پوکی استخوان چیست؟علائم و درمان

روشهای درمان پوکی استخوان چیست؟ پوکی استخوان حالتی است که در آن استخوانها شکننده میشوند و قدرت آنها تضعیف میشود. این اتفاق با افزایش سن در نواحی حساس به خصوص با درد مچ دست، شانه، مفصل ران و ستون فقرات و درد مچ پا اتفاق میافتد. در این بیماری، فضای بین استخوانها افزایش مییابد که باعث از بین رفتن تراکم استخوان میشود.
با ادامه این روند قسمت بیرونی استخوان رفته رفته نازک میشود و احتمال شکستگی استخوان افزایش بیشتر پیدا میکند.در درمان این بیماری توسط پزشک، معمولا داروهایی مثل هورمون پاراتیروئید، آگونیستها و مکملهای ویتامین D تجویز میشود.
علت پوکی استخوان چیست؟
یکی از علتهای پوکی استخوان میتواند، عدم جذب مواد معدنی، کلسیم و فسفات باشد. استخوان در یک دوره نسبتا طولانی از بین میروند، این اتفاق به دلیل دریافت کمتر از حد کلسیم میباشد که به مرور زمان باعث کاهش استقامت و قدرت استخوان میشود. البته در زنان، علت دیگری نیز منجر به کاهش پوکی استخوان میشود.
زنانی که در دوران یائسگی به سر می برند، به دلیل کاهش سطح استروژن، اثر جذب مجدد هورمون پاراتیروئید کم تر و منجر به این بیماری میشود. معمولا زنان بیشتر از مردان به پوکی استخوان دچار میشوند پس برای پیشگیری و درمان آن، باید به تغذیه و سبک زندگی خود اهمیت بیشتری بدهند.
تا اینجا متوجه شدید که کمبود استروژن باعث از بین رفتن استخوان اسفنجی میشود. ۲۰% از عوامل این مشکل ناشی از مصرف دارو است که باعث این عارضه میشود. از جمله این داروها میتوان به گلوکورتیکوئیدها،مصرف داروهای تیروئید، مسمومیت با ویتامین D، هپارین، و فنوباربیتال اشاره کرد.
بیماری و مشکلات موثر در این بیماری شامل مواد زیر است:
- مشکل تغذیه
- بیماریهای کبدی
- جراحی معده
- کمبود ویتامین D
- کمبود کلسیم
- سندرم سوء تغذیه
چه عواملی می تواند در پوکی استخوان موثر باشد؟
برای درمان پوکی استخوان بهتر است از داروهای تقویت کننده و تغذیه مناسب، استفاده کنیم. برخی عوامل هستند که ما نمیتوانیم در آنها تغییری ایجاد کنیم و منجر به این مشکل میشوند که شامل:
- زمینه خانوادگی: اگر عضوی از اعضای خانواده شما دچار پوکی استخوان شده باشد این احتمال وجود دارد که شما هم درگیر با این مسئله شوید.
- استخوان بندی و فرم بدن: اگر فردی کوتاه قد با جثه کوچک هستید این احتمال وجود دارد که نسبت به کسانی که استخوان بندی درشتی دارند، مبتلا به این بیماری بشوید.
- ژنتیک و نژاد: اکر مردی سفید پوست و آسیایی هستید احتمال ابتلا به این بیمار در شما بیش تر از افراد با نژاد آفریقای و آمریکایی است.
درمان پوکی استخوان با دارو
اگر برای درمان پوکی استخوان به پزشک مراجعه کنید، داروهای بیس فسفوناتها برای شما تجویز میکند. از جمله این داروها:
- قرص ریزدرونات
- قرص آلندرونیت
- آمپول ایباندرونات
- ذنوزومات
- آمپول زولدرونیک اسید
پیشگیری پوکی استخوان و درمان پوکی استخوان با تغییر در سبک زندگی
اقداماتی وجود دارد که احتمال ابتلا به این بیماری را کاهش میدهد و شما نیز برای پیشگیری از پوکی استخوان، میتوانید آنها را انجام دهید:
- عدم مصرف سیگار و الکل: این دو میتواند خطر ابتلا به پوکی استخوان را افزایش دهد.
- رژیم غذایی سالم: با مصرف سبزیجات و خوراکیهای مغذی میتوانید از این بیماری فاصله بگیرید. زیاده رویی در مصرف شکر، قهوه، نوشابه،پروتئینهای حیوانی و غذاهای شور، باعث افزایش خطر ابتلا به آن میشود.
- مصرف کلسیم: هرچقدر که در سه دهه اول زندگی کلسیم مصرف کنید، تراکم استخوانها بیشتر افزایش پیدا میکند. مصرف کلسیم بعد از سن ۳۰ سالگی باز هم تاثیر دارد ولی اهمیت آن در قبل از ۳۰ سالگی بیشتر است. پس رژیم درمانی در این زمینه بسیار موثر است.
- انجام ورزش و هرگونه فعالیت بدنی: انجام فعالیت باعث شکل گیری استخوان میشود. برخی فعالیت ها مثل دویدن، وزنه برداری، راه رفتن و رقصیدن تاثیر بیشتری دارند.
- عدم مصرف برخی داروها: داروهایی مثل فنوباربیتال، کاربامازپین، داروهای ضد تشنج، ضد افسردگی، شربت آلومینیوم ام جی اس که برای درمان سوزش معده تجویز میشود، دگزامتازون، کورتن و داروهای ضد سرطان می تواند منجر به این بیماری شود.
علائم پوکی استخوان
پوکی استخوان باعث شکننده شدن استخوانها میشود و این روند تاجایی پیش میرود که فشار هایی مثل سرفه کردن یا خم شدن باعث شکستگی می شود. در ابتدا هیچ نشانهای برای پوکی استخوان وجود ندارد ولی اگر استحوانهای شما تا حد زیادی ضعیف شده باشد ممکن است با علائمی مواجه شوید که در ادامه ذکر شدهاست:
- شکستگی استخوان با کوچک ترین ضربه
- کمردرد
- کاهش قامت و ایجاد خمیدگی
درمان پوکی استخوان در طب سنتی
در طب سنتی توصیههای برای درمان این مشکل که تعدادی از آنها را بازگو میکنیم:
- مصرف روزی ۲۱ مویز به صورت ناشتا
- ترکیب شیر و عسل
- مصرف روزانه یک استکان عرق گیاه (مخلصه)
- مصرف سنجد پودر شده
- مصرف پاچه گوسفند و قلم گاو
- شیره انگور و ارده را در صبحانهها میل کنید.
- روزانه یک استکان ریشه زرشک را بجوشانید و مصرف کنید.
- روزانه ۷ عدد بادام درختی مصرف کنید.
پوکی استخوان در زنان یائسه
یائسگی زودرس میتواند احتمال ابتلا به پوکی استخوان را افزایش دهد. در دوران یائسگی مواد معدنی به خصوص کلسیم از بین میرود. تودههای استخوانی در سن ۳۰ سالگی در ایدهآل ترین حالت خود هستند، به مرور زمان با افزایش سن تودههای استخوانی تحلیل میرود ولی در دوران یائسگی بین مدت زمان ۵ الی ۱۰ سال حدود ۳۰ درصد از آن بین میرود.
سخن پایانی
با تشخیص و درمان زودهنگام پوکی استخوان میتوان از پیشرفت آن جلوگیری کرد. در این مقاله از ویکی درمان سعی شد تا عوامل موثر در جهت خنثی کردن، این بیماری، ذکر شود. اگر به این بیماری مبتلا شدید، برای درمان و توقف رشد آن، حتما به پزشک مراجعه کنید. نهایت تشکر را از شما همراهان گرامی داریم که تا انتهای این مقاله با ویکی درمان همراه بودید.