سرطان تخمدان و علائم آن

سرطان تخمدان، یکی از اختلالات شایع میان زنان است. در این مقاله از ویکی درمان سعی داریم درباره سرطان تخمدان و علائم آن و چگونگی درمان آن صحبت کنیم. سلولها در هر قسمت از بدن میتوانند به سرطان تبدیل شوند. بیش از این تصور بر این بود که این سرطان فقط از تخمدان شروع میشود اما طی مطالعات اخیر نشان داده شده که ممکن است سرطان تخمدان از سلولهای انتهایی رحم نیز شروع شود. با ما در ویکی درمان همراه باشید.
انواع سرطان تخمدان
تخمدان غددی تولید مثلی است که فقط در زنان وجود دارد. تخمدان برای تولید مثل، تخمک تولید میکند. تخمدانها منبع اصلی هورمونهای استروژن و پروژسترون هستند. تخمدانها از ۳ نوع سلول تکیل شدهاند که هر کدام از آن میتوانند به یک نوع تومور تبدیل شوند.
- تومورهای اپیتلیال: این تومور از سلولهایی شروع میشود که سطح خارجی تخمدان را میپوشاند.
- تومورهای استروما: از سلولهای بافتی شروع میشوند که تخمدان را کنار هم نگه داشته و هورمونهای زنانه را تولید میکند.
بعضی تومورها خوش خیم بوده و سرطانی نیستند. تومورهای بدخیم میتوانند به سایر قسمتهای بدن گسترش یابد و متاستاز دهد و حتی منجر به مرگ شود.
سرطان تخمدان چیست؟
طبق جدیدترین تحقیقات مشخص شده این سرطان از لولههای رحم آغاز میشود و وارد تخمدانها میشود. در سالهای اخیر درمانهای موثری برای این بیماری پیدا شده و اگر این بیماری در همان مراحل اولیه تشخیص داده شود امید به بهبودی بیشتر خواهد بود. در این مطلب به اتواع تومور اشاره میکنیم:
- تومور اپیتلیال خوش خیم: این تومورها گسترش نمییابند و منجر به بیماری جدی نمیشوند.
- تومور اپیتلیال مرزی: این نوع تومور دو نوع دارد. این نوع با سرطانهای معمول تخمدان متفاوت است. زیرا به بافت تخمدان رشد نمیکنند.
- تومور اپیتلیال تخمدان: حدود ۹۰ درصد سرطانهای بدخیم تخمدان، سرطان تخمدان اپیتلیال است.
علائم سرطان تخمدان
توجه داشته باشید علائمی که گفته میشود شاید به دلایلی غیر از سرطان باشد.
- نفخ یا فشار در ناحیه شکم
- درد در ناحیه شکم و لگن
- کم اشتهایی
- بالا رفتن دفعات ادرار
- پریودهای سنگین
- یبوست
عواملی که باعث ایجاد سرطان تخمدان میشود
سن: یکی از مهمترین فاکتورها برای ایجاد این سرطان سن است. همچنین بعد از یائسگی احتمال ابتلا به سرطان تخمدان بالاتر میرود. همچنین زنان بعد از دوران یائسگی از هورمون استروژن و پروژسترون استفاده میکنند.
چاقی: زنانی که دارای اضافه وزن هستند، احتمال ابتلا به سرطان تخمدان در آنها بالاست. همچنین، میزان مرگ در زنان چاقی که به سرطان تخمدان مبتلا هستند بیشتر از زنان لاغر است.
سابقه خانوادگی: اگر یکی از بستگان نزدیک به زن سرطان تخمدان، سرطان سینه یا سرطان روده داشته باشد، احتمال ابتلا به این بیماریها در فرد بیشتر میشود. تغییرات ژنتیکی عامل ۱۰ درصد سرطانهای تخمدان است.
مطلب پیشنهادی: بهترین دکتر زگیل تناسلی
نحوه تشخیص سرطان تخمدان
آزمایشهای تصویربرداری مانند سونوگرافی و سی تی اسکن به پیدا کردن ناهنجاریها کمک میکند. این اسکنها نمیتوانند تشخیص دهند که این ناهنجاریها سرطان هست یا نه. اگر بیمار مشکوک به سرطان باشد قدم بعدی نمونه برداری از بافت است. این بافتها برای تشخیص بهتر به آزمایشگاه فرستاده میشود.
انواع درمان سرطان تخمدان
- عمل جراحی: اولین مرحله درمان جراحی است که برای درمان و تشخیص پیشرفت سرطان تخمدان استفاده میشود. هدف این عمل خارج کردن غده سرطانی است. در این عمل در مرحله اولیه برداشتن یک تخمدان و بافت اطراف آن است اما در مراحل پیشرفتهتر برداشتن دو تخمدان به همراه بافتهای اطراف آن است.
- شیمی درمانی: در تمام مراحل سرطان تخمدان، بعد از جراحی از شیمی درمانی استفاده میشود. در این مرحله از داروها برای کشتن باقیمانده تومور سرطانی استفاده میشود.
پیشگیری از سرطان تخمدان
روش مطمئنی برای جلوگیری از این سرطان وجود ندارد. اما راههایی برای کاهش خطر ابتلا به این بیماری وجود دارد:
- مصرف قرص جلوگیری از بارداری: زنانی که قرص ضد بارداری استفاده میکنند، خطر ابتلا به سرطان تخمدان در آنها کاهش پیدا میکند.
- در مورد موارد خطر با پزشک خود صحبت کنید: در برخی موارد اگر مبتلا به بیماری با سابقه خانوادگی هستید، پزشک برای شما مشاوره ژنتیکی توصیه میکند.
مطلب پیشنهادی: بهترین دکتر زنان در تهران
راههای تشخیص
آزمایشات و روشهای مورد استفاده برای تشخیص این سرطان عبارتند از:
- معاینه لگن: دکتر زنان بعد از پوشیدن دستکش انگشتان خود را به واژن وارد کرده و سپس دست خود را روی شکم شما فشار میدهد.
- سونوگرافی: تستهای سونو به تعیین اندازه، شکل و ساختار تخمدان کمک میکند.
- آزمایش خون: با کمک تست آنتی ژن CA125 میتوان پروتئینی که در سلولهای تخمدان افزایش پیدا کرده شناسایی کرد. این آزمایش فقط میتواند به تشخیص کمک کند.
- لاپاراسکوپی: روشی که با یک لوله نازک که انتهای آن دوربین قرار دارد یک برش در پایین شکم ایجاد شده و به پزشک اجازه میدهد تخمدانها را ببیند.
- بیوپسی: این یک روش معمول برای بررسی سلولهای سرطانی است. بخشی از نمونه برداشته میشود و سپس برای پاتولوژی فرستاده میشود.
مطلب پیشنهادی: قرص ضد بارداری
کلام آخر
سرطان رحم و تخمدان یکی از شایعترین بیماریها میان زنان است. در این مقاله سعی کردیم درباره علائم آن و روشهای تشخیص آن صحبت کنیم. در این بیماری نکته حائز اهمیت این است که از پزشک خود یک طرح مراقبت بعد از درمان بخواهید. برخی از عوارض جانبی درمان این سرطان ممکن است مدتها طول بکشد. دفعات ویزیت و آزمایشهای پی در پی به احتمال بازگشت آن بستگی دارد.
سوالات متداول
علائمی مانند نفخ شکم و درد لگن از جمله آن است.
درمان این سرطان از طریق جراحی و شیمی درمانی صورت می گیرد علائم سرطان تخمدان چیست؟
درمان سرطان تخمدان با چه روش هایی است؟