کرونا در بارداری (پیشگیری از ابتلا و درمان کرونا)

اوایل پاندمی کرونا ویروس، متخصصان سلامت مادر و جنین اطلاعات زیادی در مورد تاثیر این ویروس بر سلامت مادر و جنین نداشتند و قادر به راهنمایی کردن مادران باردار نبودند.
پرسشهای زیادی در اینباره مطرح بود به عنوان مثال اینکه آیا کرونا در بارداری کشنده است یا اینکه آیا امکان انتقال ویروس کرونا از مادر به جنین در رحم یا به نوزاد از طریق شیردهی وجود دارد یا نه.
با گذشت زمان و ادامهدار شدن این بیماری پزشکان و محققان مطالعات زیادی روی مادران باردار و سایر موارد مربوط به آنها انجام داده و اطلاعات بسیاری در این زمینه ارائه شد. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره کرونا در بارداری با ما همراه باشید.
کرونا در بارداری چیست؟
در دوران بارداری، خطر ابتلا به کرونا در فرد بیشتر است. به همین دلیل اگر باردار هستید یا تصمیم به این کار دارید، واکسینه شدن مطابق با برنامه واکسیناسیون کووید ۱۹ بسیار مهم است. واکسنهای کووید ۱۹ ساختهشده توسط فایزر و مدرنا (واکسنهای mRNA) بهترین گزینه برای تزریق در دوران بارداری هستند. واکسنهای تقویتی را نیز میتوان با خیال راحت تزریق کرد.
ابتلا به کرونا در بارداری برای برخی از افراد خطر بیشتری ایجاد میکند، به عنوان مثال زنان باردار بالای ۳۵ سال و آنهایی که اضافه وزن زیادی را تجربه میکنند بیشتر در معرض خطر هستند. انتقال ویروس کرونا از مادر به جنین گاهی در دوران بارداری اتفاق میافتد؛ اما اطلاعات علمی در مورد اینکه در چه مرحله ای از بارداری ممکن است این اتفاق رخ دهد محدود است و تحقیقات بیشتری در این زمینه مورد نیاز است.
کرونا در بارداری برای برخی بدون تاثیر است و برخی زنان باردار نیز علائم خفیف یا متوسط خواهند داشت. اما برخی از زنان باردار مبتلا به کووید ۱۹ ممکن است دچار مشکلاتی شوند که خود و جنین آنها را در معرض خطر قرار خواهد داد.
در مقایسه با زنان غیر باردار، افراد باردار اگر به کرونا مبتلا شوند به احتمال بیشتری نیاز به مراجعه به بیمارستان و مراقبتهای ویژه خواهند داشت. ممکن است کرونا در بارداری موجب زایمان زودرس شود و نوزاد نیاز به مراقبتهای ویژه خواهد داشت.
کاهش خطر ابتلا به کرونا در بارداری
اگر باردار هستید باید از خود در برابر ابتلا به کرونا محافظت کنید و بهترین راه برای کاهش خطر ابتلا به کرونا در بارداری دریافت واکسن کووید ۱۹ است. رعایت بهداشت شخصی نیز به محافظت از فرد باردار در برابر ویروس کرونا کمک میکند. پس موارد زیر را انجام دهید:
- دست های خود را با دقت و مرتب و حداقل ۲۰ ثانیه با آب و صابون بشویید. بجای آب و صابوم میتوان از ضدعفونی کننده دست استفاده کرد.
- بینی و دهان خود را هنگام سرفه یا عطسه، با دستمال بپوشانید یا در آرنج خود این کار را انجام دهید. در صورت استفاده از دستمال کاغذی، آن را در سطل زباله بیاندازید.
- حداقل ۱.۵-۲ متر از افرادی که عطسه یا سرفه میکنند فاصله بگیرید و از تماس نزدیک با افراد مبتلا به کرونا دوری کنید.
- تا حد ممکن و اگر تنفس شما با مشکل مواجه نمیشود در مکانهای سربسته و عمومی از ماسک صورت استفاده کنید. ماسک جراحی برای محافظت بهتر از انواع پارچهای است.
- اگر محیط و شرایط کاریتان ممکن است در ابتلای شما به کرونا موثر باشد، توصیه میشود در خانه بمانید.
- سطوحی که در خانه بیشتر لمس میشوند را با شویندههای خانگی و آب ضدعفونی کنید.
- تهویه هوای مناسب داشته باشید و با باز نگه داشتن درها و پنجرهها یا به کمک پنکه به افزایش جریان هوا کمک کنید.
- در صورت امکان برای دورهمی یا این قبیل موارد از فضای باز استفاده کنید.
- از استعمال سیگار و قرار گرفتن در معرض دود آن خودداری کنید.
مدیریت کرونا در بارداری
اگر باردار هستید و به کووید ۱۹ مبتلا شدید، حتما با ماما، متخصص زنان و زایمان یا پزشک عمومی خود تماس بگیرید تا آنها شما را درباره مدیریت این بیماری و علائم آن راهنمایی کنند. این موارد ممکن است شامل اقدامات زیر باشد:
- استفاده از پاراستامول (به عنوان مثال، پانادول و دیمادون) برای درد
- نوشیدن مایعات فراوان مانند آب یا مایعات خوراکی دیگر
- نوشیدنی مایعات تسکین دهنده گلودرد
- اسپری بینی نمکی یا بخور در صورت مسدود شدن بینی
- استراحت زیاد و فعالیت بدنی ملایم
- مصرف میوه و سبزیجات تازه
در صورتی که موارد زیر را مشاهده کردید با فوریتهای پزشکی تماس بگیرید:
- تنگی نفس شدید و اشکال در تنفس
- سرفه همراه با خون
- کبودی صورت یا لب
- احساس سردی یا لکه دار شدن پوست
- درد قفسه سینه
- احساس ضعف یا غش کردن
- گیجی، بیقراری یا خواب آلودگی
در موارد زیر حتما مادر باردار باید به بخش بیمارستان مراجعه کند:
- تنگی نفس شدید
- استفراغ و مشکل در بلعیدن و نوشیدن
- سردرد شدید و ادامهدار
- داشتن تب بیش از ۳۸.۵ درجه سانتیگراد که با مصرف مسکن و مایعات کاهش نیابد.
- دفع ادرار زیاد
واکسیناسیون در دوران بارداری
همانطور که اشاره کردیم زنان باردار در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به کرونا هستند و در صورت مبتلا شدن علائم شدیدتری نیز نشان میدهند و احتمال زیادی برای بستری شدن در بیمارستان و مراقبتهای ویژه برای آنها وجود دارد.
واکسیناسیون با واکسن mRNA کرونا در بارداری برای زنان باردار روشی ایمن، موثر و بسیار مهم است. در کنار واکسن کووید، تزریق واکسنهای تقویتی نیز توصیه میشود. اگر سری اول واکسیناسیون کرونا را حداقل ۳ ماه پیش از بارداری دریافت کرده باشید واکسیناسیون تقویتی را در هر مرحلهای از بارداری میتوان انجام داد.
پیشگیری از ابتلا به کرونا در بارداری
پیشگیری از ابتلا به کرونا باید اولویت اصلی زنان باردار باشد. در سیستم ایمنی زنان باردار تغییراتی ایجاد میشود که آنها را در برابر ویروسهای تنفسی مانند کرونا آسیب پذیرتر میکند. بنابراین اگر باردار هستید حتما اقدامات لازم و احتیاطی را برای محافظت از خود در برابر ابتلا به کرونا انجام دهید، مانند رعایت فاصله فیزیکی با سایر افراد، استفاده از ماسک، شستن مرتب دستها.
بسیاری از پزشکان برای کمک به زنان باردار و جلوگیری از مراجعه آنها به مطب، قرار ملاقاتهای کمتری تجویز میکنند. برخی متخصصان زنان و زایمان نیز ملاقاتهای پزشکی از راه دور ترتیب میدهند و بدون مراجعه حضوری به بررسی وضعیت فرد باردار میپردازند. اصولا همه زنان باردار هنگام بستری شدن برای زایمان نوزاد باید برای کووید ۱۹ مورد غربالگری قرار بگیرند مخصوصا اگر مادر سرفه، تب یا هر گونه علائم تنفسی دیگر را دارد. در حال حاضر نرخ واکسیناسیون زنان باردار تا حد زیادی افزایش یافته است و این بهترین راه برای کاهش عوارض کرونا در بارداری است.
آیا زنان باردار بیشتر در معرض خطر ابتلا به کرونا هستند؟
بله به احتمال زیاد به دلیل تغییراتی که در سیستم ایمنی زنان در دوران بارداری رخ میدهد احتمال ابتلا به انواع عفونت در آنها بیشتر است. بنابراین مهم است که با رعایت اقدامات لازم در بارداری از خود در برابر کرونا محافظت کنید.
آیا ویروس کرونا برای بارداری یک زن یا جنین او مشکل ایجاد میکند؟
در زنان باردار مبتلا به کرونا احتمال زایمان زودرس بیشتر است. بندرت نیز ممکن است نوزاد مرده به دنیا بیاید.
سخن پایانی
واضح است که بیماران باردار مبتلا به کرونا در مقایسه با سایر مبتلایان در معرض خطر بیشتر و عوارض شدیدتر آن هستند. این افراد سه برابر بیشتر در معرض خطر بستری شدن در بخش مراقبت های ویژه و نیاز به استفاده از ونتیلاتور هستند، همچنین ۷۰ درصد بیشتر از سایرین در معرض خطر مرگ قرار دارند. در مادران باردار با سطوح بیماری متوسط تا شدید، احتمال سزارین، اختلال فشار خون و زایمان زودرس زیاد است.
تب بالا ناشی از کرونا در بارداری، مخصوصا در سه ماهه اول بارداری ، احتمال بروز نقص مادرزادی در نوزاد را افزایش خواهد داد. بنابراین هر مادر باردار باید تا حد ممکن تلاش کند که به این ویروس مبتلا نشود.