شاید تا یک دهه پیش به ندرت شاهد مرگ جوانان در اثر سکته قلبی بودیم ولی امروزه آمار مرگ و میر جوانان در اثر سکته قلبی رو به افزایش است. از هر پنج نفری که دچار سکته قلبی می شوند یک نفر آنها جوان است و کمتر از ۴۰ سال سن دارد. اما در سالهای اخیر چه اتفاقی افتاده که مرگ جوانان در اثر سکته قلبی زیاد شده است ؟ علائم سکته قلبی در جوانان چیست و آیا می توان از آن پیشگیری نمود؟ آیا در صورت عارضه قلبی میتوان با انجام اکوی قلب در منزل از مشکلات جدی بعدی جلوگیری کرد؟! با مجموعه خدمات پزشکی آلفاطب همراه باشید تا به سوالات شما در این زمینه پاسخ داده شود.
علت سکته قلبی در جوانان چیست ؟
سکته قلبی بدلیل انسداد شریانهای قلب ایجاد می شود که موجب توقف جریان خون به قلب می گردد. اگر چند دقیقه خون به سلولهای قلب نرسد بدلیل کمبود اکسیژن از کار افتاده و قلب از ضربان می افتد. در برخی اوقات نیز ایست قلبی در اثر اختلال سیگنالهای الکتریکی است. این سیستم الکتریکی از رشته های عصبی تشکیل شده که تنظیم ریتم و ضربان قلب را به عهده دارند. وقتی فردی دچار ضربان قلب نامنظم یا تپش قلب می شود در سیستم الکتریکی قلب دچار مشکل شده است.
پس عواملی که موجب گرفتگی عروق، فشار ناگهانی و سنگین روی قلب و یا اختلال در سیستم الکتریکی شود موجب سکته قلبی در فرد می شود. به طور کلی علت سکته قلبی در جوانان را می توان به عوامل زیر مرتبط دانست :
ضربه به قفسه سینه :
اگر ضربه به سینه شدید باشد ممکن است منجر به مرگ ناگهانی قلب شود. در برخی ورزشکاران به دلیل ضربه فیزیکی شدید شاهد ایست قلبی هستیم که علت آن ضربه محکم به عضله قلب نیست بلکه این ضربه می تواند سیگنالهای الکتریکی قلب را بصورت ناگهانی متوقف کند و قلب را از کار کردن بیندازد.
ضخیم شدن ماهیچه قلب :
نوعی بیماری ژنتیکی به نام کاردیومیوپاتی هیپرتروفیک وجود دارد که موجب ضخیم شدن عضله قلب می شود و یکی از شایعترین علل مرگ ناگهانی قلب در جوانان به شمار می رود. ضخیم شدن ماهیچه قلب موجب سخت شدن پمپاژ خون و فشار روی قلب می گردد.
اختلالات ریتم قلب :
سندرمی به نام QT که یک اختلال آریتمی است موجب ضربان نامنظم و سریع قلب می شود. این سندرم در فرد بصورت مادرزادی وجود دارد و یا ممکن است از یک بیماری زمینه ای ناشی شود. عوارض برخی داروها نیز ممکن است اختلالات ریتم قلب را موجب شوند.
برای تشخیص اختلالات ریتم قلب می توانید از خدمات نوار قلب در منزل و اکوی قلب در منزل مجموعه خدمات پزشکی آلفاطب استفاده کنید.
دیابت :
جوانانی که به دیابت مبتلا هستند دو تا چهار برابر بیش از دیگر جوانان در معرض خطر مرگ ناشی از سکته قلبی هستند. وقتی قند خون در فرد بالا باشد رگهای قلبی دچار آسیب می شوند و چربی بیشتری در شریانها تجمع می یابد که ایجاد گرفتگی عروق (تصلب شرائین) کرده و سکته قلبی در جوانان را موجب می شود.
نقایص مادرزادی :
در برخی افراد ساختار قلب بصورت مادرزادی دارای مشکلات و نقایصی است که موجب کاهش جریان خون در بدن شده و امکان مرگ ناگهانی در اثر حمله قلبی را در جوانی بیشتر می کند.
چاقی و اضافه وزن :
در افرادی که وزن بالایی دارند قلب باید بیشتر کار کند تا خون را به همه جای بدن برساند و این فشار مضاعف می تواند به ضخیم شدن دیواره قلب و اختلال در عملکرد منجر شود. با توجه به اینکه امروزه جوانان زیادی به دلیل سبک نادرست تغذیه دچار اضافه وزن و چاقی هستند خطر سکته قلبی در آنها افزایش می یابد.
فشار خون بالا :
کم تحرکی و زندگی ماشینی، استرس زیاد، استعمال دخانیات، مصرف زیاد تنقلات شور، تغذیه ناسالم شامل غذاهای فرآوری شده و فست فود و… عواملی هستند که موجب فشار خون بالا می شوند. فشار خون بالا نیز منجر به ضخیم شدن عضلات قلب و آسیب به رگهای خونی می شود و این موضوع منجر به حمله قلبی و سکته قلبی در جوانان می شود.
استعمال دخانیات :
سیگار و قلیان از مهمترین عوامل حمله قلبی در جوانان به شمار می روند. مصرف چند سیگار در روز می تواند خطر حمله قلبی را تا دو برابر افزایش دهد.
ابتلا به کووید ۱۹ :
برخی افراد پس از ابتلا به کووید ۱۹ به مشکلات قلبی نیز دچار شده اند و این موضوع در بالا رفتن آمار سکته قلبی در جوانان بی تاثیر نبوده است. همچنین استرس زیاد در زمان شیوع کرونا و ترس از مرگ خود یا عزیزان فشار بر سیستم عصبی و قلب را دو برابر کرد.
چگونه می توان از سکته قلبی در جوانان پیشگیری کرد ؟
- داشتن تحرک و ورزش منظم
- قطع مصرف دخانیات
- کاهش کلسترول خون
- کنترل دیابت
- استفاده از رژیم غذایی سالم و مناسب
- کنترل فشار خون
- مصرف منظم داروهای تجویز شده توسط پزشک
درمان سکته و حمله قلبی
سکته قلبی و حمله قلبی با مصرف داروهایی قابل کنترل هستند و در اغلب موارد موجب نجات بیمار از مرگ می شوند. این داروها عبارتند از :
نیتروگلیسیرین : رگهای خونی را گشاد کرده و جریان خون در قلب را بهبود می دهد.
آسپرین : بروز لخته خون را کاهش می دهد و خون را رقیق می کند.
داروهای ضد پلاکت : از بروز لخته های خون یا بزرگتر شدن آنها جلوگیری می کند.
داروهای مسکن : مسکن هایی مانند مورفین در حملات قلبی درد را کاهش می دهند.
داروهای رقیق کننده خون : هپارین نیز یکی از رقیق کننده های خون است که غلظت خون را کاهش داده و از بروز لخته خون جلوگیری می کند.
داروهای استاتین : برای کنترل کلسترول خون و کاهش آن استفاده می شود.
داروهای بتا بلاکر : برای کاهش سرعت ضربان قلب، شل کردن عضله قلب و کاهش فشار خون از آن استفاده می شود.
داروهای ترومبولیتیک : این دارو لخته خونی که منجر به انسداد جریان خون شده را از بین می برد و باید بلافاصله مصرف شود.
کلام آخر
جمله پیشگیری بهتر از درمان است در مورد بیماریهای قلبی بسیار صادق است. با روشهای ساده ای نظیر تغییر سبک زندگی، ورزش، ترک دخانیات، کنترل وزن، قند خون و فشار خون و… می توان تا حدود زیادی از بروز سکته قلبی در جوانان پیشگیری کرد. انجام چکاپ های دوره ای در مورد کنترل قند خون، فشار خون، کلسترول و… برای تشخیص زودهنگام بسیاری بیماریها مهم است. اگر مشغله کاری زیادی دارید و یا محدودیتی برای مراجعه به مراکز درمانی دارید می توانید از خدمات نمونه گیری در منزل یا محل کار مجموعه خدمات پزشکی آلفاطب استفاده کنید. مجموعه آلفاطب خدمات دیگری همچون ویزیت پزشک متخصص در منزل، اکوی قلب در منزل، نوار قلب در منزل و… را نیز در اسرع وقت ارائه می دهد.
/سلب مسئولیت: تحریریهی ویکی درمان در تهیه این محتوای تبلیغاتی نقش نداشته و مسئولیتی در قبال صحت آن ندارد./