تشخیص تاندونیت آشیل پا چگونه انجام میشود؟

تاندون آشیل، تاندونی است که عضله پابلوس را به استخوان و پاشنه پا متصل میکند. تاندونیت آشیل پا به وضعیتی گفته میشود که در آن تاندون آشیل دچار التهاب شود. التهاب این تاندون معمولا با درد، تورم، احساس گرما و سختی در حرکت پا همراه است و به دلیل استفاده مکرر و وارد شدن فشار زیاد ایجاد میشود. برای تشخیص میزان شدت التهاب تاندون آشیل باید به متخصص مچ پا مراجعه کنید. ایشان با انجام یکسری اقدمات، شدت مشکل بیمار را تشخیص و روشهای درمانی مورد نیاز را تجویز میکند. برای آشنایی بیشتر با روشهای تشخیص تاندونیت آشیل پا با ما همراه باشید.
دلایل درد آشیل پا
درد آشیل پا ممکن است دلایل مختلفی داشته باشد که برخی از مهمترین آنها به شرح زیر است:
- ضربه، سقوط از ارتفاع یا آسیبهای دیگری که در حین حادثه ایجاد میشود.
- تاندونیت آشیل یا التهاب تاندون آشیل پا که یکی از شایعترین دلایل درد آشیل پا است و به دلیل استفاده زیاد از پا، انجام کارهای تکراری و تنش بر روی تاندون آشیل ایجاد میشود.
- ابتلا به بیماریهای التهابی از جمله آرتروز که موجب ایجاد التهاب در مفاصل پا میشود.
- آسیب دیدگی ماهیچههای پا به خصوص ماهیچه پابلوس که به تاندون آشیل وصل میشود.
- انجام ورزشهایی مانند پیاده روی، دویدن، پرش، بسکتبال، تنیس و… که به حرکات تکراری و زیاد پا نیاز دارد.
- کم خوابی و عدم خوابیدن به صورت صحیح میتواند موجب گرفتگی و تنگی عضلات پا شود.
- آسیب دیدگی پاشنه پا که در آن تاندون آشیل نیز درگیر شود.
توصیه میکنیم در صورت بروز هر گونه علائم و مشکلی در مچ پا به متخصص مربوطه مراجعه و از خوددرمانی بپرهیزید.
تاندونیت آشیل پا چگونه تشخیص داده میشود؟
برای تشخص تاندونیت آشیل، پزشک از روشهای مختلفی برای کاهش درد و التهاب استفاده میکند. مراحل تشخیص این عارضه که توسط پزشک متخصص انجام میشود به شرح زیر است:
۱. در این مرحله پزشک درباره علائم موجود، سوابق پزشکی و ورزشی، تاریخچه بیماری و فعالیتهایی که بیمار انجام میدهد، اطلاعاتی را جمع آوری میکند.
۲. در این مرحله پزشک میزان قابلیت پا و پشت پا را مورد بررسی قرار داده و به علائم و میزان آنها توجه میکند.
۳. در این مرحله پزشک آزمونهای فیزیکی مختلفی را انجام میدهد تا قسمتی که آشیل بیشترین درد را دارد بیابد.
۴. در این مرحله پزشک به منظور تایید تشخیص و بررسی بیشتر از اسکن MRI، اشعه ایکس، سونوگرافی و رادیو گرافی استفاده میکند که در ادامه به توضیح هر کدام میپردازیم:
اسکن MRI
اسکن MRI یا تصویربرداری مغناطیسی، یکی از ابزارهای تصویربرداری پیشرفته برای تشخیص تاندونیت آشیل است که در آن با استفاده از امواج مغناطیسی و رادیویی، تصاویر دقیقی از ساختار داخلی بدن از جمله تاندونها، عضلات، لیگامانها، استخوانها و مفاصل بدست میآید. استفاده از این تصویربرداری میتواند اطلاعات بیشتری درباره وضعیت تاندون آشیل، ناهنجاریها، میزان التهاب و میزان آسیب را در اختیار پزشکان قرار داده و با تحلیل آنها برنامه درمانی مناسب بیمار تعیین شود.
اشعه ایکس
اشعه ایکس معمولا برای تصویربرداری از استخوانها مناسب است و جزئیات آنها را به خوبی نمایش میدهد، اما نمیتواند بافتهای نرم را به صورت دقیق تصویر برداری کند. بنابراین با توجه به این که تاندون آشیل یک بافت نرم محسوب میشود، اشعه ایکس برای عکسبرداری آن چندان گزینه مناسبی نیست.
سونوگرافی
سونوگرافی یا اولتراسونوگرافی یکی از روشهای تصویربرداری پیشرفته برای ارزیابی بافتهای نرم بدن است که از امواج صوتی با فرکانس بالا استفاده میکند تا تصاویر را بدون استفاده از اشعه مشابه آن چه که در رادیوگرافی استفاده میشود، تولید کند. این روش تصویربرداری برای تشخیص تاندون آشیل نیز مورد استفاده قرار میگیرد و با آن میتوان امکان مشاهده تورم، التهاب و تغییرات در تاندون آشیل را فراهم کرد. با این حال در برخی موارد ممکن است سونوگرافی نتواند وضعیت تاندون آشیل را به صورت دقیق نشان دهد و پزشک دستور استفاده از MRI را بدهد.
رادیوگرافی
رادیوگرافی که در آن از اشعه ایکس استفاده میشود، برای تصویربرداری از استخوانها مناسب است و امکان مشاهده جزئیات آنها را فراهم میکند. بنابراین با توجه به این که اشعه ایکس نمیتواند تاندونها و بافتهای نرم را به خوبی نمایش دهد، برای تشخیص تاندونیت نمیتوان از آن استفاده کرد.
در نتیجه برای تشخیص التهاب تاندون آشیل معمولا از سونوگرافی یاام آر آی استفاده میشود زیرا این دو روش قادرند به صورت دقیق از تاندون آشیل تصویر برداری و علل و نشانههای التهابی آن را ارزیابی کنند. پس از آن، پزشک متخصص مچ پا یا ارتوپدیست با تجربه نیز با استفاده از نتایج این تصاویر، از تشخیص خود اطمینان حاصل کرده و برنامه درمانی مناسب را برای بیمار تعیین میکند.
جهت شناخت روشهای درمان التهاب تاندون مچ پا میتوانید به وب سایت دکتر بابک اتوکش فوق تخصص مچ پا از طریق لینک زیر مراجعه کنید:
https://drbotoukesh.ir/%d8%aa%d8%a7%d9%86%d8%af%d9%88%d9%86%db%8c%d8%aa-%d8%a2%d8%b4%db%8c%d9%84/
/سلب مسئولیت: تحریریهی ویکی درمان در تهیه این محتوای تبلیغاتی نقش نداشته و مسئولیتی در قبال صحت آن ندارد./