تا به حال هیچکس همهی عوارض بوتاکس را به شما نگفته است. اولین تزریق بوتاکس به ۵۰ سال پیش برمیگردد و تزریق بوتاکس خیلی جدید نیست، اما در ۱۰ سال گذشته باتوجه به استقبال مردم در سراسر جهان باعث شده که به سرعت گسترش پیدا کند. بوتاکس به طور کلی یک روش درمانی است و از یک ماده سمی به نام بوتولونیوم ساخته می شود.
مطلب پیشنهادی: معرفی بهترین دکتر بوتاکس
اگرچه بوتاکس ورژن ضعیف شدهی این سم است اما اگر مقدار تزریقی آن کم یا زیاد باشد و همچنین در جای مناسب تزریق نشود، میتواند بسیار خطرناک باشد. همان طور که اکثر خدمات زیبایی عوارض جانبی خاص خود را دارند، بوتاکس هم اگر توسط پزشک متخصص در نقاط درست تزریق نشود عوارضی برجای میگذارد که تا اخر عمر همراه شما خواهد بود.
سعی داریم در این مقاله همهی عوارض ناشی از تزریق ژل و بوتاکس و راه های درمان آن را بیان کنیم.
عوارض کلی و عمومی بوتاکس
رعایت مراقبت های بعد از بوتاکس میزان عوارض را بسیار پایین میاورد. با این حال برخی از عوارض بوتاکس به شرح زیر میباشد.
قرمزی و ورم
قرمزی یا ورم در محل تزریق بوتاکس یکی واکنش های معمولی بدن است و به مقدار تزریق، سرعت تزریق، اندازهی سوزن و موارد بهداشتی حین تزریق بستگی دارد. مقدار قرمزی و تورم در تزریق بوتاکس اغلب خیلی خفیف میباشد و در موارد نادر محل تزریق بسیار ورم کرده و قرمز است. برای رفع این مشکل میتوانید به مدت ۳ روز روزانه ۲ ساعت یک کمپرس یخ را در محل آسیب دیده قراردهید.
سردرد
یکی از شایعترین عوارض بعد از بوتاکس سردرد است، معمولا برای افرادی پیش میآید که اولین تجربهی بوتاکس خود را دارند. این سردردها ممکن است فقط چند ساعت و در مواردی تا حدود یک هفته طول بکشد. برای درمان این مدل سردردها میتوانید از قرصهای مسکن مثل استامینوفن و ایبوپروفن استفاده کنید ولی اگر از دسته افرادی هستید که سردردهای میگرنی دارید برای مصرف دارو حتما با پزشک خود مشورت کنید.
حالت تهوع
تقریبا ۱۵ درصد از افراد بعد از تزریق بوتاکس دچار حالت تهوع و گرفتگی ناحیهی شکمی میشوند اما نگران نباشید بسیار بستگی به سیستم ایمنی بدن افراد دارد و ممکن است بهبود آن تا حد اکثر ۳ روز طول بکشد. میتوانید برای درمان سریع تر از قرص های بدون نسخه مثل هیدروکسی زین استفاده کنید.
کبودی
اگر عروق خونی و محل دقیق تزریق از قبل به طور دقیق شناسایی و مشخص نشود ممکن است هنگام تزریق بوتاکس عروق خونی سوراخ شود و باعث کبودی شود.
- برای پیشگیری از کبودی تا یک هفته قبل از تزریق از داروهایی مثل اسپرین و ژلوفن استفاده نکنید.
- سعی کنید هنگام تزریق ژل در حالت نشته و ریلکس باشید.
- در مورد نواحی اطراف چشم و سایر بخشهای مستعد عروق خونی حتما پیش از تزریق شناسایی شوند.
- پزشک با فشار دادن انگشت خود بر محل تزریق (بدون ماساژ دادن) میتواند احتمال کبودی را کاهش دهد.
یبوست
یبوست هم یکی از عوارض بوتاکس است که فقط در ۲ درصد از مراجعه کنندگان دیده شده و راه های درمان آن بسیار معمولی ساده است:
- نوشیدن دمنوش زنجبیل
- استفاده از میوه های با فیبر فراوان
- مصرف سنجد
- استفاده از مکمل هل های فیر دار با مشورت پزشک
خشکی دهان
واکنشهای کولینرژیک یا خشکی دهان از جمله عوارض بوتاکس هستند که، معمولاً به حالت های احساس خشکی یا چسبندگی دهان، غلیظ یا سفت شدن بزاق دهان، احساس خشکی یا گرفتگی گلو و مشکل در بلع نمایان می شود. این عوارض بیشتر در صورت استفاده از فرآوردههایی مشاهده میشود که از سم بوتولونیوم نوع B ساخته شدهاند که نسبت به نوع A عوارض بیشتری دارند و خوردن و آشامیدن را برای شما کمی دشوار میکند. این علائم حداکثرتا ۳ روز وجود دارند و میتوانید از مایعات فراوان و دمنوش ها برای رفع خشکی دهان استفاده کنید.
عوارض بوتاکس در محل تزریق
عوارض بوتاکس در محل تزریق بیشتر به علت کم یا زیاد شدن مقدار دوز ژل بوتاکس یا عدم شناسایی دقیق محل تزریق است. به طور کلی با افزایش متقاضیان تزریق بوتاکس در ناحیهی صورت برای زیبایی و درمان میگرن تکنیکها و دستورالعملهای تزریق بوتاکس در این نواحی تا حد زیادی بهینه سازی شدهاند.
عوارض بوتاکس در تزریقات بین دو ابرو
افتادگی پلک
افتادگی پلک به دلیل تزریق نادرست بر عضلهی بالا برندهی پلک فوقانی اتفاق میافتد. این عارضه ممکن است ۲تا۴ روز بعد از تزریق پیش بیاید و طول درمان آن بش از ۳ هفته طول می خواهد کشید. برای جلوگیری از این عارضه میتوانید به نکات زیر توجه کنید:
- بعد از تزریق بوتاکس از مالش محل تزریق خودداری کنید.
- پزشک باید محلول بوتاکس را در مقادیر کم و به آرامی تزریق کند.
- بعد از تزریق بهتر است عضلات هدف را به کار بگیرید و تمرین کنید زیرا باعث جذب سریع تر بوتاکس می شود.
احتمال افتادگی پلک برای این افراد بیشتر است:
- کسانی که سابقهی آسیب یا جراحی در آن ناحیه داشتهاند.
- افراد کهن سال
- کسانی که به طور ژنتیکی عضلهی بالابرندهی پلک ضعیفی دارند.
تورم بافت لنفاوی ابرو و پلک مجاور
احتمال این عارضه اکثراً برای افرادی که پف صبحگاهی زیر چشم و یا سابقهی زخم در محل تزریق دارند وجود دارد.
عوارض بوتاکس در تزریقات ابرو و پیشانی
افتادگی ابرو
عضله پیشانی که در علم پزشکی فروتنالیس نام دارد یک عضله ی عریض و بسیار حساس است که اگر مقدار تزریق بوتاکس بیش از اندازه باشد باعث افتادگی ابروها و پلک ها می شود. این عارضه به دلیل کم تجربگی و عدم شناخت محل تزریق توسط پزشک اتفاق می افتد و بعد از ۲ تا ۴ هفته کاملا از بین می رود و تاثیری روی بینایی شما نخواهد گذاشت.
چهره بیاحساس
چهره بیاحساس یا (apathetic face) یکی از عوارض بوتاکس است که به دلیل تزریق دوزهای بیش از حد اتفاق میافتد. تزریق بیش از حد بوتاکس باعث می شود که عضله های صورت فلج شوند و فرد نتواند به درستی عضله های صورت خود را برای ابراز احساسات مثل اخم و لبخند را نشان دهد.
عوارض بوتاکس در تزریقات پلک
شل شدن پلک پایین
به خطوطی که حد فاصل گوشه خارجی چشم و شقیقه ایجاد میشود خطوط پنجه یا پاکلاغی اطراف چشم گفته میشود. عضلهی دور چشم شما که مسئول ایجاد خطوط پاکلاغی است، گاهی در زمان تزریق بیش از حد بوتاکس دچار فلجی کامل میشود و باعث افتادگی زیر چشم میشود. اگر فلجی خفیف باشد میتوانید با ماساژ عضله های اطراف چشم مایعات اضافی را از این ناحیه خارج کنید.
در صورت فلج شدن کامل عضله، مایعات اضافی تخلیه نمیشوند و زیر چشم ورم میکند. این وقایع همچنین باعث پف کردن صبحگاهی زیر چشم و چین و چروکهای پلک تحتانی نیز میشود.