علائم سنگ صفرا چیست؟

۰
(۰)

کیسه صفرا یکی از مهم‌ترین اعضای بدن محسوب می‌شود که نقش حیاتی در هضم غذا ایفا می‌کند. این عضو در سمت راست شکم و زیر کبد قرار دارد. این عضو با ترشح مایع زرد رنگ به هضم بهتر چربی‌ها کمک می‌کند. یکی از مشکلات مربوط به کیسه صفرا، سنگ صفرا است. در این مقاله از ویکی درمان سعی داریم به درمان سنگ کیسه صفرا به روش طب سنتی بپردازیم.

نحوه تشکیل سنگ صفرا

گاهی در اثر تجمع و رسوب مواد اضافی مانند کلسترول سنگ صفرا در کیسه صفرا ایجاد می‌شود. البته سنگ اغراق آمیز است. چون اندازه سنگ صفرا به اندازه دانه‌های ماسه و یا شن است. سنگ‌های تشکیل شده در خود کیسه صفرا یا مجاری صفراوی دیده می‌شود. 

سنگ‌هایی با ابعاد ریزتر مشکلات بیشتری برای بیماران ایجاد می‌کند. در واقع سنگ‌هایی با ابعاد بزرگتر ممکن است تا مدت‌ها در جای خود ثابت بمانند و حرکتی نداشته باشند. سنگ‌های ریز ممکن است در جاهای دیگر گیر کنند که خود زمینه ساز ناراحتی و مشکلات بعدی است. با توجه به این توضیحات سنگ صفرا همیشه نیاز به درمان ندارد.

دلایل به وجود آمدن سنگ صفرا

هنوز دلیل قطعی ایجاد سنگ صفرا مشخص نشده. در این مطلب می خواهیم چند مورد از مهم‌ترین عوامل آن را بررسی کنیم:

  • تجمع کلسترول در داخل کیسه صفرا و به وجود آوردن سنگ‌های زرد رنگ
  • تجمع بیلی روبین
  • تخلیه نشدن محتوای کیسه صفرا و پر شدن آن

علائم سنگ صفرا

نشانه اصلی این بیماری درد است. گاهی فرد ممکن است به دلیل درد شکم به پزشک مراجعه کند. در صورتی که درد ممکن است مربوط به سمت راست و بالای شکم باشد. دردهای مربوط به سنگ صفرا با خوردن غذاهای چرب شروع شده و بعد از چند ساعت رفع می‌شود. علاوه بر این نشانه‌های دیگری نیز وجود دارد که دلیل بر وجود سنگ کیسه صفرا است که در موارد زیر به برخی از آن‌ها اشاره می‌کنیم:

سنگ صفرا و عوارض آن

  • استفراغ
  • حالت تهوع
  • ادرار با رنگ تیره
  • دل درد
  • مدفوع خاکستری رنگ
  • اسهال
  • سوء هاضمه

در ابتدا معمولا پزشک رنگ پوست و چشم را معاینه می‌کند تا از زرد نشدن آن‌ها مطمئن شود. زرد شدن آن‌ها می‌تواند ناشی از افزایش بیلی روبین در خون باشد.

مطلب پیشنهادی: دکتر اسلیو معده

سنگ کیسه صفرا را چگونه تشخیص دهیم؟

روش‌های تشخیصی سنگ کیسه صفرا متعدد است. اما بعضی از سنگ‌ها بدون علائم بوده و تنها با تصویربرداری و یا حین جراحی‌های شکمی متوجه می‌شوند. پزشک بعد از معاینات اولیه، آزمایش‌ها و تصویربرداری‌های لازم برای بیمار را انجام می‌دهد.

انجام سونوگرافی شکم : انجام سونوگرافی هرچه توسط یک پزشک متخصص انجام شود در تشخیص سریعتر سنگ کیسه صفرا تاثیرگذار است. انجام تصویربرداری از ناحیه شکم باعث می‌شود هرگونه سنگ در ناحیه کیسه صفرا تشخیص داده شود.

انجام آزمایش خون : آزمایش خون می‌تواند به پزشک کمک کند تا میزان بیلی روبین موجود در خون را تشخیص دهد. 

انجام سی تی اسکن از ناحیه شکم : سی تی اسکن نوعی تصویربرداری از بافت‌های شکمی مانند کبد و کیسه صفرا است که پزشک میتواند وجود سنگ را بررسی کند.

درمان سنگ کیسه صفرا در طب سنتی

سنگ‌های صفراوی درد شدیدی را در ناحیه شکم ایجاد می‌کنند. این درد ممکن است به پشت و به سمت شانه برسد. در این مطلب می‌خواهیم درباره روش‌های طب سنتی صحبت کنیم:

  • سرکه سیب و آب سیب : در زمان‌های قدیم مردم معتقد بودند آب سیب باعث کاهش سنگ‌های صفراوی می‌شود. البته افراد مبتلا به زخم معده در نوشیدن آن باید دقت کنند.
  • روغن کرچک : ستفاده از روغن کرچک برای حل مشکلات سنگ‌های صفراوی در میان مردم مرسوم بوده. در این روش پارچه را به روغن کرچک آغشته کرده و روی شکم قرار داده و محل آن را ماساژ می‌دهند.
  • طب سوزنی : طب سوزنی نشانه‌های سنگ کیسه صفرا را از بین می‌برد. طب سوزنی برای کاهش درد و تنظیم حجم کیسه صفرا مفید است.
  • نعناع : روغن نعناع برای هضم غذا مفید است. همچنین ترکیبی از این گیاه می‌تواند به از بین بردن سنگ کیسه صفرا کمک کند.
  • آبلیمو : آبلیمو مانع از ساخته شدن کلسترول در کبد می‌شود. به طور کلی آب مرکبات چنین کارایی دارند. اما بهتر است آبلیمو را به صورت روزانه مصرف کنید.

سنگ صفرا و درمان آن

درمان‌های پزشکی

اگر روش‌های طبیعی اثر گذار نبود دارو یا جراحی در نظر گرفته می‌شود:

  • دارو : میزان اثر بخشی دارو ممکن است تا دو سال طول بکشد و امکان بازگشت سنگ‌های صفراوی بعد از قطع دارو وجود دارد.
  • عمل جراحی : جراحی برداشتن کیسه صفرا است که یکی از رایج ترین عمل‎ها در بین بزرگسالان است.

مطلب پیشنهادی: بهترین دکتر گوارش در ایران

کلام آخر

سنگ کیسه صفرا یکی از رایج‌ترین بیماری‌هاست. که به معنای تجمع و رسوب کلسترول و مواد اضافی در صفرا است. علائمی مانند: درد شدید در ناحیه شکم ایجاد می‌کند. این بیماری درمان‌های مختلفی دارد. یکی از روش‌های درمان سنگ کیسه صفرا استفاده از طب سنتی و روش‌های سنتی است. روش‌های طب سنتی به دلیل اینکه عوارض کمتری ایجاد می‌کند، مناسب‌تر است. در صورتی که روش‌های سنتی و طب سنتی در درمان موثر نباشد باید از جراحی و دارو استفاده کرد.

سوالات متداول

سنگ صفرا چگونه تشکیل می شود؟

سنگ صفرا در اثر تجمع کلسترول ایجاد می شود.

علائم سنگ صفرا چیست؟

علائمی مانند درد شکم و حالت تهوع و استفراغ ایجاد می کند.

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین رای ۰ / ۵. تعداد رای: ۰

هنوز رای ثبت نشده است.

ویدا جامی

ویدا جامی هستم. علاقه مند به حوزه تولید محتوا. سالها در زمینه ترجمه و تولید محتوا اطلاعات عمومی مشغول به فعالیت هستم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *