سرطان پوست چیست و چگونه ایجاد میشود؟ (علائم و روش های درمان)

پوست یکی از بزرگترین اعضای بدن میباشد که سلامت آن از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. یکی از شایع ترین سرطان های موجود، سرطان پوست میباشد که هر سال در میلیون ها انسان در سطح دنیا ایجاد میشود. هنگامی که سلول های نرمال و عادی دچار تغییر شکلی میشوند، به طور غیر طبیعی رشد میکنند و به صورت غیر قابل کنترلی تکثیر میشوند. در این هنگام سرطان پوست ایجاد میشود. با تکثیر مکرر این سلول ها یک توده ایجاد شده که با نام تومور نیز آن را میشناسند. معمولا تومور های پوستی را، به عنوان ضایعات پوست در نظر میگیرند.

سرطان پوست چیست؟

سرطان پوست از سلول های پوست سرچشمه میگیرد و اغلب در اثر قرار گرفتن بیش از حد در معرض اشعه ماوراء بنفش یا همان UV یا منابع مصنوعی همچون تخت های سولاریوم به وجود می آید. سرطان پوست یکی از شایع ترین سرطان ها در سطح جهان است که دارای انواع متفاوتی است. شناسایی به موقع سرطان پوست و اقدام برای درمان آن بسیار مهم است.

همچنین برای پیشگیری از آن باید به طور مداوم اموری همچون نظارت بر خال ها، ضایعات پوستی و… را انجام دهید. علاوه بر این بایستی از استراتژی های محافظت از نور مثل استفاده از کرم های ضد آفتاب، لباس های محافظ نور آفتاب و جستجوی دائم سایه استفاده کنید تا دچار سرطان پوست نشوید.

سرطان پوست خوش خیم چیست؟

به طور کلی اصطلاحا عبارت سرطان پوست خوش خیم کمی متناقض و غیرطبیعی به نظر میرسد؛ چرا که همواره سرطان با بدخیمی و خطرات زیاد همراه است. با این وجود سرطان پوست خوش خیم به  رشدهای سلولی گفته میشود که غیر سرطانی هستند و ویژگی های تهاجمی سرطان واقعی را ندارند. تومور های سرطان پوست خوش خیم برخلاف بدخیم های آن، به قسمت های مختلف بدن گسترش پیدا نمیکنند و اغلب موضعی میباشند.

انواع سرطان پوست

سرطان پوست مجموعه ای از ناهنجاری های پوستی است که با توجه به سلول های مختلف پوست، متفاوت هستند.از رایج ترین انواع سرطان پوست میتوان به سرطان پوست ملانوم و سرطان کراتینوسیت اشاره کرد. هر یک از این ها دارای ویژگی های متمایزی و خطرات خاص هستند. در ادامه به بررسی هر کدام از آنها میپردازیم:

سرطان پوست ملانوم

یکی از انواع سرطان پوست ملانوم است که از ملانوسیت ها، سرچشمه میگیرد؛ ملانوسیت ها سلول هایی هستند که مسئول تولید رنگدانه میباشند. سرطان پوست ملانوم، معمولا به صورت یک خال یا ضایعه نامنظم و تیره آغاز شده و قادر است در اندازه، رنگ یا شکل تغییر کند.

سرطان کراتینوسیت

سرطان کراتینوسیت زیرمجموعه ای از سرطان های پوستی میباشد که عارضه ای بدخیم محسوب میشود. سرطان کراتینوسیت از سلول های پایه نشات میگیرد و معمولا به شکل زخم هایی با رشد آهسته است. این نوع سرطان پوست به صورت موضعی ظاهر شده و اغلب به صورت ضایعه پوستی و برجسته میباشد.

انواع سرطان پوست
سرطان پوست ملانوم و کراتینوسیت

علت سرطان پوست چیست؟ (سرطان پوست از کجا میاد)

سرطان پوست علت های زیاد و مختلفی میتواند داشته باشد اما علت اصلی آن قرار گرفتن بیش از حد در معرض اشعه ماوراء بنفش یا UV میباشد که بخش عمده ای از آن، از نور خورشید و از منابع مصنوعی مثل تخت های سولاریوم تامین میشود. اشعه ماورا بنفش به دی ان ای سلول های پوست آسیب رسانده و الگو های رشد و تقسیم طبیعی سلول ها را دچار اختلال میکند.

این آسیب پوستی میتواند موجب شود که تکثیر سلولی از کنترل خارج شود و در نهایت سرطان پوست به وجود بیاید. عوامل دیگری نیز در به وجود آمدن سرطان پوست نقش دارند که شامل پوست روشن، سابقه آفتاب سوختگی، قرار گرفتن در معرض برخی مواد شیمیایی، ضعف سیستم ایمنی و سابقه خانوادگی سرطان پوست میشود.

علام و نشانه های سرطان پوست

سرطان پوست دارای طیف وسیعی از علائم و نشانه ها میباشد که نیاز است به آنها توجه کنید. برای تشخیص سرطان پوست شاخص های رایجی از قبیل برجستگی های مرواریدی، زخم های صاف و گوشتی با رنگ قهوه ای و با حاشیه های بالا وجود داد. سرطان پوست معمولا با ضایعات مسطح، سفت و قرمز ظاهر میشود و ممکن است خارش، خونریزی یا زخم را به همراه داشته باشد.

تهاجمی ترین نوع سرطان پوست که ملانوم است، اغلب به صورت یک خال سرطانی جدید یا در حال تغییر و با حاشیه های نامنظم است و قطری بزرگ دارد. علاوه بر مواردی که ذکر شد، هر زخمی که بهبود پیدا نمیکند و یا لکه ای که همواره به خارش، درد، پوسته پوسته شدن یا خونریزی دچار است، ممکن است نشان دهنده سرطان پوست باشد.

روش های تشخیص سرطان پوست چیست

تشخیص قطعی سرطان پوست معمولا شامل ارزیابی بالینی، درماتوسکوپی که با میکروسکوپ بر سطح پوست انجام میشود و تکنیک های بیوسپی میشود. در هر صورت با مشاهده نشانه های سرطان پوست، باید برای تشخیص قطعی آن به متخصصان پوست و مراقبت های بهداشتی مراجعه کرده تا آنها ناحیه مشکوک را بررسی کنند و رنگ، شکل، اندازه و بافت آن را ارزیابی کنند. درماتوسکوپی کمک میکند تا ویژگی های پوست با حالت بزرگ نمایی قابل مشاهده شوند و الگو های رشد، شناسایی شوند.

علائم و نشانه های سرطان پوست
روش های شناسایی سرطان پوست

عواملی که خطر ابتلا به سرطان پوست را زیاد میکند

عوامل گوناگونی هستند که میتوانند خطر ابتلا به سرطان پوست را افزایش دهند. در این بخش برخی از این عوامل خطرناک را ذکر کردیم:

  • در معرض اشعه ماوراء بنفش قرار گرفتن به خصوص در مدت طولانی و مکرر میتواند احتمال بروز سرطان پوست را زیاد کند.
  • افرادی که دارای پوست روشن هستند که ملانین کمتر و محافظت کمتری در برابر اشعه ماوراء بنفش دارند.
  • سابقه آفتاب سوختگی به ویژه در دوران کودکی هم خطر ابتلا به سرطان پوست را افزایش خواهد داد.
  • افرادی که در گذشته به سرطان پوست مبتلا شده باشند نیز در معرض خطر ابتلا به این سرطان هستند.
  • از عوامل خطرناک که میتواند منجر به سرطان پوست شود میتوان به داشتن تعداد زیادی خال های غیر معقول نیز اشاره کرد.

مراحل سرطان پوست چیست

سرطان پوست معمولا با توجه به میزان رشد، تهاجم و گسترش آن به سایر نقاط بدن، به مراحل مختلفی دسته بندی میشود. این مراحل به متخصصان کمک میکند تا استراژی های درمانی مناسبی را برای بهبود سریع تر و پیش بینی رویداد های احتمالی در نظر بگیرد.

در مرحله اول توده های سرطان به بافت های طراف حمله نکرده اند در حالی که در مرحله های دوم و سوم علائم سرطان، رشد موضعی است. مرحله چهارم شامل گسترش منطقه ای به غدد لنفاوی کناری میشود و در مرحله آخر این سرطان گره های لنفاوری ایجاد میشود و سرطان پوست به شدید ترین حالت خود میرسد.

برای تشخیص مرحله سرطان پوست در هر فرد و هر نوع پوست، معیار های متفاوتی وجود دارد که بهترین دکتر پوست میتواند آن را به خوبی بررسی کرده و تشخیص دهد. اما مرحله بندی در این نوع سرطان برای درمان بهتر آن، امری ضروری و مفید است.

مراحل مختلف سرطان پوست
دسته بندی و مراحل سرطان پوست

درمان سرطان پوست چگونه است؟

درمان سرطان پوست به عواملی مثل نوع سرطان، مرحله آن و ویژگی های فردی بیمار بستگی داشته و بر اساس آنها نوع درمان ممکن است تغییر کند. در ادامه گزینه های درمانی رایج برای سرطان پوست را ذکر میکنیم:

جراحی: اکثر اوقات، درمان اولیه برای اغلب سرطان های پوست میباشد. این جراحی میتواند شامل برداشتن تومور، همراه با حاشیه ای از بافت سالم یا جراحی میکروگرافیک برای سرطان های پرخطر و عودکننده باشد. یکی دیگر از جراحی های مناسب این نوع سرطان، تشریح غدد لنفاوی به منظور برداشتن غدد لنفاوی تخریب شده میباشد.

از موارد دیگری که برای درمان سرطان پوست میتوان به آن اشاره کرد، کرایوتراپی است. این فرآیند شامل منجمد کردن بافت سرطانی با نیتروژن مایع میباشد.

پرتو درمانی که شامل هدایت پرتو های پر انرژی به سمت سلول های سرطانی میشود، از گزینه های درمانی مناسب است.

دارو های موضعی نیز در صورت خفیف بودن این سرطان میتوانند تاثیرگذار باشند اما حتما برای تجویز دارو به متخصص مراجعه کنید.

بهترین دکتر سرطان پوست در تهران

بهترین دکتر سرطان پوست تخصص بسیار بالا و درک عمیقی از تکنیک های پوست و جراحی دارد؛ آنها به خوبی با جراحی، تشخیص و درمان سرطان پوست آشنایی دارند و دارای مهارت بالایی در ارزیابی تفاوت های ظریف ضایعات رنگی پوست و تشخیص دقیق انواع و مراحل مختلف سرطان هستند.

آنها موظف اند به آخرین پیشرفت ها در تحقیقات، درمان ها و فناوری های نوین مسلط باشند و بیماران خود را با موثرترین و به روزترین مراقبت ها درمان کنند. بهترین دکتر سرطان پوست مشکلات پیش آمده و وضعیت فعلی را به شیوه ای همدلانه برای بیمار خود توضیح میدهد و برای بهبود آن تعهد بی وقفه ای ارئه میدهد.

اقدامات پیشگیری از سرطان پوست
روش های جلوگیری از بروز سرطان پوست

روش های پیشگیری از سرطان پوست

پیشگیری از سرطان پوست در بخش عمده شامل به حداقل رساندن قرار گرفتن در معرض اشعه ماوراء بنفش است. استفاده از روش های مختلف برای محافظت از پوست در برابر نور آفتاب، همچون استفاده از کرم های ضد آفتاب با طیف وسیع، پوشش های محاظ در برابر نور آفتاب مانند کلاه های لبه دار و آستین های بلند و عینک آفتابی، در جلوگیری از ابتلا به سرطان پوست بسیار مهم است.

علاوه بر موارد فوق، بهتر است بدانید جستجوی مداوم سایه در ساعات اوج آفتاب که معمولا بین ۱۰ صبح تا ۴ بعد از ظهر میباشد، از احتمال بروز این سرطان کم میکند. یکی دیگر از موارد مهم، معاینه منظم خال ها، کک و ضایعات پوستی است که میتواند از شدید شدن سرطان پوست جلوگیری کند.

آیا سرطان پوست کشنده است؟

در صورتی که این سرطان به حدی از شدت برسد که سلول های سرطانی به گره های لنفاوی و گردش خون ورود کنند؛ اما در موارد خفیف این سرطان به طور کامل قابل درمان میباشد.

کدام سرطان باعث خارش پوست می شود؟

از آنجایی که در بسیاری از موارد، سرطان پوست بدون خارش ظاهر میشود، احتمال این نیز وجود دارد که سرطان پوستی به صورت لکه ای قرمز رنگ و همراه خارش نمایان شود.

آیا سرطان پوست درمان دارد؟

بله؛ سرطان پوست دارای گزینه های درمانی مختلفی بوده که متخصص پوست با توجه به بررسی های خود تشخیص میدهد که کدام یک از گزینه های درمانی را ارائه دهد.

جمع بندی

سرطان پوست یکی از مشکلات رایج پوستی و شایع ترین سرطان میباشد که سالانه در تعداد زیادی از افراد دنیا رخ میدهد. این عارضه در مرحله های مختلف طبقه بندی شده و پزشک با توجه به شدت آن، اقدام به درمان میکند. روش های درمانی گوناگونی برای این سرطان وجود دارد که برای مطلع شدن از بهترین روش متناسب برای سرطان پوستی خود، باید به بهترین دکتر سرطان پوست مراجعه کنید.

۵/۵ - (۱ امتیاز)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *