لیزر واریس چگونه انجام می شود؟ مزایا و عوارض آن چیست؟
لیزر به اشعه پرقدرت نور گفته میشود و پزشکان از لیزر برای درمان رگهای واریسی استفاده می کنند. لیزر به رگ آسیب می زند و آن را تبدیل به یک بافت زخم میکند که منجر به بسته شدن رگ میشود. ورود خون به رگ بسته شده پایان می یابد و رگ اصطلاحا میمیرد و بعد از یک یا دو سال به طور کلی از بین می رود.
لیزردرمانی ساده
لیزردرمانی ساده رگ از بیرون رگ انجام می شود و از این روش می توان در درمان رگهای عنکبوتی و واریس پا در زیر سطح پوست استفاده کرد. معمولا برای درمان واریس به کمک لیزر به بیش از یک جلسه نیاز خواهد بود و بین هر دو جلسه درمان، بین ۶ تا ۱۲ هفته فاصله خواهد بود (این فاصله توسط پزشک مشخص می شود). اگر گردش جریان خون ضعیفی داشته باشید و تامین خون به رگهای کوچکتر مشکل داشته باشد، ابتدا باید رگ اصلی را توسط جراحی، لیزر درون وریدی یا رادیوفرکوئنسی و اسکلروتراپی درمان کرد.
درمان واریس با لیزر درون وریدی
از لیزر درمانی درون وریدی می توان برای درمان رگهای واریسی بزرگتر پا استفاده کرد. یک فیبر لیزر از طریق یک لوله نازک (کاتتر) وارد رگ می شود و پزشک هم در این حین، کل فرایند را به کمک یک نمایشگر اولتراسوند چک می کند. لیزر واریس، درد کمتری در مقایسه با گره زدن یا بیرون کشیدن رگ دارد و دوره ریکاوری آن هم کوتاه تر است. برای انجام لیزردرمانی تنها به یک بیحسی موضعی یا آرامبخش ملایم نیاز خواهد بود. (در عمل گره زدن یا بیرون کشیدن رگ واریسی، از بیهوشی کامل استفاده می شود.)
مزایای لیزر واریس
مزایای مختلفی می توان برای انتخاب لیزر واریس در مقایسه با روشهای دیگر وجود دارد:
- ساده است: خودتان از مطب به خانه می روید و فردای درمان هم می توانید به کارهای عادی خود بازگردید.
- راندمان بالا: بیش از یک رگ را می توان در هر جلسه درمان کرد.
- بدون درد: این فرایند با استفاده از ماده بیحسی موضعی انجام می شود.
- ماندگاری نتایج: احتمال بازگشت رگهای واریسی و باز شدن مجدد آن بین ۱ تا ۲ درصد است.
- ایمن: از لیزر درون وریدی برای انواع مختلف روشهای درمانی استفاده می شود و اثرگذاری و ایمنی آن تایید شده است.
بسته به نیازهای هر بیمار و تناسب روش درمان و آنها، می توان از شکل های دیگر روشهای درمان واریس مانند VenaSeal، لیزر و اسکلروتراپی با هدایت اولتراسوند نیز استفاده کرد.
جراحی رگهای واریسی تحت بیهوشی کامل و گره زدن و بیرون کشیدن رگ بیمار هم گزینه دیگری است که می توان در بخشی از بیماران که رگهایشان برای لیزردرمانی مناسب نیست، استفاده کرد.
آماده سازی برای لیزر واریس
- پزشکتان ابتدا فرایند را برایتان توضیح خواهد داد و می توانید سوالاتتان را از او بپرسید.
- از شما خواسته می شود تا یک رضایتنامه و مجوز انجام عمل را امضا کنید. فرم را به دقت بخوانید و اگر چیزی برایتان گنگ بود، بپرسید.
- پزشک سوالاتی درباره سوابق پزشکی و بیماری های قبلیتان خواهد پرسید و شاید شما را معاینه کند. این موضوع برای اطمینان از سلامت شما قبل از انجام فرایند است. حتی شاید لازم باشد که آزمایش خون یا آزمایشات تشخیصی دیگری را انجام دهید.
- در صورت سابقه ابتلا به اختلالات خونریزی باید آن را حتما با پزشکتان در میان بگذارید. اگر داروی رقیق کننده خون، آسپیرین، ایبوپروفن یا داروهای دیگری مصرف می کنید که بر لخته کردن خون تاثیر می گذارد، به پزشکتان بگویید. شاید لازم باشد که از مدتی قبل از انجام لیزردرمانی، مصرف این داروها را کنار بگذارید.
- هر نوع حساسیت به دارو، لاتکس، چسب، ماده رنگی و ماده بیحسی (موضعی یا بیهوشی) را حتما باید به اطلاع پزشک برسانید.
- فهرستی از تمامی داروهای مصرفی تان (بدون نسخه، تجویزی، ویتامین، گیاهی و مکمل ها) را در اختیار پزشک قرار دهید.
- از هشت ساعت قبل از انجام فرایند باید از خوردن و نوشیدن پرهیز کنید؛ این معمولا یعنی خوردن و نوشیدن بعد از نیمه شب ممنوع است.
- شاید از داروهایی برای کمک به آرام شدنتان استفاده شود.
- از کسی بخواهید تا بعد از فرایند، شما را به خانه برساند.
شاید لازم باشد که دستورالعمل های دیگری را نیز از پزشکتان دریافت کنید.
فرایند لیزر واریس
لیزر واریس به بستری شدن در بیمارستان نیاز ندارد و آن را می توان در مطب پزشک هم انجام داد. کل فرایند لیزر واریس پا چیزی کمتر از یک ساعت طول می کشد و همان روز هم به خانه خواهید رفت. لباس گشادی همراه خود داشته باشید تا بتوانید بعد از عمل بپوشید.
لیزر واریس به طور کلی شامل فرایند زیر می شود:
- گان بیمارستانی میپوشید و روی میز معاینه دراز می کشید. می توان میز را به زوایای مختلفی تغییر داد تا کنترل پزشک روی نقطه درمان حفظ شود. شاید چیزی شبیه عینک به شما داده شود تا در حین فرایند لیزر به چشم بزنید؛ این وسیله برای مراقبت از چشمانتان در مقابل نور لیزر است.
- پزشک ابتدا محل درمان را برای ورود لوله یا کاتتر به درون رگ، بیحس می کنند. پزشک گاهی در طول فرایند هم یک شات دیگر ماده بیحسی به محل درمان تزریق خواهد کرد.
- پزشک برای بررسی رگ ها قبل و در حین فرایند از یک ابزار اولتراسوند داپلر استفاده می کند. در این فرایند از امواج صوتی برای نمایش عروق در نمایشگر استفاده می شود.
- پزشک یک برش کوچک در پوست ایجاد می کند و کاتتر را از آن وارد رگ می کند و یک فیبر لیزر هم وارد کاتتر می شود. پزشک به آرامی لیزر را بیرون می کشد و در همین حین هم دیواره های رگ را تا حدی گرم می کند که باعث جمع شدن و نهایتا بسته شدن رگ شود.
این فرایند اصولا کمتر از یک ساعت طول می کشد و محل بخیه هم معمولا به قدری کوچک خواهد بود که به بخیه نیازی نخواهد بود؛ البته محل برش با پانسمان پوشانده خواهد شد.
بعد از جلسه لیزر واریس
از شما خواسته می شود تا بعد از انجام لیزر واریس، بین ۳۰ الی ۶۰ دقیقه پیاده روی کنید. شاید با کمی کبودی در پایتان مواج شوید که این کبودی ها نهایتا بعد از گذشت دو هفته از بین می رود. باید از کسی بخواهید تا شما را به خانه برساند و خودتان بهتر است رانندگی نکنید.
در خانه
بعد از رفتن به خانه باید حتما از دستورالعمل های داده شده توسط پزشک پیروی کنید. احتمالا به شما گفته می شود که:
- یک بسته یخ را برای کمک به کاهش تورم، در بازه های ۱۵ دقیقه ای روی محل درمان قرار دهید.
- هر روز باید محل برش را بررسی کنید؛ دیدن مایع صورتی بر روی پانسمان طبیعی است.
- تا ۴۸ ساعت به محل برش آب نزنید؛ شاید لازم باشد تا برداشتن پانسمان با اسفنج حمام کنید و بدنتان را بشوئید.
- تا چند روز یا چند هفته (در صورت نیاز) از جوراب واریس استفاده کنید. این جوراب می تواند پایتان را تحت فشار قرار دهد و از بروز تورم در پا جلوگیری کند. بعلاوه پوشیدن جوراب واریس می تواند از لخته شدن یا تجمع خون در پا هم جلوگیری کند.
- از نشستن یا دراز کشیدن طولانی مدت خودداری کنید و پاهایتان را در زمان نشستن، در تراز بالا قرار دهید.
- از ایستادن طولانی مدت خودداری کنید.
- سه بار در روز و هر مرتبه ۱۰ تا ۲۰ دقیقه پیاده روی کنید؛ این روند را تا ۱ یا دو هفته بعد از عمل ادامه دهید.
- فعال باشید، اما از دویدن، پریدن یا بلند کردن اجسام سنگین تا یک یا دو هفته خودداری کنید.
- تا ۱ یا دو هفته بعد از عمل از حمام آب داغ خودداری کنید.
در مصرف دارو حتما:
- در صورت نیاز و اخذ دستور پزشک از داروهای مسکن بدون نسخه استفاده کنید، زیرا بعضی داروها منجر به افزایش خونریزی می شود.
- اگر مصرف داروهای رقیق کننده خون را قبل از جراحی متوقف کرده اید، درباره زمان مصرف دوباره آن با پزشکتان مشورت کنید.
شاید پزشکتان بخواهد در جلسه بعدی شما را معاینه کند و ممکن است برای بررسی عملکرد لیزر واریس، از اولتراسوند استفاده کند. اگر با موارد زیر مواجه شدید باید با پزشکتان تماس بگیرید:
- نشانه های عفونت در محل درمان: شامل قرمزی، گرمی یا ترشح مایعات از محل برش
- تورمی که بدتر می شود یا تورم جدید.
- دردی که جلوی انجام کارهای روزمره را بگیرد.
دستورالعمل های ارائه شده برای بعد از فرایند درمان، می تواند با توجه به نیازهای بخصوص شما متفاوت باشد.
/سلب مسئولیت: تحریریهی ویکی درمان در تهیه این محتوای تبلیغاتی نقش نداشته و مسئولیتی در قبال صحت آن ندارد./