احتمالا شما نیز حداقل یکبار در طول عمر خود با خارش و قرمز شدن نقاطی از بدن مواجه شدهاید. در برخی از مواقع شدت این خارش به حدی بوده که سعی در درمان آن داشتهاید. این حس خارش در اصطلاح پزشکی “کهیر” نام دارد که به شکل برجستگیهای قرمز رنگ بر روی پوست نمود پیدا میکند. در سراسر جهان حدود ۲۰ درصد افراد دچار این بیماری میشوند که شیوع آن در زنان و مردان به یک اندازه است. در ادامه این مطلب به انواع، علائم، دلایل و در نهایت به درمان آن خواهیم پرداخت.
انواع کهیر
بیماری کهیر دارای دو نوع حاد و مزمن است که نوع مزمن آن کوتاه مدت بوده که نهایتا تا شش هفته ادامه دارد. اما در بیشتر مواقع تا بیست و چهار ساعت بعد اثرات آن از بین میرود. نوع حاد این بیماری اگر بیشتر از یک ماه ادامه پیدا کند و یا مجدد مشاهد شود، میبایست به پزشک متخصص آلرژی مراجعه کنید.
در برخی موارد ممکن است ورود مقادیر زیادی مایع در داخل مویرگها فرد را در وضعیت خطرناکی قرارد دهد و با علائمی مانند سرگیجه و ضعف روبرو شود. اما نوع دیگر آن که کمی پیشرفتهتر است به این شکل است که در بخشهایی مانند بینی، لب و صورت رویت میشود. در این مواقع ممکن است که اندامهای داخلی را نیز درگیر کرده و فرد را در دچار اختلالات تنفسی نسبتا شدیدی کند.
علائم بیماری کهیر
در ابتدا باید یادآور شویم که هر نوع از قرمزی بر روی پوست، بیماری کهیر محسوب نمیشود. اما بهتر است علائم آن را بدانید تا در صورت بروز این بیماری، به درمان سریع آن بپردازید.
این بیماری بدون دلیل خاصی به شکل برجستگیهای قرمز رنگ با لبههای سفید بر روی پوست دیده شده و بعد از مدتی از بین میرود. اگر این برجستگیها تحت فشار قرار بگیرد، رنگ آن از قرمز به سفید تغییر پیدا میکند. این جوشها عموما با خارش و تورم همراه بوده و میتواند در هر نقطهای از بدن تغییر مکان داده، از بین بروند و مجدد ایجاد شوند.
دلایل بروز کهیر
محققان تا به امروز دلیل مشخصی برای این بیماری را کشف نکردهاند، اما برخی موارد در بروز این بیماری دخیل هستند که در ادامه به شرح آنها میپردازیم:
- مصرف بعضی از مواد غذایی مثل انواع آجیل، تخم مرغ، صدف که عموما چند ساعت بعد از مصرف غذا از بین میرود.
- نیش برخی از حشرات
- مصرف برخی داروها مانند آنتی بیوتیکها، آسپرین و ایبوپروفن
- در برخی مواد وجود عفونت در کودکان میتواند دلیل این بیماری باشد.
- قرار گرفتن در معرض برخی گیاهان و یا تماس با بعضی حیوانات نیز میتواند در بروز این بیماری سهیم باشد.
- بعضی از افراد نیز تنها در هنگام ورزش و یا فعالیتهای بدنی این حس خارش را پیدا میکنند.
- در مواردی برخی از عوامل مانند تعریق زیاد، استرس، گرما و سرما، خارش پوست، استفاده از غذاهای پر ادویه و همینطور نوشیدن الکل میتواند سبب تشدید این بیماری شود.
کنترل و درمان کهیر
همیشه پیشگیری بهتر از درمان است. به همین دلیل اگر اطمینان دارید که مواجه شدن با برخی از شرایط و یا حتی مصرف بعضی از مواد غذایی ممکن است شما را به دردسر این بیماری بیاندازد، بهتر است که خود را در چینی شرایطی قرار ندهید.
اما اگر به هر دلیلی با بیماری کهیر روبرو شدید، بدانید که مصرف برخی از داروهایی که پزشک متخصص برای شما تجویز میکند، میتواند به درمان این بیماری کمک کند. درمان این بیماری به شدت گسترش آن در بدن و دیگر علائم آن بستگی دارد. در برخی موارد استفاده از کمپرس سرد جهت کاهش حس خارش و در شرایطی مصرف برخی داروهای ضد التهاب و همینطور آنتی هیستامین در درمان این بیماری مورد استفاده قرار میگیرد.
در برخی از شرایط که شدت این بیماری افزایش پیدا میکند، پزشک جهت درمان آن از داروهای کورتیکواستروئیدی استفاده میکند.
مطلب پیشنهادی: معرفی بهترین دکتر پوست تهران
نقاط درگیر بدن
چنانچه کهیر در نقاط عمیقتر پوست ایجاد شود، عموما التهابات بزرگتری داشته و خارش کمتری دارد، اما مدت زمان بیشتری بر روی پوست باقی میماند. اگر کهیر بر روی مفاصل ایجاد شود، ممکن است فردی دردی مشابه درد آرتروز را احساس کند، درحالیکه به هیچ عنوان مفاصل درگیر این بیماری نخواهند شد.
سخن پایانی
نکتهای که خالی از اهمیت نیست، این است که کهیر یک بیماری تهدید کننده برای انسان محسوب نمیشود، اما بهتر است که هر چه سریعتر نسبت به درمان آن اقدام کنید.