بخشش و تاثیر آن بر سلامت روان و جسم| مشاوره چت با پزشک

۰
(۰)

احتمالا برای شما بسیار جالب باشد که بدانید بخشش چه تاثیر جدی بر سلامت روان و همچنین سلامت جسم ما دارد. شما می‌توانید با تمرین بخشیدن نه‌تنها به آرامش روح و روان خود کمک کنید، بلکه با پایین آوردن سطح استرس خود بعد از بخشیدن افراد، تا حد زیادی سلامت جسمی خود را نیز حفظ کنید.

در ادامه مقاله به بررسی بیشتر این مسئله می‌پردازیم و سعی می‌کنیم شما را با تاثیرات مثبت و بسیار بخشیدن دیگران آشنا کنیم.

معنای واقعی بخشش چیست؟

به جرئت می‌توان گفت همه ما انسان‌ها در شرایطی قرار گرفته‌ایم که از سخنان یا اعمال شخص یا اشخاص دیگری صدمه دیده باشیم. در چنین مواقعی یا سعی کرده‌ایم رفتار طرف مقابل را با پاسخ‌دادن جبران کنیم یا اینکه کوتاه آمده‌ایم و هیچ عکس‌العملی نشان نداده‌ایم اما نمی‌توان گفت که این نادیده ‌گرفتن مسئله به‌معنی بخشش است.

درواقع معنای حقیقی گذشت و بخشش این است که سعی کنیم خشم و عصبانیت ایجادشده در خودمان را کنار بگذاریم و شخصی که موجب ناراحتی ما شده را کاملا درک کرده و با او همدلی کنیم.

گاهی برخی از افراد در رابطه با مفهوم واقعی گذشت دچار سوء‌تفاهم می‌شوند و فکر می‌کنند بخشیدن دیگران همواره با آشتی‌کردن با آن‌ها همراه است اما این درست نیست. شما می‌توانید پس از بخشیدن افراد، انتخاب کنید که دوست دارید رابطه قبلی خود را با طرف مقابل ادامه دهید یا خیر.

جنبه‌های متفاوت بخشش چیست؟

به‌طور کلی بخشیدن ۳ جنبه و حالت متفاوت دارد. بخشش اشخاص دیگر و اطرافیانی که به هر دلیل به شما صدمه زده‌اند، بخشش خود، بخشش موقعیت یا شرایط. در ادامه به توضیح بیشتر هر یک از این جنبه‌ها می‌پردازیم.

بخشیدن شخص(های) دیگر

بخشیدن اشخاص دیگر و اطرافیان یکی از جنبه‌های متداول بخشش است که در بیشتر مواقع منظور افراد از به‌کاربردن این واژه همین موضوع است. بخشیدن دیگران که می‌تواند بین یک فرد با شخصی دیگر اتفاق بیفتد شامل موقعیت‌های زیر است:

  • خیانت در امانت
  • حرف‌های بی احساس
  • رفتار پرخاشگرانه
  • درگیری‌های فیزیکی

این‌ها مواردی هستند که معمولا سبب ناراحتی بین افراد مختلف جامعه می‌شوند اما عواملی که احتمال بخشیدن این موضوعات را بیشتر می‌کند شامل ارزش و نوع رابطه افراد با یکدیگر، شدت اشتباه و آسیب واردشده به فرد و همچنین احتمال وقوع مجدد رفتار می‌شود.

بخشیدن خود

بخشیدن خودمان به‌خاطر اشتباهی که از شخص خود ما سر زده معمولا یکی از سخت‌ترین نمونه‌های بخشش است که به انجام تلاش و تمرین زیادی احتیاج دارد. با این حال اهمیت این مسئله به‌قدری زیاد است که در شرایط خاصی که فرد بسیار احساس گناه می‌کند و نمی‌تواند خود را ببخشد، این حس ناخوشایند ممکن است منجر به موارد خطرناکی همچون افسردگی، بیماری‌های روحی و جسمی مختلف و حتی خودکشی شود.

بخشش موقعیت یا شرایط

این جنبه بخشش شامل وقایعی می‌شود که معمولا تحت کنترل فرد نیست. به‌طور مثال، در زمان مواجهه با یک بیماری همه‌گیر، بلایا و مشکلات طبیعی همچون سیل و زلزله و طوفان یا مرگ یکی از نزدیکان.

قرارگرفتن در چنین موقعیت‌هایی معمولا عصبانیت و ناراحتی افراد را به‌دنبال دارد که باعث می‌شود فرد دچار احساس ناامیدی، ناتوانی و حالاتی از این قبیل شود. در چنین شرایطی در صورت عدم توان بخشش خود، فرد نسبت به اطراف و جهان دید منفی پیدا می‌کند.

تاثیر بخشیدن بر سلامت روان و افزایش عزت نفس

همان‌طور که قبلا هم گفتیم بخشش می‌تواند به کاهش و جلوگیری از بروز احساساتی همچون افسردگی، اضطراب و اختلالات روانپزشکی کمک کند و عزت نفس اشخاص را افزایش دهد.

براساس تحقیقات و بررسی‌های انجام‌شده، پزشکان و دانشمندان معتقد هستند افرادی که توانایی بخشیدن خود یا دیگران را دارند و می‌توانند با درک شرایط پیش‌آمده میزان درد و رنج خود را کنترل کنند از عزت نفس و سلامت روانی و اجتماعی بسیار بالاتری نسبت به دیگران برخوردار هستند.

محققان معتقد هستند که گذشت کردن می‌تواند به افراد کمک کند تا احساسات مثبت اطراف خود را بهتر و بیشتر درک کنند. این افراد احساسات دردناکی که برایشان ایجاد می‌شود را به کمک حس انسان‌دوستی خود می‌پذیرند و همین عامل باعث افزایش آرامش روان آن‌ها می‌شود.

به‌علاوه معمولا افرادی که می‌توانند به‌خوبی دیگران یا خودشان را ببخشند و با شرایط پیش‌آمده کنار بیایند دارای عزت نفس بیشتری هستند. طبیعی است که بخشیدن خالصانه افرادی که به‌شدت به شما و احساساتتان صدمه وارد کرده‌اند، می‌تواند دیدگاه کلی شما را به زندگی تغییر دهد.

تاثیر بخشیدن بر سلامت جسمی افراد

بیشتر افرادی که توان بخشیدن خود یا دیگران را ندارند معمولا در اکثر مواقع دچار نشخوار فکری در رابطه با کاری که خود یا شخص دیگری انجام داده است می‌شوند و با فکرکردن دائم به این مسئله که اوضاع چگونه پیش رفته و چگونه می‌توانست پیش برود خود را تحت استرس قرار می‌دهند.

داشتن توانایی بخشش می‌تواند علاوه‌بر دادن آرامش فکری و ذهنی به زندگی، با کاهش میزان استرس به سلامت جسمی و عاطفی افراد کمک زیادی کند. به‌علاوه بخشیدن موجب می‌شود فرد کینه‌ورزی را رها کرده و با آرام‌کردن ذهن خود با اطرافیان و خودش صلح کند. همین مسئله تاثیر جدی بر کاهش علائم عصبانیت و پرخاشگری در افراد دارد.

مشاوره چت با پزشک

کمک گرفتن از مشاور برای کسب توانایی بخشش

با وجود مزایای زیادی که بخشیدن برای خود فرد دارد اما در بیشتر مواقع انجام این کار بسیار سخت است. خصوصا اگر آسیب روحی یا حتی جسمی زیادی به شخص وارد شده باشد احتمال اینکه فرد بتواند خود را راضی به بخشیدن دیگران کند، بسیار کمتر خواهد بود.

با این حال ادامه داشتن چنین احساساتی می‌تواند به اتفاقات خطرناک و آسیب زننده‌تری در آینده منجر شود. در چنین مواقعی بهترین کار، برای جلوگیری از رخ‌دادن موارد ناخواسته و ناراحت‌کننده، مراجعه به یک روانشناس مجرب و کمک‌خواستن از او است.

تاثیر صحبت با یک روانشناس کاربلد تا حدی زیاد است که توصیه می‌شود حتی اگر به‌صورت حضوری امکان مراجعه به او را ندارید از مشاوره آنلاین و تلفنی استفاده کنید.

جمع بندی

بخشش به‌طور کلی کار سختی است، خصوصا اگر مربوط به شرایطی باشد که شما را عمیقا آزرده و ناراحت کرده است. با این حال روش‌های زیادی وجود دارد که به شما در به‌دست‌آوردن توانایی گذشتن و بخشیدن کمک می‌کند. مراجعه به یک روانشناس یکی از راهکارهای پیشنهادی است که تاثیر ویژه و قابل اطمینانی بر سلامت روان و در نهایت جسم شما خواهد داشت.

/سلب‌ مسئولیت: تحریریه‌ی ویکی درمان در تهیه‌ این محتوای تبلیغاتی نقش نداشته و مسئولیتی در قبال صحت آن ندارد./

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین رای ۰ / ۵. تعداد رای: ۰

هنوز رای ثبت نشده است.

نگار عظیمی

من سرپرست محتوای رسانه ویکی درمان هستم، ما در ویکی درمان در تلاشیم اطلاعات دقیق، کاربردی و هدفمند را در اختیار مردم ایران قرار دهیم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *