هفته بیست و چهارم بارداری + اندازه جنین در هفته ۲۴ بارداری
هفته بیست و چهارم بارداری یعنی شما در ماه ششم بارداری خود هستید. در این هفته شما تغییرات زیادی را در بدن و رحم خود دارید. در هفته ۲۴ بارداری نوزاد در رحم شما کارهای عجیبی می کند. صورت جنین تکمیل شده است و او در حال کشف حالت های گوناگون آن است. اگر مادران قادر بودند علاقه داشتند در شکم خود دوربینی باشد تا از تمام رفتارهای فرزندشان فیلم بگیرد.
هفته بیست و چهارم بارداری به هفته زنده ماندن معروف است. اگر در هفته ۲۴ بارداری جنین به دنیا بیاید به دلیل رشد کافی و تشکیل ریه او مشکلی برای زنده ماندنش وجود ندارد البته تحت مراقبت های ویژه باید باشد.
مطلب پیشنهادی: همه چیز در مورد درمان آکنه در دوران بارداری
تغییرات هفته بیست و چهارم بارداری
در هفته بیست و چهارم بارداری رحم شما چند سانتی متر بالای ناف قرار دارد. رحم کاملا اندازه یک توپ فوتبال است.
در هفته بیست و چهارم بارداری به دلیل بزرگ شدن شکم شما احساس کشش و فشار را بر روی شکم دارید و به علت بزرگ شدن بافت سینه ها برای دوره شیردهی در بسیاری از مواقع حس خارش و سوزش را در پوست شکم و سینه های خود دارید. ترک های پوستی یا استرچ مارک بر روی شکم و سینه ها بیش از پیش نمایان است. برای کاهش خارش و سوزش از کرم ها و روغن های مرطوب کننده استفاده کنید.
در هفته ۲۴ بارداری عارضه ای به نام چشمان خشک وجود دارد. به این صورت که چشمان شما به نور حساس شده و حس خشکی چشم انگار چیزی در چشمان شما رفته است. با مشورت پزشک برای حل این موضوع از قطره اشک مصنوعی استفاده کنید تا چشمانتان مرطوب شوند.
در هفته بیست و چهارم بارداری باید میزان گلوکز بدن را کنترل کنید تا دچار دیابت بارداری نشوید، معمولا پزشکان در هفته بیست و چهارم بارداری آزمایش غربالگری گلوکز (GCT) از مادران می خواهند.
دیابت دوران بارداری موضوعی مهم است. در صورت داشتن دیابت بارداری زایمان طبیعی سخت و تقریبا غیر ممکن می شود به این علت که فرزند شما چاق شده و این چاقی در اندام های فوقانی بیشتر است پس مجبور به سزارین می شوید.
در صورت داشتن دیابت بارداری فرزند شما در زمان تولد قند خون پایینی دارد. در هفته ۲۴ بارداری شما درد لگن، درد عضلانی، سرگیجه، پا درد و خستگی دارید. سرگیجه و خستگی از کم خونی و یا فشار پایین است. در هفته بیست و چهارم بارداری سعی کنید از ایستادن های طولانی مدت پرهیز کنید و وعده های غذایی مقوی و منظم داشته باشید.
مطلب پیشنهادی: ۰ تا ۱۰۰ تغییر میل جنسی در بارداری
در هفته ۲۴ بارداری معمولا مادران بواسیر را تجربه می کنند. وجود بواسیر مربوط به تورم رگ های مقعد است دقیقا مانند رگ های پا که به دلیل تجمع خون دچار درد می شوند.
معمولا گفته می شود مادرانی که از سوزش سردل خود شکایت دارند فرزندان بی مو و کچل نخواهند داشت، دلیل این سوزش وجود موی سر جنین است.
در صورت کاهش حجم غذای خود و مصرف وعده های غذایی منظم به این سوزش می توانید کمک کنید.
در هفته بیست و چهارم بارداری اغلب هورمون هایی ترشح می شود که باعث یبوست است و ادرار کردن برای شما سخت است و به علت فشار به رگ های مقعد امکان درد و سوزش و خارش وجود دارد، همچنین امکان دارد قطره های خون مشاهده کنید. برای رفع این موضوع با پزشک خود مشورت کنید و در صورت نیاز از کرم هموروئید استفاده کنید.
تغییرات جنین در هفته بیست و چهارم بارداری
فرزند شما در هفته ۲۴ بارداری به اندازه ۳۰ سانتی متر رسیده وزنش ۱۰۰ گرم افزایش پیدا کرده است و به وزن ۶۰۰ گرم رسیده است.
در هفته بیست و چهارم بارداری شما حرکت های جنین را به راحتی حس می کنید. فرزندتان روز به روز در حال رشد است و به علت تشکیل بافت چربی آماده برای وزن گیری بیشتر است.
در هفته ۲۴ بارداری مغز جنین در حال رشد کردن است و اجزای بدنش در حال تکامل است.
دستگاه تنفسی جنین در حال تکامل است و ریه در حال تولید سورفاکتانت است تا ریه کیسه هوایی به نام آلوئویی را باز نگه دارد.
در هفته بیست و چهارم بارداری گوش های جنین به صداهای بیرون شکم مادر حساس است و به راحتی صدای مادر را تشخیص می دهد.
در هفته ۲۴ بارداری جنین در رحم شروع به نفس کشیدن می کند و کم کم فعالیت های کامل خود را شروع می کند.
علائم هفته بیست و چهارم بارداری
در هفته ۲۴ بارداری معمولا علائم کمتر و نرمال تر شده است اما علائم زیر امکان دارد وجود داشته باشد:
- بی حسی دست و پاها یا سندرم تونل کارپ
- تغییر رنگدانه ها و ایجاد خال و لک بر روی پوست
- درد رگ سیاتیک
- تاری دید و خشکی چشم ها
- قرمزی کف دستان
- ترک پوستی و خارش پوست
- تولید آغوز کم سینه ها
- انقباضات برکستون هیکس یا زایمان کاذب گاهاَ
- التهاب و خونریزی لثه ها
- اسهال و یبوست
- کمر درد
- تپش قلب
- زیاد شدن اشتها
- ترشحات واژینال
مراقبت های هفته بیست و چهارم بارداری
در هفته بیست و چهارم بارداری پیاده روی و ورزش های بارداری خود را به صورت منظم انجام دهید. تمرینات ورزشی لگن خود را برای زایمانی راحت تر انجام دهید.
سعی کنید به صورت روزانه دوش بگیرید تا به کم کردن دمای بدنتان و ورم دست و پاها کمک کنید. در بعضی از مادران فراموش کاری و حواس پرتی دیده می شود که آن مربوط به هورمون های بارداری است.
در هفته ۲۴ بارداری باید اطلاعات کاملی از زایمان زودرس داشته باشید و علائم آن را بشناسید. علائم آن اعم است از:
- انقباضات رحمی به صورتی که بیشتر از ۴ بار در ساعت باشد.
- افزایش ترشحات واژن به صورت آبکی، صورتی و خونی
- لکه بینی با خونریزی
- فشار زیاد به لگن و احساس پایین آمدن جنین به سمت لگن
- کمر درد زیاد
سعی کنید استرس و نگرانی را با پر کردن ساعات خود با مدیتیشن، پیاده روی، مطالعه کتاب، یوگا و معاشرت با اطرافیان خود از بین ببرید.
در کلاس های آمادگی زایمان شرکت کنید این کلاس ها آمادگی های لازم برای زایمان زودرس را به شما آموزش می دهد و استرس را از شما دور می کند. دید مادرانی با وضعیت مشابه خودتان به آرامش ذهنی شما کمک خواهد کرد.