کیستیک هیگروما که لنفانژیوم کیستیک نیز نامیده میشود، وضعیتی است که با تشکیل یک تومور خوشخیم در نقاطی مانند گردن، زیر بغل یا صورت مشخص میشود و به دلیل ناهنجاری نادر سیستم لنفاوی که مسئول تولید تومور است، رخ میدهد. این ناهنجاری بیشتر در نوزادان و در دوران بارداری یا پس از تولد مشاهده میشود و میتواند مشکلاتی مانند مشکل در تنفس، درد، تب یا مشکل در بلع را ایجاد کند. با این حال، کیستیک هیگروما میتواند در بزرگسالی نیز ظاهر شود، اگرچه نادرتر است.
معرفی کامل کیستیک هیگروما
برای توصیف کیستیک هیگروما ابتدا باید لنفانژیوم را تعریف کنیم. این بیماری از ناهنجاریهای سیستم لنفاوی هستند و بنابراین میتوانند در هر نقطه از بدن، به ویژه در صورت، گردن، زیر بغل و کشاله ران رخ دهند. کیستیک هیگروما نوع خاصی از لنفانژیوم است که با تشکیل کیستها و تومور بزرگ مشخص میشود و از هر ۱۲۰۰۰ تولد زنده ۱ نفر را تحت تاثیر قرار میدهد.
در بیشتر موارد، ناحیه گردن و صورت (۷۵%)، ناحیه زیر بغل یا قفسه سینه (۲۰%) و سایر نواحی مانند لگن و کشاله ران را درگیر میکند.کیستیک هیگروما شایع ترین زیرگروه لنفانژیوم است که در بدو تولد و در اوایل دوران نوزادی ظاهر میشود. برای جلوگیری از مرگ و میر بالای مرتبط با این بیماری، باید به سرعت تشخیص داده و درمان شوند.
کیستیک هیگروما نادر است و ۶% از کل ضایعات خوشخیم دوران نوزادی و اوایل دوران کودکی را تشکیل میدهد. با این حال، آنها شایع ترین زیرگروه لنفانژیوم هستند. ۵۰ درصد از این ضایعات از بدو تولد وجود دارند و ۵۰ درصد بقیه تا سن ۲ سالگی ظاهر میشوند.
کیستیک هیگروما در جنینی منشا و معمولاً در نقطه جمعآوری لنفاوی-وریدی شکل میگیرد. به همین دلیل است که معمولاً در مثلث خلفی گردن ایجاد میشوند. این عدم ارتباط بین مسیرهای لنفاوی و وریدی در نهایت باعث تجمع لنف و در نتیجه تشکیل یک ساختار کیستیک میشود.
مطلب پیشنهادی: ذخیره خون بند ناف نوزاد
کیستیک هیگروما ممکن است به دلیل تجمع خود لنف، خون ثانویه به خونریزی، یا چرک ثانویه به عفونت، به سرعت رشد کنند. از نظر بافتشناسی، کیستیک هیگروما با تکثیر عروق لنفاوی کوچک همراه با بافت فیبری مشخص میشود.
علائم اصلی کیستیک هیگروما
در بیشتر موارد کیستیک هیگروما باعث درد نمیشود. با این حال، از آنجایی که التهاب موضعی را افزایش میدهد، برخی از علائم اصلی که ممکن است بسته به محل و اندازه ضایعات ایجاد شوند عبارتند از:
- تب
- سردرد
- حالت تهوع
- گرفتگی صدا
- مشکل در بلع
- استفراغ
- درد در محل زخم
- در موارد پیچیدهتر نیز میتواند باعث علائم جدیتر مانند خونریزی و مشکل در تنفس شود.
علل کیستیک هیگروما
علل ظهور کیستیک هیگروما هنوز به طور کامل شناخته نشدهاست. با این حال، اعتقاد بر این است که ناشی از نقص در توسعه کانالهای سیستم لنفاوی است که باعث تجمع لنف میشود، مایعی که ناخالصیها را از بدن خارج میکند و باعث تشکیل کیست میشود.
نحوه تشخیص کیستیک هیگروما
تشخیص هیگرومای کیستیک در نوزاد هنوز در دوران بارداری اتفاق میافتد، جایی که متخصص زنان و زایمان میتواند معاینهای همراه با سونوگرافی انجام دهد. پس از تولد، مشاهده، لمس و آزمایشاتی مانند سونوگرافی، تصویربرداری رزونانس مغناطیسی و توموگرافی کامپیوتری بیشترین استفاده پزشکان برای بررسی ترکیب کیست و تشخیص هیگرومای کیستیک است.
درمان چگونه است؟
مناسب ترین درمان برای مبارزه با کیستیک هیگروما اسکلروتراپی است، نوعی درمان که در آن دارویی مانند پیسیبانیل یا بلئومایسین برای کاهش اندازه ضایعات به کیست تزریق میشود. یکی دیگر از روشهای توصیه شده برای درمان هیگرومای کیستیک ، سوراخ کردن مایع تومور برای کاهش اندازه آن و جلوگیری از آسیب به سایر اندامها است.
مطلب پیشنهادی: عفونت لگن بانوان
بسته به محل، جراحی برای برداشتن کامل هیگروما ممکن است مناسب باشد، اما ممکن است بهترین گزینه نباشد زیرا خطر عوارض حین جراحی مانند آسیب به اعصاب و عروق، یا بعد از جراحی مانند خونریزی و عفونت وجود دارد. علاوه بر این، در برخی موارد، برخی از جلسات فیزیوتراپی نیز ممکن است برای کاهش درد و بهبود تحرک در ناحیهای که کیست برداشته شده است توصیه شود.
علل کیستیک هیگروما گردن در جنین
- عامل ارثی: گرایش به این بیماری میتواند از والدین به نسل بعدی منتقل شود.
- ناهنجاریهای کروموزومی، مانند سندرم کلایتنفلتر یا سندرم داون.
- آسیب به جنین در دوران بارداری.
- عادات بد، مانند الکل یا مواد مخدر
- مصرف برخی داروها در دوران بارداری
- انتقال بیماریهای عفونی در دوران بارداری
- بیماری های مزمن مادر مانند دیابت
- تغییرات هورمونی در بدن
عوارض کیستیک هیگروما
عوارض کیستیک هیگروما میتواند به دلیل بزرگ شدن سریع آن ایجاد شود و باعث تورم گردن شود و انسداد کامل یا ناقص راه هوایی شود. سایر عوارض شامل خونریزی در کیستیک هیگروما است که منجر به عفونت و بعداً تشکیل آبسه میشود.
بررسی ها
برای زنی که در انتظار بچه دار شدن است، فهمیدن اینکه فرزند متولد نشدهاش مبتلا به کیستیک هیگروما است یک تراژدی واقعی است. مهمترین چیز این است که تحت معاینه کامل قرار بگیرند. لزوماً در یک کلینیک ژنتیک پزشکی خوب که در آن متخصصان خبره کار میکنند و آنها نیز تمام آزمایشات لازم را انجام میدهند.
مطلب پیشنهادی: علائم تشکیل قلب جنین
سخن آخر
آنچه که در این مقاله از ویکی درمان شرح داده شد، توضیخات جامعای در رابطه با کیستیک هیگروما بود. امیدواریم نهایت استفاده را از این مطالب برده باشید. در نهایت پیشنهاد میکنبم در صورتی که باردار هستید، به صفحه مادر و کودک مراجعه کنید.
سوالات متداول
رشد دوره ای، خون ریزی، عفونت در منطقه آسیب دیده، آسیب به عضلات، اعصاب یا بافت ناشی از عمل جراحی برای برداشتن هلیگروما
اسکلروتراپیکیستیک هیگروما چه عوارضی دارد؟
بهترین راه درمان این عارضه چست؟