علائم سکته مغزی چیست؟ + روش های پیشگیری!

شناختن علائم سکته مغزی که یکی از چهار عامل مرگ و میر در دنیا است، از اهمیت بالایی برخوردار می‌باشد. اگر در ساعات اولیه بتوانیم علائم  را تشخیص دهیم، با استفاده از درمان‌های مناسب می‌توانیم بیمار را از نقص جدی که ممکن است برایش پیش بیاید، نجات دهیم. طبق آمار از هر چهار نفر یک انسان، دچار این نوع سکته می‌شود. بنابراین هر ثانیه آن می‌تواند به حفظ سلامتی فرد کمک کند. در ادامه با ویکی درمان همراه باشید!

سکته مغزی چیست و چگونه رخ می دهد؟

این نوع سکته زمانی رخ می‌دهد که خون رسانی به مغز دچار مشکل شده باشد و این قسمت از مغز نمی‌تواند به درستی و به صورت طبیعی، عملکرد خود را انجام دهد. پاره شدن یا بسته شدن رگ‌های خونرسان مغز، علت این سکته است که با توجه به میزان آسیبی که به این نقطه وارد می‌شود، علائم متفاوتی را نشان می‌دهد. در پی آن اکسیژن رسانی  به بافت مغز به درستی انجام نمی‌شود و نرسیدن اکسیژن به بافت مغز منجر به مردن سلول های مغزی می‌شود.

علائم سکته مغزی

انواع سکته مغزی چیست؟

سکته مغزی باعث اختلال در تکلم، بلع، تعادل و فلج شدن نیمی از بدن و اختلال در درک می‌شود. این نشانه‌ها از عوارض شایع این نوع سکته می‌باشد. انواع آن دارای ۳ حالت می‌باشد که به شرح زیر است:

  • هموراژیک: با نشت خون یا ترکیدن رگ های خونی به دلیل آسیب به رگ‌های خون اتفاق می‌افتد.
  • ایسکمیک:در اثر لخته شدن خون یا پلاک های موجود در خون به دلیل انسداد رگ های خونی، اتفاق می‌افتد.
  • ایسکمیک گذرا: اگر در کمتر از بیست و چهار ساعت، این علائم از بین بروند به آن سکته مغزی TIA یا ایسکمیک گذرا می‌گویند. 

شناخت علائم این بیماری برای کمک به درمان بیمار موثر است و با مشاهده علائم مغزی باید سریعا با اورژانس تماس گرفت. زیرا ممکن است فرد دچار سکته گذرا شده باشد و رسیدگی سریع به آن، مانع از وخامت حال بیمار شود.

شایع ترین علائم سکته مغزی را چیست؟

ضعف و سستی در عضلات صورت، دست و پای یک طرف یا دو طرف بدن، گیجی، مشکل تکلم و اختلال بینایی از جمله از علائم شایع در این نوع سکته است.

سکته مغزی بهمراه خونریزی زمانی رخ می‌دهد که رگ خونی مسئول خونرسانی به مغز، دچار پارگی شود. حدود ۳۰ تا ۵۰ درصد از کسانی که به سکته مغزی بهمراه خونریزی مبتلا می‌شوند، فوت می‌کنند که نشان دهنده خطرناک بودن این نوع سکته است.

سکته مغزی چیست

کاندیدای مبتلا به سکته مغزی چه کسانی هستند؟

لازم است بدانید  فشار خون بالا، آنوریسم یا تضعیف یک نقطه در دیوار عروق، ضربه‌های مغزی، سخت شدن رگ‌ها یا تصلب شرایین که باعث شکننده شدن عروق مغزی می‌شود، مصرف مشروبات الکلی از دلایل این نوع سکته می‌باشد. بیمارانی که از این عارضه خلاص می‌شوند با عوارض طولانی مدت آن دست و پنجه نرم می‌کنند. الیته در این بین افرادی وجود دارند که بعد از از گذشت مدتی، می‌توانند استقلال قبلی خود را به دست آورند. از جمله عواملی که می‌تواند باعث سکته مغزی شود شامل:

  • بیماری قلبی و عروقی
  • کلسترول بالا
  • فشار خون بالا
  • دیابت
  • تنگی عروق
  • مصرف مشروبات الکلی
  • بی تحرکی
  • چاقی
  • مصرف قرص ضد بارداری

بعد از وقوع سکته مغزی باید درمان هایی رخ دهد که این درمان‌ها با در نظر گرفتن شرایط بیمار باعث باز شدن راه تنفسی می‌شود. با انجام سی تی اسکن و تجویز داروهای ترومبولیتیک که باعث انحلال لخته خون می‌شوند، می‌توان به بیمار کمک کرد. درمان با استفاده از ترومبوتیک باعث بهبود سکته مغزی می‌شود. اما باید توجه کرد که در هر شرایطی نباید آن را مصرف کرد، ممکن است باعث افزایش خونریزی شود.

انجام این اقدام تا چهار ساعت بعد از شروع سکته مغزی قابل انجام است. اگر این مدت زمان از بین برود و علت آن ترومبوز (انسداد رگ‌های عروق) باشد، از داروی وارفارین یا آسپرین استفاده می‌شود. اقداماتی که در مرحله بعد باید توسط تیم پزشکی انجا شود، شامل فیزیوتراپی، گفتاردرمانی و کاردرمانی می‌باشد.

پیشگیری از سکته مغزی با دارو

در صورتی که به سکته مغزی ایسکمیک مبتلا شویم، پزشک داروهایی برای کاهش خطر مبتلا شدن دوباره به آن توصیه می‌کند که این موارد را شامل می‌شود:

  • داروهای ضد انعقاد: داروی هپارین در زمان کوتاه می‌تواند از لخته شدن خون جلوگیری کند و آن را کاهش دهد.
  • داروهای ضد پلاک: پلاک‌های که در خون وجود دارند باعث لخته شدن خون می‌شوند. برای اینکه از چسبندگی این سلول ها  جلوگیری شود از داروی ضد پلاک استفاده می‌شود. رایج ترین داروی ضد پلاک (آسپرین) است. در مواردی احتمال دارد ترکیبی از دی پیریدامول و دز پایین آسپرین برای کاهش خطر لخته شدن خون، تجویز شود.

اگر به سکته مغزی گذرا مبتلا شده باشیم، پزشک برای مدت طولانی داروی ضد پلاک پلاویکس و آسپرین را تجویز می‌کنند تا از ابتلای دوباره به آن جلوگیری شود. اگر در مصرف آسپرین مشکلی دارید، پزشک تنها داروی کلوپیدوگرل را تجویز می‌کند. در حال حاضر داروهای جدیدتری برای جلوگیری از سکته مغزی در دسترس قرار گرفته‌است که خطر عوارض کمتری دارند.

سخن پایانی

آگاهی از علائم سکته مغزی می‌تواند به حفظ سلامت فرد مبتلا کمک کند. با توجه به اینکه یکی از چهار عامل مرگ و میر، سکته مغزی است؛ آشنایی با علائم و راه‌های مقابله با آن، بسیار حائز اهمیت می‌باشد. در این مقاله از ویکی درمان سعی کردیم به تمام جوانب آن بپردازیم. اگر در این زمینه سوالی ذهن شما را درگیر کرده، در بخش نظرات آن را مطرح کنید تا کارشناسان ما در اسرع وقت به آن پاسخ دهند.

 

آیا این مقاله برای شما مفید بود

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *