انجام آزمایش زودهنگام و سریع برای بیماری های مقاربتی (STD) می تواند تفاوت زیادی در مدیریت اثرات آنها ایجاد کند. عدم تشخیص بیماری های مقاربتی مانند سیفلیس، کلامیدیا، تبخال تناسلی و HPV می تواند عوارض جدی و طولانی مدت ایجاد نماید. اینها میتوانند باعث ایجاد ناهنجاری های استخوانی و نابینایی، سرطان، عقب ماندگی ذهنی، بیماری قلبی و حتی مرگ شوند.
خوشبختانه، ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی روش های مختلفی برای تشخیص بیماری های مقاربتی دارند. این روش ها شامل معاینه فیزیکی، آزمایش خون و سواب برداری از ناحیه عفونی میشوند. بسیاری از افراد آلوده به STI ممکن است حتی علائمی از خود نشان ندهند. این مسئله، انجام آزمایشات منظم را مهم تر می کند.
تشخیص بیماری های مقاربتی، با معاینه پزشک
بیماری های مقاربتی چگونه تشخیص داده می شوند؟
بیماری های مقاربتی، از طریق تماس جنسی قابل انتقال هستند. اگر مشکوک به STD هستید، باید به دنبال تشخیص و درمان حرفه ای باشید. فرآیند تشخیص بیماری های مقاربتی معمولا شامل معاینه فیزیکی یا لگنی برای شناسایی علائم عفونت مانند بثورات پوستی، زگیل یا ترشح است. علاوه بر این، آزمایش هایی مانند آزمایش خون، نمونه ادرار و نمونه های مایع می توانند به شناسایی علت خاص عفونت کمک کنند.
آزمایش خون می تواند وجود HIV یا مراحل اولیه سیفلیس را تایید کند. برخی از STD ها را می توان با یک نمونه ادرار ساده تشخیص داد. اگر زخم های باز تناسلی دارید، پزشک ممکن است مایع و نمونه های زخم ها را برای تعیین نوع عفونت آزمایش کند. تست STD بخشی از مراقبت های بهداشتی معمولی نیست، اما برای افرادی که با خطر ابتلا به بیماری های مقاربتی مواجه هستند، توصیه می شود.
تشخیص زودهنگام و درمان STD می تواند به جلوگیری از گسترش عفونت، مدیریت علائم و کاهش شدت عوارض طولانی مدت کمک کند. معاینات منظم، اقدامات جنسی ایمن و ارتباط باز با پزشک و شریک جنسی می تواند به شما کمک کرده تا سالم بمانید. همچنین با این روش ها می توانید از گسترش بیماری های مقاربتی جلوگیری کنید.
مراقبت از سلامت جنسی برای تضمین یک زندگی شاد و سالم بسیار مهم می باشد. اگر از نظر جنسی فعال هستید یا قصد دارید از نظر جنسی فعال شوید، باید به طور منظم تحت غربالگری قرار بگیرید. بدین صورت از خود و شریک زندگی خود در برابر خطر عفونت های مقاربتی (STIs) محافظت خواهید کرد. آزمایش ها تشخیص بیماری های مقاربتی، متناسب با فرد، به طور کلی عبارتند از:
انجام آزمایش خون برای تشخیص STD
- HIV
یکی از اساسی ترین آزمایش های غربالگری که همه باید انجام دهند، HIV است. این ویروس باعث ایدز می شود. کارشناسان توصیه می کنند که همه افراد بین ۱۵ تا ۶۵ سال آزمایش خون یا بزاق برای HIV انجام دهند. افرادی که در معرض خطر بالاتری هستند، مانند افراد دارای چند شریک جنسی یا مصرف کنندگان مواد مخدر، باید هر سال آزمایش شوند. علاوه بر این، آزمایش های غربالگری هپاتیت B و C برای همه بزرگسالان توصیه می شوند.
زنان باردار بیشتر مستعد ابتلا به بیماری های مقاربتی هستند و باید در اولین ویزیت دوران بارداری خود، یک آزمایش جامع انجام دهند. آزمایش اچ آی وی، هپاتیت B و سیفلیس اجباری هستند. توصیه می شود زنان در معرض خطر برای سوزاک و هپاتیت C نیز آزمایش های غربالگری انجام دهند.
- کلامیدیا
یکی از شایع ترین بیماری های مقاربتی در بین زنان، کلامیدیا است. زنان زیر ۲۵ سال با فعالیت جنسی باید تحت آزمایش های غربالگری منظم برای کلامیدیا قرار گیرند. این آزمایش می تواند از طریق نمونه ادرار یا واژینال انجام شود. پس از درمان کلامیدیا، آزمایش مجدد پس از سه ماه توصیه می شود. غربالگری سوزاک را برای زنان زیر ۲۵ سال که از نظر جنسی فعال هستند نیز توصیه می کنیم.
- پاپ اسمیر
غربالگری سرطان دهانه رحم برای زنان ۲۱ سال و بالاتر توصیه می شود. این آزمایش از طریق تست پاپ اسمیر انجام شده و تغییرات سلولی دهانه رحم از جمله التهاب و تغییرات پیش سرطانی را بررسی می کند. متخصصان توصیه می کنند که زنان از سن ۲۱ سالگی هر سه سال یک بار آزمایش پاپ اسمیر را انجام دهند. پس از ۳۰ سالگی، زنان باید هر پنج سال یک بار برای انجام آزمایش HPV و پاپ اسمیر به پزشک مراجعه کنند.
- STI
غربالگری STI برای افراد مبتلا به HIV نیز ضروری است. این بیماری، خطر ابتلا به سایر بیماری های مقاربتی را افزایش می دهد. کارشناسان توصیه می کنند که پس از تشخیص HIV، آزمایش فوری برای سیفلیس، سوزاک، کلامیدیا و تبخال انجام شود. علاوه بر این، افراد مبتلا به HIV نیز باید برای هپاتیت C غربالگری شوند. با پزشک خود صحبت کنید تا بسته به عوامل خطر و سابقه جنسی، بهترین آزمایش های غربالگری STI را برای شما تعیین کند.
بیماری های مقاربتی می توانند توسط باکتری ها و ویروس ها ایجاد شوند. درمان عفونت های باکتریایی معمولا بسیار آسان تر از عفونت های ویروسی است. در واقع، عفونت های ویروسی اغلب قابل درمان نبوده و تنها قابل مدیریت هستند. با انجام آزمایش عفونت های ویروسی می توانید آنها را مدیریت کرده و خود و شریک جنسیتان را سالم نگه دارید.
اگر باردار بوده و مبتلا به بیماری مقاربتی هستید، بسیار مهم است که در اسرع وقت به دنبال درمان باشید. در این صورت می توانید از ابتلای کودک خود جلوگیری کنید. با درمان مناسب، می توانید خطر ابتلا به عوارض جدی سلامتی مرتبط با STD را به میزان قابل توجهی کاهش دهید.
درمان STD شامل چه مواردی می شود؟
بسته به نوع عفونتی که دارید، درمان شما ممکن است شامل آنتی بیوتیک ها یا داروهای ضد ویروسی باشد. آنتی بیوتیک ها برای درمان چندین عفونت باکتریایی و انگلی مقاربتی از جمله سوزاک، سیفلیس، کلامیدیا و تریکومونیازیس استفاده می شوند. پس از شروع درمان آنتی بیوتیکی، مهم است که آن را دنبال کرده و به پایان برسانید. اگر در پایبندی به برنامه دارویی مشکل دارید، با پزشک خود صحبت کنید. بدین صورت پزشک ممکن است دوره درمانی ساده تر و کوتاه تری را در دسترس شما قرار دهد.
تا هفت روز پس از پایان درمان آنتی بیوتیکی و بهبود همه زخم ها، از رابطه جنسی خودداری کنید. این کار خطر سرایت عفونت به شریک زندگی شما را کاهش می دهد. کارشناسان توصیه می کنند که سه ماه پس از درمان، مجددا آزمایش کلامیدیا انجام دهید، زیرا ابتلا مجدد به عفونت شایع است.
اگر تبخال یا HIV دارید، داروهای ضد ویروسی تجویز می شوند. داروهای ضد ویروسی همچنین می توانند HIV را برای سال ها کنترل کنند. البته شما همچنان حامل ویروس هستید و می توانید آن را به دیگران منتقل کنید. هر چه زودتر درمان HIV را شروع کنید، احتمالا مؤثرتر خواهد بود. با مصرف داروهای خود طبق تجویز، ممکن است بار ویروسی در خون خود را تا حد غیرقابل تشخیصی کاهش دهید. در این صورت احتمال انتقال ویروس به شرکای جنسی بسیار کم می شود.
اگر آزمایش ها نشان می دهند که شما STD دارید، باید شرکای جنسی خود را مطلع کنید. آنها باید آزمایش شده و در صورت آلوده شدن، به سرعت درمان شوند. اطلاع دادن به شریک زندگی می تواند به محدود کردن شیوع بیماری های مقاربتی، به ویژه سیفلیس و HIV کمک کند.
سوالاتی که باید از پزشک بپرسید
پرسیدن سوالات، بخش مهمی از درک تشخیص و ایجاد یک برنامه درمانی است. در اینجا چند سوال متداول که باید از پزشک در طول آزمایش ها بپرسید را بیان می کنیم:
- نام پزشکی عفونت یا عفونت هایی که دارم چیست؟
- عفونت چگونه منتقل می شود؟
- آیا من را از بچه دار شدن باز می دارد؟
- اگر باردار شوم، آیا می توانم آن را به نوزادم منتقل کنم؟
- امکان ابتلا مجدد هست؟
- آیا می توانم این بیماری را از کسی بگیرم که فقط یک بار با او رابطه جنسی داشته ام؟
- آیا می توانم این عفونت را فقط با یک بار رابطه جنسی به کسی بدهم؟
- آیا در طول درمان باید از فعالیت جنسی خودداری کنم؟
- آیا شریک زندگی من باید برای درمان به پزشک مراجعه کند؟
اگر مشکوک به بیماری مقاربتی هستید، بهتر است تا زمانی که با پزشک خود صحبت نکرده اید، از فعالیت جنسی خودداری کنید. اگر درگیر فعالیت جنسی هستید، حتما از شیوه های ایمن جنسی مانند کاندوم، استفاده نمایید.
به یاد داشته باشید که تشخیص STD یا STI، شخصیت شما را تعریف نمی کند. اقدامات لازم را برای درمان و حمایت انجام دهید. با کمک متخصصان بهداشت و درمان و عزیزان، می توانید بر چالش های جسمی و روحی این بیماری ها غلبه کنید.
جمع بندی
آزمایش های تشخیص بیماری های مقاربتی در دنیای امروز از اهمیت بسیار زیادی برخوردارند. این آزمایش ها به شما کمک می کنند تا بیماری هایی مانند سیفلیس، هپاتیت، ایدز و عفونت های انگلی را در مراحل ابتدایی شناسایی کنید. البته گاهی انجام این آزمایش ها و صحبت درباره تجربیات جنسی می تواند چالش برانگیز باشد. آنی آزما با ارائه خدمات و آزمایش های پزشکی در منزل، این مشکل را ساده تر کرده است. بدین ترتیب می توانید راحت تر آزمایش ها را انجام داده و با متخصصین مربوطه مشورت کنید.
برای کسب اطلاعات بیشتر، به وبسایت آنی آزما مراجعه فرمایید.
/سلب مسئولیت: تحریریهی ویکی درمان در تهیه این محتوای تبلیغاتی نقش نداشته و مسئولیتی در قبال صحت آن ندارد./