یکی از مشکلات شایع مربوط به بینی، انحراف بینی میباشد. این مشکل موجب عدم انجام دم و بازدم به شکل صحیح توسط فرد شده و تنفس را برای او سخت میکند. وقتی میگوییم یک فرد انحراف بینی دارد، در واقع این انحراف مربوط به سپتوم یا تیغه بینی او میباشد. تیغه بینی به استخوان و غضروفهایی اطلاق میشود که در فضای بین سوراخهای بینی قرار گرفته است؛ به همین دلیل هر گونه انحراف در تیغه بینی، میتواند از عبور هوا جلوگیری کند.
خوشبختانه این بیماری درمان دارد و میتوان به کمک عمل سپتوپلاستی بینی، این مشکل را برطرف کرد. برای درک بهتر و آشنایی بیشتر با این نوع جراحی، مطلب را تا انتها مطالعه نمایید.
عمل سپتوپلاستی بینی چیست؟
عمل سپتوپلاستی بینی میتواند انحراف بینی را کاملا درمان کند. روش جراحی به این شکل است که پزشک جراح پس از ایجاد برش بر روی بینی و دستیابی به تیغه بینی، آن را به محل اصلی خود باز میگرداند. جراح برای رسیدن به این هدف ممکن است نیاز به شکستن استخوان یا اصلاح نیاز داشته باشد.
اگر انحراف سپتوم کم باشد، مشکلی در تنفس ایجاد نمیکند؛ اما اگر انحراف تیغه بینی حاد باشد تنفس با مشکل مواجه میشود و نیاز به جراحی دارد. در صورتی که انحراف حاد تیغه بینی درمان نشود، حتی میتواند موجب بسته شدن کامل یکی از سوراخهای بینی شود. عمل سپتوپلاستی بینی از طریق اصلاح، تغییر موقعیت و اضافه کردن غضروف، استخوان یا هر دوی آنها، انحراف تیغه بینی را درمان میکند.
عوارض عمل سپتوپلاستی بینی چیست؟
عمل سپتوپلاستی بینی مانند سایر عملهای جراحی، دارای برخی عوارض مشترک نظیر خونریزی، ایجاد عفونت و حساسیت به ماده بیهوشی میباشد. اما این عمل جراحی، ممکن است برخی عوارض مخصوص به خود را نیز داشته باشد. از جمله این عوارض میتوان به موراد زیر اشاره کرد:
- گرفتگی بینی
- خونریزی زیاد
- تغییر در فرم بینی
- ایجاد سوراخ در تیغه بینی
- اختلال در حس بویایی
- لخته شدن خون
- قرمزی چشم بعد از عمل بینی
- بیحس شدن صورت در نواحی لثه بالایی، دندانها یا بینی
- کبودی چشم بعد از عمل بینی
گاهی پزشک برای درمان برخی از این عوارض، از جراحی کمک میگیرد. به یاد داشته باشید که پیش از انجام عمل سپتوپلاستی بینی، در مورد عوارضی که ممکن است رخ دهند، به طور کامل با پزشک خود صحبت کنید.
مطلب پیشنهادی: بهترین جراح بینی استخوانی
اقدامات مهم قبل از جراحی سیتوپلاستی بینی
پیش از عمل سپتوپلاستی بینی یک جلسه مشاوره برای شما در نظر گرفته میشود، که طی آن میتوانید با پزشک صحبت کرده و در مورد مزایا و عوارض احتمالی عمل، باید و نبایدها، دوره نقاهت آن و… سوالات خود را بپرسید. پزشک با معاینه کامل شما، موارد زیر را مد نظر قرار میدهد:
- پزشک سابقه پزشکی شما را به طور کامل بررسی میکند و چنان چه برای عمل سپتوپلاستی بینی کاندید مناسبی باشید، این عمل را برای شما انجام میدهد.
- او در این بررسی، در مورد بیماریهای زمینهای شما سوال میکند و چنان چه دارویی مصرف میکنید، راجع به آنها اطلاعات بیشتری از شما میخواهد.
- چنان چه آلرژی یا حساسیت به داروی خاصی دارید یا از مشکلات نارسایی خونی رنج میبرید، باید به پزشک خود اطلاع دهید.
- انجام معاینه فیزیکی بیمار، یکی دیگر از اقدامات قبل از عمل سپنوپلاستی بینی میباشد.
- از راهکارهای مناسب برای کاهش استرس قبل از عمل بینی استفاده کنید.
- پزشک در این معاینه آزمایشهای مورد نیاز را برای شما تجویز کرده و پوست داخل و خارج بینی را با دقت مورد بررسی قرار میدهد.
- پیش از عمل سپتوپلاستی بینی، باید طبق تجویز پزشک عکسهای دقیقی از زوایای مختلف بینی، بگیرید. این امر موجب پیشبرد روند جراحی میشود.
- پیش از جراحی بای،د در مورد انتظار خود از عمل سپتوپلاستی با پزشک صحبت کنید.
پزشک از شما درخواست میکند که بعضی از داروها نظیر آسپرین، ایبوپروفن و سایر داروهای رقیق کننده خون را دو هفته قبل از جراحی و بعد از آن، مصرف نکنید. این داروها میتوانند منجر به افزایش خونریزی شده و روند بهبود را مختل کنند؛ بنابراین فقط مصرف داروهای تجویز شده توسط پزشک مجاز خواهد بود.
پزشک از شما میخواهد، دخانیات را کاملا ترک کنید؛ زیرا سیگار کشیدن میتواند باعث بروز مشکلات در حین عمل و پس از آن شود، همچنین موجب کند شدن روند بهبود بیمار میشود.
با اینکه در برخی موارد و طبق نظر پزشک، میتوان عمل سپتوپلاستی بینی را تحت بیحسی موضعی نیز انجام داد، اما معمولا تحت بیهوشی صورت میگیرد. اگر عمل جراحی شما نیز تحت بیهوشی عمومی انجام میشود؛ به یاد داشته باشید که از ۸ تا ۱۲ ساعت پیش از عمل، از خوردن یا آشامیدن مواد غذایی اجتناب کنید و در روز جراحی ناشتا باشید.
توصیه میشود حداقل یک نفر را به عنوان همراه در کنار خود داشته باشید.
چگونگی روند جراحی سپتوپلاستی
میتوان عمل سپتوپلاستی را با بیحسی موضعی یا با بیهوشی انجام داد. این که کدام روش برای شما مورد استفاده قرار بگیرد، با معاینه شما توسط پزشک و تصمیم گیری او در این مورد، مشخص میشود. پس از بیحسی یا بیهوشی، پزشک برای دسترسی به تیغه بینی، برشهایی در داخل یا خارج بینی ایجاد میکند و به رفع نقص تیغه بینی میپردازد.
بسته به اینکه میزان انحراف تیغه بینی چقدر باشد، مدت زمان جراحی انحراف بینی مشخص میشود. به طور معمول این جراحی حدود ۳۰ تا ۹۰ دقیقه زمان میبرد. جراح برای انجام عمل سپتوپلاستی بینی، پس از برش، با بالا بردن غشای مخاطی تیغه، موقعیت تیغه بینی را اصلاح کرده و تغییر میدهد. در هنگام انجام این جراحی، پزشک ممکن است قطعات اضافی استخوان را بشکند یا غضروف اضافی را بردارد. پس از آن، جراح موقعیت غشای مخاطی را نیز تغییر میدهد.
یا پایان یافتن عمل سپتوپلاستی بینی، پزشک محل برشها را بخیه میکند و با استفاده از آتلهای سیلیکونی نرم تیغه بینی را در محل خود، ثابت نگه میدارد. همچنین با استفاده از قرار دادن تامپون در سوراخهای بینی، از خونریزی ممانعت کرده و شکل طبیعی سوراخهای بینی را حفظ میکند.
این جراحی یک جراحی پیچیده نیست و چنان چه عمل موفقیت آمیز باشد و مشکل خاصی وجود نداشته باشد، بیمار در همان روز عمل، مرخص میشود و نیازی به استراحت در بیمارستان ندارد.
مراقبت های مهم بعد از سیتوپلاستی
برای کاهش طول دوره نقاهت و بهبود سریع تر، پزشک ممکن است رعایت تمام نکات زیر یا بخشی از آنها را تا چند هفته پس از عمل سپتوپلاستی بینی، از شما بخواهد. این نکات مراقبتی عبارتند از:
- پزشک برای کنترل خونریزی بینی، از تامپون یا پانسمان استفاده میکند و ان را داخل بینی قرار میدهد. این پانسمان را باید یک یا دو روز پس از عمل سیتوپلاستی بینی، توسط پزشک معالج از سوراخ بینی خارج کرد.
- چنان چه پزشک برای کنترل درد برای شما مسکن تجویز کرد، آنها را به موقع مصرف کنید.
- تا مدتی که پزشک معین میکند، نباید مسکنهایی مانند آسپرین، ایبوپروفن و سایر داروهای رقیق کننده خون و ضد التهاب را مصرف نمایید؛ این کار برای جلوگیری از خطر خونریزی بعد از جراحی میباشد.
- پس از انجام سپتوپلاستی بینی و تا زمانی که پزشک تعیین میکند، باید از انجام فعالیتهای بدنی سنگین و ورزشهای شدید نظیر مانند دویدن، شنا و… خودداری کنید. فعالیت سنگین ممکن است منجر به افزایش فشار خون شما شده و خونریزی شدید را به دنبال داشته باشد.
- برای کاهش تورم، باید در هنگام خواب سرتان بالاتر از بدن قرار بگیرد؛ میتوانید با قرار دادن بالش زیر سر خود این کار را انجام دهید.
- تا سه روز پس از عمل، نباید فین کنید یا ترشحات بینی خود را با فشار خارج کنید.
- استحمام بعد از عمل بینی از اهمیت بالایی برخوردار است که باید آن را به روش صحیحی انجام دهید.
- پس از جراحی بهتر است با پوشیدن لباسهای جلوباز و دکمه دار، تعویض لباس را اسانتر کنید تا فشاری متوجه بینی شما نباشد.
- تا مدتی پس از عمل، مواد غذایی سفت مانند خیار و هویج نخورید.
- از عینک استفاده نکنید تا فشاری به بینی شما وارد نشود.
- سعی کنید فعالیتهایی را که عضلات صورت در آن دخیل هستند، محدود کنید.
با توحه به اینکه بینی برای به حالت پایدار رسیدن به حدود ۳ تا ۶ ماه زمان نیاز دارد؛ مراقبتهای پس از عمل سپتوپلاستی بینی، دارای اهمیت زیادی است. از آنجایی که تغییرات غضروف و بافت بینی به اهستگی صورت میگیرد، حتی تا یک سال نیز ممکن است طول بکشد.
میزان بهبودی در افراد مختلف متفاوت است، اما اکثر افراد پس از عمل بهبود یافته و تنفس آنها به حالت طبیعی در میآید.
جمع بندی
یکی از مشکلات متداول مربوط به بینی، انحراف تیغه بینی است. این وضعیت موجب انسداد حفره بینی شده و تنفس را برای بیمار مشکل میکند. خوشبختانه انحراف تیغه بینی را میتوان با عمل سپتوپلاستی بینی درمان کرد و به تنفس راحتتر بیمار کمک کرد. این عمل یک عمل پیچیده نیست و پس از عمل، احتیاج به بستری شدن وجود ندارد. ب
ا انجام توصیههای قبل و بعد از عمل که در این مقاله ذکر شد، میتوانید با موفقیت این عمل را انجام دهید. همچنین اگر قصد دارید از قیمت این نوع عمل بینی یا سایر عمل های بینی اطلاعاتی کسب کنید، میتوانید مقاله هزینه عمل بینی را مطالعه کنید.
سوالات متداول
تفاوت سپتوپلاستی و سپتورینوپلاستی چیست؟
عمل سپتوپلاستی بینی تنها برای اصلاح تیغه بینی و رفع انحراف آن صورت میگیرد. جراحی زیبایی بینی یا رینوپلاستی نیز برای رفع نواقص ظاهری بینی و بهبوبد فرم آن انجام میشود. چنان چه عمل سپتوپلاستی با جراحی بینی زیبایی ترکیب شود؛ این عمل سپتورینوپلاستی نام میگیرد. با توجه به اینکه سپتورینوپلاستی ترکیب دو عمل با یکدیگر است؛ به دقت و تبحر بیشتری نیاز دارد و باید توسط یک جراح خبره انجام شود.
چند درصد جراحی سپتوپلاستی موفق بوده است؟
طبق آمار، در ۸۵ درصد از افرادی که تحت عمل سپتوپلاستی قرار میگیرند، انحراف تیغه بینی پس از جراحی بهبود مییابد و تنفس آنها بهتر میشود.