۹ بیماری های شایع کودکان در تابستان که باید بدانید!
تابستان فصل دوست داشتنی کودکان است. چراکه در این فصل، کودکان شما به راحتی و با شادی زیاد میتوانند در فضاهای باز و پارکها به بازی و تفریح بپردازند. اما موضوع ناخوشایندی که در مورد این فصل وجود دارد، این است که متاسفانه در تابستان شاهد طیف وسیعی از بیماریهای ناخوشایند برای کودکان هستیم. در واقع بیماری های شایع کودکان در تابستان کم نیستند و مهم است که شما به عنوان والدین کودک، همه اقدامات لازم را انجام دهید تا فرزند شما درگیر بیماری خاصی نشود و سلامتی و همچنین فرصت مناسب برای تفریح و بازی کردن را از دست ندهد.
اکنون در ادامه مطلب از ویکی درمان قصد داریم که برخی از بیماریهای شایع کودکان در فصل تابستان را به شما معرفی کنیم.
آشنایی با بیماری های شایع کودکان در تابستان
در هر فصلی از سال ممکن است بعضی از بیماریها در بین کودکان، شیوع بیشتری داشته باشند یا حداقل با شدت بیشتری بروز کنند. فصل تابستان نیز یکی از فصول سال میباشد که در آن تنوع بیماریهای مربوط به کودکان را مشاهده میکنیم. در واقع در فصل تابستان با گرم شدن هوا و شروع تعطیلات تابستانی بعد از تعطیلی مدارس؛ سفرهای بین شهری و دید و بازدیدهای خانوادگی آغاز میشود که در صورت رعایت نشدن نکات بهداشتی، کودک شما مبتلا به بیماریهای متعددی خواهد شد.
البته اغلب بیماری های شایع کودکان در تابستان، جدی نیستند ولی علائمی ایجاد میکنند که باعث ناراحتی کودک شما میشود. حال در ادامه با شایعترین بیماریهای کودکان در فصل تابستان آشنا میشوید:
انواع مسمومیتها : اغلب متخصصان، بیماری های شایع کودکان در تابستان را مسمومیت های غذایی و در پی آن اسهال و استفراغ میدانند. به گفته کارشناسان، این بیماری اغلب کودکان زیر ۵ سال را گرفتار میکند. بر اساس پژوهشهای به عمل آمده، هر کودک زیر ۵ سال، به طور تقریبی سه مرتبه در سال به بیماری اسهال مبتلا میشود که این آمار در برخی مناطق، به ۹ مرتبه در سال نیز افزایش مییابد.
این پژوهشها همچنین نشان میدهند کودکان زیر ۵ سال، ۱۵ درصد روزهای زندگی خود را با بیماری اسهال میگذرانند و همچنان ۸۰ درصد مرگ و میر کودکان زیر ۲ سال ناشی از اسهال است! این آمارها به خوبی گویای اهمیت و ضرورت جلوگیری از بیماری های شایع کودکان در تابستان به ویژه اسهال در کودکان زیر ۵ سال میباشد.
مطلب پیشنهادی : فواید خواب نیمروزی در کودکان
عفونت ادراری : کاهش آب بدن در فصل تابستان و گرمای شدید باعث غلیظ شدن ادرار میشود. از طرف دیگر نگه داشتن ادرار در کودک شما باعث پرشدن مثانه و تجمع ادرار شده و امکان رشد میکروبها را فراهم میکند. برای پیشگیری از بروز این مشکل برای کودک شما در تابستان، بهتر است روزانه به طور مرتب دستشویی برود تا مثانه از تماس طولانیمدت با میکروبها دور بماند. همچنین لازم است تا کودک شما روزانه به میزان کافی، حدود ۱/۵ لیتر آب بنوشد تا ادرار رقیق شده و راحتتر دفع شود.
یبوست : یکی از بیماری های شایع کودکان در تابستان یبوست است که با تغییرات آب و هوا، نوع تغذیه و سبک زندگی روی دستگاه گوارش کودک شما تأثیر میگذارد. تابستان فصل مسافرت و گردش است. لذا اکثر کودکان در طول سفر به مصرف مواد غذایی آماده و خالی از فیبر که باعث تنبلی رودهها و بروز یبوست میشود، روی میآورند. پس بهتر است که شما در فصل تابستان، به تغذیه کودک خود توجه و نظارت بیشتری داشته باشید.
مطلب پیشنهادی : تقویت حرف شنوی در کودکان
اسهال و استفراغ : یکی از بیماری های شایع کودکان در تابستان؛ اسهال و استفراغ یا به اصطلاح پزشکی، گاستروانتریت میباشد. علل متعددی باعث بروز اسهال و استفراغ در کودکان و بخصوص شیرخواران میگردد که یکی از مهمترین دلایل اسهال و استفراغ، مسمومیتهای غذایی کودک میباشد. استفاده از غذاهای بین راهی، آلودگی این غذاها، شستن نادرست و غیر صحیح دستها، نگهداری غذا بیرون از یخچال؛ از جمله علل مستعد کننده به گاستروانتریت میباشند.
همچنین در فصل تابستان مصرف میوههای درختی به صورت نشسته توسط والدین و کودکان زیاد میشود که میتواند آلوده باشد و خود عامل بسیار مهمی برای بروز دل پیچه و اسهال و استفراغ در کودک گردد.
بیماری های گوارشی : با آمدن فصل بهار؛ میوههایی مانند چغاله، گوجه سبز یا میوههای کال به بازار میآیند. خوردن این میوهها به مقدار زیاد؛ به خصوص اگر شسته نشده باشند، باعث دل درد، تهوع و استفراغ در کودک شما خواهد شد.
اگرچه که کودکان علاقه زیادی به خوردن میوههای فصل بهار دارند اما لازم است جهت پیشگیری از بیماریهای گوارشی در کودک، خوردن چنین میوههایی محدود شود.
اگزما و عرقسوز شدن : خارش پوست و یا عرق سوز شدن پوست، یکی دیگر از بیماری های شایع کودکان در تابستان است. به خاطر گرما، پوست کودک شما در برخی از قسمتهای بدن به خارش میافتد. علاوه بر این، عرق کردن باعث بدتر شدن این وضعیت میشود. اگزما و عرقسوز شدن ممکن است به صورت جوشهای کوچک روی گردن، صورت، زیر بغل و بدن کودک؛ خود را نشان دهد. لذا بهتر است لباس کودکان گشاد و راحت باشد تا کودک شما اذیت نشود.
گرمازدگی : یکی از رایج ترین بیماری های شایع کودکان در تابستان؛ گرمازدگی می باشد. وقتی دمای بدن کودک افزایش پیدا کند، باعث شکل گیری علائمی مثل سردرد، خستگی، تهوع، سرخی پوست، سرگیجه و ادرار کمتر خواهد شد. برای جلوگیری از گرمازدگی، میتوانید به راحتی با نوشاندن آب و مایعات مختلف به کودکتان مطمئن شوید که آب بدن کودک تامین شده و در نتیجه از گرمازدگی جلوگیری میشود.
گزیدگی حشرات : یکی دیگر از بیماری های شایع کودکان در تابستان گزیدگی حشرات عفونی می باشد که در برخی مواقع ممکن است منجر به بروز بیماریهای خطرناکی مانند بیماری لایم، ارلیشیوز و بیماری بثورات پوستی برای کودک شما شود. پشه ها یکی از آزار دهندهترین حشرات تابستانی هستند.
مطلب پیشنهادی : غذاهای غنی از کلسیم برای کودکان
آنها همچنین میتوانند با انتقال باکتریها و ویروسها منجر به برخی بیماریهای دیگر شوند که برای جلوگیری از نیش حشرات و پشهها؛ بهتر است لباسهایی با رنگ روشن به کودکتان بپوشانید و در صورت امکان از دافع پشهها استفاده کنید.
یرقان : در نهایت یکی از بیماری های شایع کودکان در تابستان زردی و یا یرقان است. این وضعیت زمانی که کودک شما از مواد غذایی یا آب آلوده مصرف کند، اتفاق میافتد. علائم اصلی زردی شامل پوستهای زرد، چشمهای کم رنگ، ادرار با رنگ تیره، خارش پوست و… میباشد و در صورت تشدید علائم، ممکن است بر کبد کودک نیز تاثیر بگذارد.
جمع بندی
اکثر بیماری های شایع کودکان در تابستان جدی نبوده و با آگاهی از نشانه های کودک و عادتهای او، میتوان این بیماریها را درمان کرد. لذا اگر علائمی جدی در این بیماریها مشاهده کردید که باعث طولانی شدن بیماری کودک شما شده است، باید به متخصص اطفال مراجعه کنید و درمان را آغاز نمایید.
سوالات متداول
رایج ترین بیماری شایع کودکان در تابستان کدام است ؟
رایج ترین بیماری با گرم شدن هوا، بدون شک گرمازدگی می باشد. با گرم شدن هوا اکثر کودکان در محیط باز زیر نور مستقیم آفتاب مشغول بازی هستند، از این رو سعی کنید استفاده از مایعات فراوان در فصل تابستان را فراموش نکنید.
کودکان در فصل تابستان باید به طور روزانه چند لیوان آب بنوشند ؟
برای کاهش احتمال مبتلا شدن به گرمازدگی و عفونت ادراری در تابستان توصیه می شود که روزانه حداقل ۹ لیوان آب بنوشید.