سن بارداری در زنان موضوعی است که فکر تمام بانوان را درگیر کرده است.
بارداری و داشتن فرزند از جمله بهترین بخشهای زندگی هر خانم هستند. اما با توجه به شرایط فعلی کشورمان، سن ازدواج و به دنبال آن سن بارداری در زنان نیز بالاتر رفته است. به همین جهت یکی از دغدغههای رایج، سن بارداری در زنان و بارداری در سن بالا است. به نظر شما بالاترین سن بارداری در زنان چیست؟ در ادامه مقاله به این موضوع و مباحث پیرامون آن میپردازیم.
مطلب پیشنهادی: همه چیز در مورد تست بارداری خانگی
سن بارداری در زنان در اواخر دوره نوجوانی و اوایل ۲۰ سالگی خود در اوج باروری قرار داشتند و پس از ۳۰ سال این امر ضعیف تر میشود. البته اجازه ندهید که این صحبتها شما را نگران کنند. چراکه اگر به دور و اطراف خود نگاهی بیاندازید، بسیاری از خانمها پس از ۳۵ سالگی نیز دارای فرزندان متعددی شدهاند.
میزان شانس بارداری در سنهای مختلف
براساس ساختار بیولوژیکی بدن، امکان بارداری در خانمها از زمان شروع اولین دوره قاعدگی تا رسیدن به یائسگی وجود دارد. اما هرچه در این بازه به سمت جلو حرکت میکنیم، با تغییر میزان ذخیره تخمک، کیفیت تخمک و تغییر هورمونها، شانس داشتن بارداری موفق کاهش مییابد پس مهمترین و مورد توجه ترین موضوع سن بارداری در زنان است.
سن بارداری در زنان به میزان تخمک های انها بستگی دارد. درصد باروری با میانگین تخمکهایی که زن در هر سن دارد سنجیده میشود. به طور کلی میزان تخمکها در ابتدای بلوغ بین ۳۰۰۰۰۰ تا ۵۰۰۰۰۰ قرار دارد. در سن ۳۷ سالگی این مقدار به ۲۵۰۰۰ و تا ۵۰ سالگی به ۱۰۰۰ یا کمتر میرسد. با این اوصاف میزان درصد بارداری طبیعی در سنین مختلف را میتوان به صورت زیر شرح داد:
- <30 = 85%
- ۳۰ سالگی = ۷۵%
- ۳۵ سالگی = ۶۶%
- ۴۰ سالگی = ۴۴%
چرا بالا بودن سن بارداری در زنان باعث مریضی و مشکلات می شود؟
زنان مسن در مقایسه با زنان جوان، مشکلات سلامتی بیشتری مانند فشار خون، دیابت و … دارند. وجود این بیماریها پیش از بارداری، خطرات بیشتری به همراه میآورد. هرچند که براساس مطالعات انجام شده، حتی زنان مسنی که بیماری خاصی ندارند، در معرض حاملگیهای پیچیده قرار میگیرند. سن بارداری در زنان به سلامت جنین کمک خواهد کرد.
ریسکهای بالا بودن سن بارداری در زنان
معمولا حاملگی پس از ۳۵ سالگی،خطراتی را برای مادر و جنین به همراه دارد. بنابراین پیش از آن بهتر است با پزشک خود در رابطه با مسائل زیر صحبت کنید:
- دیابت
- معلولیت جنین
- سقط جنین
- فشار خون بالا
- زایمان زودرس و وزن کم نوزاد هنگام تولد
با وجود تمامی این موارد، بسیاری از افراد بالای ۳۵ سال زایمانهای موفقیت آمیزی را تجربه کردهاند.
مطلب پیشنهادی: هزینه آی وی اف در سال ۱۴۰۲
بهتر است برای اطمینان بیشتر، مراقبتهای زیر را انجام دهید:
- مشاوره پیش از بارداری و صحبت در رابطه با خطرات موجود
- ویزیتهای مکرر پیش از زایمان
- غربالگری زودهنگام و درمان دیابت بارداری و فشار خون بالا
- در صورت امکان زایمان برنامه ریزی شده و اجتناب از سزارین
علاوه بر اینها برای کاهش ریسک پیشنهاد میشود موارد زیر را رعایت کنید:
- اجتناب از دود و سیگار
- داشتن رژیم غذایی سالم
- اجتناب از الکل و مواد ومخدر
- کنترل افزایش وزن
- انجام فعالیت
- محدود کردن کافئین پیش از بارداری و در طی آن
- اجتناب از غذاهای خطرناک مانند گوشت نیم پز در طی بارداری
تستهای پیش از بارداری
عموما آزمایشهای غربالگری و تشخیصی برای بانوان باردار تجویز میشود و برای انجام آنها حتما نباید در سن یا شرایط ژنتیکی خاصی قرار داشته باشید. بهترین راه این است که با پزشک خود صحبت کنید و راهنماییهای لازم را در رابطه با آزمایشهای پیش از بارداری دریافت کنید.
مطلب پیشنهادی: معرفی بهترین دکتر زنان در تهران
دیر شدن و بالا بودن سن بارداری
یائسگی، که توقف چرخه قاعدگی در زنان است، معمولا در اواخر ۴۰ سالگی یا اوایل ۵۰ سالگی رخ میدهد. بنابراین با توجه به شرایط جسمی و سلامتی هر شخص، امکان بارداری تا آن سن وجود دارد. قطعا بارداری در سن ۵۰ سالگی غیر ممکن نیست، اما طبیعاتا آسان هم نیست.
اگر بخواهیم نظری کلی در رابطه بارداری به روش طیبعی بدهیم، به این شکل است که بارداری در زنان بالای ۴۵ سال معمولا با استفاده از روشهایی مانند IVF و ART انجام میشود. با این حال انجمن پزشکی آمریکا اینطور اظهار میکند که تمامی بانوان در هر سنی، به شرط داشتن رحم طبیعی و کمکهای پزشکی، میتوانند باردار شوند.