یعنی ابتدا قدیمیترین شیر مادر را گرم کنید. شیر گرم شده مادر را دوباره منجمد نکنید.
- قبل از اینکه شیر مادر را به کودک خود بدهید، فاسد شدن آن را بررسی کنید. شما میتوانید این کار را با آزمایش طعم، رنگ و بافت شیر مادر انجام دهید.
- برای افزایش ماندگاری و جلوگیری از فاسد شدن شیر مادر، شیر سرد شده را فریز نکنید. شیر باید بلافاصله پس از پمپاژ در یخچال نگهداری شود. شیر را میتوان به مدت چهار تا شش روز در یخچال در دمای ۴۰ درجه فارنهایت (۴ درجه سانتیگراد) نگهداری کرد. شیر در صورتی که فریزر از یخچال جدا باشد باید ظرف شش ماه و اگر فریزر داخل یخچال باشد ظرف دو هفته مصرف شود.
- شیر مادر را در درب یخچال قرار ندهید. ظرف شیر را در قسمت پشت یخچال قرار دهید که دما در آن کمترین و پایدارترین حالت باشد، زیرا باز و بسته کردن درب تاثیری بر آن ندارد.
- اگر نمی توانید شیر را فوراً در یخچال قرار دهید، ظرف نگهداری را برای چند دقیقه در یک کیسه یا یک حوله خنک قرار دهید. شیر تازه دوشیده شده مادر را میتوان تا چهار ساعت در دمای ۶۰ تا ۸۵ درجه فارنهایت (۱۶ تا ۲۹ درجه سانتیگراد) مصرف کرد. به یاد داشته باشید، هر چه شیر بیشتر در بیرون بماند، احتمال فاسد شدن شیر مادر بیشتر است.
- شیر مادر را دور از نور مستقیم خورشید، گرما و هوا تا زمانی که در یخچال یا فریزر هست، استفاده کنید.
- از آب لوله کشی تصفیه نشده برای شستن ظروف نگهداری شیر مادر خودداری کنید تا از اکسیداسیون شیمیایی شیر جلوگیری شود.
شما زمان و تلاش زیادی را صرف دوشیدن شیر مادر و ذخیره ایمن آن می کنید. درک علائم فاسد شدن شیر مادر به شما کمک میکند مطمئن شوید که تلاشهای شما نتیجه داده است.
بیشتر بخوانید: افزایش شیر مادر با روش های خانگی
سخن پایانی
اگر شیر مادر طعم و بوی ترش پیدا کرده باشد، دیگر نمیتوان از آن استفاده کرد. با این حال، شیر تازه دوشیده شده را میتوان با حرارت دادن به دمایی که لیپاز را از بین میبرد و روند تجزیه چربی را متوقف میکند، حفظ کرد. پس از پمپاژ آن را در اسرع وقت گرم کنید. شیر زنانی که واقعا خراب شده طعم و بوی ترش خاصی دارد که یادآور شیر گاو ترش است.
اگر شیر شما بوی فاسد شدن نمیدهد، پس برای تغذیه نوزاد بی خطر است. اما اگر شیر شما بوی یا مزه ترش میدهد، ممکن است اکسیداسیون شیمیایی باشد نه لیپاز. به علاوه، شیر مادر ممکن است رقیق و آبکی به نظر برسد، با سایههای آبی یا زرد. حتی ممکن است رنگ سبز یا نارنجی داشته باشد اگر خانم مقدار زیادی غذای سبز یا نوشیدنی رنگی مصرف کند. اما این ظاهر شیر مادر چیزی در کیفیت آن نمیگوید.
هنوز هم تنها غذای بیولوژیکی طبیعی برای کودک در ۶ ماه اول زندگی است. شیر همیشه یکسان به نظر نمیرسد، زیرا هم در طول تغذیه و هم در طول روز ترکیب را تغییر میدهد.
همانطور که کودک رشد میکند، ترکیب شیر نیز دچار تغییر میشود تا نیازهای کودک در حال رشد را برآورده کند و همه چیز مورد نیاز را در هر مرحله از رشد او فراهم کند. معمولاً لازم نیست نگران رنگ شیر مادر خود باشید، اما اگر نگران هستید، می توانید با یک دکتر متخصص مشورت کنید.
آیا شیر مادر خراب میشود؟
شیری که در سینه مادر است، هرگز خراب و فاسد نمی شود اما شیر دوشیده شده از مادر، اگر در شرایط نامناسب نگهداری شود؛ احتمال فاسد شدن شیر مادر وجود دارد.
علت کم بودن شیر مادر چیست؟
مصرف قرض و داروهای گیاهی و شیمیایی، جراحی سینه، کم بودن غدد شیری و استرس از جمله عوامل تاثیرگذار در کم بودن شیر مادر است.