راه های مختلفی برای مدیریت وزن وجود دارد؛ مانند عملهای لاغری موضعی یا رژیم لاغری سالم. اما کدام یک برای سلامتی طولانی مدت ما بهتر است؟ رایجترین راهها برای مدیریت اضافه وزن عبارتند از: رژیم غذایی، ورزش، داروهای کاهش وزن و جراحی لاغری.
افرادی که قصد تناسب اندام و لاغری دارند، بسته به اینکه کدام گزینه برای آنها مناسب است، ممکن است یکی یا ترکیبی از این درمان ها را با توجه به تشخیص پزشک انتخاب کنند.
آیا واجد شرایط عملهای لاغری هستید؟
چاقی یک اصطلاح پزشکی برای یک بیماری مزمن است که سلامت شما را تهدید میکند و نیاز به مدیریت طولانیمدت دارد. چندین دارو، دستگاه و جراحی برای کمک به کاهش وزن وجود دارد. جراحی کاهش وزن که جراحی چاقی یا جراحی متابولیک نیز نامیده میشود، به عملهایی اشاره دارد که با تغییر سیستم گوارش و یا اشتها، به کاهش وزن کمک میکنند.
شما ممکن است کاندیدای جراحی کاهش وزن باشید اگر:
- چاق هستید (با شاخص توده بدنی ۳۰ یا بالاتر) و یک وضعیت سلامتی مرتبط با وزن مانند دیابت نوع ۲ با قند خون کنترلنشده با وجود بهترین درمانها دارید؛
- BMI شما بالاتر از ۳۵ است، حتی اگر سایر شرایط مرتبط با وزن را نداشته باشید؛
- آماده پذیرش و عادت به سبک جدید غذا خوردن بعد از جراحی هستید؛
- متعهد به ایجاد تغییرات در سبک زندگی برای کاهش وزن هستید.
جراحی چاقی معمولا فقط برای بزرگسالان انجام میشود. به طور کلی برای نوجوانان توصیه نمیشود، مگر اینکه بسیار چاق (با BMI حداقل ۳۵) و دارای یک وضعیت پزشکی مرتبط با وزن باشند.
هم ورزش و رژیم لاغری و هم جراحی معده پتانسیل کاهش وزن قابل توجهی دارند. با این حال، اگر فقط به دنبال کاهش اندکی وزن هستید، رژیم غذایی و ورزش ممکن است منطقیتر باشد.
از طرف دیگر، اگر میدانید که میخواهید تغییرات اساسی ایجاد کنید، جراحی معده میتواند موثرترین روش باشد. با این حال در نهایت پزشک متخصص جراحی لاغری باید بر اساس شرایط بدنی شما بهترین روش را به شما پیشنهاد دهد.
انواع عمل لاغری
روشهای جراحی متعددی برای کاهش وزن وجود دارد که برخی از آنها برگشتپذیر و برخی برگشتناپذیر هستند:
بوتاکس معده
بوتاکس معده یا تزریق سم بوتولینوم A یا BT-A به ماهیچههای داخل معده یک روش کاهش وزن کم تهاجم است. تزریق با استفاده از یک آندوسکوپ انجام میشود، یک لوله انعطافپذیر مجهز به یک سرنگ که از طریق دهان وارد معده میشود.
این دارو ماهیچههای دیواره معده را برای حدود سه ماه بیحرکت میکند و از انقباض آنها جلوگیری میکند. این مساله باعث میشود غذا برای مدت طولانیتری در معده بماند، هضم را کند میکند و به شما کمک میکند سریعتر و برای مدت طولانیتری احساس سیری کنید.
نوار معده (Gastric band)
نوار معده نواری است که در اطراف معده قرار میگیرد و آن را به دو قسمت تقسیم کرده و یک کیسه کوچک به سمت بالا ایجاد میکند.
برای پر کردن این کیسه کوچک غذای کمتری لازم است، بنابراین قبل از اینکه احساس سیری کنید از غذا خوردن دست خواهید کشید.
بای پس معده (Gastric bypass)
طی این عمل جراح لاغری مسیر عبور مواد غذایی از مری به روده را تغییر داده و کوتاهتر میکند. به همین دلیل به این روش بای پس (میانبر) گفته میشود. در واقع جراح، کاری می کند که حجم معده کاهش یابد و غذای خورده شده بدون اینکه تمام حجم معده را اشغال یا طی کند، مستقیما و به سرعت وارد روده شود.
اسلیو معده (Sleeve gastrectomy)
گاسترکتومی اسلیو عمل جراحی است که قسمت بزرگی از معده برداشته میشود، بنابراین معده شما بسیار کوچکتر از قبل خواهد شد. این عمل قابل بازگشت نیست و حدود ۸۰٪ معده خود را از دست خواهید داد.
جراحیهای کاهش وزن به طور کلی بیخطر هستند. با این حال، تمام جراحیها خطرات خونریزی، عفونت و همچنین خطرات مرتبط با بیهوشی عمومی را به همراه دارند.
کاهش وزن با رژیم لاغری تا چه اندازه موثر است؟
برای لاغری و از دست دادن چربی اضافه بدن، تغییر سبک زندگی روشی اصولی و پایدار است که عوارض جانبی ندارد. البته به شرط آنکه از رژیم لاغری استاندارد در کنار برنامه ورزشی روزانه یا یک وز در میان بهره ببرید.
علاوه بر این، رژیم لاغری سالم مزایای بسیار بیشتری برای سلامتی کلی بدن دارد؛ از جمله:
- مدیریت دیابت
- بهبود سلامت قلب
- کاهش خطر ابتلا به سرطان
- کمک به بهبود هضم
- کمک به تقویت استخوانها و دندانها
- کاهش استرس
- تقویت سیستم ایمنی بدن
- بهبود سلامت پوست
- افزایش طول عمر
- خواب بهتر
رژیم لاغری سریع
رژیم لاغری سریع از بین رژیمهای لاغری، سرعت بالاتری در چربیسوزی دارند و بسیاری از افراد به سمت این نوع برنامههای غذایی گرایش دارند تا در مدت زمان کوتاه حجم زیادی از چربی اضافه بدن را از دست بدهند؛ مانند:
رژیم کتوژنیک
این رژیم بر پایه چربی و پروتئین سالم و مقدار بسیار کم کربوهیدرات است و در مدت زمان کوتاه وزن زیادی را کم میکند. این رژیم اگر زیر نظر متخصص تغذیه و در مدت زمان مشخصشده پیروی شود، میتواند برنامه غذایی خوبی باشد.
رژیمهای بسیار محدودکننده
این نوع برنامههای غذایی معمولا بر پایه یک یا دو ماده غذایی هستند مانند رژیم شیر و خرما، رژیم سم زدایی و دتاکس، رژیم هویج، رژیم سیب زمینی، رژیم لیموناد، رژیم چنگال و… که عوارض بسیار بالایی دارند و موجب سوءتغذیه خواهند شد. یکی از بزرگترین مشکلات این نوع رژیمهای کاهش وزن، بازگشت وزن بعد از مدت زمان کوتاهی است.
رژیم لاغری متعادل
این نوع رژیمها که رژیم لاغری آسانتری هستند، به شما آموزش میدهند که چه مواد غذایی سیرکننده و یا چربیسوزی را به برنامه غذایی خود اضافه کنید؛ مانند بارهنگ، دانه چیا، کینوا، ماست یونانی (یا ماست چکیده)، چای سبز، انواع توت، آجیل، حبوبات، شکلات تلخ، گریپ فروت، قهوه بدون شکر، تخم مرغ، سرکه سیب، فلفل قرمز و سیاه و غذاهایی از این دست. همچنین تحرک روزانه در کنار این نوع برنامه غذایی ضروری است.
مهمترین نکته در رژیم لاغری این است که اگر میخواهید بازگشت وزن نداشته باشید، تمام مواد مغذی بدنتان تامین شود و تناسب اندامتان پایدارتر باشد، بهتر است از یک رژیم لاغری کاملا اصولی و استاندارد پیروی کنید که آهسته و پیوسته کار خودش را انجام دهد. همچنین اضافه کردن ورزش و حتی پیادهروی روزانه میتواند سرعت عمل رژیم کاهش وزن اصولی را افزایش دهد.
/سلب مسئولیت: تحریریهی ویکی درمان در تهیه این محتوای تبلیغاتی نقش نداشته و مسئولیتی در قبال صحت آن ندارد./