عمل لیپوساکشن یک روش جراحی است که از روش ساکشن برای برداشتن چربی از نواحی خاصی از بدن مانند شکم، باسن، ران، بازوها و گردن استفاده میکند. از دیگر نام های عمل لیپوساکشن می توان به لیپوپلاستی و کانتورینگ بدن اشاره کرد. لیپوساکشن به طور معمول یک روش کاهش وزن یا یک جایگزین کاهش وزن در نظر گرفته نمی شود؛ اگر اضافه وزن دارید، احتمالاً از طریق رژیم غذایی و ورزش یا از طریق روش های کاهنده وزن مانند عمل بای پس معده، نسبت به عمل لیپوساکشن شکم وزن بیشتری از دست خواهید داد.
اگر چربی بدنتان در برخی نواحی بسیار زیاد است اما وزن بدنتان ثابت است، نیاز به لیپوساکشن دارید. در ادامه همراه ویکی درمان باشید تا به بررسی عمل لیپوساکشن بپردازیم!
عمل لیپوساکشن چیست؟
لیپوساکشن برای برداشتن چربی از قسمتهایی از بدن مانند لیپوساکشن شکم که به رژیم غذایی و ورزش پاسخ ندادهاند استفاده میشود؛ انواع نواحی عمل:
- شکم
- بازوهای بالایی
- باسن
- ساق پا و مچ پا
- سینه و پشت
- باسن و ران
- چانه و گردن
از لیپوساکشن جهت کوچک کردن سینه و درمان بیماری ژنیکوماستی نیز میتوان استفاده کرد. وقتی اضافه وزن دارید، سلول های چربی از نظر اندازه و حجم افزایش می یابند. لیپوساکشن وظیفه کم کردن تعداد سلول های چربی یک ناحیه را دارد. میزان چربی کشیده شده به ظاهر ناحیه و حجم چربی در ناحیه بستگی دارد. پس از عمل لیپوساکشن، پوست شما روی نواحی ساکشن شده را میپوشاند. اگر پوست شما خاصیت ارتجاعی خوبی دارد، احتمالاً پس از عمل لیپوساکشن پوست شما صاف به نظر می رسد.
اگر پوست شما نازک و دارای خاصیت ارتجاعی ضعیفی باشد، ممکن است پوست در نواحی تحت درمان شل به نظر برسد. بخصوص در لیپوساکشن شکم این مورد خیلی به چشم میخورد. برای اینکه کاندیدای عمل لیپوساکشن باشید، باید از سلامت خوبی برخوردار باشید، شرایطی که میتواند عمل لیپوساکشن را با مشکل روبرو کند شامل: محدودیت جریان خون، بیماری عروق کرونر، دیابت یا سیستم ایمنی ضعیف و… میشوند.
انواع عمل لیپوساکشن چیست؟
- لیپوساکشن تومسنت. این روش رایج ترین نوع لیپوساکشن است. جراح یک محلول استریل و مخلوطی از آب-نمک که برای از بین بردن چربی خوب است، یک محلول ایجاد کننده بی حسی (لیدوکائین) برای کم کردن درد و یک دارو مانند (اپی نفرین) که باعث انقباض رگ های خونی می شود را به ناحیه تحت درمان تزریق می کند؛ سپس جراح بریدگی های کوچکی روی پوست شما ایجاد می کند و لوله باریکی به نام کانولا را درون پوست شما میگذارد. کانولا به یک خلاء متصل است که چربی و مایعات را از بدن شما مکش می کند. معمولا در لیپوساکشن شکم از این روش نیز استفاده میشود.
- لیپوساکشن با کمک اولتراسوند (UAL). گاهی اوقات این نوع لیپوساکشن در کنار روشی دیگر مورد استفاده قرار میگیرد. در طول UAL، جراح یک میله فلزی را وارد می کند که انرژی مافوق صوت را زیر پوست شما منتشر می کند که در نتیجه آن پارگی پوسته سلول چربی و شکستن چربی اتفاق می افتد و برداشت چربی راحت تر می شود.
- لیپوساکشن با کمک لیزر (LAL). این تکنیک از نور لیزر با شدت بالا برای تجزیه چربی و حذف آن استفاده می کند. در طول LAL، جراح یک فیبر لیزری را از طریق یک برش کوچک در پوست وارد می کند و رسوبات چربی را ضعیف می کند. سپس چربی از طریق لوله کانول خارج می شود.
- لیپوساکشن با کمک قدرت (PAL). در این نوع لیپوساکشن از یک لوله کانولا مخصوص استفاده می شود که با حرکت عقب و جلو کار میکند. این حرکت به جراح کمک میکند تا چربیهای سرسخت را به راحتی بیرون بکشد. PAL ممکن است گاهی باعث درد و تورم کمتری شود و به جراح اجازه دهد تا چربی را با دقت بیشتری حذف کند. اگر حجم زیادی از چربی باید برداشته شود، جراح شما ممکن است این روش را انتخاب کند.
عوارض عمل لیپوساکشن چیست؟
مانند هر جراحی دیگری، لیپوساکشن خطراتی مانند خونریزی و واکنش به بیهوشی را به همراه دارد. عوارض احتمالی مخصوص لیپوساکشن عبارتند از:
- بی نظمی های کانتور: پوست شما ممکن است به دلیل حذف ناهموار چربی و خاصیت ارتجاعی ضعیف پوست موج دار یا پژمرده به نظر برسد. این تغییرات ممکن است دائمی باشند. آسیب زیر پوست ناشی از لوله نازک (کانولا) که در حین لیپوساکشن استفاده می شود ممکن است ظاهر لکه دار دائمی به پوست بدهد.
- تجمع مایعات: آب انداختن یا تجمع موقت مایع می تواند در زیر پوست شما ایجاد شود. ممکن است این مایع نیاز به تخلیه با سوزن داشته باشد.
- بی حسی: امکان بی حس بودن محل عمل تا مدتی پس از انجام عمل وجود دارد.
- عفونت: عفونت های پوستی بسیار نادر اما امکان پذیر است. عفونت شدید پوست ممکن است خطرات جبران ناپذیری به همراه داشته باشد.
- حفره داخلی: ممکن است کانولایی که بیش از حد عمیق نفوذ می کند، اندام داخلی را سوراخ کند. این شرایط ممکن است نیاز به عمل جراحی اضطراری داشته باشد. این مورد به خصوص در لیپوساکشن شکم درصد بالایی برای رخ دادن دارد.
- آمبولی (انسداد رگ های خون) با چربی: تکههای چربی شل شده ممکن است جدا شده و در یک رگ خونی گیر کرده و در ریهها جمع شوند یا به مغز بروند. آمبولی چربی نیاز به اورژانس پزشکی دارد.
- مشکلات کلیوی و قلبی: تغییر در سطح مایعات در حین ساکشن می تواند باعث مشکلات تهدید کننده کلیه، قلب و ریه شود.
- مسمومیت با لیدوکائین: لیدوکائین یک بی حس کننده است که اغلب با مایعات تزریق شده در حین لیپوساکشن برای کمک به کاهش درد تجویز می شود. اگرچه این ماده به طور کلی بی خطر است، اما در شرایط نادر، ممکن است مسمومیت با لیدوکائین رخ دهد و باعث مشکلات جدی قلب و سیستم عصبی مرکزی شود.
اگر جراح روی سطوح بزرگتر بدن شما مانند لیپوساکشن شکم کار کند یا چندین روش را در طول یک عمل انجام دهد، خطر عوارض افزایش می یابد. با جراح خود در مورد احتمال این خطرات صحبت کنید.
نکات مهم آماده سازی قبل از عمل لیپوساکشن
غذا و داروها
قبل از انجام عمل، با جراح خود در مورد آنچه از جراحی انتظار دارید صحبت کنید. جراح سابقه پزشکی شما را بررسی می کند و در مورد هر گونه بیماری که ممکن است داشته باشید و هر دارو، مکمل یا گیاهی که ممکن است مصرف کنید سوال می کند. پزشک شما توصیه می کند که مصرف برخی داروها مانند رقیق کننده های خون یا NSAID ها را حداقل سه هفته قبل از جراحی متوقف کنید. همچنین ممکن است لازم باشد قبل از عمل آزمایشات خاصی را انجام دهید.
سایر اقدامات احتیاطی
به طور مثال اگر عمل لیپوساکشن شکم شما فقط به برداشتن مقدار کمی چربی نیاز دارد، ممکن است جراحی در مطب انجام شود. اگر مقدار زیادی از چربی برداشته شود ممکن است جراحی در بیمارستان انجام شود و حداقل یک شب بستری مورد نیاز باشد. در هر صورت، سعی کنید حتما یک همراه با خود داشته باشید.
عمل لیپوساکشن چگونه انجام میشود؟
قبل از عمل لیپوساکشن
جراح ممکن است دایره ها و خطوطی را روی نواحی بدن شما که قرار است تحت درمان قرار گیرند، علامت بزند. همچنین ممکن است عکسها گرفته شود تا بتوان تصاویر قبل و بعد را با هم مقایسه کرد. نحوه انجام عمل لیپوساکشن شما (مانند لیپوساکشن شکم) بستگی به تکنیک خاصی دارد که توسط جراح استفاده می شود. جراح شما بر اساس اهداف درمانی، ناحیه ای از بدن شما که باید تحت درمان قرار گیرد را در نظر گرفته و تکنیک مناسب را که در بالا به انواع آنها اشاره کردیم، انتخاب می کند.
در طول عمل لیپوساکشن
برخی از روش های لیپوساکشن ممکن است تنها به بی حسی موضعی یا منطقه ای نیاز داشته باشند. سایر روش ها همچون لیپوساکشن شکم، ممکن است نیاز به بیهوشی کامل داشته باشند که باعث ایجاد حالت موقتی بیهوشی می شود. تیم جراحی ضربان قلب، فشار خون و سطح اکسیژن خون شما را در طول عمل کنترل می کند. اگر به شما بی حسی موضعی داده شد و در حین عمل احساس درد کردید، به جراح خود اطلاع دهید. بسته به میزان برداشت چربی ممکن است عمل شما تا چند ساعت طول بکشد.
اگر بیهوشی کامل برای شما تجویز شود در اتاق ریکاوری از خواب بیدار خواهید شد. جهت نظارت بر بهبود وضعیت چند ساعت در بیمارستان خواهید ماند حتی در مواردی ممکن است یک شب بمانید تا تیم پزشکی مطمئن شود که دچار کم آبی یا شوک از دست دادن مایعات نشده اید.
بعد از عمل لیپوساکشن
انتظار کمی درد، تورم و کبودی بعد از عمل را داشته باشید. جراح شما دارویی برای کمک به کنترل درد و آنتی بیوتیک برای کاهش خطر عفونت تجویز می کند. پس از عمل، جراح برش های روی پوستتان را باز می گذارد و لوله های موقتی برای تخلیه مایع ایجاد شده قرار می دهد. لازم است چند روز قبل از بازگشت به کار و چند هفته قبل از از سرگیری فعالیت های عادی خود صبر کنید.
هزینه عمل لیپوساکشن
هزینه عمل لیپوساکشن به ناحیه ایی از بدن که قصد کاهش چربی آنرا دارید بستگی دارد. پزشک شما میتوانید با معاینه و بررسی هزینه نهایی دقیقتری به شما اعلام کند. در ادامه هزینه عمل برخی از نواحی بدن را میگوییم!
- هزینه لیپوساکشن شکم و پهلو : تقریبا ۱۷ تا ۲۶ میلیون تومان
- هزینه لیپوساکشن سینه آقایان: ۷ تا ۲۱ میلیون تومان
- هزینه لیپوساکشن باسن: از ۱۴ میلیون به بالا
نتیجه گیری
به طور کلی عمل لیپوساکشن برای از بین بردن چربی هایی که به ورزش و رژیم جواب نداده اند مورد استفاده قرار میگیرد. پس از عمل لیپوساکشن، به طور مثال لیپوساکشن شکم، انتظار لاغر و خالی بودن محل عمل را داشته باشید. عمل شما میتواند از روش های مختلفی صورت گیرد که پزشک شما آن را تعیین میکند.
سوالات متداول شما عزیزان
نواحی مورد استفاده در عمل لیپوساکشن کدامند؟
شکم، بازوهای بالایی، باسن، ساق پا و مچ پا، سینه و پشت، باسن و ران، چانه و گردن از جمله نواحی عمل هستند.
انواع روش های انجام لیپوساکشن چیست؟
لیپوساکشن تومسنت، لیپوساکشن با کمک اولتراسوند (UAL)، لیپوساکشن با کمک لیزر (LAL)، لیپوساکشن با کمک قدرت (PAL).
عوارض عمل لیپوساکشن چیست؟
مشکلات کلیوی و قلبی، آمبولی (انسداد رگ های خون) با چربی، حفره داخلی، عفونت، بی حسی و تجمع مایعات از جمله عوارض این عمل میباشند.