مکیدن انگشت در کودکان یا پستانک به وسیله کودکان، امری عادی و متداول بوده و در میان کودکان بسیار طبیعی است. این عادت رایج، در بسیاری از کودکان در سنین اولیه تا اواخر چهار سالگی ادامه دارد.
زمانی که کودکان به سنین ۶ تا ۷ سالگی میرسند و شروع به از دست دادن دندانهای خود میکنند، باید به این نکته توجه داشته باشید که کودک از مکیدن انگشت خود خودداری کند. چرا که این عادات موجب میشود سقف دهان او بدشکل شده و در مواردی نیز، فک بالا و پایین جابهجا شده و ایراداتی در تکلم کودک ایجاد شود.
چرا مکیدن انگشت توسط کودکان رایج است؟
ممکن است شما هم مانند خیلی از والدین دیگر، از مکیدنانگشت یا پستانک توسط کودک دلبندتان نگران باشید! اولین چیزی که ممکن است ذهن شما را به خود درگیر کند، این است که مکیدن انگشت توسط کودک در چه سنی باید پایان یابد و یا اینکه اگر این عادت بخواهد تا طولانی مدت همراه کودک شما باشد چه باید کرد؟
اولین نکتهای که باید مدنظر قرار دهید این است که بدانید مکیدن انگشتان توسط کودکان و نوزادان، امری طبیعی و تا حدودی غیرارادی است. نوزادان از زمان جنینی و حضور در رحم مادر، به مکیدن انگشت شست و یا سایر انگشتان میپردازند.
مکیدنانگشت توسط آنها، باعث احساس خوشحالی و شادی در کودکان شده و این کار به آنها کمک میکند در خصوص دنیای اطراف خود بیشتر یاد بگیرند.
مکیدنانگشت همچنین، به کودک احساس امنیت داده و در زمانی که وارد فضایی میشود که افراد غریبه حضور داشته و پدر و مادرش نیز حضور ندارند، کودک برای بازگرداندن امنیت به خود، اقدام به این عمل میکند.
به دلیل ایجاد حس ریلکسی و امنیت در کودک، مکیدن انگشت در به خواب رفتن کودکان نیز نقش موثری دارد که عموما کودکان در زمانی که میخواهند به خواب بروند نیز، مکیدن انگشت را تجربه میکنند.
عوارض مکیدن انگشت
مکیدن انگشت عادتی است که اصولا در زمان کوتاهی در اکثر کودکان بوجود میآید؛ اما اگر این حالت تبدیل به عادت شود، میتواند در طولانی مدت، باعث ایجاد عوارضی در کودک شود.
یکی از این عوارض، فاصله افتادن میان دندانهای جلویی کودک و ماندگاری این عارضه برای همیشه خواهد شد. مکیدن افراطی انگشت در کودکان همچنین موجب عفونت در گوش میانی شده و به دلیل بهم خوردن چیدمان دندانها، در نوع گفتار کودک تاثیر گذار بوده و موجب نوک زبانی حرف زدن کودک میشود.
پیشنهاد مطالعه: نشانه های کمبود ویتامین ب در کودکان
مکیدن انگشت توسط نوزاد نشانه چیست؟
نوزادان بسیاری در بدو تولد، انگشت خود را میمکند؛ چرا که این عمل کاملا غریزی بوده و طبق گفتمان آکادمی نوزادان در آمریکا، تمامی نوزادان با میل زیاد نسبت به مکیدن انگشت متولد میشوند، این عمل از نظر محققان در نوزادان بسیار مفید بوده و موجب نحوه صحیح شیر خوردن از سینه مادر میشود.
همچنین این عمل در نوزادان موجب آرامش شده و زمانی که به شیر احتیاجی نداشته باشند نیز عموما این عمل را انجام میدهند. ممکن است برخی از نوزادان نیز، برای جایگزینی زمانی که از شیر تغذیه نمیکنند، به مکیدن پستانک احتیاج پیدا کنند.
چگونه کودک را از عادت مکیدن انگشت ترک دهیم؟
مکیدنانگشت توسط کودک، همان تاثیرات مخرب و منفی را روی کودک میگذارد که مکیدن پستانک روی او خواهد داشت. اما به دلیل اینکه پستانک یک شی خارجی محسوب میشود، راحتتر میتوان کودک را از مکیدن آن منع کرد.
اکثر کودکان در سینین ۲ تا ۴ سالگی، از عادت مکیدنانگشت دست میکشند و تکرار این عمل مانند عمل نقاشی کودکان روی دیوار ، در طی افزایش سن او، کمرنگتر میشود. در نتیجه در اغلب اوقات، نیاز به اعمال رفتاری از جانب شما برای ترک این عادت نیست.
با افزایش سن کودک، اکثر آنان با مواجه شدن رفتار هم سالان خود، دست از مکیدنانگشت میکشند. اما عدهی محدودی از آنان نیز، حتی تا بعد از سنین چهار سالگی نیز، به روند خود ادامه میدهند که در این صورت والدین موظفند، بدون اعمال فشار بر روی کودک، او را از ادامه این کار منع کنند.
همچنین میتوانید، برای ترک دادن کودک از این عادت، راههای زیر را نیز امتحان کنید.
- با تشویق کردن کودک به ادامه ندادن به مکیدن انگشت، او را در این راه همراهی کنید.
- کودکان در صورت احساس ناامنی، اقدام به مکیدن انگشت میکنند، میتوانید با ایجاد فضایی آرام و جویا شدن علل اضطراب او، از این اقدام کودک جلوگیری کنید.
- در زمانی که کودک در شرایط عادی اقدام به مکیدن انگشت میکند، میتوانید این موضوع را به آرامی به او یادآوری کنید.
- برای تشویق کودک به انجام ندادن این عمل، میتوانید برای او هدیههای موردعلاقهاش را در نظر بگیرید.
اگر تمامی این روشها را امتحان کردید اما جوابگو نبود، میتوانید در مواقعی که کودک میخواهد به خواب رود، انگشت او را با تکهای پارچه بسته و یا از یک دستکش مخصوص استفاده کنید.
در صورت نیاز میتوانید به یک دندانپزشک اطفال مراجعه کرده و وسیلههای مخصوص برای ترک این عادت را از او درخواست کنید.
کلام پایانی
مکیدن انگشت در کودکان، امری غریزی و عادی بوده و موجب میشود کودک بواسطه این عمل، احساس آرامش و امنیت خاصی را تجربه کند. اما ادامه دادن این فرآیند توسط او، ممکن است عوارض خطرناکی و دائمی مانند فاصله افتاده میان دندانها و کوتاه شدن سقف دهان را در بر داشته باشد. در این مطلب از ویکی درمان، به چگونگی درمان مکیدن انگشت در کودکان اشاره کردیم.
آیا مکیدن انگشت توسط کودک موجب بدفرمی دندانها میشود؟
اگر این عمل در طولانی مدت ادامه پیدا کند موجب بدفرمی فک و فاصله افتادن میان دندانهای جلو خواهد شد.
دندانپزشک برای جلوگیری از مکیدنانگشت توسط کودک چه اقدامی انجام خواهد داد؟
دندانپزشک با ارائه دستکشی مخصوص برای کودک، مانع مکیدنانگشت توسط او می شودو.