تزریق ژل به زانو (اسید هیالورونیک) عوارض و مزایا

درد زانو اغلب بسیار ناراحت و ناتوان کننده است و منجر به از دست رفتن قابل توجه توان حرکتی و کاهش کیفیت کلی زندگی فرد میشود. اکثر افرادی که از درد مزمن زانو به دلیل آرتریت یا سایر بیماریهای زمینهای رنج میبرند، با استفاده از تزریق ژل به زانو، قادر خواهند بود تحرک خود را بازیابند و درد خود را کاهش دهند. بسته به علائم درد زانو و میزان درد شما، نوع مادهای که برای تزریق به زانو استفاده میشود متفاوت خواهد بود. در ادامه مقاله زیر با نحوه تزریق ژل به زانو آشنا خواهیم شد.
بیشتر بخوانید: تزریق ژل چیست و چگونه انجام می شود؟
تزریق ژل به زانو چیست؟
در مورد استئوآرتریت شدید زانو، بسیاری از پزشکان به جای انجام جراحی، تزریق ژل به زانو را روش درمانی بهتری میدانند. این روش درمانی غیر تهاجمی است و به تسکین درد و محدودیت تحرک ناشی از آرتروز کمک میکند. در تزریق ژل به زانو از ژلهایی استفاده میشود که از اسید هیالورونیک تشکیل شدهاند، ماده ای که به طور طبیعی در مایع سینوویال اطراف همه مفاصل بدن وجود دارد.
مکملی از این مایع که به زانو تزریق میشود، میتواند روانکاری زانو را انجام داده و بالشتکی را فراهم کند تا از سایش استخوانهای مفصل به هم جلوگیری کند.
مطلب پیشنهادی: معرفی بهترین دکتر زانو
تزریق ژل به زانو برای تسکین درد، کاهش تورم و بهبود عملکرد زانو در بیماران مبتلا به درد مفاصل پیشنهاد میشود. در زانوی دچار آرتروز، مقدار اسید هیالورونیک به طور طبیعی کاهش مییابد. این ماده معمولاً به سطح غضروفی مفصل میچسبد و به حرکت روان مفصل کمک میکند. با کاهش این غضروف در زانو، درد بروز میکند. در واقع ژل تزریق شده در این روش برای جبران غضروف از بین رفته و کمک به بهبود آن است.
انواع ژل در تزریق ژل به زانو
۳ نوع ژل مختلف برای تزریق به زانو استفاده میشود:
-
اسید هیالورونیک
اسید هیالورونیک که در مایع سینوویال اطراف مفصلهای بدن وجود دارد، مادهای طبیعی است و به عنوان ضربهگیر مفاصل و روان کننده طبیعی آنها عمل میکند. این ماده باعث میشود استخوانها به آرامی روی یکدیگر حرکت کنند. در بیمارانی که دچار آرتروز هستند غلظت اسید هیالورونیک در مفاصل کم شده است و این امر منجر به درد زانوی آنها میشود. تزریق مستقیم اسید هیالورونیک به مفصل زانو باعث تسهیل حرکت و کاهش درد در این افراد خواهد شد.
-
کورتیزون
پزشکان از کورتیزون برای کاهش التهاب مفاصل زانو و تاندونها استفاده میکنند. تزریق این ماده به داخل مفصل، درد و تورم را تسکین داده و حرکت را تسهیل میکند.
-
پلاسمای شرطی شده اتولوگ
به منظور تولید پلاسمای شرطی شده اتولوگ، ابتدا باید از بیمار خون گرفته شود. در ادامه بوسیله سانتریفیوژ، پلاکتها را از سایر سلولهای خونی جدا میکنند. پلاکتها که حاوی پروتئینی به نام فاکتور رشد هستند به بهبود جراحات بسیار کمک میکنند. سپس این پلاسمای شرطی شده اتولوگ به محل آسیب دیده که در اینجا زانوست تزریق میشود تا پاسخ درمانی را تسریع کند.
مطلب پیشنهادی: تزریق ژل صورت چیست و چگونه انجام می شود؟
فواید تزریق ژل به زانو چیست؟
برخی از مزایای مهم تزریق ژل به زانو شامل موارد زیر هستند:
- افزایش روانکاری مفصل
- تسهیل حرکت مفصل
- التیام درد
- اثر ضد التهابی
- بهبود در عملکرد مفصل
- ترمیم جراحات زانو
- عوارض جانبی کم
- زمان بهبودی کم
- تعویق در نیاز به جراحی زانو
عوارض و خطرات تزریق ژل به زانو
تزریق ژل برای آرتریت زانو برای اکثر بیماران قابل تحمل است. شایعترین عوارض جانبی تزریق ژل به زانو، تورم موضعی و سفتی مفصل بلافاصله پس از تزریق است که البته معمولا یک الی دو روز بعد این مشکل برطرف می شود. در موارد نادر دیده شده که تزریق ژل به زانو منجر به واکنش التهابی شبه سپتیک میشود و باعث تب و فشار خون پایین خواهد شد. در صورت عدم درمان ممکن است منجر به درد شدید مفصلی و التهاب طولانی مدت بعد از اولین تزریق شود. از دیگر عوارض این کار میتوان به تحریک پوست و خارش در اطراف محل تزریق، سردرد، حالت تهوع و درد عضلانی اشاره کرد.
همانطور که گفتیم در بیشتر موارد، عوارض جانبی تزریق ژل به زانو در عرض چند روز برطرف میشود. اما در صورتی که با هر گونه مشکل جدی مواجه شدید، فوراً با پزشک تماس بگیرید.
تزریق ژل به زانو برای چه شرایطی انجام میشود؟
- آرتروز زانو: آرتروز باعث آسیب به غضروف میشود و اصطکاک در مفصل منجر به درد و سفتی آن میشود. تزریق ژل به زانو در آرتریت بسیار رایج است و تا حد زیادی درد را کاهش داده، عملکرد را بهبود میبخشد و حرکت مفصل را تسهیل میکند.
- آرتریت روماتوئید: برای آرتریت روماتوئید درمانی وجود ندارد، اما تزریق ژل به زانو به عنوان یک ضد التهاب برای این بیماری مورد استفاده قرار میگیرد و تزریق داخل مفصلی به کاهش درد و التهاب کمک میکند.
- تاندونیت: در واقع التهاب تاندون است و باعث درد، تورم و کاهش عملکرد آن میشود. تزریق پلاسمای شرطی شده اتولوگ در این مورد به بازسازی کلاژن در تاندونها کمک میکند.
- بورسیت: التهاب بورس میباشد که کیسه های پر از مایع بین تاندون و استخوان هستند. این عارضه باعث درد، تورم و کاهش در عملکرد مفصل آسیب دیده خواهد شد. تزریق کورتیزون یا پلاسمای شرطی شده اتولوگ به عنوان یک ماده ضد التهاب جهت کمک به کاهش درد و تورم استفاده می شود.
نحوه تزریق ژل به زانو
تزریق ژل به زانو یک روش پزشکی سریع است که در کلینیکهای معتبر و توسط پزشکان حاذق انجام میشود. این فرایند با عکسبرداری، بررسی سوابق پزشکی و علائم درد زانو توسط پزشک به جهت تعیین علت اصلی مشکل زانو شروع میشود. پس از تشخیص مشکل پزشک توصیههای درمانی لازم را انجام میدهد.
در روز تزریق، زانو آماده و استریل شده و پزشک با مقدار کمی بی حس کننده موضعی محل تزریق و مفصل را بی حس میکند. در ادامه با توجه به آناتومی مفصل زانو و شرایط آن، متخصص با استفاده از سونوگرافی یا عکسبرداری اشعه ایکس، سوزن کوچکی را وارد مفصل میکند. بعد از ورود سوزن به مفصل مورد نظر، ژل با فشار ملایم و آهسته تزریق میشود. سپس سوزن خارج شده و یک چسب زخم روی محل تزریق قرار می دهند. پزشک تا تزریق مقدار مورد نیاز ژل این روند را تکرار میکند.
مراقبت بعد از تزریق ژل به زانو
بسته به کیفیت و کمیت ژل مورد استفاده، ممکن است درد شما به سرعت تسکین یابد. البته این امر به تعداد تزریق انجام شده نیز بستگی دارد. تزریق ژل به زانو گاهی ممکن است باعث خونریزی و عفونت جزئی شود اما همه بیماران با این اثرات مواجه نمیشوند. بیمار اصولا ۲۴ ساعت پس از تزریق میتواند فعالیتهای عادی خود را انجام دهد.
سخن پایانی
درد زانو اغلب ناشی از چندین موضوع مختلف است اما چیزی که در همه آنها مشترک است بروز درد شدید و ناتوانی در انجام کارهای عادی و روزمره فرد است. در این زمان باید به پزشک متخصص مراجعه کنید تا راه حلی سریع و مناسب درد زانوی شما تجویز کند. یکی از این روشهای تسکین و کاهش سریع درد زانو که محبوبیت زیادی پیدا کرده است، تزریق ژل به زانو است.
تزریق اسید هیالورونیک کمک بزرگی به کاهش درد و ناراحتی ناشی از استئوآرتریت پیشرفته و سایر بیماریهای مفصلی است. در این مورد پزشک پس از بررسی شرایط و وضعیت زانوی شما تزریق ژل و دفعات مورد نیاز را برای شما تجویز خواهد کرد.