هرآنچه درباره کولیک نوزادان باید بدانید| علائم راه‌های درمان

اگر نوزاد شما مدام گریه می‌کند و گریه آن دلیل خاصی ندارد، احتمالا مبتلا به کولیک نوزادان است. کولیک یک اتفاق رایج میان نوزادان است و علت خاصی هم ندارد! درواقع درد کولیکی باعث گریه پیاپی و بی‌قراری نوزاد می‌شود و تاکنون راهکار قطعی برای درمان کولیک نوزادان بیان نشده است. البته روش‌هایی وجود دارند که شما می‌توانید به آرام شدن نوزاد خود کمک کنید. در ادامه با ما در ویکی مگ همراه باشید تا به بررسی کولیک نوزادان، دلایل و راه‌های درمان آن بپردازیم.

 کولیک نوزادان چگونه است؟

کولیک نوزادان یک بیماری با علایم مشخص نیست؛ بلکه ترکیبی از رفتارهای گیج کننده است که از سوی نوزاد سر می‌زند. البته مسئله اصلی آنجاست که به جز گذشت زمان، هیچ راه‌حل مشخصی برای این عارضه وجود ندارد! کولیک نوزادان امری طبیعی و رایج می‌باشد و از هر ۵ نوزاد، یکی از آن‌ها به این عارضه دچار می‌شود.

گریه‌های شدید نوزاد و شرایط استرس‌زای ناشی از آن می‌تواند برای ساعت‌های متوالی ادامه پیدا کند و حتی در طول شب رخ دهد. لازم است بدانید که این موضوع هم در کودکانی که از شیر مادر (فواید شیر مادر) تغذیه می‌کنند و هم در کودکانی که شیرخشک مصرف می‌کنند وجود دارد. درد کولیک در تمامی فرزندان چه فرزند اول و چه حتی فرزندان بعدی هم، ممکن است ایجاد شود.

کولیک نوزاد

نظر کارشناسان درباره کولیک نوزادان

طبق بررسی‌های انجام شده توسط چندین کارشناس پیرامون کولیک نوزادان ، اکثر آن‌ها در موارد زیر اتفاق نظر داشته‌اند. مواردی همچون:

  1. کولیک نوزادان نارس به طور تقریبی از ۲ هفتگی آغاز خواهد شد. بنابراین در این دوران، رفتار و بیقراری‎‌های او را کنترل نمایید.
  2. شدت بیماری در ۳ تا ۴ ماهگی با کاهش مواجه می‌‎شود. بنابراین اگر کودک پس از این زمان، همچنان به طور غیرطبیعی بیقراری می‌کند، باید مورد بررسی بیشتر قرار گیرد.
  3. بروز این عارضه با جنسیت و یا شیردهی ارتباطی ندارد.
  4. رشد نوزادانی که کولیک روده دارند با سایر نوزادان یکسان است. در واقع این عارضه بر میزان رشد آن‌ها تأثیر نخواهد گذاشت.

 کولیک نوزادان چه علائمی دارد؟

اگر علائم زیر برای نوزاد شما که در شرایط معمولی سالم و خوش غذا است، مشاهده شود؛ یعنی نوزادتان به کولیک مبتلا است.
علائمی همچون:

  • گریه شدید
    نوزاد هر روز در زمان‌های معینی؛ معمولا ساعات پایانی بعدازظهر یا عصر، گریه می‌کند؛ صورتش قرمز و برافروخته می‌شود و تلاش والدین برای آرام کردنش بی‌نتیجه است! دوره‌های گریه کردن که معولا ناگهان و بدون هیچ دلیل مشخصی شروع می‌شود، از چند دقیقه تا مدت زمانی طولانی ادامه دارد.
  • وضعیت اندامی نوزاد
    نوزاد مشت‌هایش را گره می‌کند، عضله‌های شکم را منقبض می‌کند و زانوها و پشتش را جمع می‌کند.
  • خوابیدن
    گریه کردن، خواب نوزاد را نامنظم و مختل می‌کند.
  • تغذیه
    گریه کردن شدید مانع می‌شود تا کودک بتواند منظم و به راحتی غذا بخورد، با این حال میزان تغذیه نوزاد کاهش نمی‌یابد.
  • باد گلو
    نوزاد هنگام گریه کردن آروغ می‌زند.
  • شدت متغیر علائم
    علائم برخی نوزادان خفیف است و نوزاد فقط هر از گاهی، گریه و بی‌قراری می‌کند. 

چگونه کولیک نوزادان را تشخیص می‌دهند؟

در صورتیکه نوزاد شما دچار کولیک باشد، ممکن است پزشک بتواند از علائم او آن را تشخیص دهد. البته قبل از مراجعه به بهترین دکتر نوزادان در تهران ، شما باید چند روزی به دقت، موارد زیر را در کودک خود بررسی کنید:

  • کودک شما چه زمان‌هایی و چه مدت گریه می‌کند؟
  • صدای گریه کودک چگونه است. گریه آرامی دارد یا بلندتر از حد معمول است؟
  • به نظر شما چه چیزی کودک شما را کلافه کرده است؟
  • چه کاری برای آرام کردن گریه کودکتان مؤثر است؟
  • کودک شما در طول روز چند مرتبه و چه چیزی می‌خورد؟
  • کودک شما چه زمانی مدفوع می‌کند و مدفوع او به چه شکلی است؟ (بزرگ یا کوچک، شل یا سفت)

پس از بررسی این موارد، شما می‌توانید جهت بررسی دلایل پزشکی و سایر موارد؛ به پزشک متخصص کودکتان مراجعه کنید. پزشک احتمالا معاینه‌ای برای بررسی دلایل دیگر که ممکن است باعث ناراحتی یا گریه کودک شما باشد را انجام می‌دهد. دلایلی همچون:

  • ممکن است در صورت اقدام به شیردهی، آلرژی غذایی یا حساسیت به چیزی در رژیم غذایی‌ شما باعث نفخ کودک شده باشد.
  • شاید کودک شما به دلیل این که خیلی گرم یا خیلی سردش باشد، ناراحت است.
  • گرسنگی و ضعف کودک باعث ناراحتی و گریه او می‌شود.
  • شاید ریفلاکس، دلیل ناراحتی و گریه کودکتان باشد.

کولیک

روش‌های درمان کولیک نوزادان

راه درمان و داروی مشخصی برای کولیک در تمامی نوزادان وجود ندارد اما ممکن است در برخی موارد، روش‌های خاصی آن‌ها را آرام کند. روش‌هایی همچون:

  • حذف پروتئین شیر گاو را از رژیم غذایی‌
    حذف کردن پروتئین شیر گاو به این معناست که اگر نوزاد از شیشه شیر می‌خورد، باید از این به بعد از شیر خشک هیپوآلرژن تغذیه کند. اگر مادر به نوزاد شیر می‌دهد، مادر باید لبنیات را از رژیم غذایی خود حذف کند.
    این رژیم غذایی به مدت یک تا دو هفته امتحان می‌شود؛ اگر موفقیت‌آمیز بود، ادامه می‌یابد و اگر مؤثر نبود کنار گذاشته می‌شود. البته اگر رژیم علائم را تسکین دهد، به این معنا نیست که نوزاد همیشه به شیر آلرژی خواهد داشت.
  • ماساژ نوزاد
    نوزاد شما ممکن است از یک ماساژ آرام لذت ببرد، اما به واکنشش به ماساژ دقت کنید! ممکن است ماساژ، او را بیش از حد تحریک کند. زیرا اثرگذار بودن ماساژ از لحاظ علمی برای درمان کولیک ثابت نشده است. همچنین لازم است مراقب باشید که در مورد نوزادان مبتلا به ریفلاکس، باید از انجام ماساژ خودداری کنید.
  • تغییر وضعیت‌ بدن
    نوزاد ممکن است در آغوش شما در حالت خوابیده راحت‌تر باشد یا ممکن است یک حالت عمودی‌تر را ترجیح دهد. وقتی نوزادتان ناراحت است، می‌توانید وضعیت‌های مختلف را امتحان کنید تا ببینید کدام را ترجیح می‌دهد.
    البته از قرار دادن نوزاد روی شکمش به شدت خودداری کنید.
  • حرکت و نوسان
    حرکت و نوسان خیلی خیلی ملایم می‌تواند برای نوزاد تسکین‌دهنده باشد. بنابراین سعی کنید نوزاد را خیلی آرام تکان دهید. همچنین می‌توانید او را در یک تاب نوزاد قرار دهید تا این حس متفاوت را احساس کند. اگر نوزاد را در یک آغوش کودک بگذارید و در اطراف خانه کمی راه بروید هم شاید آرام شود.
  • قطره سایمتیکون
    نوزاد هنگام شیر خوردن مقداری هوا را می‌بلعد. استفاده از قطره سایمتیکون سبب می‌شود تا حباب‌های کوچک هوای گیر افتاده در شکم نوزاد کم‌تر شوند. همچنین دل درد نوزاد را نیز تسکین می‌دهد. شما می‌توانید طبق دستور پزشک؛ یک قاشق دارو پس از هر وعده غذایی به نوزاد بدهید. البته حتما دستور مصرف دارو را قبل از استفاده مطالعه کنید. سپاس از همراهی شما عزیزان با ویکی درمان.

 امید که دوران درد کولیکی نوزاد شما به زودی به پایان برسد.

 

۵/۵ - (۱ امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.