پاپ اسمیر و تشخیص سرطان دهانه رحم

۰
(۰)

پاپ اسمیر آزمایشی است برای بانوان که برای تشخیص سرطان دهانه رحم است. در این آزمایش سلول ها از دهانه رحم جمع می شوند. با این آزمایش می توان از تغییرات دهانه رحم مطلع شوید و اگر احتمال ابتلا به سرطان دهانه رحم وجود دارد، زمان بیشتری برای درمان فراهم کرد. تشخیص سریع این سلول ها به فرایند درمان آن بسیار کمک می کند.

آزمایش پاپ اسمیر

مطلب پیشنهادی: معرفی بهترین دکتر زنان در تهران

آزمایش پاپ اسمیر از طریق معاینه لگن است. در خانم های بالای ۳۰ سال امکان دارد با آزمایش ویروس پاپیلوی انسانی (HPV) انجام بشود. به طور کلی دو آزمایش است که می تواند از وقوع سرطان دهانه رحم جلوگیری و شرایط درمان را بهبود بخشد:

پاپ اسمیر و آزمایش HPV

سنین آزمایش پاپ اسمیر

اغلب پزشکان توصیه می کنند از سنی که ارتباط جنسی شکل می گیرد، بهتر است تست را انجام دهند؛ اما معمولاَ سن ۲۱ سالگی برای انجام این آزمایش مناسب است. البته امکان دارد بعد از این سن انجام آن با توجه به سوابق فامیلی و خانوادگی برای بیماری های وخیم سالانه صورت بگیرد.

از سن ۶۵ تا ۷۰ سالگی در صورت عدم سابقه بیماری در این زمینه در طی ۱۰ سال گذشته و به شرط آن که فرد دچار خطر نبوده باشد، با نظر پزشک متخصص انجام آزمایش لازم نخواهد بود.

با توجه به بدن خانم ها بر اساس وجود و عدم وجود بیماری های دیگر مانند: ایدز، بیماری های مقاربتی، استفاده از الکل، سیگار و یا هر دخانیات دیگری، تعداد زایمان های قبلی، داشتن سابقه HPV و استفاده از انواع قرص ضد بارداری و در صورت داشتن سوابق کاملا نرمال از نظر پزشکان توصیه می شود، هر ۳ سال یکبار این تست را البته با مشورت پزشک خود انجام دهید.

برای بانوانی هم که به تازگی و برای اولین بار از قرص های جلوگیری استفاده می کنند، توصیه می شود این تست را انجام دهند.

طریقه انجام تست پاپ اسمیر

تست پاپ اسمیر در واقع بدخیم بودن و یا نبودن گردنه رحم را معاینه می کند. پس برای معاینه رحم، تخمدانها و واژن از نظر بیماری ها معاینه لگنی و واژینالی لازم است. وسیله مورد استفاده برای معاینه و انجام تست اسپکولوم مناسب بدون استفاده از لوبریکانت به صورت مرطوب شده با آب گرم و اسپاچول چوبی و برس مخصوص نمونه برداری اندوسرویکال است.

سنین انجام آزمایش پاپ اسمیر

مطلب پیشنهادی: ۱۰ علت نازایی در زنان

فیکساتور مورد نیاز تیت پاپ اسمیر اتانول ۹۵ درصد و یا مخلوطی از اتر و اتانول است که به صورت اسپری بر روی نمونه لام خشک شده از فاصله مناسب انجام می شود.

سرطان گردنه رحم و HPV

بیش از صد نوع ویروس HPV وجود دارد که طبق تحقیقات ۱۴ نوع آنها از نوع سرطان زا هستند که اغلب به آنها HIGH RISK گفته می شود. HPV از طریق رابطه جنسی و هرگونه تماس جنسی منتقل و معمولا بعد از زمان کوتاهی از تماس مبتلا می شوند.

سرطان دهانه رحم با عفونت اکتسابی با نوع خاصی از ویروس HPV همراه است. دلایل مشخصی برای مرتبط بودن ویروس HPV با سرطان های مقعد، تناسلی خارجی زنان، واژن، آلت تناسلی مردان و حلق وجود ندارد و نظریه ای در این مورد نیست. سرطان دهانه رحم یکی از مهمترین و شایع ترین سرطان هاست که رتبه دوم سرطان زنان را به خود اختصاص داده است که روز به روز افزایش پیدا می کند.

زمان توقف آزمایش پاپ اسمیر

بعد از برداشتن رحم، اگر عمل برداشت رحم به غیر از علت سرطان فیبروم باشد، پایان پاپ اسمیر توسط پزشک متخصص اعلام می شود. اما اگر در آوردن رحم به علت دیگری مانند سرطان و یا ضایعاتی قبل سرطان دهانه رحم باشد، تست پاپ اسمیر ادامه دار خواهد بود.

همچنین در صورت وجود سن بالا اگر غربالگری که انجام شده طبیعی و غیر سرطانی باشد، پزشکان توصیه می کنند که در سن ۶۵ سالگی پاپ اسمیر متوقف شود.

موارد خطرناک پاپ اسمیر

موارد خطرناک پاپ اسمیر

  • معتادها و خانم های سیگاری
  • بانوانی که شریک های جنسی متعددی دارند.
  • افرادی که مبتلا به ایدز و یا بیماری های مقاربتی هستند.
  • افرادی که دارای زگیل تناسلی در ناحیه خارج تناسلی خود و شریک جنسیشان هستند
  • خانم هایی که از قرص جلوگیری در دراز مدت مصرف کردند.
  • افرادی که دارای سیستم ایمنی صعیف هستند و یا تحت درمان و مصرف ضغیف کننده سیستم ایمنی هستند.
  • خانم هایی که سابقه زایمان متعدد دارند

در دوران بارداری برای انجام پاپ اسمیر منعی وجود ندارد فقط باید به صورت کاملا محافظت شده و با ایمنی بالا انجام شود. از دو روز قبل از انجام پاپ اسمیر بهتر است از داروهای واژینال برای جلوگیری از بارداری استفاده نکرده باشید و همچنین از یک یا دو روز قبل از آمیزش جنسی خودداری کرده باشید.

زمانی که ترشحات زیادی و یا عفونت به صورت واضح وجود داشته باشد بهتر است از انجام پاپ اسمیر خودداری شود و علت و درمان التهاب شناسایی و انجام شود و بعد از درمان آن اقدام به انجام تست کنید.

پیشگیری از سرطان دهانه رحم

برای پیشگیری سه راه حل وجود دارد:

  • پیشگیری اولیه: واکسیناسیون بر علیه HPV
  • پیشگیری مرحله دوم: غربالگری درمان ضایعات پیش سرطانی
  • پیشگیری مرحله سوم: تشخیص و درمان مهاجم سرطان دهانه رحم

در صورت داشتن علائمی مانند ترشحات غیر معمول واژن، خونریزی و یا لکه بینی غیر از دوره قاعدگی، احساس درد و خونریزی بعد از ارتباط جنسی سریعا به پزشک مراجعه کنید. بهتر است برای هر نتیجه گیری و تصمیم گیری با پزشک متخصص خود مشورت کنید و مراقبت ها و آزمایشات لازم را انجام دهید.

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین رای ۰ / ۵. تعداد رای: ۰

هنوز رای ثبت نشده است.

الهام کریمی

الهام کریمی هستم. دانشجوی پزشکی، زنان و زایمان. تلاش میکنم شما را با محتواهای صحیح و به روز در زمینه آشنا کنم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *